Рак на белия дроб - тема 12

• 31 849
  • 302
  •   2
Отговори
# 270
Nancy93

За посещение при професор Минчев от Токуда няма записване за часове. Отива се на място и се записва ред на регистратурата пред самия кабинет. Сядате и чакате, понякога успявате да минете за 3 - 4 часа, друг път не, търпение.

В моя случай биопсията беше от лимфни възли в медиастинума, по документи е правена от Минчев, на практика не е, но все пак е платено като за Минев. Да го имате на ум.
Резултатите в моя случай след 3 месеца и много разпразвии с Токуда. Изследванията бяха направени докато чаках пред лабораторията , за да взема блокчетата и да бъдат изпратени за Германия. Преди това просто бях на опашката и не стигаха до мен. Резултатите от друга страна бяха точни, всеки  един от тях. А съответните изследвания правилните.

Относно проф. Иван Щерев от болница Надеждатвърдно НЕ го препоръчвам на никого! В ситуацията когато си наистина объркан и търсиш всякакви мнения и съвети изказвания от сорта "В твоя случай си късметлия, че си с АЛК позитивен карцином и може би ще поживееш някоя друга годинка, но не го мисли отивай и се наслаждавай поне на това което ти остава и последвано от препоръка за лъчетерапия и за НЕзапочване на АЛК инхибитор (с мотиваа да го запзазим в резерв) категорично ме навеждат за липсата на какъвто и да е професионализъм. И да на въпроса колко АЛК позитични карциноми е лекувал личният му отговор беше 0! Към това мнение беше включена и др. Мила Петрова с опит с 1 такъв случай.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 11:05 от thesa1nt

# 271
От Варна сме може ли да ми посочите за бронхоскопия или са тънкоиглена биопсия къде може да се направи? Във Варна има ли някой който е добър в тази област

# 272
  • Варна
Radost94 в Терапията правят. За лекар не мога да препоръчам.

# 273
Здравейте, моля за помощ относно какво ни следва от тук на сетне. Свекърва ми месеци наред не се чувства добре и я лекуват с антибиотици защото си мислеха че е с пневмония.  Направи скенер и излязоха доста стряскащи неща ще прикача снимка.  Днес е на туморни маркери и утрее е при лекуващия пулмолог. До колкото четох в темата нещата не изглеждат добре... тези изливания много ме притесняват . Моля за съвет , информация , мнение каквото и да е. Благодаря

# 274
Здравейте,

Идвам да разкажа какво е свършено до тук при нашия дядко и да помоля за мниния за действията напред.
Накратко - биопсия, резултат сваматозен плоскоклетъчен карцином. Диференциация G3, PD-L1 3%. Пускахме всякакви мутации, ясно беше - отрицателни са.

Междувременно се тръшна да се задушава, приеха го в болница - тежка инфекция от страната на ТУ. Наливане 2 седмици с антибиотици, частично подобрение.
Благодарение на лекуващия гръден, бързичко си му направиха всичко нужно като образни:

ПЕТ скенер - 6 см основен тумор в дясно, засегнати медиастинални л.в. Няма други мети никъде.

ЯМР на глава - чист

Нямаме още финална епикриза и стадиране, но до колкото смъмри гръдния хирург - май е 3а.

Решен беше за операция - направена миналата седмица лобектомия, екстракция на засегнатите лимфни възли.

До тук добре. Но сега накъде, предстои да решим къде ще го лекуваме. Гледах, че Тимчева е започнала да работи вече на кабинет в Иван Рилски. Някой знае ли дали само консултира или би поела лечение?
И друго - след такава операция колко време приблизително е необходимо, за да е достатъчно възстановен за химио и пр.?

Здраве и добри резултати на всички и близките им! ❤️

# 275
Здравейте,
Моля за вашето мнение по този протокол. Днес цял ден чета и всичко е все по-объркващо и страшно. Какво следва и кой ще даде протокол за лечение? Можем ли да направим назначения на 17.11 преглед и след това да търсим друго мнение, какво представляват блокчета, кой ще ни ги предостави? Моля ви за напътствия 🙏

