Отговори
# 720
  • В Страната на чудесата
Сигурно не са трудни задачите и нещо не е догледал младежът, поради късния час, но все пак да питам за решения:

# 721
# 722
За окръността, приемам, че казват, че М е вътрешна за окръжността,макар да е странно казано така. Радиусът е 22, защото най-дълкото и най-късото разстояние се получават, когато се пусне диаметър през т.М. Трябва, обаче, това да се докаже. Построили сме си диаметъра през т. М. Построяваме и произволна хорда през М. 
х и у да са малките дъги, отсечени между диаметъра на хордата. у>х. В триъгълника, в който ще сравняваме по дългите разстояния от М до окръжността е при по-голямата дъга у. В него разстоянието при диаметъра е срещу ъгъл 90-х/2, и отсечката от М до окръжността е срещу ъгъл 90-у/2. Срещу по-малък ъгъл лежи по-малка страна, затова разстоянието до окръжността е по-голямо при диаметъра. Аналигично и за най-малкото разстояние.

# 723
  • София
Солничка, защо да е странно зададено? Аз точно това разбирам - в равнината, заградена от окръжността, са все вътрешни точки.. Иначе и аз изкарах същия отговор  - 2 или 22.

# 724
Здравейте, може ли едно рамо за следната задача?

∆ABN=~∆BAM

a) ъг. х = ъг. BAN = 55°

б) ъг. х = (180° - 50°)/2 = 65°
Да, тези триъгълници са еднакви, но не са им това съответно равните ъгли...

(еднакви са защото ABC е равнобедрен, т.е. ъглите при АВ са равни, АВ е обща и АМ=BN)

От еднаквостта следва, че <АNB=<BMA
a oт АB=BN следва, че  АBN е равнобедрен и <ANB=<BAN
Hands V
Това го пояснявам, че да може седмокласника да разбере "откъде се взе пък това", защото аз бая се почудих как от еднаквостта следва, че <ВАN=x

# 725
Русалка, 2 или 22 би бил отговора, ако не знаем къде е М. Ако е вътре в окръжността, само 22 е отговор.
В 8 клас още не са учили стереометрия, за да им говорят за равнината на окръжността, но пък може да е преведена задачата.

# 726
И аз бях срещнала няколко задачи в 8ми клас с "равнината на окръжността", подозирах че просто им въвеждат термина, а и да се сетят, че е отвън или вътре, не е пояснено "в кръга, оградена от окръжността". Аз разбирам задачата като Солничка Simple Smile

# 727
Здравейте, може ли едно рамо за следната задача?

∆ABN=~∆BAM

a) ъг. х = ъг. BAN = 55°

б) ъг. х = (180° - 50°)/2 = 65°
Да, тези триъгълници са еднакви, но не са им това съответно равните ъгли...

(еднакви са защото ABC е равнобедрен, т.е. ъглите при АВ са равни, АВ е обща и АМ=BN)

От еднаквостта следва, че <АNB=<BMA
a oт АB=BN следва, че  АBN е равнобедрен и <ANB=<BAN
Hands V
Това го пояснявам, че да може седмокласника да разбере "откъде се взе пък това", защото аз бая се почудих как от еднаквостта следва, че <ВАN=x

Здравейте, моля разяснете ми от къде идва, че АМ=BN?

# 728
Още една стъпка от решението трябва, явно Simple Smile
триъгълник CAN е еднакъв с CBM

CA=CB (от АВС равнобедрен)
AN=BM (от условието)
<С общ

От тази еднаквост следва CN=CM, a оттам и AM=BN= бедрото минъс тази малка отсечка горе...

# 729
  • София
Русалка, 2 или 22 би бил отговора, ако не знаем къде е М. Ако е вътре в окръжността, само 22 е отговор.
В 8 клас още не са учили стереометрия, за да им говорят за равнината на окръжността, но пък може да е преведена задачата.
E, явно  не се доразбрахме. Аз казах,  явно неясно, че точно това разбирам като за 8 клас  от условието - вътрешна, а вечеиначе ако е - изкарвам 2 и 22.

А и вче не знам кой какво влага при малките в тези понятия, дори не става дума за 8 клас.. Преди седмица-две  приятелка ме пита в Месинджър какво е трябвало да попълни синът й, 6 клас,  на едно празно място в тест... Как се нарича "равнината", заградена от окръжност... Ми явно като за 6 клас кръг, ама... Sad

# 730
  • София
Здравейте, може ли помощ за 7ми клас:

# 731

Малко сбито, че не ми се пише повече. Ако нещо не е ясно, питайте.

# 732
peneva_a
Благодаря! 🌸🌸🌸

# 733
  • София

Малко сбито, че не ми се пише повече. Ако нещо не е ясно, питайте.

А двата триъгълника откъде се разбира, че са еднакви? 1 страна хипотенузата, прав ъгъл и още?

# 734
H1D = H2D. Ъглополовяща и разстояние до раменете на ъгъла.

Общи условия

Активация на акаунт