Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 177
  • 275
  •   1
Отговори
# 105
Ето ти случайна улица от един град, в който всеки път като ида се възхищавам колко много хора ходят пеша, с колело и с градски транспорт. Град, за който всички ще се съгласят, че е много по-добре организиран от София - Амстердам:

Къде са паркирани колите - успоредно, на улицата, явно законът им е като нашия (в това отношение).
И ако има един празен парцел и някой ще строи там нов блок/къща и каже "искам да направя 2-3 гаража на партер, за които ще трябва да се жертват 2-3 публични паркоместа, за да имам достъп" какво ли ще каже общината - сигурно "Мооооже... и е без пари!"

# 106
Както вече показах с цифри, при наличие на гаражи се побират повече коли... И така ако всеки си има гараж ще се съберат повече коли, отколкото ако никой няма гараж.
Да, ама всеки ще си спира в неговия гараж. А ако искам да ти дойда на гости ще ми освободиш ли твоя гараж, за да паркирам там за няколко часа - или си купила два, за да има и за гости? Ако посетя леля си? Ако отида на театър в центъра и няма вече зона? Ако отида в някой магазин, бръснар, или където и да е освен в мола и в Кауфланд?

А ако нямаше гаражи и колите бяха на улицата пак нямаше да можеш да спреш, нали?  Но с гаражи, поради икономията на място, все ще има някое място и за гости.

# 107
Скрит текст:
Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

— Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

— Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

Хайде да не се държим като литературния герой в това известно произведение. Който нямал пари за нова кола - да изстудява супата. Таралясниците - вън от градовете. Но "енергетиците" в Мариците, които тровят не само над ТЕЦ-овете, в които работят, искали да им гарантират нова работа пак в енергетиката и то за минимум 3К месечно. А другите граждани поддакват - ми да, дайте да им дадем, щото били български централите! Нищо че тровят въздуха на половин България.
Хората без пари за нова кола не са по презумпция тъпи и мързеливи. Нито пък са крепостни селяни - да се движат само там, където има градски/обществен транспорт. От София до Рилския манастир не можеш да отидеш с обществен транспорт. До Националния исторически музей не можеш да отидеш удобно с ГТ. До подходите за Витоша не можеш да се качиш удобно с ГТ. До магазини по Околовръстното, по Симеоновско шосе (давам ги за пример, защото там има доста магазини за обзавеждане) не можеш да отидеш с ГТ. Хайде отидете с ГТ до Айко или Икея! Аз се пробвах веднъж с Икея, но не бих повторила - то си е направо пикник сред природата, почти за цял ден.
И да не даваме за пример Амстердам, защото там не вали сняг, кишата по улиците не стои до края на март, когато слънцето вече решава проблема със снегопочистването. Децата от населено място на 30-40-50 км. от града не хващат влак в 6 ч., за да отидат на училище в Столицата. А сега искат да отменят влака в 6 ч. и да ползвали този в 5 ч. (за сутринта става дума). Нито пък в Амстердам има хълмове и баири. Е, в София направиха велоалеи в центъра и го задръстиха тотално, включително и ГТ (за тези, които въобще го ползват). Така в час пик разстояние, което се взема за 6-7 мин. обикновено, може да си отвисиш в тролея и 20-30 мин. Защото за половината разстояние коли и тролей се конкурират за място в лента и половина, останалата половина е за колела, каквито минават по 1 на 2 часа. Някой, който иска да се покаже колко е еко-модерен. Но вози само хърбавия си задник на колелото, няма дете, няма раница на детето, няма дамска чанта, няма торба с покупки към дамската чанта. Но нали трябваше да направят нещо да оправдаят едни пари, които холандци и всякакви други са дали за велоалеи.

# 108
Я направо да забраним производството на коли и да се върнем към конете. По-добре ще е.

# 109
Цените за електрически скутери са по-ниски от  цените на стара кола.

# 110
Яхни скутера в дъжд/сняг с детето с ученическа раница към 6-7 кг., дамска чанта (дори да е Фурла), една пазарска торба с някакви покупки. А, може да добавиш, към ученическата раница, и малката раничка за храна, която гледам, че е модерно майките да дават на малките за училище. То не е обикновена пластмасова кутия, а явно са повече, но това нещо е около педя високо, педя и половина дълго, 10-ина см. широко. Джиджано! Няма да се излагат децата с обикновена пластмасова кутия от магазин за домашни потреби!
И просто си представям, с Фурлата, високите токчета и целия цирк по баирите на Княжево - и нагоре, и надолу!

# 111
Мардаринка, до 30г съм нямала кола. Сега разбирам, че съм крепостна селянка. Обиколили сме България и Европа. Ходили сме много пъти на всички места, които казваш, с ГТ и хич не е такава драма, каквато описваш. По-удобно е с кола, но далеч не е необходимост.
И това е въпросът - трябва ли аз да плащам не можейки да си карам бебешката количка по тротоара, защото ти си мислиш, че удобството ти е необходимост , но не си погрижила да си намериш парко място, защото
не можело да си го позволиш и трябвало ние да ти го осигуряваме? Не.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 19:59 от ala.bala

# 112
Обаче интересно как се смесват нещата и се сравняват несравними неща - от ползването на аетомобил за пренос на тежки товари и за изминаване на големи извънградски разстояния, до изконното право да можеш да отидеш до фризьора или до близкото барче, на 300 м от теб, с личния си автомобил.

Навсякъде такива магазини, строителни хипермаркети и пр. са разположени в периферията на града, даже извън града, защото е ясно, че покупките имат нужна от пренасяне с автомобил. И Околовръстното, о, изненада, също не е в центъра на София. А, и до Рилския манастир също има обществен транспорт от София. Тръгва се от автогарата в Овча купел. Със сигурност популярните туристически места са достъпни с обществен транспорт.

В самата София, ако не идваш от някое околно село, в много случаи е даже по-удобно с метро, отколкото да чакаш примерно на Семинарията по един час вечер да се изтъркаляш с колата.

# 113
И това е въпросът - трябва ли аз да плащам неможейки да си карам бебешката количка по тротоара, защото ти си мислиш, че удобството ти е необходимост , но не си погрижила да си намериш парко място, защото
не можело да си го позволиш и трябвало ние да ти го осигуряваме? Не.
На тротоар не бива да се паркира. Аз никога не паркирам на тротоар, а ако мина покрай някой паркирал му вдигам чистачката (няколко пъти са ми се карали даже такива).
Става въпрос за паркиране на улицата - където не е забранено. По цял свят го правят - някъде срещу пари, някъде без. И всеки един частен гараж отнема едно обществено място пред него. Когато трейд-офа е едно загубено обществено място срещу 20 нови частни - разбира се. Например в подземен гараж.
А когато е едно загубено обществено срещу едно ново частно (гараж на партер) - ми не ми се струва справедливо.

# 114
Ако имах малко дете или поне някакви минимални шансове да гледам внуци тук приоритет би  бил да ги отгледам здрави, а не с диагнози от пелените . И не удобството не може да е по-важно от живота.
Икеа има и в центъра на града, достъпна е и он лайн  и правят доставки, както повечето фирми, които държат да  имат клиенти. Освен това има таксита за спешни /дъждовни дни, а за големи тежки неща хамалските услуги са повече от достъпни.
 Крис,  въздуха също е не по-малко обществен, от обществените места за паркиране, но ако се изведе от рамките на града всичко вредно и се направи зона на всякъде , няма да има проблем с места.

# 115
Кукумицинка, аз се придвижвам само с ГТ, в центъра, където ми е типичният район за движение.
Но всеки опит да отида някъде в периферията с ГТ, при нужда, се сблъсква с непреодолими препятствия.
Ще дам пример - Сити клиник на Околовръстното, около него има Ралица, има Гауди, по Симеоновско шосе ли е (по което се излиза на Околовръстното, за десен завой по локалното до болницата, или до магазините) също има доста магазини. Някакъв автобус се движи по Симеоновско, със спирки на голямо разстояние. По локалното на Околовръстното от Симеоновско шосе до Черни връх няма спирка на ГТ, няма и нормални тротоари.
Не оспорвам това, че подобни магазини обичайно са в периферията на града, но вероятно има начини за цивилизовано придвижване до тях.
В Атина, автобус до квартал/предградие на морето, градският автобус има спирки на всеки 2 мин. приблизително.

За Рилския манастир - позната-чужденка искаше да отиде там през лятото не с организиран транспорт, а с обществен транспорт, за да не зависи от графика на автобуса на туристическата фирма. Нито успя да намери онлайн откъде тръгва автобусът от София, нито разписанието, нито за довеждащ транспорт до самия манастир.
Сега се чуди от София до Боровец как да стигне - къде се тръгва, къде е разписанието на автобусите до Самоково, от Самоков до Боровец с какво се пътува, къде е разписанието???

Популярните туристически обекти са достъпни с обществен транспорт само, ако си спортна/туристическа натура и имаш достатъчно свободно време.  И някой те открехне как е най-лесно.

И да, смесват се нещата - категорично се заявява, че тези, които ползват рядко колата си, както и тези, които нямат пари за нова кола, направо кола не им е нужна. Ами не е така. Новата кола не замърсява тук, замърсява някъде другаде (в някоя бедна държава, където е аутсорснато производството на най-замърсяващите части), ако трябва да сме точни.

Икея (ул. „Околовръстен път“ 216) трудно може да се нарече център на града. Освен ако не е някой друг град. И съм чакала такси за връщане в София на Околовръстния, близо до разклона за Драгалевци, 25 мин.
Хайде да не си говорим теоретично.

# 116
От София до Боровец съм пътувала преди двайсетина години с автобус. Автобусът спираше на центъра на Боровец. Тогава билетът беше 5 лева, от автогара Юг.И за Рилския манастир няма да ме убедиш колко е секретна информацията как да стигнеш дотам с автобус.

# 117
Разбира се, че има какво да се подобри в обществения транспорт, но определено личен автомобил не  необходимост.  Съвсем не теоретично става дума за чисто човешки егоизъм, който диктува приоритети.
Скрит текст:
При няколко жилища в центъра избрах да отгледам дете на място без никакъв транспорт, където при всеки сняг ме чака ставане в 5ч. и поне един час групово, с всички съседи,  разриване до главния път обикновено при доста ниски температури и силен вятър, а вечерта същото , но в обратния ред ден след ден   години наред. Сравнимо ли е с ''драмата'' веднъж по изключение да чакам 25 мин. такси?

# 118
Всеки гледа от собствената си камбанария. Повечето квартали след околовръстното изобщо нямат ГТ. Бояна, Драгалевци, вилните зони - без кола си загубен. Доста солено ще дойде всекидневно развозване с такси, освен ако човек не работи от вкъщи и няма деца.

# 119
И за Рилския манастир няма да ме убедиш колко е секретна информацията как да стигнеш дотам с автобус.

Кукумицинка, пуснах веднага едно търсене за автогара Овча купел - няма. Е, има, но не е официална страница на автогарата и не е ясно от коя година е. Щом искаш с обществен транспорт - ще се разходиш до самата автогара, само за да разбереш разписанието.
Много вероятно не е променено - има 1 автобус натам и 1 автобус насам. Просто чудесна достъпност.

личен автомобил не  необходимост. ...става дума за чисто човешки егоизъм, който диктува приоритети.

"Автомобилът не е лукс, а средство за придвижване!".

Мобилност се нарича.
Иначе можем да се върнем към периода, когато сме скачали по клоните на дърветата.
Но откакто сме слезли на земята и сме почнали да ходим изправени, човекът е започнал да измисля всякакви неща, с които да си улеснява живота. Бай ти Ганьо е пример - не е останал в родното си място, за да върти дребна търговия, а е се е качил на "трена" и е потеглил. Мобилност.

Общи условия

Активация на акаунт