# 276
Здравейте! Както съм писала по- рано, татко е с белодробен аденокарцином  на десен бял дроб, в средата некротичен, G3, с метаболитно активни медиастинални и десни хилусни лимфни възли, без далечни метастази. Започна лечение през ноември 2023 год.
Първа линия- ИТ, PDL>50 - Пембролизумаб- прогресия, пневмонит
Втора линия- Карбоплатин, Паклитаксел, Бевацизумаб 6 курса, след което продължи само с Бевацизумаб- контролен КАТ- прогресия, заличен белодробен паренхим, поради смутена аерация, ателектаза. Просто казано нищо не се вижда в десния бял дроб.
Трета линия- Пеметрексед  от април 2025 г.
Контролен КАТ от 12.11.2025г.- новопоявила се структура паратрахеално в дясно, която може да се свърже с вторична лезия или с новопоявил се ЛН консулт. Без друга значима динамика. Прогресия.
Четвърта линия- Цисплатин, Гемцитабин- не е започната, защото
утре ще правим и ПЕТ КАТ, след което трябва да продължим с терапия.
В правилна посока ли вървим, това ли е варианта, има ли други възможности, пропускам ли нещо, как се понася тази ХТ?  Моля за вашето мнение и съвети. Отделно по време на терапията с Пеметрексед  и до сега, татко постоянно е с нисък хемоглубин и сер. желязо, няколко пъти правихме кръвопреливане, приема железен препарат, Маоло, билкова кръв, но засега явно не овладяваме анемията.... вие как се справяте?
Желая здраве за вас и вашите близки!

# 277
  • Пловдив
Вит. Б12 изследвали ли сте?
При лечение с Пеметрексед е задължително приемане на на добавки Б12 и фолиева киселина.
При анемия трябва освен желязо да се изследва и Б12.
И да се храни с червено месо,дреболии - черен дроб има най-добър ефект, ,риба,яйца ...

ХТ в 4-та линия е сходна на тази от 2 - Платина+Таксан . Странчните ефекти ще са като при 2-та линия ,без тези от Авастина(Бевацизумаб).
Дали се движите в правилна посока не мога да кажа .Според мен щом в първа линия е бил на монотерапия с Кейтруда, втората трябваше да е Цисплатин+Пеметрексед+Кейтруда.
Някакви  молекулярни изследвания за генетични мутации правени ли са? EGFR, ALK/ROS1, KRAS-G12C(STK11 - това е само информативно), BRAF.
KRAS мутиралите тумори не отговаря добре на лечение с ХТ. Ако експресията на PD-L1 e висока и няма мутация в STK11 , би трябвало да отговаря добре/отлично на лечение с PD-1/PD-L1 чекпоинт инхибитор. А той не е отговорил . Наличието на мутация в STK11 има негативна предиктивна стойност при KRAS мутирали тумори, за отговора към лечението.

# 278
През цялото време на терапията с Пеметрексед приема фолиева к-на и на всяка трета вливка вит. В 12 и.м.. Направихме молекулярни изсл. за генетични мутации KRAS-G12, BRAF- няма мутации. Не сме изслевали STK 11, ако се налага ще изследваме. Според вас, трябва ли?  На лечението с Кейтруда отговори много добре, карцинома беше останал 1/3 от първоначалния размер, но  се появи пневмонит и 3 мес. лекувахме него, без друг вид системна терапия, след което КАТ и прогресия. Има ли някаква възможност за друг вид  4-та линия на терапия? Или към ХТ  да се включи и ИТ, или вече сме закъснели за този вид терапия. Относно храненето, храни се с яйца ежедневно, червено месо, черен дроб по-рядко, но засега няма резултат. Пие и сок от червено цвекло, прясно изцеден. В12 не е изследван-още утре ще го направя. Благодаря ви за отговора. Бъдете здрави, благодаря,че ви има!🍀

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 12:14 от elistav

# 279
  • Пловдив
Ако пневмонита е отшумял до 12-та седмица след временното спиране на ИТ,или е понижена степента му до 1-ва ,би трябвало да се възобнови ИТ.
Щом е имало отговор - може би трябва отново да се пробва да се използва и Кейтруда. Вече ако пак развие високостепен пневмонит -3 или 4-та степен ,се спира окончателно.
С какво го лекувата пневмонита ? Само кортикостероиди се ползват.

Във кита който са ползвали има STK11 ,но не са описали резултата защото тази  мутация има само информативна ст-ст , не е движеща и няма таргетни препарати за нея.

# 280
Привет, да, само с кортикостероиди, но това беше миналата година. Има ли такава възможност Кейтруда да се добави към 4 линия ХТ? В момента сме на ПЕТ КТ и след резултат ще започваме 4-тата линия ХТ - да коментирам ли с онколога дали има такъв протокол?

# 281
Здравейте отново.
Whitefang, с молба за мнение, понеже нямах достатъчно време да изчета повече източници и резултати, а в събота ни викат за стартиране на вливки.
При стадий 3А плоскоклетъчен (скваматозен) карцином, G3, Pd-L1 3% има ли по-добър одобрен вариант от
 1) 4 цикъла Cisplatin + Gemcitabine
След завършване на химиото:  2) Адювантна имунотерапия – Atezolizumab

Туморът и лимфните възли вече са отстранени.
До колкото намерих инфо, това е одобреният протокол. Ще се опитам да направя консулт и с Тимчева.

