Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 19

• 35 426
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Падат цените, но вероятно на имоти, които са безумно скапани и безумно надути. Винаги е така. Защото той като продаде качествен имот дето в момента върви за 120 000 за 100 000 в паниката си и след две седмици като си даде сметка за инфлацията и колко продължава да губи защото има пари в брой и ще си заскубе косата. Не съм против да падат или да се продават бързо ама какво правим с парите в тази инфлация?

Значи ако наистина падат цените ти ще се застраховаш от инфлация като държиш актив с падаща цена? Между другото ако наистина започнат да падат цените на имотите инфлацията доста бързо ще намелее. Сега всички са се хванали на хорото с имотите и се чувстват че забогатяват и затова купуват стоки и услуги, правят ремонти и тн. и затова цените скачат. Като спре музиката всички по веригата ще го усетят.

# 226
Набирателни са тези листчета, лепени по входовете. Но явно има и хора, които наистина вярват, че са специално за тях писани.

Че някой казал ли е, че мисли, че за него е писано? Става въпрос, че преди нямаше листчета с Продавам, а с Купувам. Сами си правете изводите. Между другото листчета лепят и на казаните за боклук.

# 227
Neymar, то това не е от сега а от 4г поне. Някои хора си мислят, че това ще продължава вечно. Минаваме през икономически ренесанс.

# 228
  • Варна
Ти майтап ли си правиш? Знаеш, че въпроса ти трябва да е много пластов. Колко падат цените, колко е инфлацията, какви са текущите доходи, колко време ще ми отнеме продажбата, какви разходи са свързани с нея, колко време би ми отнело закупуване на друг актив, какви разходи и време са свързани с придобиването и реализацията му и.т.н. После дългосрочна ли ми е стратегията и.т.н. Аз ако съм планирал да давам под наем 10г и нямам кредити да речем по съвсем друг начин бих се държал ако съм купил за спекулация и вися с продънени гащи отвсякъде. Както многократно съм казвал и са ме трили многократно защото явно истината не е удобна толкова много, че и на ниски нива не се толерира - единственият проблем, който аз виждам за имотите в България е раждаемостта. Това е причината да спра с инвестициите след като изградих едно минимално и много скромно портфолио, което за момента не мисля да продавам както и да се движат цените на имотите. Не ме притеснява инфлация, пазари и.т.н. - исторически погледнато имотът  върви нагоре и най-малкото съхранява стойността на парите въпреки амортизацията си. А, да не говорим, че очаквам с панелките да започнат някакви врътки на някакъв етап след някое десетилетие, но дори и някои от тях да отпаднат пак ще го имаме проблема с раждаемостта. И пак не забравяйте, че сме тук за малко.

# 229
Набирателни са тези листчета, лепени по входовете. Но явно има и хора, които наистина вярват, че са специално за тях писани.

Че някой казал ли е, че мисли, че за него е писано? Става въпрос, че преди нямаше листчета с Продавам, а с Купувам. Сами си правете изводите. Между другото листчета лепят и на казаните за боклук.

Именно това коментираме, че преди бяха Купува, а сега Продава. Иначе вече всеки си има някакви заучени фрази. "Готови клиенти", "необявен". Другото което споделих е, че ми прави впечатление търсещи квартири с ограничен бюджет. Та явно има търсене на евтини квартири без особени претенции.
Това с листчетата по казаните е меко казано странно.

# 230

Значи ако наистина падат цените ти ще се застраховаш от инфлация като държиш актив с падаща цена? Между другото ако наистина започнат да падат цените на имотите инфлацията доста бързо ще намелее. Сега всички са се хванали на хорото с имотите и се чувстват че забогатяват и затова купуват стоки и услуги, правят ремонти и тн. и затова цените скачат. Като спре музиката всички по веригата ще го усетят.
Долу-горе както НЕ стана в САЩ със спекулантите, цените паднаха, но никой не продава. Защото лихвения процент се вдигна и ако някой продаде и купи нещо с новата лихва, ще му е малко трудно и няма да му излязат сметките... Затова си плащат старите ипотеки и чакат...

# 231

Долу-горе както НЕ стана в САЩ със спекулантите, цените паднаха, но никой не продава. Защото лихвения процент се вдигна и ако някой продаде и купи нещо с новата лихва, ще му е малко трудно и няма да му излязат сметките... Затова си плащат старите ипотеки и чакат...

