Как да се впиша в млад екип?

• 4 536
  • 107
  •   1
Отговори
# 75
  • По света и у нас
Ами не но, шефа какво мисли по въпроса. Таке ти изолиране на хората не е Ок за екипа.
Не знам аз съм била в много хубава среда последните 15 години, сега уча точно за организационно развитие и се чудя каква тая тъпа фирма.

# 76
От самото начало е станало ясно, че авторката е нежелана в този екип - още преди да започне. Това е от първия пост:
Проблемът е, че преди 4-5 месеца целият екип, с който работих (с изключение на прекия ми ръководител) напусна едновременно. Имах тежък разговор на висок тон, ясно ми показаха, че не съм желана там повече. Приех го, преглътнах го, няма какво друго да направя.
Оттам нататък цялата тема е безсмислена. Такова нещо не се "приема" и "преглъща", а се променя. Ситуацията е била ясна от самото начало, и всичките тези усилия "да се впише" са обречени на неуспех, и са били напълно излишни. Правилният ход е бил да си намери нова работа в рамките на месец, и това е. Разбирам авторката, че е изпълнена с недоволство, разочарования, реваншизъм, желание да им натрие носовете и да им покаже кой е опитния в екипа Simple Smile Но и останалите са го усетили, затова и се отбраняват така усилено. Поведението тип "тъпи сте, не ви харесвам, но ще свърша работата, защото мога и съм добрия герой" също е контрапродукивно и за двете страни.

В работните отношения, ако не се погрижиш сам за себе си, няма кой да го направи вместо теб. Когато влизаш в обречена битка тип "сам срещу всички", в която нямаш и кой знае какви лостове да влияеш, вредиш само на себе си и на собственото си психическо и физическо здраве.

# 77
То е така, ама се напъва.
От друга страна е и млада майка. Гледа си интереса, да си има работа.
И е защитена от закона.
Те са се опитали да я накарат да напусна с лошо отношение и продължават да го правят явно.

По подобен начин се опитаха да постъпят с една позната преди години.
Обаче тя си знае правата. Гледа си интереса. Имало там скандали, обяснения.
Но им  казала, че ще напусне, когато тя си намери друга работа. Предвид, че е с малко дете, няма как да стане. Освен ако не решат да и кихат докато не си намери работа всеки месец пари.
Та накрая клекнали, 6 месеца работеше и си намери работа, която я устройва.

# 78
То и при мен накрая така ще стане.

# 79
  • София
Според мен авторката помага не за да се хареса на момичетата, а защото са намесени хора със здравословни проблеми. Т.е реално на пациентите помага, не на колегите.
Тъпо положение, дано намериш скоро нова работа.

# 80
Мда, те са добре съветите да се маха и да не се ядосва, но дали може да си позволи да е в изпитателен срок на ново място, през който няма да има защитата за майки на малки деца? На сегашното място поне няма как да я изгонят от днес за утре без обезщетение, колкото и да й лазят по нервите и явно се надяват да се махне сама. Това би било най-чиста работа за тях, решението да се махне да е нейно. Но за нея дали е най-доброто, само тя си знае.
Ами не но, шефа какво мисли по въпроса. Таке ти изолиране на хората не е Ок за екипа.
Не знам аз съм била в много хубава среда последните 15 години, сега уча точно за организационно развитие и се чудя каква тая тъпа фирма.
Ако правилно съм запомнила някакви неща мернати из други теми, ти отдавна не си работила в България... За съжаление изобщо не е рядкост такава тъпа ситуация където ръководството не се намесва а под тях е като джунгла - който оцелее. Изключително тъпо и недалновидно е, спор няма. И пак в много случаи няма да се намесят.

