Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 193
  • 275
  •   1
Отговори
# 225
Не мисля, че авторката говори за новопостроен гараж, щом другите гаражи в сградата вече са превърнати в търговски обекти. Нея не я е яд, че вече не може да паркира. Яд я е, че собственикът не си плаща като търговските обекти със служебен абонамент. По този начин тя пак нямаше да може да паркира, но щеше да е доволна, че на човека също му е гадно.

# 226
Е, въпросът е принципен - на тебе гадно ли ти е, че ресторантите плащат само 9% ДДС, а всички други плащаме 20%, без да са намалили цените си с разликата 11%, че и ти да видиш полза?
Ама нека си плащат 9%, така ли - какво ще ни грее нас и защо на тях да им е гадно?
Е, по този начин се пълни бюджета на държавата, ама карай.
Бюджетът на ЦГМ пък се пълни от такси за паркиране, наред с другите пера.
Как после го харчат и дали е за наше благо като граждани на общината е друг въпрос.

# 227
Гадно ми е, защото ресторантьорите са супер сив сектор, не плащат реални осигуровки на служителите, лъжат за часовете, не отчитат реални приходи и дори в една от официалните им и популярни системи за касови бележки има бутонче да пускаш фалшива касова, която да не влиза в общия оборот.
Както ми е гадно, че в града, в който живея искат да увеличат платеното паркиране на 2 лева на час, а за общинските съветници - 25лв на месец колкото си искат.
Гадно ми е, че постоянно се строят нови огромни блокове навсякъде, без реална визия за красива и приятна градска среда.Но реално ако човек си построи къща някъде, е нормално да има 1 гараж на партерно ниво.
Но всички тези недоволства трябва да са насочени към управляващи и община. Защото всеки от нас би се възползвал за всичко, щом ще плаща по-малко и ще има изгода, а другите да го д....

# 228
  • София
😂 😂 😂 😂 😂 Добре де, представете си колко паркоместа може да има и общината да печели, ако превърне тротоарите в паркинг, ще остави там по една малка пътечка за пешеходци, а хората, които си позвокяват да ходят с крака ще плащат такси за преминаване, като винетка нещо... И бюджета ще се пълни ли пълни.
А за ресторантьорите за мен трябва да си плащат пълно ддс, като вс останали, но това е тоолкова далеч от темата... Какво общо има това с ПРАВОТО на някой за достъп до имота му?
Интересно ми авторката ако живее в зона със зона дали се възползва от абонамент като живуща или си плаща чинно на пас, да пълни повече хазната.

Всъщност тази тема ми е много 😁актуална да я наречем, щом искат да ни слагат въглероден данък, че дишаме, защо не и всякакви други такси

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 16:16 от Angel_Dust

# 229
Е, като има гараж и още няколко десетки обстоятелства отива в графа "освен"... Кое не е ясно.
https://www.pravatami.bg/s/6537 я колко мн места и обстоятелства има където не можеш да си паркираш.. Брей, пишело и пред гаражи, ако пречиш на достъпа, колко странно...
Много проницателно наблюдение! Но може би изпуснахте предишните 15 страници, където се говори, че преди да построят гараж там е можело да се паркира, а и сега отляво и отдясно на гаража си може, само там, където са разрешили да се построи гараж вече не може.
Този гараж е платил в ДДС минимум 5 години наем напред. Освен това всяка година плаща данък и такса смет. Общината трябва да му осигури поне да е използваем. На хората по някое време ще им просветне че жилище без паркомясто ще става все по-трудно продаваемо и да не се връзват на изрази като "ГОЛЯМ паркинг за свободно паркиране". Щото ето как е изглеждал ГОЛЕМИЯТ паркинг преди 2 години, а сега не ми се мисли (това е от обява която гледах снощи от друга тема)
Скрит текст:

Жена ми има едно такова жилище пред което можеше да се паркира преди 5 години, но не и сега. Направо си е за отърваване от такова жилище.

# 230
Интересно ми авторката ако живее в зона със зона дали се възползва от абонамент като живуща или си плаща чинно на пас, да пълни повече хазната.
Ами сигурно си плаща, явно е в зона, ето какво е написала:
Как може всички други да плащаме на общината за паркиране на същата тази улица, а той да държи две парко места на улицата само за него си да му били свободни за да може да влиза в гаража си. Ами като иска да му е свободно общинската улица пред него, да си плаща за това удоволствие.

На общината какво да се оплаквам - нима ще ме чуят? Просто казвам, че аз ако бях общината и имам 28,000 платени места в зона, които носят приход 100-200 лв. на година + не-знам-си-колко броя СМС-и на ден (което е по-значително по-голямата част) нямаше да давам без компенсация да ми елиминират едно от тях, понеже на частния терен с лице на улица общинска собственост решава да си направи гараж.

# 231
...

На общината какво да се оплаквам - нима ще ме чуят? Просто казвам, че аз ако бях общината и имам 28,000 платени места в зона, които носят приход 100-200 лв. на година + не-знам-си-колко броя СМС-и на ден (което е по-значително по-голямата част) нямаше да давам без компенсация да ми елиминират едно от тях, понеже на частния терен с лице на улица общинска собственост решава да си направи гараж.
И добре че не си община. Мисията на общината не следва да е създаване на неудобства, а напротив, да спомага за приветлив изглед на района си. Това е и причината да е въведена зона, за да спомогне плащащите данъци в тази община да могат да паркират все по някое време на денонощието. А човекът с гаража дори си е махнал колата от улицата, иначе щеше да си е паркирал колата на нея. Улица с по-малко паркирали коли е много по-приветлива.

# 232

За да не дадеш първо трябва да промениш закона, който изисква достъп до всеки имот. Което няма как да стане, защото ако стане ще настъпи гражданска война. Така че преливаме от пусто в празно все едно и също.
И не разбрах как един гараж блокира две паркоместа???

# 233
Мисията на общината не следва да е създаване на неудобства, а напротив, да спомага за приветлив изглед на района си. Това е и причината да е въведена зона, за да спомогне плащащите данъци в тази община да могат да паркират все по някое време на денонощието.
Това не е точно така. Данъците се плащат в един бюджет за София, а зоната е по общини вътре в нея. Жителите на общ. Триадица и на общ. Младост плащат все данъци в бюджет на град София, но този от Триадица като иде до Младост не пуска СМС. А този от Младост като иде до центъра (на театър, по работа, на гости, до магазин, на доктор и т.н.) пуска СМС. И парите от този СМС не отиват в бюджета на общ. Триадица, а в ЦГМ, което е общо за цяла София.

И точно запазването (защо не и увеличаването) на публично достъпните места е създаване на удобства за всички граждани, вкл. посещаващите района, а не само живущите там.

Ясно, че всички живущи, особено тези в центъра, искат да си заплюят местата на улицата пред тях да са си само за тях, ама няма как - нали този център се посещава и от други хора, и те паркират на улицата, за което си заплащат.

# 234
Смея да твърдя, че познавам някой и друг софиянец от центъра. Смисъл, такъв, дето и баба му е софиянка. Всичките са с кола на платен паркинг или в гараж. Тези с желанието да паркират пред входа, са все в най-добрия случай с баба от село в община Сусурлево,  в най-лошите самите те са от селото.

# 235
  • София
Аз познавам няколко н-то поколение софиянци, които си спират пред сградите, но има ли значение откъде си?
Крис питах като е в зона на час като придошъл в зоната ли си плаща или годишен абонамент за живущ с отстъпка ползва в района на сградата си? Щото ако е второто общината и от нея губи... И отговора е ясен по принцип...

# 236
Уж няма значение, ама се сипят генерализации за тъпото поведение, които подозрително звучат като 'щом аз съм така, значи и другите са'.
Малко ми е странно и баба ми да знае,  че в София като си с кола, търсиш квартира, жилище, че и месторабота с гарантирано истинско разчертано паркомясто, даже гараж по възможност, а същевременно в темата да чета как такива неща са лоши, защото пречат на паркирането на аванта.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 23:15 от Нарцùса

# 237
Крис питах като е в зона на час като придошъл в зоната ли си плаща или годишен абонамент за живущ с отстъпка ползва в района на сградата си?
Пускам си СМС като ходя в зона, разбира се. По-често ходя с градския транспорт или с колело, но понякога с кола.

Ето ви една история от Чикаго - може да я знаете. През 2008 г. градът не можеше да върже бюджета заради кризата, и продаде местата си в тяхната зона за $1 милиард на Морган Станли. 36,000 места общо, пада се по около $30к на място. На много места в интернет може да се прочете за тази сделка, даже и в Уикипедия:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chicago_Parking_Meters
Отделен въпрос е добра цена ли са взели, защото инвеститорът вече си възвърна вложеното, и ще продължава да печели още 60 години (то не е продажба, а 75-годишна концесия). Но... добър или лош, договорът е подписан и трябва да се спазва.

Та въпросът е сега ако някой собственик там реши да си строи гараж и каже на паркинг-оператора "Моля защриховайте мястото отпред и сложете знак "Забранено Паркирането" - ето платил съм си разрешението за строеж" - какъв ли ще е отговора? Или ще му откажат, или ще искат да им възстанови поне тези $30к, които те са платили преди това на града за това място, от което вече не могат да събират такса. И ще са прави за себе си - просто полагат грижа на добър стопанин.

При нас местата не са частни (и добре, че не са, защото концесионер сигурно щеше да е Вълка или Маджо), но общината не трябва ли да ги управлява също с грижата на добър стопанин, в интерес на нас - гражданите?

# 238
  • София
Ти ли пусна темата?
Какво значи собственика ако си реши... Собственика може да иска, общината или ще му разреши или не, от нея само зависи... И ако реши да даде разрешение взима предоволни суми... И после и от въпросния гараж, продължава редовно да прибира данъци...
И какво значи - при нас местата не са частни - има и частни, има и частни улици дори.. Ти от къде знаеш кое какво е... И има задължението уредено от закон, да имаш право на достъп до имота... Изобщо не знам кое не ви е ясно, освен личното ви неудобство.
Айде сега да си представим друга ситуация, общината да забрани паркинги и гаражи и паркоместа към имоти... Строи се блок, някъде, където преди това да кажем е бил празен парцел или къща с двор без гараж, и е имало 10места за паркиране на улицата. Блокът, да кажем, има 50апартамента,айде скромно да дадем по 1кола на апартамент... Въпреки че рядко семейство има една кола, но някой може да нямат ни една... На тези 10места сега се появават 50нови коли, които трябва да се поберат, да кажем- сме в зона, те ще си купят годишен абонамент за живущи в района, веднагически ще заемат тези 10места и 40коли ще се чудят къде в околията да паркират, ще заемат и в околностите каквото има налично свободно, ти като придошъл къде ще успееш да се навреш тогава? И дали проблема няма да се задълбочи много повече?

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 15:38 от Angel_Dust

# 239
Номерът е, че във въпросното Чикаго не са продали всички места до бордюрите на тротоара, а вече определените паркоместа. Тоест там, където може да се паркира. И където си има гаражи и входове за такива няма места за паркиране. Има много къщи с гараж и там и никой не им паркира. Знам, ще кажеш, че това било в предградията, ама и тук няма гаражи по "Витошка" или "Дондуков", нали?

Общи условия

Активация на акаунт