Изследване на ХОРМОНИ – 28 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 34 723
  • 707
  •   1
Отговори
# 630
Скрит текст:
Здравей Денис, би ли ме насочила какви изследвания да пусна на сина ми (почти на 16 години)? Не знам тали това
Скрит текст:
е правилната тема за въпроса ми и затова го слагам в скрит текст. Предварително ти благодаря!
Скрит текст:
Може би от 2 години има проблем със стомаха, няколко пъти в седмицата е с разтройство. Гледоха го на ехограф, но нищо не откриха, само препоръка да спре глутен и млечни. Отделно има дни, когато спи по много - като легне след училище към 16ч и става на другата сутрин за училище към 6,30ч. Също сякаш косата му оредява и му причернява при рязко изправяне. На първо време ми идва желязо и свързаните и някакви хормони, но за да не стрелям на сляпо ще съм ти благодарна за препоръките Simple Smile
Чудила съм се да не е резултат от някакви субстанции, засега знам за цигари (пуши обикновени и електронни), но е залитал и към вейп, някаква химия Hell кафе...
Здравей!
Най-общо, може да проверите ТСХ, Т3 и Т4,  Пролактин, КЗ и Инсулин, Железния панел ( Желязо, Хемоглобин, Феритин...) Вит. Д, В12 ... ПКК,  тест за Наркотични вещества (опиати, канабис, бензодиазепини, барбитурати, амфетамини, екстази, марихуана, кокаин, морфин... - зависи от пакета  или ги посочвате поотделно )...
 стимуланти: кофеин, никотин, ефедрин ( не съм се интересувала дали у нас се изследва) ... Обади се в някоя лаборатория и ги попитай... може да те свързват и с лекар (от лабораторията) , който да ти даде повече информация ( Цибалаб, Кандиларов... и са любезни)
Може да даде и урина за " някое изследване"

Denies, направих изследванията, които ми препоръча за сина ми, без Пролактин и за наркотици. Нали е тийн и не искаше да стои за пролактина, но и да го бяхме направили той толкова се стресира от процедурата и нямаше да даде реални резултати.
Моля за коментар или насоки за лечение или лекар. Много ти благодаря за отделеното време Flowers Hibiscus
Скрит текст:

# 631
Как е по-правилно да се изследват половите хормони, на 3-ти или на 2-ри ден от цикъла. Обърках се, на места пише, че е по-добре на 2-ри ден, на други пише 3-ти ден….
Имам предвид LH, FSH, E2

# 632
  • София
Денис, как така жена с Хома индекс 1.7 ще е с инсулинова резистентност? Освен това не е вярно, че всяка жена с инсулинова резистентност има СПКЯ. Такава диагноза не се поставя без да е потвърдена с ехографски преглед от АГ. И какво му е повишеното на Пролактина?
Наистина не разбирам.
Вие ендокринолог ли сте?
Въпросът не е към мен, но е във връзка с моите изследвания, та се включвам накратко - на ехографския преглед нямаше показания за ПКЯ, аз съм и с поднормено тегло, редовен цикъл 25-26 дни.Преди година и половина инсулинът ми беше 4,6, КЗ 5,2, а АМХ 2,6.
Мисля, че виновник при мен са честото похапване между храненията и недостатъчното движение. Вече взех сериозни мерки и след 3 месеца ще повторя изследването. Тази седмица ще ги разчете и репродуктивния специалист. Прикачам бележката от нея и моля за вашето мнение - какво пише в кръгчето. Защото аз реших, че е инсулин, но не съм 100% сигурна, както и не бяха сигурни какво е администраторите в лабораторията.

# 633
  • София
Денис, как така жена с Хома индекс 1.7 ще е с инсулинова резистентност?
Скрит текст:
Освен това не е вярно, че всяка жена с инсулинова резистентност има СПКЯ. Такава диагноза не се поставя без да е потвърдена с ехографски преглед от АГ. И какво му е повишеното на Пролактина?
Наистина не разбирам.
Вие ендокринолог ли сте?
Хома индексът не винаги е показателен и в случая Инсулинът е леко завишен, което според мен може да е от ИР... и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре?!
Просто коментар и мнение - който иска да го взема под внимание, който не иска, да го подминава.
Тук става въпрос за репр. функция и ако Инсулинът е висок, това влияе на другите хормони, всички те, на зачеване и износване, вкл. на нормалното развитие на ембриона/плода ( висок Инсулин -> високи нива на Естрогените-> високи нива на Андрогените и т.н.)
СПКЯ и ПКЯ са различни неща. СПКЯ включва ИР.
СПКЯ е синдром ( съвкупност от симптоми, състояния, прояви...)
ПКЯ е симптом/проява/състояние
СПКЯ включва ПКЯ, но може и да не я включва.
Пролактинът е леко повишен и е желателно да се следи - сега е леко, утре може да е повече... а това пречи на О. и на синтеза на Прогестерон, а това респ. и на имплантацията и износването.
И не, не съм Ендокринолог... който иска може да се обърне за мнение към Ендокринолог, а не да задава въпроси в интернет и сайтове.
А който иска някаква емоционална подкрепа - има теми и за това. Тази тема е за коментар на хормонални изследвания. Който не е съгласен с някое или да го подминава ( поне от учтивост, че някой му е отговорил) или да не пише в нея. Това не е тема за оспорване на мнения.
Коментираш мое мнение и се обръщаш лично към мен - напиши свое?! Какъв е проблемът?!

Скрит текст:
Здравей Денис, би ли ме насочила какви изследвания да пусна на сина ми (почти на 16 години)? Не знам тали
Скрит текст:
това
Скрит текст:
е правилната тема за въпроса ми и затова го слагам в скрит текст. Предварително ти благодаря!
Скрит текст:
Може би от 2 години има проблем със стомаха, няколко пъти в седмицата е с разтройство. Гледоха го на ехограф, но нищо не откриха, само препоръка да спре глутен и млечни. Отделно има дни, когато спи по много - като легне след училище към 16ч и става на другата сутрин за училище към 6,30ч. Също сякаш косата му оредява и му причернява при рязко изправяне. На първо време ми идва желязо и свързаните и някакви хормони, но за да не стрелям на сляпо ще съм ти благодарна за препоръките Simple Smile
Чудила съм се да не е резултат от някакви субстанции, засега знам за цигари (пуши обикновени и електронни), но е залитал и към вейп, някаква химия Hell кафе...
Здравей!
Най-общо, може да проверите ТСХ, Т3 и Т4,  Пролактин, КЗ и Инсулин, Железния панел ( Желязо, Хемоглобин, Феритин...) Вит. Д, В12 ... ПКК,  тест за Наркотични вещества (опиати, канабис, бензодиазепини, барбитурати, амфетамини, екстази, марихуана, кокаин, морфин... - зависи от пакета  или ги посочвате поотделно )...
 стимуланти: кофеин, никотин, ефедрин ( не съм се интересувала дали у нас се изследва) ... Обади се в някоя лаборатория и ги попитай... може да те свързват и с лекар (от лабораторията) , който да ти даде повече информация ( Цибалаб, Кандиларов... и са любезни)
Може да даде и урина за " някое изследване"

Denies, направих изследванията, които ми препоръча за сина ми, без Пролактин и за наркотици. Нали е тийн и не искаше да стои за пролактина, но и да го бяхме направили той толкова се стресира от процедурата и нямаше да даде реални резултати.
Моля за коментар или насоки за лечение или лекар. Много ти благодаря за отделеното време Flowers Hibiscus
Скрит текст:
[/spoiler]
Желязото е високо ( на база другите показатели) - консултирайте се с Хематолог.
Инсулинът е висок, показва ИР - желателно е да се консултирате с Ендокринолог, да се направи тест за ИР?!
В12 и ФК са ниски, трябва да са на горна граница (  MTHFR мутация?! - това може да е причина и за по-високите нива на желязото?! - само предположение, лекар трябва да прецени)
Ниски нива на Вит. Д  - трябва да е около 70ng/ml

В Специалистите говорят има Хематолог, Ендокринолог ..., които отговарят на въпроси  - може да ги попиташ за мнение

Как е по-правилно да се изследват
Скрит текст:
половите хормони, на 3-ти или на 2-ри ден от цикъла. Обърках се, на места пише, че е по-добре на 2-ри ден, на други пише 3-ти ден….
Имам предвид LH, FSH, E2
На 3-ти ден от МЦ... ако няма възможност, може и на 2-ри, но не и на 4-ти.
Ако лекар е посочил друг ден от МЦ - спазваш неговите препоръки, все пак той ще ги разчита Simple Smile
ПП.
На 3-ти ден от МЦ, защото тогава, при нормален МЦ, без проблеми и в пика на репр. възраст... , съотношението ФСХ:ЛХ е 1:1... и защото, ако има отклонения от това съотношение, лесно и бързо се прави едно ориентировъчно предположение за ПКЯ или НЯР, а ако са изследвани заедно с Е2 - за проблеми с текущия МЦ, ЗФ, киста...

