Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 21 320
  • 449
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Как да няма общо? Ето, родители, които не натискат на всяка цена за никое училище, които  не пращат детето си на урок  болно, зер да не  пропусне нещо,  които  с поведението си доказват, че държат  на баланса между училище  и спорт, които и в този стил говорят у дома.. Но  ето, паднало им се е  дете, което  си е навило на пръста конкретна паралелка, което смята, че  няма нейна алтернатива при неуспех, което още  в началото  на годината само си  създава стрес...

# 61
Аз още в началото написах, че стресът не е от учене. Детето иска да учи и го прави, а имайки балансирани родители едва ли ще реши, че е краят на света, ако не го приемат в 8в 😁... може би ще е разочаровано, но не и отчаяно.

# 62
Русалка, според теб откъде идва това разочарование в прилежните деца? Не е ли от родителите? И не да са някакви супер амбициозни родители, просто предават своята тревога. Непрекъснато се говори за среда и елит, как ако не попаднеш точно там ще отидеш в Бузема. Ето и Черна станция намеси железниците 😁
Ако детето не му стигне балът за Испанската и го приемат в 22  на кой влак се е качило?

Е, не съм показателен пример, защото се бяхме застраховали с втора и трета опция в НПМГ и АК, но като цяло смятам, че ако вместо в СМГ детето ми беше отишла в 22 гимназия нямаше да му се случат много добри неща в последствие.

Иначе в последните постове спор има, но не виждам противоречие, защото всеки дава примери с нещо леко встрани, по което няма спор.

# 63
Черна станция, точно това е обсесията, която не приемам, тази обреченост. Какви точно хубави неща щеше да пропусне детето ти? Само СМГ иначе край, само лоши неща те чакат в живота.

# 64
Черна станция, точно това е обсесията, която не приемам, тази обреченост. Какви точно хубави неща щеше да пропусне детето ти? Само СМГ иначе край, само лоши неща те чакат в живота.

Моля те да не преекспонираш написаното от мен Simple Smile
Не съм казала край, нали? Нито нещо за лоши неща. Казах, че от сегашната си позиция на вече изминат път мога да оценя какво и е дало СМГ и какви врати и е творило и определено мога да кажа, че точно това нямаше да го бъде без това училище. Може би друго, кой знае? Но не и това.  И нямам никаква обсесия. Ние даже побутвахме към НЕГ, но тя си искаше СМГ и си го отстояваше. Всъщност избра си го още в трети клас, когато се яви на едно състезание като свободен електрон, гледаше децата от отбора на гимназията и каза "Догодина идвам пак, но с отбора на СМГ".  И така си остана до края, без грам бутане от наша страна. Ние даже имахме съмнения дали математиката е добра кариера, понеже по това време не знаехме, че е перспективна дисциплина. Научихме в последствие.

# 65
Не извъртай, моля те. Ти написа това:

но като цяло смятам, че ако вместо в СМГ детето ми беше отишла в 22 гимназия нямаше да му се случат много добри неща в последствие.

Какви са тези добри неща, които ти се случват само ако си завършил СМГ? Ако си завършил друго средно училище са невъзможни....

# 66
Е няма да кажа какви, ако искаш ми повярвай, ако не здраве. Но да, 100% след 22 гимназия нямаше да се случат. И не, не беше наша обсесия СМГ, а след като всичко свърши направих равносметката.

# 67
😁 аз съм Тома неверни. Иначе браво, че знаеш какво е щяло да се случи, ако......
Числата от тотото за тази неделя знаеш ли ги?

# 68
😁 аз съм Тома неверни. Иначе браво, че знаеш какво е щяло да се случи, ако......
Числата от тотото за тази неделя знаеш ли ги?

Пак примерът ти не е коректен. Не знам какво е щяло да се случи, а какво е нямало да се случи. Нали схващаш разликата?  Не знам кои числа ще се паднат, но знам със сигурност, че ако не пусна фиш няма да спечеля джакпота Simple Smile

Иначе в ПАТКА  не се влиза току така Wink

# 69
Трябва да ги знаеш числата, не се стискай, след като знаеш с абсолютна сигурност какво е нямало да се случи 🤣

# 70
  • София
Никой не може да знае, Динчо, така е, но пък от позицията на времето, имайки поглед над  реализацията на  наследника, човек може да предполага поне, че при друг вариант за училище нещата  в настоящия им  вид въобще не биха се получили или  поне доста по-трудно биха се получили. Но тук трябва непременно дебело да се подчертае, че става дума не  просто за завършили СМГ ( упоменавам тази гимназия, понеже тя се спрягаше конкретно),  а за  шепата изявени състезатели в дадения випуск. Вземи  младежа от  тази категория, който преди година или две беше  приет в  5-6 университета от Бръшляновата лига.. Ми колкото и да не можем със сигурност да кажем нещо,  силно вероятно  би било  всичките тези приеми да  си останат мираж,  ако въпросното момче не беше учило там и с  наученото не беше спечелило редица  престижни международни състезания. Но  това са частни случаи и не следва да са  предмет на разговор, да.  Мисълта ми беше, че съществуват случаи, макар и малко,  в  които с   доста голяма  доза точност можеш да кажеш, че това или онова не би станало, ако...

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 18:58 от Просто русалка

# 71
Русалка, тези хора са съвсем друга категория. Те винаги ще си намерят пътя, като водата са, винаги пробива.
В истинността на тези думи, макар и не мои, съм се уверила от опит.
„Светът е, казвам, сине, много засукан и заплетен, за да познаеш ти кое е за хубаво и кое — за лошо.“

Точно тази обреченост, че ако детето не успее да се класира, значи край. Все пак говорим за общински/държавни училища в България.

# 72
Значи излиза, че родители сме тези, които внасяме стреса у децата си - не нарочно, а от страх, че няма да се реализират добре и от желание да имат по-добро образование, съответно по-добра реализация в живота.

Сваляме ли съмнението в учителите, които насаждат безусловната нуждата от уроци? Излиза, че да.

# 73
  • София
Интересно дали някъде другаде по света има чак такава истерия  дали детето ще учи в дадена държавна гимназия, каквато и да е тя?

# 74
Значи излиза, че родители сме тези, които внасяме стреса у децата си - не нарочно, а от страх, че няма да се реализират добре и от желание да имат по-добро образование, съответно по-добра реализация в живота.

Сваляме ли съмнението в учителите, които насаждат безусловната нуждата от уроци? Излиза, че да.

Да, от родителите тръгва всичко. Децата, оставени сами на себе си, няма да се впрегнат толкова в общия случай. Макар че има деца, които се стресират и от петица на изпитване, но те са малцинство.

Аз нямам опит с безусловно насаждане на нуждата от уроци. Даже обратното - учителят по БЕЛ казваше, че няма нужда (за МАТ не е ставало и въпрос). Но това беше преди десет години все пак.

Интересно дали някъде другаде по света има чак такава истерия  дали детето ще учи в дадена държавна гимназия, каквато и да е тя?

Доколкото знам в Азия е много по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт