Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 194
  • 275
  •   1
Отговори
# 210
В колкото малки градчета из Европа съм ходил навсякъде са подредени като в "Опасен чар" - къща - гараж с алея - къща - гараж с алея - къща...
Това е така там, където на улицата и без това е без пари - в малки градчета и предградия.
Където е с пари и общината може да събира 1, 2, 5 или 10 на час - лесно ли се отказва от този източник на приходи, срещу еднократна такса разрешение за строеж (за София 18 лв./кв.м. тоест за един гараж към 4-500 лв.)

със сигурност се печелят броя на местата след входа минус едно. Примерно в нашата сграда май са 75. Минус 1, нетно сме 74 на плюс.
Много хубаво - така и трябва да действат. Да насърчават много места с един заход - подземни, надземни многоетажни, или вътрешни в двор.
На госпожата, пуснала темата, примерът е за единичен гараж на партер, тоест 1-1 = 0.
Но минус едно публично плюс едно частно според мен не е баш нула, а малко по-различно.

# 211
Специално пък в Амстердам в центъра паркирането достигаше към 10 евро/час.
Да, мисля беше 2 евро за 15 мин. което е към 8 на час.
Та ако някой собственик на парцел/сграда с лице на такава улица иска да си направи гараж, общината лесно ли се лишава от този приход, потенциално 10х10 на ден, х30 на месец, х12 на година, а за вечни времена става една доста солидна сума - и каква такса изисква, за да разреши такъв гараж?
Честно, не съм запознат, любопитно ми е и питам добронамерено някой ако знае.
За София знаем, че е лесно и на практика без пари.

Иначе като е публично улично 'паркомясто' може да е скъпо, но все пак можеш да го ползваш като ти се наложи - срещу пазарна цена. А като стане забранено, защото е пред гаража на някого, вече не можеш да го ползваш каквото ще да е.

@ЧС - дали се освобождава едно място на улицата, когато някой си направи гараж, няма как да знаем. Може като си купи гаража да си купи още една кола, нали така? Някои хора специално затова си купуват гараж. Колите в София постоянно растат и много хора имат по 2 и даже повече. Ако нямаха гараж, може би щяха да имат само по 1, защото и без това е достатъчно трудно дори и нея да паркират.
С което не казвам да не се строят гаражи, просто нека ги правят подземни или в заден двор с един общ заход, и да оставят уличните места да си съществуват, защото и те са нужни за нормална мобилност на хората.

Специално там много са сградите на по някостотин години, имат големи ограничения как ги реновират, дори и цвета на боята не могат да си изберат какъвто им душа иска.

# 212
  • София
И още нещо се сещам, в София поне почистването около сградите, оред входове, гаражи и тротоарите особено от лед и сняг е задължение на живущите, не на общината, ей ти още нещо, ит което печели общоната, не трябва да плаща тя за чистенето им... Та ако почнат да събират на живущите такси, за да не им се спира пред гаражите, общината ше трябва да се грижи за тези части, нали събира пари, трябва и да поддържа 😂

# 213
Не, живущите отговарят само за почистване на тротоара, а тук говорим да се спира не на него, а на уличното платно. Него го снегопочиства Вълчо срещу колко беше милиона на година. И все го изненадва снегът.

# 214
  • София
Да не забравяме в първия пост и в заглавието е включен и тротоара.
А кой и къде е казал, че уличното платно принципно по подразбиране е за паркиране?
По принцип улицата не е паркинг, може на някои места да се ползва за престой и/или паркиране, АКО обстоятелства го позволяват, е щом има гараж не го..
И ние за конкретна някаква сграда ли само говорим или по принцип, защото по принцип на изгубените 1-2-3места от общината може да има 20гаража, например.
Пък колко места губи общината заради кофи за боклук.... 😁 Значи освен такса смет, трябва да въведе и парко абонамент на ползвателите я...

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 14:28 от Angel_Dust

# 215
Aйде пак ще го напиша специално за chris78, 
на двупосочна улица е забранено паркирането на платното!!!, на еднопосочна е разрешено само в едното платно и обикновено маркировките са съобразени с това къде има гараж или подход към заден двор.
Чесно направо си ревете да се подават постоянно сигнали за паркирали неправилно и да вървят глобите, че да се пълни хазната Simple Smile

# 216
А кой и къде е казал, че уличното платно принципно по подразбиране е за паркиране?
Ами всъщност за автора и подобните му е. Цяла тема има пусната.

# 217
  • София
Тц, законово, не в нечия глава? 😂 😂 😂
Няли говорят общината да събира за тротоарно и парко място от притежателите на гаражи, значи законово това следва да са паркоместа... 🤷‍♀️ 😂

# 218
Ами то по закон си се паркира на уличното платно, освен когато това е забранено със знак. Нали питахте одеве какъв е закона и го цитирах:
За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя.