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 08:04 от denis©

# 634
Обърнах се лично, защото ваш коментар ме озадачи и се чудех на какво е базиран. Не виждам проблем във всяка тема да се зароди дискусия по повод нечие мнение, стига да е спазен добрият тон. Иначе ви благодаря - аз намерих отговор на въпросите си. И сте напълно права, че всеки си решава и носи лична отговорност за това към кого се обръща - форум, AI, ChatGPT или лекар.

# 635
Хома индекса е със стойности на гладно, които при ИР често са страхотни.

# 636
И най-често точно хора с ниско тегло имат начална форма на ИР

# 637
Това на какво се обуславя?
И най-често точно хора с ниско тегло имат начална форма на ИР

# 638
Кое показва ИР ако захар + инсулин са перфектни?

# 639
На какво трябва да се обуславя?! Казах го защото жената с инсулин 8 и нещо твърди, че е с поднормено тегло- едното не изключва другото. Слабите хора също имат ИР, не е заболяване само на едрите. Много често в началото си си слаб, стойностите на гладно са супер, обаче ако направиш едно обременяване ИР “свети” отвсякъде. Слабите хора са спокойни, че са слаби и често не се съобразяват как се хранят. При ИР проблема не идва от  количествата храна и калориите

# 640
според мен би трябвало да има други симптоми като акне или други, за да се стигне до проверка на обременяване с глюкоза

# 641
  • София
според мен би трябвало да има други симптоми като акне или други, за да се стигне до проверка на обременяване с глюкоза
Акнето съвсем не е симптом на ИР, а по- скоро неконтролируемият глад за сладко и типичното омазняване в коремната област.

# 642
  • София
Включва се жената с инсулин 8.06, което ми дойде като гръм от ясно небе. Знам, че не е свръх висок и сега е моментът да се вземат мерки - включих разходки след обяд и вечеря, спрях снакването и десерти, ще подновя фитнеса. Когато цял живот си бил с поднормено тегло, ядеш без притеснения и лесно се минава някаква граница (от джънк винаги съм се въздържала).

Интересно, че миналата година инсулинът ми беше перфектен 4.6. Какво се промени за това време, не знам, освен че станах на 40… Благодарна съм, че го установих и би трябвало да го овладея с промяна в начина на живот.

Ако може да е от полза за някой - не съм имала неконтролируем глад за сладко, нямам никакви натрупани мазнини около корема, нямам акне. Но имам проблеми със съня, а това повишава И.

Денис, благодаря за тълкуването на резултатите.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 23:13 от Restless

# 643
ИР не е вирус, който можеш да излекуваш за 5–10 дни и да си продължиш живота. Не се и заразяваш. Нанася толкова вреди върху организма, върху репродуктивната функция, върху качеството на сън и живот. Нещата не са просто висок инсулин и КЗ. Да не говорим, че ИР по принцип е хиперинсулинемия, а не висока КЗ (има разлики между диабет 1 и 2). Не става въпрос само за акне и дебел човек. Нещата са много динамични и ако просто се радваш на инсулин 8, имаш и други симптоми, качеството на живот се влошава, но тома “Не е ИР” - накрая нещата не са ок.

Казвам го от личен опит, не целя да обидя никого. Не целя някой да е съгласен с мен, всеки може да живее както реши, с каквото качество на живот се чувства добре.

При ИР кръвната захар може да е супер, но представи си да ѝ трябва тройно повече инсулин, за да стои в тези стойности. Дали в дългосрочен план е добре за теб и клетките ти?

# 644
  • София
LieToMe, Затова и заострям вниманието, че при мен на теория нямаше предпоставки за висок И, но ето факт. Много се изкушавах да го тествам отново, защото едва ли не мислех, че е станала грешка. Но ще изчакам търпеливо колкото ми каже лекарката.

По-долу публикувам извадка от една полезна книга за превенция на Алцхаймер, инсулинът трябва да е до 4.5. Ако не друго, това много ме мотивира да го понижа!

Общи условия

Активация на акаунт