Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 38 269
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
В случая не са написани мерни единици.Ето какви са оптималните стойности

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 13:03 от dt

# 286
Joanna успех и късмет и от мен.  Имам представа през какво минаваш и нашето дете е инвитро. Преди 15 години. Момичета излязоха изследванията CA_125 е18, 42 референтна стойност до 35.Мисля че е добре и се успокоих. TSH мие на горна граница 15 референтна. 8.90до17.20.и FT3 мие висок.3.81 референтна от 2 до4. 20.Не бях пускал витамин Д и той е нисък 26.19 референтна 30.00_100.00.витаминВ12 и той мие нисък 395 с референтна 200_1100.сега си обяснявам чисто лаишки постоянната ми тревожност. Ви е какво мислите,? в понеделник съм на ендокринолог. Чакам да ми дойде и да проследим кистата с гениколога

Така, както е написано, не е ясно колко е ТСХ. По-скоро си мисля, че пише за т4, защото посочените референтни стойности са много високи за ТСХ.

Иначе, dt си е съвсем права. ТСХ е най-добре да е до 1,5 - 2.

Аз не съм лекар, просто обърнах внимание, че жената е написала рефстойности и започват от 8,9.  Според мен всичко в рамките на нормалните референции е нормално, затова са дадени тези референции.

# 287
Аз имам тази диагноза и след години прегледи и пускани резултати в какви ли не лаборатории, смея да твърдя, че съм запозната.
Затова и написах този коментар. Тези реф.стойности категорично не са за ТСХ.
И специално за ЩЖ "всичко в рамките на нормалните референции" не важи.

# 288
Абсолютно на мнението на Стела съм. С Хашимото съм от около 15 години, ако гледах да ми е в референтни, щитовидната нито щях да забременея и износя, нито щях да съм ОК. До 2 трябва да е ТСХ, фТ3 и фТ4 трябва да са на 75% от референтните. Тогава човек се чувства най-добре. Аз се чувствам и зле, като падне ТСХ под 0.8. Веднъж съм била с такава стойност и щях да откача.

# 289
момичета, какво мислите за следното:
"днес бях на ендо и тя ми обяснява, че има разлика колко е ТСХ на млад и възрастен човек. За жени над 50, не било хубаво ТСХ да е под 2, защото били застрашени от остеопороза." Аз съм с Тсх 1,5 при 100мг Еутирокс и тя иска да ми намаля медикамента. Срещали ли сте, такава информация?

# 290
Нуждите на организма от щитовиден хормон намаляват в късна възраст. Смята се, че оптималната стойност на ТСХ се измества от <2.0 в младостта към 2.5.

Не мисля, че със стойности около 2 си в риск, но ако са под 1-1.5, вероятно може да е проблем. За връзка с остеопорозата не съм наясно. То всъщност най-добре е да се пусне отделно изследване за костна плътност, вместо да те плаши.

# 291
Параход , благодаря. Аз май обърках темите, но ще копирам и в другата, за автоим.

# 292
А, то всички ни засяга. Аз съм с поднормено тегло, което е рисков фактор за остеопороза, и се оглеждам отсега за изследвания и за профилактика, въпреки че още съм с редовна менструация.

# 293
И аз съм с поднормено тегло. На мен са ми казвали спорт- нещо с леки гирички и собствено тегло, за да се поддържа мускулатурата. Отделно и самите кости са ми грацилни. Чела съм за сусамов тахан, че е хубаво да се яде.
Същата структура съм като едната ми баба. Тя беше суха, жилава бабичка, но се беше сгънала на две и не можеше да ходи по друг начин. Опитвам се да разбера каква ли може да е причината за това принудително положение.

# 294
но се беше сгънала на две и не можеше да ходи по друг начин. Опитвам се да разбера каква ли може да е причината за това принудително положение.

изследвай се за антиген на бехтерев.

# 295
Подкрепям за ТСХто (с Хашимото съм от 17 години). До две за забременяване. Но, когато ми го установиха бях бременна с близнаци в 4 месец и беше 6,5. Единия близнак не оцеля, не знам има ли връзка.

Имам следния въпрос. Вероятно при всички е така, но десетина дни преди цикъл имам страшен запек. Няколко дни, които обаче водят до ужасни болки в червата, подуване, спазми, звуци. Чак гледам да си седя само вкъщи. И сега се сетих да питам - пили ли сте/ пиете ли нещо разхлабително? Чай, таблетки, сиропи… през друго време нямам никакви проблеми, но една седмица съм ни жива, ни умряла.

За връзката ранен старт - ранна менопауза, аз стартирах на 11, сега съм на 44, в перименопауза определено, но не мисля, че скоро ще свърши. Майка ми подобно, имаше цикъл до 51. Вярно, тя имаше нередовен, а мен ме е пропускало само докато бях бременна и по 3 месеца след това, но все пак.

# 296
  • В полите на Пирин планина
Не знам дали има връзка с цикъла (вероятно заради хормони), но откакто отбягвам целенасочено въглехидрати, освен тези в зеленчуците и ограничено в плодове, изобщо нямам подуване на корема, дори и преди цикъл или проблеми със стомаха, като запек.
Ако прекаля с въглехидрати обаче се появява подуване и дискомфорт. Да не говорим, ако ям бобови или тесто.

# 297
  • Стара Загора
При мен нисковъглехидратното хранене е свързано със запек, високовъглехидратното също. Изобщо имам си такава склонност и винаги държа под ръка алое на кристали, което оправя проблема за около 24 часа. Чела съм тук и че магнезий цитират действа добре на някои хора, но не съм го пробвала още.

# 298
  • Бургас
При мен забелязвам, не точно запек, но по-трудно. Независимо какво съм яла, а аз като цяло не ям сухи храни, пия течности, фибри ям. Все забравям да пия магнезия, пия, пия и като забравя....трябва да взема да се настроя поне втората половина на цикъла да го взимам.

# 299
  • В полите на Пирин планина
Увеличете полезните мазнини - масло, зехтин, яйца...
Да не говорим, че помагат за хормоналния баланс.

Общи условия

Активация на акаунт