Зависи от щата. Във Флорида, Тексас, Аризона, Колорадо и още няколко щата където имаше голям бум и спекула, доста са се увеличили обявите за продажба. В повечето от тези щати дето съм изброил има повече обяви от колкото преди Ковид и броят продължава да расте.

# 232
Глупави хора, могат да държат и да не продават. Simple Smile

# 233
Не знам дали са глупави, но българите са същите. Вкарват по 100,200,300к и повече  инвестиции в имоти, като с тези пари може да се направи доходен бизнес и да печелят много повече от спекулата с един апартамент. Но или не им се занимава, или нямат търговски нюх, или ги мързи.

# 234
Не знам дали са глупави, но българите са същите. Вкарват по 100,200,300к и повече  инвестиции в имоти, като с тези пари може да се направи доходен бизнес и да печелят много повече от спекулата с един апартамент. Но или не им се занимава, или нямат търговски нюх, или ги мързи.
Кажи тогава ти като си толкова мъдър и премъдър къде си инвестира парите и как стана милионер? Злато ли купи, акции ли, облигации, ресторант ли отвори, продаваш китайски стоки, интернет магазин за парфюми, с форекс търговия ли, помогни ни и ние да станем проспериращи като теб.

# 235
Бизнес в България се прави трудно и е много рисково. Повечето хора предпочитат на хранилка или заплата. Върха е достигнат ако работиш за “престижна западна/международна компания”.

# 236
  • Варна
Колеги колко според вас е справедлива цена за къща от 140кв, с 4 спални, изцяло обзаведена доста добре. Къщата е строена 90-те, но всичко е страхотно запазено и навремето не са били пестени пари - паркети, мебели масив, парно, кожена мебел всичко е в стил френска провинциална къща. Ток, вода, барбекю, двор 800кв. двора е розови храсти, овошки, част от него е покрит с камък. Има и гараж до къщата закрит. Терена около къщата е равен. Тротоарите хубави и здрави, улиците без една дупка и изцяло асфалтирани в района и осветени. Съседите пак с подобни парцели и подобни къщи, които са с подобни размери и са направени на такива отстояния, че никой не пречи на никой. Население 3000 човека, тихи и културни хора, няма аграри с 50 трактора в двора, дъскорезници, курници, чалги, ловджии с по 20 кучета да вият и.т.н.. Разстояние от Варна 50на км. по чисти и равни пътища. Каква е цената на къщата според вас?

# 237
Ако ти служи за ориентир, преди седмица взехме 140кв., с 4 спални, 870кв. двор, на 30км от Варна за 85 000 евро.
Баните бяха направени, готова е за мебели. Отвън по самата къща няма нищо за правене, ще подменяме само оградата. Двора е поддържан и равен, няма за разчистване. На главната улица в селото е.

# 238
  • Варна
Ако ти служи за ориентир, преди седмица взехме 140кв., с 4 спални, 870кв. двор, на 30км от Варна за 85 000 евро.
Баните бяха направени, готова е за мебели. Отвън по самата къща няма нищо за правене, ще подменяме само оградата. Двора е поддържан и равен, няма за разчистване. На главната улица в селото е.

Честито! Звучи ми като страхотно попадение, на фона на целия пазар. Кое е селото?

# 239
Здравейте, и аз да попитам за мнение - намерих чрез познати апартамент, който тепърва ще се пуска на пазара и засега е без брокер. Апартамента е тристаен във Възраждане 1, к-с Ренесанс 105 кв.м. (28-29 хол, 2 спални по ~12.5, баня, тоалетна), готов на ключ с допълнения (напълно завършена баня и тоалетна с всичко + климатици, легло и диван като обзвеждане), с висок клас материали е (изненадващо). Цената е 190к евро и 30к евро допълнително за гараж. Без брокер е плюс, но и ми липсва съвета за цената.. Няма да коментирам печалбата при цените които бяха на зелено, но пазара вече е такъв явно - строителство наоколо (Еуфория например на home2u) пак са по 140-150к евро, но и с чакане + пълен ремонт. Купувам за ползване, не инвестиция, така че спестяването на ремонт от БДС + липсата на ремонт е плюс.. В околоноста няма много други подобни имоти, та реших да видя какво мислите и вие.

Общи условия

Активация на акаунт