Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 160
  • 791
  •   1
Отговори
# 15
Каква излезе тя? Едната статистика казва 60% с ипотека, другата 30% с ипотека. Отварям  бнб и гледам паричната маса расте стабилно, новите ипотеки също. И се чудя, да не би да ги крадат тези пари от бнб и с тях да купуват жилища с ипотека. Както вълка купува бугатита. Някой лъже и съм склонен да вярвям, че ипотеките са 60%, защото иначе паричната маса нямаше да се увеличава така рЕзко. Но и в двата случая могат да се перат пари. Дали има някой перач, който си плаща ипотеката на каса Grinning
Все по-реалистичен е сценария, при който след като влезем цените ще паднат.
За ръското видео, ще го гледам, но пък аз мога да ви пратя един хърватин, който инвестира в имоти из европа и света и твърди, че в България пазара е много нездравословен.

# 16
Факт е, че в момента купуват предимно хората с готови пари с цел инвестиция. Останалите като цяло трудно или не могат да се включат. Факт е и че масово в новите кооперации се дават под наем жилища. Бургас открай време си е бил град на привнесен капитал. Тоест цените се вдигат от чужденци, които купуват и си харчат парите тук, но не ги печелят тук.

# 17
Ние със сигурност ще влизаме ли догодина или не ?

# 18
Един интересен разговор. Поне за мен.
https://www.pariteni.bg/novini/pari/shte-prodylzhi-li-da-raste-d … -biudzheta-250800
Бюджетният дефицит на България достигна 2.8 млрд. лв. към края на септември като финансовата „дупка“ е нараснала с 1.2 млрд. лв. за един месец, сочат данните на Министерството на финансите.
И като заключение: ако власт имащите не се стегнат и  не подобрят ефективността на публичните финанси, то тогава ще последва вдигане на данъците.

# 19
Гледах ги.
Поредното доказателството за последиците от политиката на аматьорите от последните 3г.

# 20
Не че нещо, но разсъждения за икономика и данъци от човек пишещ власт имащи звучат несериозно.

И като заключение: ако власт имащите не се стегнат и  не подобрят ефективността на публичните финанси, то тогава ще последва вдигане на данъците.

Публичните финанси пострадаха от увеличението на заплатите в бюджетната сфера.

# 21
Не че нещо, но разсъждения за икономика и данъци от човек пишещ власт имащи звучат несериозно.

И като заключение: ако власт имащите не се стегнат и  не подобрят ефективността на публичните финанси, то тогава ще последва вдигане на данъците.

Публичните финанси пострадаха от увеличението на заплатите в бюджетната сфера.
Явно госпожата по български език и литература не си е свършила работата както трябва.
И къде видя разсъждения от моя страна?

# 22
Мнение от Е.Кънев - икономист,
очаквания за пазара на НИ в София...

# 23
  • София
Ми да пусна и аз проф. Кр. Петров, ако искате  Grinning

https://www.youtube.com/shorts/0DTd6np5Y7U?feature=share

# 24
Той професора 4та година едно и също повтаря. Няма грам промяна. Ако го прави още някоя и друга година ще вземе да уцели.
Всички са наясно, че имотите не могат само да растат.

Но при него е едно и също години наред във всяко интервю.
През това време хората купуват и продават.

# 25
Проф. К. Петров между другото познава за предния балон. Още 2006та г и 2007ма има видеа с него и статии, май и по тв са го канили тогава и категорично твърди, че се намираме в балон по това време /не само в бг/. Сега последните месеци се е скатал /от две-три години твърди, че сме в балон, даже от 10/. Дали ще се окаже прав, ще разберем.

Според мен едно спукване на балон ще докаже, че няма безрискова инвестиция. Единствено диверсифициран портфейл от активи носи най-нисък риск.

# 26
  • София
Така де, всеки хвърля някакви теории, затова проверяваме.
Аналогов министър на цифровизацията не работи с елементарна математика. От оригиналния първоначален текст:
Божидар Божанов:
"...Във Варна 18% са с ипотека и 72% без"...
математиката не ми излизаше, добре че се поправи сам, с малко помощ де Grinning
Истината е, че проявява предизборна загриженаст за прането, без накисване... Чувал съм, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.
Другите икономисти не им обръщам внимание, защото както се разбра от предишната тема, и любовта /вместо химия/, се е превърнала в икономика Grinning

# 27
10 години да твърдиш, че има балон не е познаване.
Предният път имаше много видими маркери и огромно количество ипочетни кредити.
Сега има много сиви пари, а хората със светли доходи трудно рискуват.
Като намалее кешът ще се нормализират нещата.

# 28
Ма той и в предния балон кешът е бил висок за времето си /мисля към 30 мрд 2007-8ма някъде/. Също е бил рекорден и също се е говорило само това. Бетон сме били. По това време икономиката в голяма част е не сива, а тъмно сива. Но това няма значение, тъй като процесите идват от вън, както 2008ма, така и сега, обвързани сме.

# 29
  • София
Предната криза беше "вносна', така да се каже.
Нямаше нищо общо с вътрешно-икономическата обстановка, а с блокажа на банковата система, която също е вносна и забраната да се финансира строителния сектор, както и блокурането на вече подписаните договори със строителните предприемачи, както и така.

Общи условия

Активация на акаунт