Гъбички! Писна ми...почвам да се лекувам сама - 16

• 25 570
  • 829
  •   1
Отговори
# 120
Разбира се, че е вярно.
То е все едно да пускаш МБ на фона на АБ. Флуконазол е с удължено действие, 3 дни, ако пуснеш на 4-тия ден, то все още няма да си се изчистила от него.
Тъй че - МБ минимум 7 дни след орални АБ и противогъбични. Дори 10 е по-достоверно .
Тъкмо щях да го пиша същото.
Благодаря ви!!!
Наистина не го знаех това за противогъбичните.АГ никога не го е споменавана.За АБ зная че трябва да е минало време преди да се пусне каквото и да е изследване, но за Флуконазола не.

# 121
Привет, дами!
Действително се регистрирах, заради двугодишните си гъбични неволи, които основно се разрастват като търкаляща се топка сняг.
Най-лошото при мен е, че от характерния за гъбичките сърбеж, състоянието до такава степен ескалира, че вече втори лекар изразява мнение, че имам и Вулводиния (за която знам от около година и си стисках палци само да не е това).
Вулводинията все още е неизследвана територия за необяснима болка на входа на влагалището и вулвата, но това, до което стигнах след много четене на чуждестранни сайтове и материали, а и наблюдавайки собственото си тяло е, че е свързана с някакъв вид дисфункция на тазовото дъно. Лично аз имам усещането за хипертонично такова, но физиотерапевт ми обясни, че трябва да се изчистят всички бактерии, които имам, и чак тогава да се захванем с физиотерапия. Само да спомена, че имах и чисти от инфекции периоди, но отново със симптомите на болка, само че тогава нямах и идея, че е логично да се обърна към физиотерапевт.
И тук вече е затвореният кръг - не мога да разкарам проклетите гъби от юли месец насам, а при последните ми изследвания излезе, че имам и “умерена дисбактериоза”. Последно ми се назначи лечение с Арилин Рапид песари (за две поредни вечери), перорално Фунгокаб 200 мг (три хапчета през ден) и после 10 дена вагинални таблетки Интимо хелп.
След Арилина и Фунгикаб бях добре, но при поставянето на интимо хелп таблетка явно натисках някаква тригърна точка и последва няколкодневна болка около входа на влагалището, придружена с често и неравномерно уриниране + се разпростира назад към дупето + буквално усещам интимното си окосмяване като горичка от забити в кожата игли. Понякога тази болка е така екстремна, че едва седя в офиса и ако нямаше как да работя от вкъщи, сигурно щях да напусна. Това за мен е симптоматиката на Вулводинията, която се беше поспряла през последните 2-3 месеца, но за сметка на това щедро преминах през всякакви етапи на червенина и сърбеж покрай гъбите и дисбактериозата.
Днес не усещам толкова силно болката и ми се ще да завърша курса с интимо хелп, за да може след две седмици да пуснем пак контрола, но вече съм в такъв срив и изтощение от болката, че не знам дали ще се реша.
Лекарката ми знае за положението, каза все пак да опитам да завърша курса и ако не успявам, да започна да приемам някакви прахчета за регулиране на флората за период от два месеца… Което удължава доста времето ми за контролен преглед. Не знам и дали ще подейства. Паралелно посещавам хомеопат и психолог. Често съм в някакво тотално мозъчно замъгление и не мога да проследя кое откъде идва. В дните преди цикъл преобладава болката - пареща и тъпа в добрите дни, режеща и инвалидизираща в лошите, а след цикъл се започва със зачервяването, сърбела и чувството на протритост. Овулациите са болезнени и некомфортни също. Съжалявам за дългия пост, но това е до тук “визитката ми”. Даже много повече виждам варианти за лечението на Вулводинията, отколкото на гъбите. Обмислям да се подложа даже на хипноза заради тия състояния.

# 122
Гъбите са ти най-малкият проблем, честно. Другото, каквото и да е, е далеч по-гадно и го твърдя съвсем отговорно, защото аз имам вторична вулводиния, в резултат на предполагаема пудендална невралгия. Което е много кофти като диагноза. Добре, че след като забременях, чарковете там ми се понаместиха и не е толкова гадно, колкото беше преди това. За съжаление в БГ повечето лекари не са чували за такова нещо, даже се учудвам, че има 2 АГ, които изобщо споменават вулводиния, че и физиотерапевт на всичкото отгоре…
По принцип - за мен трябва да посетиш невролог, за да ти изпише болкоуспокояващи, това е ужасно да седиш така. И тук не говорим за нурофенче, аналгинче или нещо такова, а за лекарства за невралгии и подобни - директно ти пиша моята комбинация - Лирика и АД дулоксетин, аз пиех Симбалта, сега има на БГ пазара много АД със същата съставка. Това взимах преди да забременея, в момента съм само на Лирика, защото след раждането нещо с АД не се разбираме изобщо. Така, това е единият аспект. Вторият се казва иглотерапия и за нея не ти трябва да си чиста от гъбички или инфекции. Ако си от София - ще ти дам координати на моя иглотерапевт, на мен ми се обостря тази невралгия от време на време - след секс най-вече и той ми помага чудесно с иглите.
Друго, което се сещам - правени ли са някакви образни изследвания? За мен е просто задължително да си направиш ЯМР на малък таз с контраст и то някъде където има апарат 3 Теsla. Понякога тези проблеми не са неврологични, свързани с дисфункции на тазовото дъно, а например са симптом на ендометриоза. Всъщност - редно е изобщо да почнеш с диагностиката.
Мога да изпиша цял роман за тези проблеми, но не е точно тази темата, ако искаш по-подробно да ги обсъдим нещата - пиши ми на ЛС.

Сега за гъбите - то трябва да видиш какво ги предизвиква. Някакъв ендокринологичен проблем? АБ? Кортикостероиди? Нещо с бельото?
Ето тук с лечението ти веднага виждам проблем.
Умерена дисбактериоза? Арилин Рапид - ОК. Флуконазол - ОК. Интимохелп обаче? Дрън-дрън. Да ти бяха изписали вагинален пробиотик - Гинофилус или Лактажин. С този Интомохелп няма да си оправиш флората и шансът скоро да цъфнеш с нещо пак е голям.
Тъй че зарежи ги тия глобули, то вероятно и Вит. С, което има в тях ти дразни, изчакай да се поуспокоиш няколко дни и почни да слагаш Гинофилус, те са по-малки, по-добре се разтварят и според мен няма да ти дразнят толкова. Мокри ги под течаща вода поне 30 сек. преди да ги сложиш.

И след това контрола. Искай да ти вземат МБ с антимикограма - т.е. да се определи точния щам гъбички, с точните лекарства, към които си чувствителна. Другото - при рецидивиращи кандидози се изписва поддържащо лечение - например Флуконазол или Итраконазол по веднъж месечно.

# 123
Гъбите са ти най-малкият проблем, честно. Другото, каквото и да е, е далеч по-гадно и го твърдя съвсем отговорно, защото аз имам вторична вулводиния, в резултат на предполагаема пудендална невралгия. Което е много кофти като диагноза. Добре, че след като забременях, чарковете там ми се понаместиха и не е толкова гадно, колкото беше преди това. За съжаление в БГ повечето лекари не са чували за такова нещо, даже се учудвам, че има 2 АГ, които изобщо споменават вулводиния, че и физиотерапевт на всичкото отгоре…
По принцип - за мен трябва да посетиш невролог, за да ти изпише болкоуспокояващи, това е ужасно да седиш така. И тук не говорим за нурофенче, аналгинче или нещо такова, а за лекарства за невралгии и подобни - директно ти пиша моята комбинация - Лирика и АД дулоксетин, аз пиех Симбалта, сега има на БГ пазара много АД със същата съставка. Това взимах преди да забременея, в момента съм само на Лирика, защото след раждането нещо с АД не се разбираме изобщо. Така, това е единият аспект. Вторият се казва иглотерапия и за нея не ти трябва да си чиста от гъбички или инфекции. Ако си от София - ще ти дам координати на моя иглотерапевт, на мен ми се обостря тази невралгия от време на време - след секс най-вече и той ми помага чудесно с иглите.
Друго, което се сещам - правени ли са някакви образни изследвания? За мен е просто задължително да си направиш ЯМР на малък таз с контраст и то някъде където има апарат 3 Теsla. Понякога тези проблеми не са неврологични, свързани с дисфункции на тазовото дъно, а например са симптом на ендометриоза. Всъщност - редно е изобщо да почнеш с диагностиката.
Мога да изпиша цял роман за тези проблеми, но не е точно тази темата, ако искаш по-подробно да ги обсъдим нещата - пиши ми на ЛС.

Сега за гъбите - то трябва да видиш какво ги предизвиква. Някакъв ендокринологичен проблем? АБ? Кортикостероиди? Нещо с бельото?
Ето тук с лечението ти веднага виждам проблем.
Умерена дисбактериоза? Арилин Рапид - ОК. Флуконазол - ОК. Интимохелп обаче? Дрън-дрън. Да ти бяха изписали вагинален пробиотик - Гинофилус или Лактажин. С този Интомохелп няма да си оправиш флората и шансът скоро да цъфнеш с нещо пак е голям.
Тъй че зарежи ги тия глобули, то вероятно и Вит. С, което има в тях ти дразни, изчакай да се поуспокоиш няколко дни и почни да слагаш Гинофилус, те са по-малки, по-добре се разтварят и според мен няма да ти дразнят толкова. Мокри ги под течаща вода поне 30 сек. преди да ги сложиш.

И след това контрола. Искай да ти вземат МБ с антимикограма - т.е. да се определи точния щам гъбички, с точните лекарства, към които си чувствителна. Другото - при рецидивиращи кандидози се изписва поддържащо лечение - например Флуконазол или Итраконазол по веднъж месечно.

Привет, Мила,

Благодаря ти за отговора! Възнамерявам да ти пиша и на лични, но отговарям в името на просветата кои лекари са информирани за състоянието на Вулводиния, пък дано помогне някому:
Професор Георги Чернев, дерматолог
Д-р Балкис Ел Дарауиш, дерматолог
Д-р Иван Димитров и д-р Николай Николов - АГ, са ми препоръчани от Дарауиш за лекуване на вулводиния, до колкото знам, са обучени за работа с CO2 лазер, който в някои случаи овладява състоянието, та сигурно него използват за целта…
Тест за пудендална невралгия правих миналата зима при Д-р Лилия Иванова, тя е анестезиолог и тестът беше отрицателен. Това не давало 100% гаранция, но според нея не е засегнат пудендален нерв. Такова мнение изрази и д-р Панос от Октоцентър (за физиотерапия). Друг невролог пък изрази мнение, че е възможно да е пудендален нерв… (имам стабилно турне по кабинети Grinning, това е даже много малка част).
За иглотерапия се интересувам напоследък и ми звучеше логично да не е свързана с гъбичките, така че много ти благодаря, че потвърждаваш!

