Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 34 749
  • 707
  •   2
Отговори
# 615
  • София, Бургас
Здравей Денис, може ли да погледнеш новите ми резултати от друга лаборатория. Явно човек трябва да си подбира местата, в които се изследва. Правени са на 3 ден от цикъла и се опитвам да разбера дали навлизам в предменопауза, защото последните месеци цикълът ми варира от 16-24 дни. ФСХ още преди 10 години беше 13, а АМХ тогава беше 0.6.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 17:49 от kateto_85

# 616
  • София
Здравей Денис, може ли да погледнеш новите ми резултати от друга лаборатория. Явно човек трябва да си подбира
Скрит текст:
местата, в които се изследва. Правени са на 3 ден от цикъла и се опитвам да разбера дали навлизам в предменопауза, защото последните месеци цикълът ми варира от 16-24 дни. ФСХ още преди 10 години беше 13, а АМХ тогава беше 0.6.
Здравей!
Имаш дефицит на вит. Д ... трябва да го приемаш, заедно с вит.К2(МК-7) - прицелни нива около 70ng/ml.
FSH е висок, но Е2 и ЛХ са добре, като за пременопауза... дори не показват края на пременопаузата.
АМХ показва НЯР, но това е нормално, ако си във втората половина на пременопаузата.
Нищо притеснително - само дефицита на вит. Д ... провери и за други дефицити, най-вероятно ще има. Трябва да се попълнят - това ще се отрази много добре на цялото тяло - органи, системи, функция ... съня, психиката, тонус и енергия, метаболизъм - на всичко... ще удължи и пременопаузата, може да повлияе положително АМХ и т.н. - ползите са много.

# 617
  • София, Бургас
Благодаря! Ще изследвам и Б12,Б9 и железния панел да видя как са нещата там.
Здравей Денис, може ли да погледнеш новите ми резултати от друга лаборатория. Явно човек трябва да си подбира
Скрит текст:
местата, в които се изследва. Правени са на 3 ден от цикъла и се опитвам да разбера дали навлизам в предменопауза, защото последните месеци цикълът ми варира от 16-24 дни. ФСХ още преди 10 години беше 13, а АМХ тогава беше 0.6.
Здравей!
Имаш дефицит на вит. Д ... трябва да го приемаш, заедно с вит.К2(МК-7) - прицелни нива около 70ng/ml.
FSH е висок, но Е2 и ЛХ са добре, като за пременопауза... дори не показват края на пременопаузата.
АМХ показва НЯР, но това е нормално, ако си във втората половина на пременопаузата.
Нищо притеснително - само дефицита на вит. Д ... провери и за други дефицити, най-вероятно ще има. Трябва да се попълнят - това ще се отрази много добре на цялото тяло - органи, системи, функция ... съня, психиката, тонус и енергия, метаболизъм - на всичко... ще удължи и пременопаузата, може да повлияе положително АМХ и т.н. - ползите са много.

# 618
Здравейте момичета! Имам едно питане цикълът ми дойде на 16.10. За първи път от месеци лекарската ни даде зелена светлина да действаме, но.... проблема е, че мъжът ми ще отсъства , ще бъде извън България.  Ще си дойде на 02.11. според мен по това време ще ми е минала овулацията....Правилно ли мисля, че ще пропуснем и този месец Simple Smile?

# 619
Да, 02.11 стават 17ти ден, а овулацията обикновено е 14ти ден, но зависи при вас кога е. Ако измервате и знаете кога е , може да имате късна овулация. Но при отклонения в овулацията мисля че става проблем с качеството на яйцеклетката

# 620
  • София, Бургас
Когато цикълът ми беше на 28 дни и следях овулацията си с ултразвук, винаги е била на 16ти ден. Така, че при всеки е различно. Може да има шанс.
Здравейте момичета! Имам едно питане цикълът ми дойде на 16.10. За първи път от месеци лекарската ни даде зелена светлина да действаме, но.... проблема е, че мъжът ми ще отсъства , ще бъде извън България.  Ще си дойде на 02.11. според мен по това време ще ми е минала овулацията....Правилно ли мисля, че ще пропуснем и този месец Simple Smile?

