🤰Февруарчета 2025 г. -Тема 3

• 30 141
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
Жизел, и аз съм в чужбина, днес ми беше феталната и мина по същия начин. Лекарката ме предупреди, че не се говори по време на прегледа. И накрая каза, че всичко изглежда нормално. До там с обясненията и чао. Не мисля, че и лист ще ми пратят дори Grinning Натискаше определено и от време на време наболяваше и беше неприятно, но не ме е боляло нищо след прегледа.

# 31
Жизел, и аз съм в чужбина, днес ми беше феталната и мина по същия начин. Лекарката ме предупреди, че не се говори по време на прегледа. И накрая каза, че всичко изглежда нормално. До там с обясненията и чао. Не мисля, че и лист ще ми пратят дори Grinning Натискаше определено и от време на време наболяваше и беше неприятно, но не ме е боляло нищо след прегледа.
Мен лично много ме натискаше защото искаше да види всичко а и тйо беше доста игрив ,постоянно мърдаше и може би заради това не знам,но бая си натискаше,и явно защото  доста  е натискала и ме боли сега малко ,надявам се са не е проблем нещо за бебчето,където така е натискала,а иначе би трябвало да ти кажат каква е процедурата при теб,щом не са обяснили нищо ,би трябвало да получиш писмо,но не знам,аз съм в Австрия и тук процедират, така пращат писмо с резултата ,дали трябва да пиеш нещо имало рецепта ако се налага ,и колко трябва да се плати,може до 2 3 месеца да се плати нещо такова беше.

# 32
И аз се записвам в темата с момче Blue Heart

Моята АГ също не препоръчва витамини за бременни, твърди, че с разнообразни храни би трябвало човек да си набавя необходимите хранителни вещества. С първата бременност не приемах витамини за бременни. Тогава видяхме и повече околоплодни води, заради което трябваше да намаля въглехидратите. Така че не я линчувайте д-р Павлова. Може би има вярно, в нещата които казва.
Сега с втората бременност реших на своя глава да приемам витамини за бременни, казах на АГ и ме посъветва да имат омега 3. Не знам дали е от витамините, но вече съм 6 месец и все още нямам крампи, както с предишната бременност. Тогава още в 4 месец се наложи да приемам магнерот.

# 33
Да,от 18 г.с започна едно скъсяване,което в крайна сметка не овладяхме с лежане и терапия. На втората ФМ шийката беше 14 мм и по спешност постъпих в Шейново. Утре ,след 9 дни най -после ме пускат и противно на първоначалните очаквания ме изписват с бебчо в корема.
Ужас, пожелавам ти всичко занапред да е наред. А защо решиха да ти направят серклаж? Скъсена шийка ли?

# 34
Здравей, Жизел!
Не мисля, че е нормално да протече ФМ по този начин. Двете ФМ ми минаха при лицензирани специалисти /различни/ и при нито един от прегледите не имало такова натискане, което да предизвика болка по време и след прегледа. На втората ФМ докторката на няколко пъти “почука” на бебка, защото не искаше да се завърти, не се получи. След това с ръка натисна, за да я насочи с движението, за да може да и види по-добре сърчицето, но болка не е имало. Всичко се обяснява подробно на родителите и едновременно се диктуват данните на сестрата, която записва.

Здравейте аз съм в 20г.с и 5 дни,записвам се с момче💙,днес разбрахме ,днес ми беше и втората фетална морфология всичко беше наред,но не знам при вас как е аз съм в чужбина тук не обедняват нищо само казват накрая всичко дали е наред и пращат писмо след седмица в което пише всичко,и след това го носиш на гениколофа и рой да гонвиди в България,чета от вас явно,че всичко се обеснява по време на прегледа тук само доктора комуникира с сестрата и тя записва стойностите,и днес много натискаха, за да видят всичко,но много ме болеше,даже още не боли като се пипна не знам нормално ли е такова натискане докато ре преглеждат на такъв тип преглед,но бая си ме наболяваше по време на прегледа,а сега ми е дискомфортно там където са натискали,иначе бремеността протича нормално,бебчо доста шаваше и всички изследвания,са добре,дано е така и за напред.

# 35
Пожелавам всичко да бъде наред и докрай и съм сигурна, че ще е така! Heart

Витамините за бременни не са нищо по-различно от стандартните, само че в различна дозировка и съотношения. Те не заместват правилното и разнообразно хранене, но и са необходими. Честно казано - най+вече за организма на майката. Имат и фолиева киселина за бебето. Интересно ми е, като си с дефицит на витамин, дали пак ги отричат и дали отричат приема на фолиева киселина. Магнезият пък е да не казвам задължителен за бременните - помага за крампи, контракции и т.н. Така че за мен тези изказвания от специалисти са ми малко от "Петър Дънов" школата. Неслучайно медицината се развива и постоянно има нова информация и нови проучвания.

Момичета, видяхте ли за момичето, което е изчезнало, със следродилна депресия? Говорехме си с мъжа ми как една жена може да се предпази от нещо такова. Направо си звучи страшно, защото се появяват мисли и позиви за суицид, отключват се и разни психози. Говорила съм с психиатър по темата и неговото мнение е, че за да отключиш такова състояние, трябва преди това да си имал такива епизоди и че няма как, без да си предразположен да отключиш и има логика, но все пак си звучи страшно. От хормони ли става, имаш си го заложено и от стреса и недоспиването ли се отключва...ужас. И дано я открият и да е жива и здрава, пък никоя от нас да не разбере никога през живота си нищо за това състояние от личен опит.

# 36
Не знам какво да кажа явно това натискане по време на прегледа не е нормално продължава да ме боли при допир снощи и не можах много да спя чудя се какво да правя,да се обадя ли на гениколога си който си ме гледа не знам и аз ,аз само за бебето се притеснявам да няма нещо....

# 37
Може да се обадиш, за да те прегледа и да се чувстваш спокойна.
Не знам какво да кажа явно това натискане по време на прегледа не е нормално продължава да ме боли при допир снощи и не можах много да спя чудя се какво да правя,да се обадя ли на гениколога си който си ме гледа не знам и аз ,аз само за бебето се притеснявам да няма нещо....

# 38
След първото раждане изпаднах в такава следродилна депресия и наистина е ужасен период. Плачех денонощно, бебето също, никакъв сън, кърмата намаля, съответно и бебето започна да отслабва, а аз се чувствах още по-зле. Лошото е, че околните не го разбират и ти си сама в собствения си филм.
При мен може би причината беше, че психически не бях подготвена за огромната промяна, която ме очакваше с новородено, исках си работата и предишният начин на живот.
Не искам да споделям кога се осъзнах и защо, но този ден няма да го забравя.
За тази бременност чакахме повече от две години и беше изключително трудно бебчо да се задържи, така че в момента съм благодарна, че стоя вкъщи и мога да оценя всеки ден, в който то расте в корема ми.

# 39
Според мен следродилната депресия се получава именно от нереалните представи и очаквания какво ще е и липсата на подкрепа и разбиране от близките. И това, че новата майка прави всичко сама и няма помощ нито за бебето, нито за домакинската работа. Това не трябва да го допускаме като жени. В повечето семейства мъжът си продължава със стария начин на живот и всичко е на главата на жената, мъжът е страничен участник. Моят мъж още отсега съм го предупредила, че това дете не е само мое и задълженията са поделени, няма друг вариант. Ако не - да ми взима детегледачка. Сама бебе и къща няма да гледам и да изпадам в депресии, заради това. За мен хормоните нямат кой знае какво влияние върху следродилната депресия. Може би минимално. Всичко идва от липсата на помощ и това, че всичко се стоварва само на нашата глава.
Ето, това момиче се е самоубила, днес казаха по новините. Бащата даже не си е направил труда да я заведе на преглед. Сама отишла. Тя е била в психотичен епизод, той обяснява в интервю, че имала паник атака и че така се държала, защото май нещо е прегряла, понеже тя сама се грижи за децата, че той много работел. Мамин златен. Момичета, трябва да ги натискаме тези мъже, че работата не е на добре.