# 81
Хелия,
младдите колеги - това си прихически тормоз, защото се чувстват заплашени, че една трябва да махнат от тях, след товето връщане.
Ти си на постоянен договор, а те работятя от 4-5 месеца и вероятно са в изпитателен срок.
Работата може да се свърши от 5 човека - и без тебе са работили няколко месеца. С теб сте шест, очевидно е, че някой трябва да си ходи. Фирмата не може да уволни теб, така че всяка от тях е заплашена, през изпитателния срок. 
И колкото повече наближава време разделно, т.е. краят на техния изпитателен срок, толкова по-лошо ще се държат с теб и младите колеги и ръководството. Нямаш верен ход, поне докато не махнат някого.
Върши си твоята работа, стискай зъби, не им обръщай внимание и търси нова работа. Успех!

# 82
То пък какво толкова. Реално драма няма голяма.
На работа си да работиш. Това е истината.
Някой там не ти се усмихнал, не ти говорел. Ми ти да не си на 15?
Това и сегашните ми колеги са го правили за известно време. В началото в small talk разговори се включвах, но си пролича игнориране, на моменти и грубо.
Само дето на мен не ми пукаше особено.
Тия не са ми никакви. Така че им върнах жеста.
Защото когато бяхме само по двама аз си мълчах и говорех само по работа. Откачиха и тримата.
Просто са от типа хора - празнословци. Пък аз повече обичам тишината.
Та и си промениха и поведението. Защото разбраха, че мога и да се зъбя. И не, защото не ми говорят, това мен не ме вълнува, а по работни параграфи.
Бая дълго време ги държах. Даже почнаха сами да си говорят Joy
Та се е случвало да ги ебавам - абе да не ти прекъсвам разговора или монолога викам, ама дай да свършим това и онова.

# 83
  • Melmak
Разбира се, че е много гадно да има такова напрежение в екипа. Подобни конфликти могат да те накарат да загубиш интерес към работата си и да искаш да се махнеш.

Все пак 8-9 часа сме на работното място и ако не се чувстваме добре не може да се каже “какво толкова, седиш си там и работиш”. Като сложим и фактора, че потребителите на услугата са възрастни и болни хора, още по-неприятно, защото авторката иска да помага на клиентите/пациентите, а се товари от кофти атмосферата в екипа.

Веднъж съм попадала на такова място, където не се чувствах грам да резонирам с екипа. Не бяха на много различна възраст, в диапазона 28-40 г. бяхме. И то се усещаше, аз бях джуниър, не просто нова, а без опит в сферата. И трябваше да се обучавам от тях, да взимам от тяхната работа, да правим някои неща заедно. Много натоварваше това, че криеха инфо, че нямаха особено добри процеси за предаване на работа и обучение, че бяха някакво ядро на измислено приятелство по между си. В крайна сметка разговорите им се свеждаха до напиване, пиене след работа, кой се напил на миналото излизане и преди две години колежката, която объркала 200 фактури и напуснала.

Не се чувствах добре и беше ясно, че няма как да се почувствам по друг начин. За мен беше лесно да напусна, защото не съм била с деца. Обаче авторката сподели трицифрена заплата. Според мен където и другаде да почне, ще взима повече.

# 84
Аз въпреки всичко оставам с усещането, че тя иска "малките" да я признаят колко е печена. Според мен не си струва да се хабят усилия в тази посока.

# 85
  • Melmak
Е, да, така е, иска. Има някакво желание да се доказва пред тях. Дори повече четем за отношенията, какво те правели, тя как реагирала. Едва на едно-две места споменава, че е след майчинство и взима малко пари, което са много сериозни фактори.

# 86
Няма нищо лошо в това някой да иска да се докаже, особено когато се неглижират и обезценяват качествата му и доказания му принос в работата. Дразнещо е, когато на ценен служител се показва, че е излишен и нежелан. Дразнещо е, когато определящ развръзката в такава ситуация е егоизмът и личния интерес, без да се вземат предвид резултатите и последствията за фирмата в дългосрочен план, причинени от безотговорността на неизпълняващите качествено работните си задължения служители.

# 87
А защо някой ще иска да се доказва на хора, на които не им пука за него?

# 88
Защото държи да запази работата си. А за да успее, решаващ фактор са вътрешно-колективните взаимоотношения.

# 89
Запазването на работата не зависи ли основно от началника? Не се заяждам, питам.

Общи условия

Активация на акаунт