# 621
Здравей Денис, ще съм благодарна за коментар за изследванията ми, правени са на 2ри ден, защото 3ти беше неделя, а 4ти имам много нищожен цикъл, на 36 с поликистоза съм, редовен цикъл на 30 дни, на 8ми ден трябва да пусна и пролактин и тогава ще ги пратя ма доктора си.

# 622
  • София
Здравей Денис, ще съм благодарна за коментар за изследванията ми, правени са на 2ри ден, защото 3ти беше
Скрит текст:
неделя, а 4ти имам много нищожен цикъл, на 36 с поликистоза съм, редовен цикъл на 30 дни, на 8ми ден трябва да пусна и пролактин и тогава ще ги пратя ма доктора си.
Здравей!
2-ри ден е по-добре от 4-ти,. без значение дължината на МЦ и М.
Изследванията показват ПКЯ.
АМХ е висок - от ПКЯ и не е реален.
Е2 е нисък - показва, че МЦ може да е по-дълъг и/или ановулаторен
Прогестерон, ДХЕА и Тестостерон са високи - дали причината е в НбЖ, лекар трябва да прецени... ако е така, трябва да се лекуваш... защото тези високи нива пречат на МЦ и О.... респ. ще създадат проблем дори и при/след зачеване, ако все пак се случи.
Прогестеронът е висок, предполагам защото и 17ОН Прогестерон е висок ( на база другите андрогени)... но, ако искаш го провери отделно - задължително се пуска точно на 3-ти ден от МЦ.... за да е максимално обективен ( не може на 2-ри или 4-ти ... то може, но винаги ще има едно съмнение дали е реален/обективен)

# 623
  • Варна
Здравейте,
Моля за коментар и съвет, защото от години търся причина за проблем, май го открих, но не знам как да се справя. На 38г съм, имам две деца, имам редовен цикъл, но и почти ежемесечно главоболие по време или малко след цикъл. След много четене се самодиагностицирах с нисък естроген, изследвах го на трети ден и така се и оказа 19 pg/mol. Всяка вечер приемам магнезий цитрат на прах около 300-400мг, пия Deep Green, регулярно пръскам желязо (около 30 феритин) на Better you и вит Д с К2 пак на тях. Вече повече от десетилетие търся причина за подуване на корема и накрая май и това ще се окаже от нисък естроген, защото съм забелязала и там връзка с цикъла, общо взето само първите дни на цикъла не е толкова подут (всичко съм пробвала, всякакви диети, изключване, включване на храни, пробиотици, пребиотици, изследвания за бактерии, билкови ротации, всичко). Пускам редовно и щитовидни хормони, КЗ, инсулин, там нещата са доста добре. Преди все си пусках прогестерон, защото подозирах, че там ще има проблем, но и той е добре. Не се бях сещала досега да видя естрадиол. Чела съм книгата на д-р Сара Готфрид и там за нисък естроген пишеше доста неща. Сега като търся добавка, намирам в iherb разни комбинирани с черен кохош, червена детелина и т.н, но все пише, че са за подпомагане на менлпауза, а аз нямам такава. Chatgpt ми каза да не взимам такива комбинирани, а да пробвам само с Витекс и отделно ленено семе. Моля за съвет, защото не зная как да постъпя и кой път да поема, а ми писна да си правя експерименти със себе си.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 16:24 от Didi_Bidi

# 624
  • София
Здравей, Денис! Моля за коментар по изследванията, назначени от репродуктивен специалист, поради проблем със забременяване и липса на О последния месец. Полови и инсулин - ден 3, щитовидни и пролактин - ден 5 от МЦ, спазено условие за почивка преди вземане на проба. (Глюкозата сама я инициирах, защото много ме изненада високия инсулин, а желязото - защото беше на горна граница лятото).
Възраст: 40 години, с хипотиреодизъм. Предварително благодаря!

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 15:53 от Restless

# 625
  • София
Здравей, Денис! Моля за коментар по изследванията, назначени от репродуктивен специалист, поради проблем
Скрит текст:
със забременяване и липса на О последния месец. Полови и инсулин - ден 3, щитовидни и пролактин - ден 5 от МЦ, спазено условие за почивка преди вземане на проба. (Глюкозата сама я инициирах, защото много ме изненада високия инсулин, а желязото - защото беше на горна граница лятото).
Възраст: 40 години, с хипотиреодизъм. Предварително благодаря!

