АПРИЛСКИ бебета 2024 - тема 2

• 14 059
  • 439
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
Аз съм въвела почти всичко без прясно мляко.Моя на 2-ри навърши 10 месеца 76 см 9,700 е доста е лаком и вече съм заменила всички хранения.Не знаех,че на държавната дават прясно мляко то е за поне навършена годинка.Аз все се каня да се запиша на държавна и все забравям да искам бележка от ЛЛ.Моя не обича много супа а и порциите му идват малки и малко се чудя 🫣

# 241
Кога се заменя яденето преди нощния сън? И мен ме притеснява, че има прясно мляко.

# 242
  • Бургас
..

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 18:48 от SanyaM_

# 243
Държавната кухня няма прясно мляко и яйца между 10 и 12 месеца. Аз вече взимам кухня от миналата седмица и бебешкото меню изрично е без мляко и яйца. Като навърши годинка ще мине на общо меню с включено всичко.

# 244
При нас в държавната кухня има прясно мляко. Предупредиха ни предния път като ходих за купони. В десертите е.

# 245
В София, поне от пункта, от който взимам аз, със сигурност няма. Всички "млечни" кремове са с вода и изглеждат меко казано гадно.

# 246
Ние вече 2ра седмица взимаме от държавната кухня и питат млечно или безмлечно да сипят ( за Пловдив говоря). Въведох му прясното мляко малко преди да започне кухнята, за кисело мл. ще изчакам.

# 247
  • София
Аз съм давала 1-2 пъти десерти с прясно мляко. Четох, че не се препоръчва да се дава да се пие ей така прясно мляко (т.е. да замениш кърма/АМ с прясно без минало обработка). Ние вкъщи почти не го пием и без това.

Иначе от поне месец е изцяло на пълно заместени хранения и остана само на мляко преди сън, но тя след 10-тина дни навършва 11м. Не бързам да й го спирам млякото. Баткото към 1г3-4м го отказа от раз и към лятото мисля, че вече ще го е махнала и тя като гледам как не го търси особено.

# 248
Държавната кухня няма прясно мляко и яйца между 10 и 12 месеца. Аз вече взимам кухня от миналата седмица и бебешкото меню изрично е без мляко и яйца. Като навърши годинка ще мине на общо меню с включено всичко.
В София си ,,,и аз взимам от частните на хербебе и те са с АМ ,но тук в провинцията и трите държавни са с прясно мляко,но пък не готвели свинско...може би защото се води от 10 месеца до 3 годинки е една и съща.Но винаги мога да не взимам десерти поне месец още,после ще го въввда,заради ваксината.

# 249
Аз от месец взимам храна от кухнята за по-голямо от 1г. До 1г.и 6м. Понеже бебешките не ги хареса. И сега си хапва всичко без проблем.

# 250
А какво даваш вечер вместо млякото?

Аз съм въвела почти всичко без прясно мляко.Моя на 2-ри навърши 10 месеца 76 см 9,700 е доста е лаком и вече съм заменила всички хранения.Не знаех,че на държавната дават прясно мляко то е за поне навършена годинка.Аз все се каня да се запиша на държавна и все забравям да искам бележка от ЛЛ.Моя не обича много супа а и порциите му идват малки и малко се чудя 🫣

# 251
  • Бургас

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 18:49 от SanyaM_

# 252
  • Пловдив
Ще споделя моя съвет относно храненето с мляко от личен опит.До годинката е редно да има  млечно хранене, като най-добре е да са две, като естествено останалите няма пречка да са заместени. Не бързайте да го махате, а и  не виждам смисъл от това, една от препоръките на СЗО е до година поне детето да се храни с мляко. Каква е пречката детето да пие сутрин и вечер мляко или да го кърмите, не разбирам това бързане на 10 месеца да не му се дава мляко, а само твърда храна. Естествено останалите хранения през деня може да са заместени, ако детето си хапва. Но наблюдавам една тенденция да се бърза да се махат всички хранения с мляко и едва ли не майките да се хвалят с това. А за това до кога ще давате АМ, ами докато търси детето. Аз например отбих сина си на 1 г, но тъй като сутрин в 6,30 се събуждаше озверял от глад, давах АМ. Ами сам престана да го търси около 2 г. Никак не ми пречеше, детето си ядеше всичко останало без проблем.
Държавната кухня в Пловдив има различни практики, зависи коя е. Нашата е към ясла и нямат десерт приготвен без мляко. Докато други кухни предлагат доколкото знам,  мен не ме притеснява толкова прясното мляко, а захарта. Давала съм и цяло яйце, и прясно мляко в печива, няма проблем. Интересно е че педиатрите смело съветват да даваме захар с вода за жълтеницата, а като се опре до яйце и прясно мляко реагират сякаш е отрова...

# 253
  • Бургас

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 18:49 от SanyaM_

# 254
Разбира се, че може да правите какво си искате, но все пак това са други бозайници, които произвеждат мляко за техните си деца с други хранителни вещества. Включително хормони, както си е при човешките майки. Дори за котките има специализирани АМ, а не са дава краве, защото котенцата хващат диария. АМ не случайно са създадени за да наподобят доколкото може човешкото мляко, естествено, че не може да го замести на 100%. Но в адаптираните млека има много витамини и минерали, които са съобразени в дадени количества, както и супер важни омега 3 киселини. Не пречи да си дават прясното мляко като допълнение.

И опорката с едно време, не важи, ще ме извинявате. Едно време децата са умирали от болести, които сега са изчезнали и не са ги возили в столчета в колата за безопасност. И трансплантации не е имало преди 60-70 години, но никой сега няма да откаже когато му се наложи, защото едно време не е имало. Медицината се развива, светът също, който иска може и в пещера да живее, не е забранено все още

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 15:59 от sedi_

Общи условия

Активация на акаунт