# 124
Чудесно, значи има голям напредък при лекарите, преди 10-ина години беше пълна трагедия. Аз лично ходих на диагностика в Истанбул, че там поне знаят за какво става дума.
Предполагам - правили са ти пудендален блок… Но това не винаги е най-информативното. Всъщност - що се отнася до невралгии, повярвай ми, няма нещо, което 100% да доказва и отхвърля диагнозата. Аз съм и с лицева невралгия, тъй че ми е съвсем ясно обикалянето по доктори и изследвания.
Така, както казах - ЯМР на малък таз, най-вече за отхвърляне на други органични причини, другото - ЕМГ на пудендален нерв тук в БГ не се прави. При мен тази диагноза не се доказа напълно от тези изследвания, но пък като ми изписаха лекарствата, животът ми определено светна.
За иглотерапия - преди няколко години открих д-р Борян Бужов, покрай тригеминалната ми невралгия, та си ходя сега за всякакви неврологии, че аз съм с 5 ДХ на гърба, сколиоза и какво ли не, тъй че как няма да имам 100 невралгии в крайна сметка. Крива съм, с прищипвания къде ли не, ами боли си ме. Та д-р Бужов си ме намества (то е мануален терапевт също така), боде ме и животът е далеч по-поносим. Утре съм при него и чакам с нетърпение 😀.
Хубаво е, че си обиколила някои от светилата, ама пък точно тези грам не могат да излекуват гъбички и подобни. Предлагам ти като ти мине лечението да пробваш при моята венероложка, тя е супер спец на тема гъбички, а и като ѝ обясниш, че си с вулводиния, ще е още по-внимателна по време на прегледа. Тя знае, че аз съм с неврологии, както и че голяма част от фантомната ми симптоматика е оттам, тъй че редовно си коментираме кое е наистина инфекциозно и кое неврологично. Аз например страдам от мистериозни сърбежи и парения и без да имам инфекции.
Та така, това мога да те посъветвам от личен опит, защото съм с тези ми оплаквания повече от 15 г., просто имам късмета, че сега вече доста по-рядко пламвам в криза, поне за пудендалната част. Иначе забавленията в здравословно отношение не спират при мен, защо да ми е лесно 😉… Но пък така гледам да съм полезна с опита си, защото поне като съм изтеглила късата клечка в живота, бих искала да предпазя максимално другите хора от тези неща, от които страдам аз.

# 125
Здравейте, момичета! Преди около 2 седмици за пръв път в живота ми откриха кандида, реших приятелят ми също да отиде и да се изследва за нея, но той я няма. Нямам сърбеж, леко течение с щипане. Имате ли представа от какво е възможно да се получи? Нищо не съм променяла откъм храна, бельо, спазвам много добра хигиена, антибиотици не пия, вземах имунно стимуланти дълго време. Единственото нещо, което ми каза моят гинеколог е, че имам хормонален дисбаланс, но също така ми каза, че няма нужда да пускам хормони, адекватна причина не каза на какво е възможно да се дължи. Четох, че е възможно, поради кандида, дори менструацията да бъде с някакво закъснение. От два месеца насам ми закъснява с по 14-16 дни, а до преди това винаги ми е идвало на време. Гледаха ме, няма причина откъм яйчници, матка, всичко е чисто. Ще се радвам да споделите вашето мнение, ако сте се сблъсквали с нещо подобно.

# 126
Обратното е.
Заради хормоналното нарушение може да отключваш гъбички.
За такива закъснения вече 2 месеца редно е да се пуснат полови хормони.
Иди на АГ да ти каже точно кои и как да изследваш, защото част от тях се правят по време на менструация, други - през други дни от МЦ.

# 127
Много ми е тъпо. Изследвах се за гъбички, а то какво излезе. Мисля да слагам само борна киселина. И без това чакам тези дни мц, а и с глобулите съвсем ще убия лактобацилите.
Тук не мисля , че са малко, чудя се защо е излязла гарднерелата тогава. С борната само дали ще я разкарам? От метронидазола хващам гъби. Не го искам.

# 128
  • Враца
Дами, аз пък съм на изходна позиция и не знам какво да правя.

Все едно нищо не съм правила.
Да припомня - Флукорик, 12 дни Полижинакс, почивка, Вагизан, Гинофилус 13 дни, 5 дни след това получих този резултат:

Чакам рецептата си тия дни, да видим какво ще изпишат.