И още един въпрос. Хемоглобин 114 достатъчен ли е за започване на вливки? Успяхме някакси да му го вдигнем с диета и желязо за 2 седмици, беше 76🫣

Благодаря за коментара предварително!🫶

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 13:43 от Nancy93

# 282
  • София
Здравейте! Преди два месеца баща ми изкара Ковид, уж леко. Но постепенно започна да губи гласа си- в началото дрезгав, сега вече съвсем заглъхна. През някои дни си оплаква и от тъпа болка в различни части на главата, но минава от половин аналгетик. Има и “буца” в гърлото, както я описва, която не го боли, но му пречи и го стяга. Има рефлукс. Кашлицата също се промени - стана дълбока. Едва вчера се съгласи да отидем при неговия онколог и той беше категоричен, че най-вероятно има развитие на процеса 🙁 Даде му омепразид и дексаметазон. Чак на 7 януари е на скенер. Аз все се надявах тези симптоми да са последица от Ковид, защото имам няколко случая подобни около мен. Но май не е така. Какво можем да направим докато чакаме скенера? Нещо за облекчаване на това състояние? Какво друго да наблюдаваме? И има ли шанс наистина да е друга причината?

# 283
Мила Магия, дори профилът ти е магичен, чудотворен, моля те, вярвай, че Бог ще нареди всичко, тревогите ти са в Божиите ръце! Аз не разбирам много от диагнози, терминологии, но знам и го усетих лично, че молитвата към Бог с цялото сърце и душа са наистина чудотворни! Ще се помоля за баща ти, тревогите ти да са напразни и той да се излекува напълно и да е радост в очите ви и в душите ви! При тези светли празници, човек, християнин, трябва с дълбока вяра да поиска, да пожелае от Него пълно изцерение, и то ще се случи Simple Smile Аз вярвам! Аз не съм вече толкова млада, на 47г съм, но не спирам всеки ден да отправям молитвите си към Него. Лекувам се от рак на гърдата, слава на Бога, за сега сполучливо. Моля се на Бога и за моя татко, за който съм писала в темата… Дай Боже да ми е жив и здрав, и за сега държи фронта, въпреки големи си инат! Все пак, ако на някой може да му помогне това, ще споделя, че тате продължава с имунотерапията. След първата порция химио е имуно през която преминахме, основния проблем беше, че ПЕТ скенера се забави доста, което доведе до забавяне на следващата ивунотерапия, но сме взели мерки, това да не се повтаря - просто искайте направленията за образни и последваща комисия да са в рамките на периода, с цел да не изтървате вливка… Малко се пада бюрократщина, но е важно да си изисквате полагащото ви се…
Магия, баща ти ще се оправи, но е много важно да вярва и да го поиска, както и вие, неговите близки! Ще видиш, ще се оправи, Амин!
Весели празници, мили хора, и ви благодаря, че ви има!
Кис ю all, babyeis! Simple Smile

# 284
Мила Магия, дори профилът ти е магичен, чудотворен, моля те, вярвай, че Бог ще нареди всичко, тревогите ти са в Божиите ръце! Аз не разбирам много от диагнози, терминологии, но знам и го усетих лично, че молитвата към Бог с цялото сърце и душа са наистина чудотворни! Ще се помоля за баща ти, тревогите ти да са напразни и той да се излекува напълно и да е радост в очите ви и в душите ви! При тези светли празници, човек, християнин, трябва с дълбока вяра да поиска, да пожелае от Него пълно изцерение, и то ще се случи Simple Smile Аз вярвам! Аз не съм вече толкова млада, на 47г съм, но не спирам всеки ден да отправям молитвите си към Него. Лекувам се от рак на гърдата, слава на Бога, за сега сполучливо. Моля се на Бога и за моя татко, за който съм писала в темата… Дай Боже да ми е жив и здрав, и за сега държи фронта, въпреки големи си инат! Все пак, ако на някой може да му помогне това, ще споделя, че тате продължава с имунотерапията. След първата порция химио е имуно през която преминахме, основния проблем беше, че ПЕТ скенера се забави доста, което доведе до забавяне на следващата ивунотерапия, но сме взели мерки, това да не се повтаря - просто искайте направленията за образни и последваща комисия да са в рамките на периода, с цел да не изтървате вливка… Малко се пада бюрократщина, но е важно да си изисквате полагащото ви се…
Магия, баща ти ще се оправи, но е много важно да вярва и да го поиска, както и вие, неговите близки! Ще видиш, ще се оправи, Амин!
Весели празници, мили хора, и ви благодаря, че ви има!
Кис ю all, babyeis! Simple Smile
Аз много се молих и татко почина. 😪😪

Общи условия

Активация на акаунт