# 40
Точно хормоните са в основата на отключване на депресия. А този диабаланс при тях от каквото вече е провокиран е друг въпрос. Има многоо литература, но човек не му трябва да чете точно за това. Била съм на депресия на силни медикаменти със зелена рецепта и повярвайте ми, нищо от околната заобикаляща среда , не може да спре процесите в мозъка ви и убийствените мисли. Всички бяха до мен, хидехме по лекари, но въпреки това аз исках да се хвърля пред градския автобус. Спирам, защото става много лично вече.
Никой не е застрахован, ако ще и 10 гледачки да има.

# 41
В такива случаи говорим за друг вид депресии, които са си клинични състояния. То в повечето случаи е сезонно, наследствено, имало е индикации още от детството (ако има кой да ги разпознае). То си е заболяване и без медикаменти, няма лечение.

Следродилната депресия, освен ако не е пореден епизод на ендогенната депресия, която, обсъждаме, се провокира именно от голямата промяна, липса на помощ и стоварване на всичко на главата на майката - усещане за безпомощност, отчаяние, непрестанен плач, че и липса на връзка с бебето, до това да не го искаш. Тя рядко води до суицид, но не е изключено (особено, ако не се обърне внимание и не се вземат мерки).
Има и следродилна психоза, която пак винаги преди това е имала индикации, но в повечето случаи родителите са игнорирали, дали от неразбиране на състоянието или "какво ще кажат хората".

За мен конкретно случая с момичето сега, си е имала психоза и е оставена сама да се оправя, вкл.от родителите и. Което е жалко.
Вече дамите, които си знаят, че са склонни към такива състояния, трябва да са запознати, че бременността и раждането отключват рецидив и да работят с лекуващия лекар за овладяване.

За останалите, трябва да покажем на мъжете си, че сме двама родители и задълженията са поделени, за да можем и ние да имаме време за себе си и да не се стига до отчаяние и депресия. Аз моя го дресирам от 4 години, преди забременяването, ще видим как ще е Simple Smile Засега нещата са супер по време на бременността Simple Smile

Но, въпреки че е малко по-различна, темата за депресиите е важна за бъдещите майки и не смятам, че е грешка, че я засегнахме. Simple Smile

# 42
  • България
Деликатна тема, даже я обсъждахме с моя. Но му беше трудно да разбере какво означава и какво я предизвиква.

И аз като KPP, съм казала на моя, че това дете е на двамата. Даже и в момента много ми помага с домакинската работа, защото се изморявам доста. За някои неща му казвам, но като цяло сам изявява желание. Даже май повече от мен се изморява, ама какво да правиш. Grin

Мисля, че такива моменти показват дали сме избрали подходящия партньор за нас. Всеки има различни нужди, та и за това е хубаво да комуникираме (с разбиране, не заповеди) с партньорите си.

Аз минах и на ендокринолог, за сега сме в норма. Очакваме нови покачвания в 26-28 г.с., та ще видим. Ако някой търси добър ендокринолог, препоръчвам д-р Цветелина Йонкова, работи в Майчин дом и Фемиклиник.

Последно, въпрос, пиете ли кафе? От последните дни си мисля само за това и се чудя дали не си направя само с мляко, без захар. Четох, че не е препоръчително, дори като пих кола без захар 1-2 пъти усетих особени движения в корема ми.

# 43
Последно, въпрос, пиете ли кафе? От последните дни си мисля само за това и се чудя дали не си направя само с мляко, без захар.
Относно кафето, чела съм, че е безвредно да пиете по 1 на ден, само да не е безкофеиново,защото имало доста химия в него. Аз доскоро пих по едно 3в1, но спрях,защото има само боклуци в него Grin

# 44
Аз си пия по 1 капучино на ден. Повечко мляко, малко кафе, става вкусно и ми идва тамън. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт