🤰Февруарчета 2025 г. -Тема 3

• 30 828
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Гликираният ти е много завишен, което означава, че си поддържала КЗ от рода на 9 през последните 3 месеца, което е доста висока КЗ. Не знам какви са ти другите резулати, но "в норма" невинаги означава добре, да не говорим, че за бременни има и други референтни стойности (като например КЗ до 5 на гладно). Според мен се консултирай с ендокринолог възможно най-скоро.

# 106
Гликираният ти е много завишен, което означава, че си поддържала КЗ от рода на 9 през последните 3 месеца, което е доста висока КЗ. Не знам какви са ти другите резулати, но "в норма" невинаги означава добре, да не говорим, че за бременни има и други референтни стойности (като например КЗ до 5 на гладно). Според мен се консултирай с ендокринолог възможно най-скоро.

Това е резултата от обременяването, АГ каза за момента да намаля сладкото, и ще коментираме повече на следващия преглед във вторник. Благодаря за съвета, ще се свържа с ендокринолога си в най-скоро време.

# 107
Не съм експерт и не мога да дам мнение, но намерих тази статия, която може да ти е полезна.
https://www.puls.bg/bremennost-i-razhdane-c-36/gestatsionen-diab … mennostta-n-25248

Не съм сигурна и колко АГ-тата разбират, така че за мен винаги консултация с ендо е най-добрият вариант, за да си спокойна. В коя гс прави теста?

Аз съм в чужбина и са ми назначили тест О'Съливан (50 гр глюкоза и се изследват само нивата на КЗ на 60 мин, това е стандартният тест тук) за 28 гс. Но тъй като съм със СПКЯ и ИР от преди се чудя дали да не направя директно пълното обременяване (100 гр глюкоза и изследват на 0, 60, 120 и 180 мин), макар че ще е доста гадно с такова голямо количество глюкоза. Последният път, като правих ОГТТ в България, почти не припаднах на третия час, бях пребледняла, с хипоглекимия и всички ме питаха дали съм ок. Та не знам дали има смисъл да си го причинявам сега, или само ако първият тест даде отклонение ... тогава вторият е задължителен. Но пък се товариш 2 пъти.

# 108
Това са референтните стойности от Бодимед от моето обременяване, моето беше доста рано, някъде в 17-та седмица, заради изчислен висок риск от гестационен диабет, ендокринолог ми каза следващо обременяване в 28 г.с.

Скрит текст:

# 109
Не съм експерт и не мога да дам мнение, но намерих тази статия, която може да ти е полезна.
https://www.puls.bg/bremennost-i-razhdane-c-36/gestatsionen-diab … mennostta-n-25248

Не съм сигурна и колко АГ-тата разбират, така че за мен винаги консултация с ендо е най-добрият вариант, за да си спокойна. В коя гс прави теста?

Аз съм в чужбина и са ми назначили тест О'Съливан (50 гр глюкоза и се изследват само нивата на КЗ на 60 мин, това е стандартният тест тук) за 28 гс. Но тъй като съм със СПКЯ и ИР от преди се чудя дали да не направя директно пълното обременяване (100 гр глюкоза и изследват на 0, 60, 120 и 180 мин), макар че ще е доста гадно с такова голямо количество глюкоза. Последният път, като правих ОГТТ в България, почти не припаднах на третия час, бях пребледняла, с хипоглекимия и всички ме питаха дали съм ок. Та не знам дали има смисъл да си го причинявам сега, или само ако първият тест даде отклонение ... тогава вторият е задължителен. Но пък се товариш 2 пъти.

В 25 седмица пуснах изследванията. Всъщност както бях писала преди, те се наложиха, защото бебчето върви със седмица назад. Нямам фамилна обремененост, наднормено тегло или някакви предпоставки за диабет. Дори като килограми съм качила само 1 от началото на бременността. Бях писала преди, че когато бях в болница за задържане ми казаха да ям повече шоколад, тъй като обикновения хемоглобин ми падна до 80 и можеше да се стигне до преливане на кръв. Сега пък това излезе. Надявам се, че няма да доведе до някакви усложнения.
Благодаря за отговора отново.

# 110
И на мен скоро ми предстои да правя обременяването с глюкоза, но съм много притеснена като чета и слушам истории за лошите реакции от самата глюкоза. В семейството има хора в преддиабетно състояние, но вече е от “старост” - след 60 год.
Чудя се дали да откажа да направя теста… Последните ми изследвания са от понеделник и тогава глюкозата ми е била 4.55.

