Отговори
# 90
Да, реално четирите квадратчета могат да са шахматно с два цвята и няма да имат обща страна с един цвят. Тогава вариантите ща са още повече от 6*4*3*2. Но пък тогава как ще се изчисли 🤔

# 91
Здравейте, математички Heart ! Искам да помоля за помощ за следната задача/няма значение решението, което ви хрумне за кой клас е/: Имаме празна таблица 2х3. Трябва да се запълнят всичко клетки с 4 различни цвята, като не трябва две съседни клетки да имат обща страна в един и същи цвят. По колко начина може да стане това?

Скрит текст:

# 92
Здравейте!
Бихте ли ме ориентирали какво трябва да се напише в тази таблица, нивото е 6 клас.

# 93
Здравейте!
Бихте ли ме ориентирали какво трябва да се напише в тази таблица, нивото е 6 клас.
"Отрицание на трърдението" е обратното Simple Smile на а равно на b, "обратното" е а е различно от b...
Попълних табличката, разгледайте и обяснете на детето, по-добре не давайте готова

# 94
Здравейте!
"Отрицание на трърдението" е обратното Simple Smile на а равно на b, "обратното" е а е различно от b...
Попълних табличката, разгледайте и обяснете на детето, по-добре не давайте готова

Много Ви благодаря!

# 95
Здравейте, математички Heart ! Искам да помоля за помощ за следната задача/няма значение решението, което ви хрумне за кой клас е/: Имаме празна таблица 2х3. Трябва да се запълнят всичко клетки с 4 различни цвята, като не трябва две съседни клетки да имат обща страна в един и същи цвят. По колко начина може да стане това?

Скрит текст:

Ant12 , благодаря! Не бих се досетила изобщо!

# 96
Моля за помощ

# 97
Магически квадрат - редове, колони и диагонали имат един и същи сбор.
Тук е дадено 1-1-3=-3
Имаме и 2-3+х=-3, х=-2.
Така намирате и останалите.

# 98
Магически квадрат - редове, колони и диагонали имат един и същи сбор.
Тук е дадено 1-1-3=-3
Имаме и 2-3+х=-3, х=-2.
Така намирате и останалите.

Не се ориентирам за у, тъй като са две неизвестните

# 99
Не са две - по диагонала
2-1+у=-3

# 100
Момичета, моля за помощ за тази задача, ако някой има време да погледне:

Колко най-много от 16-те полета от таблица 4x4 могат да бъдат
оцветени, така че във всеки квадрат 3x3 да има не повече от пет
оцветени полета?

# 101
  • В Страната на чудесата
Момичета и момче, не успяваме да измислим тези 2 задачки.
Сигурна съм, че тук ще ми помогнете да ги "разплетем":

# 102
22. Ако се разложи 2016 на множители се получава:
2.2.2.2.2.3.3.7
Най-голямото възможно число е 3.3=9, 2.2.2=8, 7 и 2.2=4
9874.
Най-малкото с различни цифри е 6678.

# 103
2016 = 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 3 * 3 * 7
Значи 7 задължително участва както е, а другите числа са произведения от останалите, но до 9.
Най-голямото е 9874.
За най-малкото да започва с 2 не може, понеже няма как да избегнем произведение по-голямо от 9.
С 4 се получава повторение 4789 на същите цифри.
Най-малкото с 6 е 6678.

# 104
  • В Страната на чудесата
Благодаря за включването, момичета!
Да, и нашето решение е същото, но е даден различен отговор, до който не виждам вариант да се достигне.

П.П. Добавям и една геометрична задача:

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 11:28 от Алисса

Общи условия

Активация на акаунт