# 219
  • София
Е, като има гараж и още няколко десетки обстоятелства отива в графа "освен"... Кое не е ясно.
https://www.pravatami.bg/s/6537 я колко мн места и обстоятелства има където не можеш да си паркираш.. Брей, пишело и пред гаражи, ако пречиш на достъпа, колко странно...сериозно се чудя някои хора как имат книжки и не знаят, къде могат и не могат да паркират, пък аз нямам и знам... 🤷‍♀️
И едно интересно четиво за собственост на улиците, като тема за размисъл. https://news.lex.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D … 0%97%D0%A3%D0%A2/ Между другото, за да има улица някъде, това много често значи именно, че е отрязана от нечии личен имот и вече дали е бил компнсиран или не, дали принудително е дарил земята си и тн...съответно някой собственик си е платил богато на общината, повече от жалката ви такса паркинг.  Така или иначе, за да се строи има задължение за достъп до имота, никой не ви събира такса да си влезете във входа, по същия начин и за да имате достъп до гаража си... И двете са ви имот и си плащате данъците ежегодно за тях... И това е уредено в законите ни... Ама, че Г-жа Петкова от саседния блок нямало къде да си паркира колата на улицата... Ми нейн проблем, имането на кола е привилегия не задължение и право, за разлика от достъпа до имот.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 20:32 от Angel_Dust

# 220
Е, като има гараж и още няколко десетки обстоятелства отива в графа "освен"... Кое не е ясно.
https://www.pravatami.bg/s/6537 я колко мн места и обстоятелства има където не можеш да си паркираш.. Брей, пишело и пред гаражи, ако пречиш на достъпа, колко странно...
Много проницателно наблюдение! Но може би изпуснахте предишните 15 страници, където се говори, че преди да построят гараж там е можело да се паркира, а и сега отляво и отдясно на гаража си може, само там, където са разрешили да се построи гараж вече не може.

# 221
  • София
И? Сега мястото обслужва блока. Едни печелят, едни губят, нормално е да обслужва живущите я блока, а не някакви други случайни хора. Само, че темата не е за конкретен блок, а по принцип, иначе за конкретния блок да си направи спраека от къде на къде има разрешение за строеж. Общината не е пострадала, няма какво толкова да го обръщате на грижа за нея. Със същия успех можеше там друга сграда да има и пак да забранят паркирането, не заради гаражи.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 08:13 от Angel_Dust

# 222
И? Сега мястото обслужва блока. Едни печелят, едни губят, нормално е да обслужва живущите я блока, а не някакви други случайни хора.
Това е манталитета на малките населени места, където всеки си спира през неговата къща, а ако идеш с колата до къщата на леля си, тя премества тубите отпред, за да ти направи място да паркираш.
В големите, космополитни градове пък хората са по-мобилни, постоянно посещават бизнеси, услуги, приятели, роднини и имат нужда да паркират там, където идат, така че определен % публично достъпни места (ако и да са срещу заплащане) се считат за нужни.

А логичният завършек на това, което е описваш е, всяка частна сграда с гаражи пред нея или закупени места само за тях, и с колата си хората ще могат да ходят само до мола, защото всичко друго е частно паркомясто или гараж на някого си.

# 223
  • София
Е, не знам, прав си, София си е село, не космополит... Обаче, не жилищните сгради и собствениците са ти проблем, а че общината не строи обществени сгради паркинг, от тез многоетажните като по космополитните градове... От друга страна, има столици със затворени за коли центрове-кеф ти пеш, кеф ти с колело... И това е решение. Има спаркове, има тротинетки, има таксита,имаш и крака...а и щях да забравя, има и обществен транспорт все пак, общината се е погрижила...
Иначе, ако си говорим за преди... Преди имаше малко коли, проблем с паркирането нямаше, преди хората си имаха поминак по родните градове и не изпитваха нужда вс да се струпат в 5града в страната, преди нямаше нужда от такова застрояване в тези няколко града и тн... Но времената и обстоятелствата се менят, сигурна съм, че точно тези 50 човека от този блок са в дъното на вс проблеми... 🤷‍♀️ 😂
И като си подхванал/а темата с провинциалния манталитет... Цялата тема прилича на - не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле.. Той имайки законно право на достъп да имота си да плаща тройно, а за вас нищо така или иначе да не се промени, освен че злобата и завистта ви ще бъде лекинко задоволени...

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 10:35 от Angel_Dust

# 224
Аз не виждам смисъл да се продължава темата. Един мисли така, друг - другояче, в крайна сметка си има правила. Или ги спазваш, или не. Ако не ти харесват, Крис, форум бг мама не е мястото. Мястото е Общината, иди там им обясни нагледно със снимки колко губят от това паркомясто и защо трябва да спрат да издават разрешителни за гаражи на партер. Направи подписка, промени нещата. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт