Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 230
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
При нас проверките в часовете ги вписват в седмичните задачи.

# 436
Здравейте,уча ПНУП последна година предстои ми практика в училище стажантска и текуща .Има ли сред вас запознати с нея.Само часовете по Български език и Математика ли може да посещавам или и по другите предмети.Ще се радвам на всяка споделена информация ,тъй като нямам никаква информация от университета, а тя почва след по-малко от 5 дни и ми е притеснено.Може и на лично да ми пишете.Благодаря предварително.

# 437
Според мен, това може да каже само базовият учител. Първото, което си представям е че не води други предмети.
Би трябвало след като започваш другата седмица методиста да ви е свързал и да сте уточнили тези неща. Тематични разработки на уроци.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 18:05 от J_M_M

# 438
Здравейте,уча ПНУП последна година предстои ми практика в училище стажантска и текуща .Има ли сред вас запознати с нея.Само часовете по Български език и Математика ли може да посещавам или и по другите предмети.Ще се радвам на всяка споделена информация ,тъй като нямам никаква информация от университета, а тя почва след по-малко от 5 дни и ми е притеснено.Може и на лично да ми пишете.Благодаря предварително.

Влиза се  в един клас по всички предмети. Ако сте по двойки в класа си разпределяте часовете с колежката. Пишете уроци, предавате ги за проверка на учителя и след това си ги преподавате в съответния клас. Би следвало да ви разпределят от университета.
Поне при нас беше така. Накрая ни искаха папка с всички разработени уроци.

# 439
По всички предмети без ИУЧ. Накрая искаха и протоколи на наблюдаван урок. Свърши се с базовия учител и ще ти разяснят всичко. Ако имаш въпроси пиши на ЛС.

# 440
Здравейте.
За 5 ПКС задължително условие ли е 2 години професионален стаж ? И тези две години към момента на провеждане на изпита или към момента на провеждане на обучението трябва да са ? Четох, че може да се явиш на изпит без преминато обучение. Знам, че най -добре е да се обадя и да попитам, но ако има сблъскали се с това, ще ми е от помощ да прочета мнения .
Благодаря 🙂

# 441
  • Майничка
Към датата на подаване на документите.
Може и без обучение, стига да имаш документ за кредит.

# 442
Единият, от документите, които искат, е извлечение-препис за стаж, където ясно се вижда дали имаш вече 2 години стаж. Simple Smile
До крайния срок за подаване на документите трябва да си направила двете години пед. стаж.

# 443
Колеги, аз съм бясна. Днес разбрах, че съм включена в Механизма. Края на срока е, ние не сме видели още Годишният план. От писмо от РУО пристигнало в училище разбирам, че съм в Механизма и ще ни събират този петък. До днес не знаех що е то механизъм... Кой знае колко работа има по него?!

# 444
За механизма по обхват ли става въпрос?
Аз също съм в екипа.
Когато сме домакини, протоколите се изпращат при нас и имаме 2 дни да обходим адресите.
Адресите през определен период се повтарят и обикновено са деца, които даже не знаят къде се намира България на картата на света. Рядко, да не кажа никога, откриваме дете подлежащо на обучение.
После протоколите се отразяват в системата, но при нас го прави администратора. В интерес на истината аз даже не успявам да вляза с потребителското име и паролата, които са ми изпратили.
Редуваме се като домакини с другите училища и ДГ, има и представители от социалните, детска педагогическа и полиция.
Но е времеемко с това обикаляне- няма слънце, няма дъжд.

# 445
Да за този механизъм. Обикалянето си го правя с медиатора периодично за да си търся класа, но по механизма не съм работила. Най-малкото, което можеха да направят от ръководството е да ме информират в началото на учебната година. Какво ще рече домакини?

# 446
Домакини- училището/ДГ, в което се получават протоколите за обхода. После същото училище/ДГ попълват резултатите от обхода (на самия обход всичко се записва в протокола) в системата.
Вие ще "издирвате" деца, които са подлежащи,на обучение, но не са записани в образователната система.
Ние, например, имаме дете живеещо в Тенерифе, но майката е българка, съответно и детето. Води се на адрес, на които освен едни избити врати и прозорци няма нищо друго. Обаче ние си го издирваме и това си е. Мине, не мине време и хоп, търсете го. Нещо имам усещането, че куца сериозно целия механизъм. И най-лошото е , че пак учителите го отнасяме!

# 447
Да, това не би трябвало да бъде въобще задължение на учителите.

# 448
Здравейте,

Нова съм в темата и се надявам да не наруша някое правило.
Завършила съм в Германия бакалавър социални науки, живях там 10год, имам сертификат за C1, немско гражданство, работя и в момента в кооперативния свят ежедневно с немски.

След раждането на детето ми и това, че ударих на камък да намеря варианти за ранно езиково обучение за него с немски в моя град се зароди идеята да потърся варианти да преподавам аз (става въпрос най-вече за предучилищна възраст 3-7 години, занималня например или школа, не за редовен преподавател в училище).

Дори не знам колко е възможна идеята ми, но какви са възможностите за преквалификация, какво ми е нужно .. НБУ и ВУ нямат прием за пролетния семестър за квалификация за преподавател по чужд език, а от СУ ми казват че щом нямам филология не може.

Ще се радвам на всякакви съвети Simple Smile

# 449
  • Sofia
Повечето приеми - и за магистър (, ако признаят немската бакалавърска диплома), и за СДК, са наесен. Ако желаете да преподавате само на тази възрастова гупа, може да видите и ФНОИ към СУ - НУПЧЕ/ПУПЧЕ, но и там приемът е наесен. Според мен, ако немският Ви е добър, не се ограничавайте с диплома само за малки деца.
С добър немски език има много работа не само като учител. Ако се блазните от половин работен ден и дълги ваканции, имайте предвид, че не е така - пише го човек, който преди 5 години реши да стане учител, за да му е по-лесно, в сравнение с частния сектор, и мога да кажа, че постоянно имам работа Laughing

Общи условия

Активация на акаунт