Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 178
  • 791
  •   1
Отговори
# 45
Каква е идеята за вдигане на цените при евентуално влизане в Еврозоната? Нали и сега се обявяват в евро, че и с фиксиран курс, каква е разликата?
Българско мислене и спомени от 96та.
Няма логика. Цените не зависят от това. В цял свят са се вдигнали цените на имотите. Ама не, тук се вдигат заради еврозоната.

Аз все повече се убеждавам, че има балон. На моменти се разколебавах, но това което виждам/чувам напоследък все повече затвърждава мнението ми, че има балон на пазара. През февруари ще се състои конференция Broker pro в НДК, където ще се обсъжда пазарът на имоти. Вход 139 лв май беше.  Много ще се смея, ако преди това се чуе пук. Ще ги хване неподготвени 30-35-годишните брокерчета, които даже не помнят 2008ма.  Много viral взе да става темата за имотите, то направо на Multi-level marketing ще заприлича наскоро. И с пирамидите 90 и някоя беше така.

# 46
А Македония и Албания как ги виждаш? Ще влязат ли да купувам там сега?

От познати знам, че много хора преди теб вече са се сетили и са купили. И там гонят Париж и Лондон.

Прокер про, там се събират брокерчета да си надуват акциите един на друг. Най-много ме впечатлява как се изразяват, все едно си помагат, читави са, давали стойност, коректни и тн. Все едно живеят в свой измислен свят, а реалността е съвсем различна. Те си живеят в собствен балон и си го надуват. Един друг си създават илюзия, че са полезни и коректни. Едно от отличителните им качества било постоянството. Да добавя, постоянството да те цакат където те хванат Simple Smile
За ЕЗ, ами измислят си хората доводи каквито им трябват. Като мине това, ще измислят друго. Казват му confirmation bias.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 15:42 от Gogo1979

# 47
Това е положението последните години, не е от днес или вчера.
И да се чуе "пук" ще е доста приглушено, щото пазарът на имоти, за разлика от други пазари, не се срива от днес за утре. Падането на цените е поетапно.
Освен ако не сме във война.

Изобщо как си представяте "пук"?
За мен това значи сериозно падане на цените за кратко време, с поне 20%.
Какво ще свали цените до февруари с поне 20%?

# 48
[Ще ги хване неподготвени 30-35-годишните брокерчета, които даже не помнят 2008ма.  Много viral взе да става темата за имотите, то направо на Multi-level marketing ще заприлича наскоро. И с пирамидите 90 и някоя беше така.
Е то всеки актив, който по някаква причина бързо се е покачил, почва да привлича опортюнисти - налитат като акули на кръв.
Затова и активът може да надскочи "справедливата стойност" - доколкото може да се изчисли такава. После пък като тръгне да спада, може да спадне под нея, както примерно 2008 г.
Тогава е моментът да се купува, а моментът да се продава е когато еуфорията е на макс и всички говорят само как въпросният актив ще продължи да се покачва.
Както беше казал кой беше милиардер - когато и таксиджията почне да ме пита дали съм си купил биткойни, време е да си продам биткойните.
А кога точно са пикът и дъното, е въпросът за един милион долара Simple Smile

# 49
В Ротердам преди 10 години на свободния пазар можеше да наемеш маломерен тристаен за около 800 евро,а къща с малко дворче,за 1100 евро.Сега на свободния пазар в Ротердам ти искат 1000 (хиляда) евро за 15 м2....
Кризата там за НИ е жестока..
А в София ревем ли ревем....

# 50
Всеки пазар на имоти си има специфики. Специално за Холандия жилищата недостигат спрямо населението. Много е трудно да се извади разрешително за нови строежи (има тежки регулации, вкл. за енергийна ефективност, исторически наследства, и какво ли не), а населението расте заради миграция. Най-тежък е проблемът със студентските жилища, защото от цяла Европа младежите искат да учат в Холандия - таксите за университет са символични и се учи на английски.
Затова и са въвели регулации в отдаването под наем. В повечето градове ако купиш жилище с цена под Х, нямаш право първите 4 години да го даваш под наем, а трябва сам да живееш в него. Ето и какви са тези прагове в някои градове за 2023 г:

Прагът (втората колонка) е обикновено малко под средната цена на жилище в дадения град (третата колонка), тъй като идеята е уж да се помогне на групите с по-ниски доходи да си позволят жилище.
Но както често става, държавата като се меси вместо да изпише вежди изважда очи. Има натиск покупната цена да се вдига над този праг, за да може жилището да се отдава под наем после. Естествено, и наемът трябва да е по-висок, за да се изплати по-високата цена.

Както и да е - холандците няма да ги мисля, могат да си решат тези проблеми не с такива регулации, а с построяване на повече жилища.
В България и в София не мисля, че имаме този проблем, тъй като жилищата в София са около 800 хил. (и всяка година строим по няколко десетки хиляди нови), а домакинствата са около 600 хил.
Нито пък имаме наплив от студенти от цяла Европа.

# 51
В София в момента няма хубави жилища под наем - каквото излезне и заминава на момента.

Близиките търсещи да купят в Павлово - Бъкстон започват да се отчайват - реално няма предлагане. Разширили са района за покупка, но вече се притесняват че цените си растат, а те стоят с едни пари и нищо.

По мое виждане ще пораснат още.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 16:53 от Al Georgieva

# 52
Деца на колеги и познати успешно завършваха обучението си в Нидерландия преди Брекзита и около Ковид - 19 /дистанционно обучение/. След това има случаи в които се връщат и продължават да учат в България поради невъзможност да си намерят квартира, предлагат им се такива в Белгия и Германия. Първата година им е подсигурено общежитие, а след това се оправят сами.
Пазарите на НИ в България и Нидерландия са много различни особено на база сравнение площ и население в двете държави.

# 53
От любопитство - какви реклами ви излизат тук? Явно защото е форум за имоти и гугъл ми поднася все разни такива. Ето сега една ми излезе за апартаменти в Любляна, Словения:

Цъкнах да видя какви са цените - на въпросния проект е около 4к евро/кв.м.
Обаче:
- смятат го на чиста площ, примерно тристаен е 80 кв.м. двустаен 55. Тук при нас ги хващат тристайния над 100, двустайния 70 ако е нормален, а не маломерен
- две паркоместа в цената, доколкото разбирам от рекламата
- степен на завършеност не видях, но ако е и с настилки, баня, врати и отоплителни тела, то направо си излиза по-евтино от София (за сравним имот).

# 54
Аз съм си блокирал рекламите и батерията ми изкарва 20-30% повече. Преди ми излизаха и на мен обяви за имоти. Помня едно дскхоме или нещо такова, пълна шiтня ми се стори, но вече не помня защо така реших.

# 55
Мнение на Виктор Папазов за имотите, приемането ни в еврозоната и земеделската земя.
https://www.youtube.com/watch?v=AlmZKi2gMSU

Загуба на време. Сам си казва , че не познава с плюс минус 3 до 5 години. То трябва да си гений да се сетиш , че цените не могат винаги да растат.
Злато е скочило двойно от 2019, земеделската земя , която изкупува е  скочили 500% , по негови думи. И видя балон само в апартаментите.
Водещият ги кани само такива да има гледания, че криптото май не върви в последната година . Вместо да го пита , колко е инфлацията за последните 5 години и тогава да смятат колко се покачил всеки актив.

# 56
Според това проучване 22% от българите успяват да спестяват пари, като 18% от тях спестяват в имоти и земя.
18млрд. лв има недостиг в бюджета. Намаляване на капиталовите разходи за да се върже бюджета е било решението за предните години. Голям проблем са ниските инвестиции на държавно и частно ниво. Инвестициите като дял от БВП сравнено с държавите от цяла Европа и особено тези от източна Европа /догонващите икономики/ ние изоставаме страшно много. От тук нискък растеж на икономиката. Но да не забравяме, че все пак тук е остров на спокойствието и нищо няма да ни бутне .
https://www.youtube.com/watch?v=Kh8lgUfTxUw

# 57
И как да има инвестиции, като имаме огромен правен и политически риск? Всеки гледа или да си изнесе парите навън (в акции и облигации) или да ги върже в имоти. Кой е луд да инвестира, като утре ще сменят закон, данъчни ставки или някой като Пеевски ще му превземе фирмата?
А разни безотговорни временни правителства са се разпищолили като за последно.

# 58
  • София
От любопитство - какви реклами ви излизат тук?...
Тая игра не ми харесва Grinning

# 59
Знаете ли какво се говори сега по инвестиционни форуми, подкастове в youtube и т.н.по отношение на имотите. Че идва краят на живота на панелките. Край, съборихме ги. Бил още 15-20 г, а на някои още утре.  Вече почнали да падат панели. Хората няма къде да отидат да живеят и ще трябва да купуват тухли, а нямало достатъчно. В един момент всичкото население на земята ще трябва да се изнесе от панелките и да отиде някъде. 2008ма се е говорило същото - има статии от тогава. Все повече се убеждавам, че историята се повтаря.

Общи условия

Активация на акаунт