# 111
  • Варна
И аз се притеснявам. Петък съм на ендокринолог.

# 112
На мен изследването никога не ми е създавало дискомфорт. Това ми беше може би пето - шесто обременяване. Дори в пиковите ми моменти на ИР никога не ми е ставало лошо. Не е чак толкова неприятна и страшна глюкозата. Сами сме си правили далеч по-страшни "обременявания" (торта + кола например или компот от на бабите).

Ако имате възможност, си изберете лаборатория с по-проветрива чакалня, защото 2 часа са си 2 часа.

# 113
Момичета, ако нямате някъв проблем като ИР, надали ще ви стане лошо от самото обременяване. Аз лично съм се изследвала 4 пъти и само последният ми стана наистина зле, преди това не бях имала проблеми. Просто си вземете нещо да хапнете след последното вземане на кръв за всеки случай.

# 114
  • България
На мен изследването никога не ми е създавало дискомфорт. Това ми беше може би пето - шесто обременяване. Дори в пиковите ми моменти на ИР никога не ми е ставало лошо. Не е чак толкова неприятна и страшна глюкозата. Сами сме си правили далеч по-страшни "обременявания" (торта + кола например или компот от на бабите).

Ако имате възможност, си изберете лаборатория с по-проветрива чакалня, защото 2 часа са си 2 часа.

+1

Плюс това е хубаво да се види реално какви са стойностите на кръвната захар и да се вземат мерки. Не е за подценяване нейната роля през бременността. Има доста статии онлайн за последиците когато няма контрол върху кръвната захар. Ако е само гестационен, поне след раждането изчезва.

Препоръчвам консултация с ендокринолог - някой с опит с бременни. За София препоръчва д-р Йонкова.

# 115
А аз друго се чудя. Не може ли просто да се контролира храненето, ей така превантивно. Да се мине на нисковъглехидратно, високо протеиново хранене,но не и кето 😃
Идеята ми е да се избегне това обременяване., или през бременността е задължително да го минеш?
 Така или иначе такъв тип хранителни режим, ще е само в плюс за майка и бебе.
Аз имам глюкомер, понеже спазвах такъв тип режим заради ин витро, но сега до 6ти месец не съм мерила.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 08:47 от Zuchero

# 116
По принцип, ако можеш е най-добре. Точно това обсъждахме с Мирчева на феталните морфологии. Тя много се интересува от превенция и обясни, че точно това е начинът. На мен обаче ми е слаб ангелът та си похапвам от време навреме Smile Въпреки всичко пак няма гаранция де ... някои хора просто са си предразположени. Иначе имам чувството, че обременяването го правят за презастраховане. Преди не беше задължително, сега почти на всеки се прави.

А аз друго се чудя. Не може ли просто да се контролира храненето, ей така превантивно. Да се мине на нисковъглехидратно, високо протеиново хранене,но не и кето 😃
Идеята ми е да се избегне това обременяване., или през бременността е задължително да го минеш?
 Така или иначе такъв тип хранителни режим, ще е само в плюс за майка и бебе.
Аз имам глюкомер, понеже спазвах такъв тип режим заради ин витро, но сега до 6ти месец не съм мерила.

# 117
  • Варна
Всъщност на базата на какво се назначава това обременяване ?
Защото ако говорим само за кг , то и аз съм качила доста, но никой не ми го е споменавал.

# 118
Килограми преди бременността, фамилна предразположеност, заболявания на самата майка като ИР, СПКЯ и други. Виж линка, който пуснах по-горе, подробно е обяснено.
Ако някоя бременна няма никакви индикации и поддържа КЗ под 5 на гладно, не виждам какъв е смисълът да прави това изследване, освен ако гинекологът й изрично не го препоръча.

# 119
Момичета от кога са ви последните цитонамазки? Аз имах от месец май и вчера на прегледа лекарката реши да ми вземе секрет, което леко ме изненада... не знам дали е нормално да се взима такава проба в 6ти месец ?! Каза, че ще вземе секрета много внимателно и по-повърхностно, каквото и да значи това, като резултата нямало да бъде 100% достоверен, защото не можело да вземе секрет от "по-навътре" поради риск от прокървяване. Тогава защо изобщо трябваше да правя изследването, наистина не разбрах...

Общи условия

Активация на акаунт