Все така да чукна на дърво нямам никакви симптоми. Пера си бельото отделно, пускам му пара, гладя, ползвам ежедневки.

# 129
Не съм убедена, че с борба киселина ще махнеш Гарднерелата.
Ако искаш - пробвай с Клиндавизин. И за всеки случай изпий 2 Флуконазола през 1 седмица, примерно на 3 и на 7-ми ден. Но без пиене на нищо през устата, само локално лечение. После - стандартната опашка - Вагизан и Гинофилус. Аз не знам тия лаборатории как изобщо намират лактобацили. Според мен при теб са супер минимално, за да имаш Гаднерела.
Но цялото това нещо го направи след цикъл. Слагай борна киселина сега до цикъл и после се заемай сериозно.
Искам да споделя и аз. Странно, но след 3 АБ, два от които венозни, МБ ми е нормална, че и лактобацили съм имала според тях 🤦🏻♀. Абсолютен абсурд, то аз имах редуцирани още преди месец, така и не успях да си сложа повече от 3 Гинофилуса и това беше преди да вляза в болница с тия АБ. Сега да имам лактобацили!? Няма начин. Сложих си 3 Вагизана, слагам сега Гинофилус, АГ  е съгласна с мен, тъй че си действам.

Wa_wa, тая гъба трябва да ѝ пуснеш тест за чувствителност. Така няма да стане. Много е упорита и докато не я разкараш, явно и лактобацили няма са завъдиш. Говори с АГ да ти пусне проба с антимикограма и според нея да я лекувате.

# 130
Беше ми паднал имунитета. Болеше ме гърло имах и херпес на усната. Подозирам, че тогава е дошла гарднерелата. Ще пия на шести ден от мц кандизол. Това ми е стара направена схема. Правила съм я преди две години при гъбички, за да няма рецидив. Сега пак го правя от два месеца поради същата причина. Хванах гъби от мокър бански. Гъбички няма сега. Четох за борната киселина пак нещо :
"През последните години научни изследвания установяват, че борната киселина съдейства за поддържането на нормална рН среда във влагалището. Това нарежда съединението сред основните средства за лечение на вагинални проблеми като бактериална вагиноза, гъбични инфекции и трихомониаза."
Ще пробвам само с нея преди и след мц.
Вече смятам, че останалите препарати са порочен кръг, в който нямам намерение вече да се въртя. То освен метронидазола и клиндавазина, друго локално за там няма .

# 131
  • Враца
Лошото е, че АГ-то е в друг град, предстои ми друг вид процедура следващия петък и не мога да ида. И часове се записват месец напред.
Чакам да видя какво ще ми изпише. И ще го мисля за друг вариант.
Благодаря

# 132
Здравейте, момичета! За пореден път съм с рецидивиращи кандида албиканс. От една година си се появяват и досега съм лекувана само с различни овули, не съм пила антибиотик. Сега ми изписаха Нистатин антибиотик и овули Полижинакс за 10 дни. Ще чакам да ми дойде М и и след като свърши започвам лечението. Според вас достатъчно ли е това?

# 133
Здравейте, момичета! За пореден път съм с рецидивиращи кандида албиканс. От една година си се появяват и досега съм лекувана само с различни овули, не съм пила антибиотик. Сега ми изписаха Нистатин антибиотик и овули Полижинакс за 10 дни. Ще чакам да ми дойде М и и след като свърши започвам лечението. Според вас достатъчно ли е това?
Без ангимикограма няма смисъл да правите никакво лечение при такива рецидиви.

# 134
Странен въпрос но имам нужда от помощ. Ядох грейпфрут преди около 8 часа. (няма общо с това което последва). Болка в зъб, отивам на зъболекар, абцес. Изписват ми антибиотик Аугментин. Грейпфрута ще има ли влияние?(също да кажа че дълго се борех с гъбички в червата и вагинални, в момента употребявам борна киселина за вагиналните....) каква каша само

Общи условия

Активация на акаунт