Здравей!
ЛХ, ФСХ и Е2 са добре - не показват да има проблем с МЦ и О. ( за текущия МЦ).
АМХ е много добре за тази възраст ( дори малко нереално), но ако си с ПКЯ, възможно е да е изкуствено повишен... просто го имай в предвид.
Инсулинът е висок и показва ИР ... а това, автоматично те поставя в СПКЯ и от там, по-висок АМХ ( това само информативно).
КЗ е добре.
Желязото е добре, но то не е обективен показател, т.е. нищо не показва ... трябва да се изследва целият т.н. Железен панел ( Желязо, Феритин, Хемоглобин, Трансферин, ЖСК...)
На ЩЖ за добре, нямаш Хашимото.
Пролактинът е леко повишен, нищо притеснително ... най-вероятно от ИР ... добре е да се следи от време на време.
Най-общо, тези показатели не показват нищо, което да е причина за (миналия) ановулаторен МЦ.
Възможно е, да е имало киста, ЗФ - като причина... които да търпят обратно развитие или да не се развиват... това може да се види на УЗ.
Друга причина - самата възраст - репр. функция бавно започва да намалява и това рефлектира и върху О.

# 626
Здравей Денис,  колко е нармата на инсулин при здрави хора, щом 8 е показател за ИР?

# 627
  • Варна
Денис, дали мога да помоля за коментар и по моя казус?
Здравейте,
Моля за коментар и съвет, защото от години търся причина за проблем, май го открих, но не знам как да се справя. На 38г съм, имам две деца, имам редовен цикъл, но и почти ежемесечно главоболие по време или малко след цикъл. След много четене се самодиагностицирах с нисък естроген, изследвах го на трети ден и така се и оказа 19 pg/mol. Всяка вечер приемам магнезий цитрат на прах около 300-400мг, пия Deep Green, регулярно пръскам желязо (около 30 феритин) на Better you и вит Д с К2 пак на тях. Вече повече от десетилетие търся причина за подуване на корема и накрая май и това ще се окаже от нисък естроген, защото съм забелязала и там връзка с цикъла, общо взето само първите дни на цикъла не е толкова подут (всичко съм пробвала, всякакви диети, изключване, включване на храни, пробиотици, пребиотици, изследвания за бактерии, билкови ротации, всичко). Пускам редовно и щитовидни хормони, КЗ, инсулин, там нещата са доста добре. Преди все си пусках прогестерон, защото подозирах, че там ще има проблем, но и той е добре. Не се бях сещала досега да видя естрадиол. Чела съм книгата на д-р Сара Готфрид и там за нисък естроген пишеше доста неща. Сега като търся добавка, намирам в iherb разни комбинирани с черен кохош, червена детелина и т.н, но все пише, че са за подпомагане на менлпауза, а аз нямам такава. Chatgpt ми каза да не взимам такива комбинирани, а да пробвам само с Витекс и отделно ленено семе. Моля за съвет, защото не зная как да постъпя и кой път да поема, а ми писна да си правя експерименти със себе си.

# 628
  • София
Здравей Денис,  колко е нармата на инсулин при здрави хора, щом 8 е показател за ИР?
Инсулинът е желателно да е в стойности близки до КЗ, до +1-2 пункта, не повече.
Ако ИР се контролира добре, Инсулинът може да се държи около 5-6.
Тест за ИР ще даде повече информация ... и дори да е в начална фаза, е по-добре да се вземат мерки, които ще бъдат и по-леки - като промяна в храненето и т.н.

Didi_Bidi
Не мога да дам съвет, по-добре се консултирай с лекар. Ако един не помогне - търсиш друг...вкл. кардиолог, съдов хирург, невролог.... гастроентеролог, алерголог...

# 629
Денис, как така жена с Хома индекс 1.7 ще е с инсулинова резистентност? Освен това не е вярно, че всяка жена с инсулинова резистентност има СПКЯ. Такава диагноза не се поставя без да е потвърдена с ехографски преглед от АГ. И какво му е повишеното на Пролактина?
Наистина не разбирам.
Вие ендокринолог ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт