Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 312
  • 791
  •   1
Отговори
# 630
Крис, като има война на хоризонта борсите скачат.
Че и скочиха като Путин обяви война.
И то много.
Войната обърква производства, доставки, транспорта става несигурен, военния риск качва премиите и т н.
А ти си пиши общи приказки

# 631
@ЧС - Със задна дата всеки намира обяснения. Понеже много фактори влияят върху цените на активите, все се намира някой от тях да е добър, а друг лош, и винаги пост-фактум можеш да "обясниш" реакцията на пазара.
Номерът е предварително да отгагнеш обаче, а не да обясниш защо нещо вече се е случило.
Специално за вчера репорта за тримесечието на Апъл беше ето какъв:

Въпреки това и вчера и днес Апъл пада.
Защо борсата пада при ужким положителни новини, или пък някой път се качва при ужким отрицателни новини, е въпросът за един милион долара.

Крис, като има война на хоризонта борсите скачат.
Че и скочиха като Путин обяви война.
И то много.
Войната обърква производства, доставки, транспорта става несигурен, военния риск качва премиите и т н.
А ти си пиши общи приказки
Пак да те питам - преди последната голяма война в Европа (ВСВ) ако си имала активи: имоти, акции, заводи, ферми - как е повлияла войната върху цените им след това (ако въобще са оцелели).
Абсурдно е при риск от война активите да се качват. Всеки риск кара хората да са предпазиви и намалява цената, която са готови да платят (защото могат да я загубят).
Ако мислиш, че малка война качва борсите, то какво ще стане ако утре обявят Трета СВ - сигурно ще експлодират до космоса?

# 632
Говорехме за борси.
Как отиде на активи?

# 633
  • София, Bulgaria
chris78 по гръб не пада! Все ще измисли нещо от девет кладенеца вода ще донесе и докато се усетиш вече говорите за рецепти за торта, коя е по-трайна и сполучлива и за коя си струва са си дадеш парите.
Забавен е, ако не се пъне толкова на всяка цена да е прав, човек може доста да научи от него или поне да вземе да проучи това, онова, ако му се занимава.

# 634
Крис е прав по принцип. Но не виждам смисъл да спори с хора, които са започнали да гледат цени на борсите след 2020 насам. От тогава наистина добрите новини са добри новини и лошите новини са добри новини. Защото всички започнаха да вярват, че фед и ецб ще ни спасяват ако ще и извънземни да дойдат. Всеки може да си погледне исторически цени и графики и ще му стане ясно, че лошите новини сриват пазари. Може да хванете 9/11 атентата или 2008 имотната криза за пример.

# 635
Не, не е прав за борсите, но това няма значение 🙂
Дори стиуацията с недвижимите имоти в България го доказва - войната в Украйна качи цените на имотите във Варна и Бургас 🙂

# 636
Крис е прав по принцип. Но не виждам смисъл да спори с хора, които са започнали да гледат цени на борсите след 2020 насам. От тогава наистина добрите новини са добри новини и лошите новини са добри новини. Защото всички започнаха да вярват, че фед и ецб ще ни спасяват ако ще и извънземни да дойдат. Всеки може да си погледне исторически цени и графики и ще му стане ясно, че лошите новини сриват пазари. Може да хванете 9/11 атентата или 2008 имотната криза за пример.

И кой е отрекъл, че лошите новини сриват пазари???  Играчите на пазара ми напомнят на ята риба, които всички са гледали по ТВ. Плува ятото в една посока, по някое време една риба тръгва в друга и всички в синхрон се юрват след нея. И с борсата е така - идва лошата новина, един се юрва да продава и всички след него за да не се минат. Чак после се анализира какво що. И след това нещата се кротват до следващия път. Аз затова казах, че ефектът от войната вече беше изконсумиран и за момента от там не се очакват промени. Промени можем да чакаме от изборите в САЩ по-скоро.

# 637
Ехее, сериозно ли така разсъждавате за фондовата борса? Отдавна има компютри и алгоритми, които следят всякакви новини, финансови показатели и резултати. Програмирани са да реагират на всичко и анализа го правят за секунди. Дребните риби си слагат stop loss'ове, които се задействат автоматично и обикновено губят.Просто алгоритмите ги промениха след 2020, защото има ликвидност предоставена от фед и лошите новини не се отразяват.
Имотите във Варна и Бургас не се управляват от алгоритми, а от хора и са част от живота, не са някакъв финансов актив.

# 638
Изобщо не съм отваряла дума за фондовата борса.

# 639
Не, не е прав за борсите, но това няма значение 🙂
Дори стиуацията с недвижимите имоти в България го доказва - войната в Украйна качи цените на имотите във Варна и Бургас 🙂

A какво ще стане с цените на имотите във Варна/Бургас, ако войната навлезе в Черно море?

# 640
Ал, да знаеш, че всички за фондова борса ти говорят в последните 2 страници Simple Smile

# 641
Изобщо не съм отваряла дума за фондовата борса.
Ами за коя борса говорим? Нали стана върпос по-назад кой какво щял да направи ако знаел дали Тръмп ще спечели, пък дали Камала ще спечели.
Аз точно за нея говоря през цялото време.
За стоки ли говориш - да, те обикновено се качват при риск от война, защото стават дефицит.
А акциите падат. Имотите - зависи. Ако войната е в региона, има риск върху имотите да падне бомба.
В Белград например още се виждат бомбардирани от САЩ сгради през 1998 г.
Ти ако знаеш, че има риск да ти падне бомба върху имота, по-вероятно ли е да го купиш или не? И по-висока цена ли ще си склонна да платиш, или не?
Ако е в съседна държава, от която се чакат бежанци за насам, може и да се качат - то се видя.
Лошото е да не вземе мечката като е заиграла в комшиите, да заиграе и у нас.

# 642
Ми петрола е стока, това се даде за пример 🙂
и затова си мислех че коментираме стокови борси.

едит: добре е да се придържаме към дискусията.
Факт е, че цените край морето пораснаха с украинските бежанци. Много от тях работят - или поне във Варна ги срещам.

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 17:59 от Al Georgieva

# 643
  • София
Хубава работа.
Кой да питам в какво да инвестирам? В каквото съм преценила, в това.

.....
Томева, съгласна съм.
Имотите са една чудесна инвестиция особено като човек хване вълната.

Azzy, мен нещо ме притеснява в тази пропорция. Заради семейните истории съм леко параноична.
Не случайно казах, че основната идея е диверсификация на риска, респективно на инвестициите.
Така построена сентенцията е генерирана в стари времена, от народ, който е скитнически, в смутни времена на светвни катаклизми, войни и гонения. Тотална преподредба на световния ред, както и липса на стабилна, демократична и консервативна среда.
Семейните истории разказват редица кошмари във всички семейства миналия век, уви.
СоциализЪма също е вид война. С тежки последици върху икономиката. така, че миналия век може да се дефинира като кошмарен.

С днешна дата всички ние се стараем да съхраним семейните активи и да ги обогатим във времето.
Имотите са консервативен актив, ако са в демократична икономика със сигурен икономически и политически статус и перспектива. Надявам се да продължим да бъдем такава.
Да, ако Путин се прицели в нас като задоволяването на имперските си амбиции, уви, ще се сринем като къщичка от карти и ако се разчита само на имоти като актив, няма да има добро бъдеще, затова се говори за диферсификация на активите по въпросното еврейско правило. Демек, някаква част е добре да бъде в някакъв друг актив, който в случай на опасност, да послужи за опорна точка за възстановяване на финансовата независимост.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 11:29 от Azzy

# 644
Петрола стана с отрицателна цена първите седмици на ковид.

Общи условия

Активация на акаунт