Какво прави един човек алкохолик? Какво ви тласна към алкохола?

• 8 624
  • 165
  •   1
Отговори
# 45
Науката не е, но според лекарите ако пиеш всеки ден алкохол - значи си алкохолик. Дори и една бира да пиеш всеки ден си такъв.
Да, това е следствието. Но причината?
Мисля, че причината е модела за справяне с проблемите, който е усвоен и приет от индивида. Има два варианта - или се изправяш срещу проблема и го решаваш, или го отлагаш колкото можеш по-дълго. Погледнато от друг аспект, същото се нарича "способност да отлагаш удоволствието". Най-лесно можете да проверите от какъв тип са реакциите на някого, като го почерпите с парче торта. Първите започват с тестената част и си оставят най-вкусния край с най-много крем или плод за най-накрая. Вторите започват от него.

На хората с втория тип поведение алкохолът (при наркотиците механизмът е същият) в началото помага да забравят за известно време проблемите си и да се почувстват добре. След известно време редовна употреба обаче мозъкът престава да произвежда естествените хормони на щастието (ендорфини, енкефалини и някои централни невромедиатори като серотонин и допамин) или намалява произвежданото количество. И тогава вече зависимият започва да употребява не за да се почувства по-добре, а за да престане да се чувства зле.

# 46
  • София
Унаследява се склонността към патологичния алкохолизъм.

Може би и въобще податливостта към зависимости. Не е само алкохол, също и тютюнопушене, хазарт, захар, наркотици и други.

# 47
Унаследява се склонността към патологичния алкохолизъм.
Може би и въобще податливостта към зависимости. Не е само алкохол, също и тютюнопушене, хазарт, захар, наркотици и други.
Унаследяват се, но не на генетично ниво, а на ниво усвоени в детството и юношеството поведенчески модели и начини на реагиране. Познавам няколко човека от неблагополучни семейства, оставени за осиновяване още след раждането им. Нито един не е станал алкохолик или наркоман.

# 48
  • По света и у нас
Не обичам да пия, не ми допада чувството на следващия ден и това че ти вреди.
Но пия от време на време - през седмица или месец с разтоварваща цел. Общо взето искам като излезем в края на седмицата да  си пийна 2 чаши вино да се отпусна.
Имах един случай - организирах едно парти за приятелка, набутаха ме с някаква по голяма сума, всичко вървеше с главата на долу, вместо лимозина ни докараха училищен автобус, не знаех дали ще си получа парите от гостите , кой ще дойде , не знаех дали приятелката ми ще е очарована - затова докато идваха гостите обърнах няколко водки и се отрязах серозно - просто исках да изключа.  Мисля, че на нервна почва пия.

# 49
И аз съм така - пия няколко чаши вино, и то само в компания, за няколко часа, като част от общуването. Сам и през ум не би ми минало да си сипя алкохол. Освен ако е нещо от типа на "Бейлис", "Шериданс", "Драмбуйе", вишновка или както сега една приятелка ми изпрати разкошен домашен орехов ликьор - тогава си го ближа като сладкиш и бутилката свършва за няма и седмица Simple Smile

# 50
Аз съм възстановяваща се зависима, не съм пила от 9 години, но преди това не спирах. Като тинейджър не приех света около мен, не можех да се справям трезва с проблемите и чувствата си както нормалните хора. Силно чувствителна с голямо его, което ме караше да обвинявам всички на около и да не виждам, че проблема е в мен. Недоволна, гневна и само алкохола ми "помагаше" да подтискам това. Не приемах дори обикновенни ситуации, или по - трудни разговори. Много са факторите. Един алкохолик вижда живота по съвсем различен начин от останалите хора. Алкохолът не е основния проблем, а ПСИХИКАТА на зависимия, че сам не може да се справи и му трябва вещество.
Много време мина за да спра да посягам към чашката при всеки повод и проблем.
Отделно, че на физическо ниво тялото се пристрастява. Алкохолизма е многопластова Болест! Но не е задължително, някой които пийва редовно да стане алкохолик.

# 51
Пила съм алкохол главно в студентските си години, доколкото си спомням, всеки път завършвах с повръщане и зверски махмурлук. Отдавна не си причинявам такива неща. Иначе, като на много от нашите сънародници, част от  роднините ми  от по-старото поколение бяха битови алкохолици, от тези, дето не сядат на вечеря без твърд алкохол, а някой път и от обяд. Малко, но редовно. Част от тях починаха около 60-те, което си е нищо,  убедена съм, че има  връззка с редовното пиене на алкохол.

Какво прави един човек алкохолик - наследствен компонент и създадени навици в семейството е моят отговор..

# 52
  • Somewhere far away
Факт - българина си е на едно от първите места по пиене.  
Тук много хора пият и не се смятат за алкохолици - смятат че това си е нещо напълно нормално.
Сложна е темата.
 За мен и едната крайност, и другата е зле и странна - не ми вдъхват доверие хората които казват че никога не пият, но не ми вдъхва доверие и някой, който си пие всеки ден.

# 53
Здравейте, чета темата с интерес. Баща ми е алкохолик, както и баба ми по майчина линия. Sad аз не съм наследила склонността към пиене изобщо, не пуша, нямам зависимости, но ми се отрази зле да имам такива близки роднини. Алкохолиците в моето семейство стават много агресивни като пият. Sad

Аз нямам логично обяснение защо в моето семейство се е получило така. Доколкото знам например баща ми няма някакви травми, от които да "бяга" с пиене. Повече е като пушенето - започваш на крехка възраст, пристрастяваш се и после без цигара не можеш. Моят баща не може ден без алкохол, вместо вода ще изпие 2 л бира... Ще кажа само: БЯГАЙТЕ от такива мъже, не стават за семейство!

# 54
  • По света и у нас
Изобщо не мисля, че българите са големи пиячи. Познавам само 2 ма мъже които обичат райкийка със салата всеки ден.
Единия беше майстор естествено.
Вероятно е свързано с произхода - ако си от провинцията и там са те подканяли като малък да се наливаш , започваш да пиеш.
При нас в София момчетата ни не са пиели и не пушеха, момичетата се наливаха повече и даже пушеха.

# 55
  • Somewhere far away
Е вие може да не мислите, защото ви е друго обкръжението и средата. Но като статистика е така не омже да се спори с процентите и цифрите. Дори вземете  за пример тази тема, на всеки втори баща му е или е бил алкохолик.
 В моя блок има поне двама, има още един дето живее наблизо и всеки ден е пред магазинчето с едно патронче водка. А докато живеех в софия почти нямаше човек, дето да  не пие, не само от моето обркъжение, хора които изобщо не познавам но съм станала свидетел.  По заведения и по домашни купони винаги се е пиело.

# 56
  • По света и у нас
Като чуя българск статистика - лошо ми става, ние все сме на първото и второто място или последните две места по каквото се сетиш.

Статистиката може да се маниполира по 100 начина…

Ако от един блок има 3 ма пияници и вътре 300 апартамента, това значи, че никак не е зле положението. 1% е това само.

Имам познати молдовци руснаци и украинци и тези пият пъти повече. Американците също се наливат, латинотата също . Въобще не водим никакви класации.

# 57
  • Somewhere far away
Има и друго - в Бг алкохола е много по -евтин и достъпен за всички отколкото в чужбина.

Не ми се спори - казвам аз какво виждам.
Като цяло ако ти е приятно не виждам нищо лошо да си вземеш една две бири или вино. Проблема не е само количеството, а честотата. Вредно ли е - разбира се. много неща са вредни, но хората въпреки това си ги ядат, пият и злоупотребяват.
 Аз обичам бира и не бих се лишила от нещо, което ми е приятно.  Нито махмурлук имам нито се чувствам зле на следващия ден.

# 58
Навсякъде хората пият като разпрани- а англичани как пият, скандинавците, руснаците дори не ги коментираме.

# 59
  • Somewhere far away
А и да допълня- не в случая изобщо не е изкривена статистиката- в моя блок изобщо не живеят толкова хора и няма 300 апартамента. мога да ти кажа че само в  моя вход има два празни апартамента, другите два входа също има по два или три празни апартаменти. останалите са стари хора, пенсионери, и малък процент млади. та двама трима дето ще ги наречем алкохолици в тоя случай /не сме толкова близки просто ги виждам че често запиват пред магазинчето/ хич не са малко.

Общи условия

Активация на акаунт