Резултати от микробиология - тема 2

• 22 206
  • 859
  •   1
Отговори
# 810
Ами чиста или нечиста - БВ си е. По правило основният причинител е Гарднерела, но може и да е друга гад. Анаероби са при теб, то лечението е стандартното - метронидазол.

# 811
Да споделя и аз нещо по повод БВ. Днес бях при Рачева за контрола. Сподели, че разчита на изследването Фемифлор в Геника от обикновената микробиология, защото са описани отделните причинител за БВ - както в случая atopobium, а не gardnerella, съответно се прилага друг тип лечение, а не метронидазол. Най-вероятно имаше предвид клиндамицин, аз лично не се сещам за нещо друго за БВ.
Да видим какво ще изпишат на дамата и дано има ефект!

# 812
Момичета, знам, че тук обсъждаме микробиологии и фемофлори, но днес ми излезе цитонамазката и левкоцитите и еритроцитите в описанието ме смутиха:

PVCU - суперфициални плоски клетки без атипия; Лактобацили (+); слуз и малък брой левкоцити.<br />
PAP I

CC -  суперфициални и интермедиерни плоски клетки без атипия; ендоцервикални клетки без атипия, част с реактивни промени; слуз, еритроцити  и левкоцити (+).
PAP II

Имате ли опит, дали това означава инфекция? Направо ми става лошо, като си помисля, че може да ми се е разбутала средата. Последната ми микробиология е от края на февруари.

# 813
Такам, по принцип по правило анаеробите се лекуват с Метронидазол.
Давам пример - аз лекувах сега Клостридии, чревни, извънземен щам - с Флажил. То си имаше антибиограма и си беше чувствителен Метронидазола.
Обаче си направих проучване и наистина въпросният Atopobium дава в някакви случаи резистентност към метронидазол, което налага лечение с друг АБ - клиндамицин. Който пък е втора линия лечение при Гарднерела.
При положение, че за анаеробите не се правят посявки или то е много рядко (както в моя случай, но там е чревна инфекция), то наистина много опитен лекар трябва да назначава лечението. За съжаление - АГ не ми влизат на мен в тази група. Тъй като Рачева си я познавам от години, досега нямам забележки относно нещо, което да ми е изписала за такъв проблем и да не съм се оправила, тъй че - дам, търсете венеролози, дами, при такива интересни микроорганизми.

Тирамису,

По принцип в шийката винаги има някакви левкоцити, няма как. Сексуално активни жени сме, тъй че то си е нормално, но до някаква степен. То затова си пише колко са, ама при теб не е отбелязано, т.е. абсолютно неясна картина.
Принципно можеш да пуснеш още 1 МБ, ППБ изследвала ли си? Че по принцип те дават повече левкоцити при цито, но пак казвам, при теб не е ясно дали са повече.

# 814
Мерси, Мила, значи не стига, че ги чаках 3 седмици да ми я направят тази цитонамазка, ами и през просото са я описвали...
ППБ съм пускала края на януари с фемофлора, отрицателни си бяха.
Явно пак ще ходя на микробиология Disappointed.

# 815
Мерси, Мила, значи не стига, че ги чаках 3 седмици да ми я направят тази цитонамазка, ами и през просото са я описвали...
ППБ съм пускала края на януари с фемофлора, отрицателни си бяха.
Явно пак ще ходя на микробиология Disappointed.
Другия път си пуснете течно-базирана цитонамазка - по-точна и обективна е от обикновената. Малко по-скъпа е, но си заслужава. Поне последните две години аз пускам само такава по препоръка на АГ ( по спомен беше 50 лв. в Геника).

# 816
Подкрепям за течно-базираната, плюс да се обърне внимание на клетките с реактивни промени - пусни цервикален секрет и изследвай за плазми.

# 817
  • София
Аз съм против течно-базираната цитонамазка. В БГ, патолозите не са добре обучени в разчитането на този тип цитологии. Да не говорим, че обикновени лаборанти зареждат пробите във апарата за течно-базирана цитология. Много от клиниките закупиха от рекламните апарати да течна цитология на принципа безплатен апарат - вие плащате само реактиви.  Та може би само в Геника да знаят как точно се правят тези цитологии.

# 818
Аз визирам течно базирана в Геника.
Другаде не съм носила, а гинеколожката ми работи с един конкретен патоанатом, и праща цитонамазките там, с оглед на това, че масово се правят неадекватно и после няма доверие на резултатите.

# 819
Сдухах се доста, признавам си.
И недоумявам, откъде може да се е взела инфекция. Още повече ме е яд, че ходих два пъти на спа последните 2 месеца и не си позволих да вляза в никакъв басейн или джакузи, за да не рискувам да лепна нещо, че една година нали борихме при приятеля ми инфекции и тъкмо се върнахме към борбата ми да забременея.
И какво излиза, седим ние отстрани и гледаме другите как се киснат в топлите минерални басейни и накрая, пак данни за инфекция.

# 820
  • София
Левкоцити при цитонамазка, понякога могат да бъдат и просто клетките загребани с четката за вземане на материал - кръв. Левкоцитите се струпват веднага при нараняването от четката. Има жени които след цитонамазка си слагат и дамска превръзка даже. А ако има други клетки за инфекция добрият патолог винаги ще ги опише и тях като находка. И ще сложи 2В група заради инфекцията.

# 821
Я хич не се сдухвай, Тирамису.
Не пише значително левкоцити или изобилно, или нещо… то всъщност не е уточнено, т.е. няма как да се каже - това е инфекция. Най-вероятно не е.
За твое успокоение - пусни си една МБ, щом си се тествала скоро за ППБ и всичко е топ, не го мисли.
А иначе - ей затова вече влизам и в джакузита-макузита, в басейни и във всичко възможно 😆. Писна ми да робувам на хипохондрията си. Знам какви са рисковете и те не са от самите басейни, а от стоенето с мокър бански. Затова - 2 чифта и сменям.

# 822
И аз от години в нищо не влизам.
Освен във собствените си филми де.
Тирамису - не е казано, че имаш инфекция, просто го изключи. Заради реактивните клетки. Няколко цитонамазки имах с такива резултати, никой не обръщаше внимание, групата все 2ра. Дори в Геника.
Накрая след една поредна такава цитонамазка с левкоцити и "множество възпалителни клетки с реактивни промени" реших, че няма как да е нищо, и че не е от хроничната ми гарднерела. Оказа се уреаплазма. Така или иначе, няма да си спокойна, ако не провериш всичко, затова провери го, а всички ще стискаме палци да не изскочи зайче.

# 823
И аз от години в нищо не влизам.
Освен във собствените си филми де.
Тирамису - не е казано, че имаш инфекция, просто го изключи. Заради реактивните клетки. Няколко цитонамазки имах с такива резултати, никой не обръщаше внимание, групата все 2ра. Дори в Геника.
Накрая след една поредна такава цитонамазка с левкоцити и "множество възпалителни клетки с реактивни промени" реших, че няма как да е нищо, и че не е от хроничната ми гарднерела. Оказа се уреаплазма. Така или иначе, няма да си спокойна, ако не провериш всичко, затова провери го, а всички ще стискаме палци да не изскочи зайче.
И аз потвърждавам опита на Cafe - години наред бях втора Б група, всичко ми било перфектно, няма причина за притеснение. След открита уреаплазма и проведено лечение, сега съм първа група. Но определено се доверявам на ТБЦ в Геника.

# 824
Ами чиста или нечиста - БВ си е. По правило основният причинител е Гарднерела, но може и да е друга гад. Анаероби са при теб, то лечението е стандартното - метронидазол.

Здравей, Мила!
Днес бях при АГ и ми изписа клиндавизин за 7 вечери. Каза ми, че са ми странни изследванията  - хем имам много лактобацили, хем анаеробни и оплаквания.

Да се моля ли в аптеката за антимикотично или няма смисъл?

Иначе схемата я знам - антибиотика за 7 дни, ден почивка, 3-5 дни млечна киселина и Гинофилус, като ще увелича оралния пробиотик и освен Криспакт, ще си взема Биозин Феме.

Общи условия

Активация на акаунт