Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 199
  • 275
  •   1
Отговори
# 195
Изобщо не са на същия принцип.
Честит първи зимен слалом за сезон 24/25, впрочем. Да си пожелаем по-малко идиоти по тротоарите и улиците.

# 196
  • София
😂 😂 😂 😂 😂 Ма много се посмях с тази тема...
Строителят си е платил на общината, човека с гаража се е ръснал яко за гараж, плаща му данък, има право на свободен достъп до гаража си естествено, ти нямаш право да му го запушваш и по логика елементарна и по закон, както никой няма право да спре и да запуши достъп до вход, до алея и тн.
Показваш някаква снимка на сграда... С тротоар... Не знам къде там имаш желанието да цвъкнеш колата си, независимо има или не гаражи... Това е пешеходна зона... Пред нея улица.... Като гледам не широка, че да има и на нея място да се пакира... Та не знам каква ти е драмата... Купи си гараж, паркомясто, абонамент за зона...
Има обществени парко метста.. Когато не са достатъчни гневът трябва да е обърнат не към хората с гаражи, или пешеходците, които искат да ползват тротоарите по предназначение... А към общината - да вземе да построи някоя друга сграда - паркинг, вместо да се строят на кг молове и блокове (последното винаги с крайно недостатъчно паркоместа, които на вс отгоре не вървят с апартаментите, а се продават отделно и се купуват безразборно и не задължително да обслужват живущите в сградата).

# 197
Аааа, нашата сграда има гаражи+ПМ повече бройки, отколкото апартаменти. Така че невинаги апартаментите са повече. Не, че има някакво значение, когато удобничко всяко празно местенце за теб е безплатно паркомясто за нощуване на таратайката ти.

# 198
Затова има едни специални скоби. Като излезеш от паркомястото, вдигаш и заключваш, и никой не може да паркира. Това, когато си си го платил конктретното паркомясто в сградата говорим. Макар че пак не винаги е изпълнимо, когато трябва да маневрираш, а други те чакат. Няма как да слизаш, вдигаш, сваляш...

# 199
По принцип паркоместата са разчертани и в границите на имот. Не са просто празни места на тротоара, както ги 'бъркат' някои в темата и на реалния тротоар.

# 200
Така е, просто понеже при нас например са подземни, а при приятелка в друг квартал са надземни, между сградите. Съответно влизат с чип през бариера. Знам от нея обаче, че са продадени паркоместата, но няма запазено конкретно. Тоест може да спре на което си реши. При нас са продадени конкретни паркоместа - даже са разчертани и надписани. Тоест ние спираме всеки на мястото си.
Та мисълта ми е, че има разлика.

# 201
"Паркомясто" може да си има специфично значение, аз обаче през цялото време говоря за "място за паркиране", което може да е и на улицата. Показах снимки от Амстердам и Париж - там също се паркира на улицата.
Но не е нужно да се ходи дотам, и на Балканите е същото - поне където аз съм ходил - Белград, Загреб, Скопие дори - целият град е разчертан на зони - D6, B4 и т.н. Живущите си вадят абонамент, а приходящите пускат СМС на час - 30 денара струва, т.е. около левче.

По този начин хем за живущите е удобно, хем приходящите има къде да паркират където и да идат в града, а не навсякъде да е частно паркомясто или гараж, който нямат право да запушат. Хем и общината печели от тези "паркоместа" - ако щете не ги наричайте така, те са просто на улицата, но за тях общината продава и абонамент, и събира левчета от СМС-и.

Ама за тази цел общината не трябва да позволява толкова гъсто застрояване, както прави Софийската.

# 202
  • София
Ами и тук има зона и обществени места за паркиране, но няма как място за паркиране да е пред вход, пред гараж, върху пешеходна зона, на началото на алея, вход за паркинг, пред вход на болница и тн и тн. Сигурна съм, че и в Амстердам никой не може да паркира пред гараж и да го запуши. Улицата също трябва да позволява да се паркира на нея, не да се запуши цялата или напълно едното платно... И тези неща съм сигурна, че ги пише в здп и се чудя, ако за вас са въпрос, как сте си взели книжката.

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 10:06 от Angel_Dust

# 203
"Паркомясто" може да си има специфично значение, аз обаче през цялото време говоря за "място за паркиране", което може да е и на улицата. Показах снимки от Амстердам и Париж - там също се паркира на улицата.
Но не е нужно да се ходи дотам, и на Балканите е същото - поне където аз съм ходил - Белград, Загреб, Скопие дори - целият град е разчертан на зони - D6, B4 и т.н. Живущите си вадят абонамент, а приходящите пускат СМС на час - 30 денара струва, т.е. около левче.

По този начин хем за живущите е удобно, хем приходящите има къде да паркират където и да идат в града, а не навсякъде да е частно паркомясто или гараж, който нямат право да запушат. Хем и общината печели от тези "паркоместа" - ако щете не ги наричайте така, те са просто на улицата, но за тях общината продава и абонамент, и събира левчета от СМС-и.

Ама за тази цел общината не трябва да позволява толкова гъсто застрояване, както прави Софийската.

Специално пък в Амстердам в центъра паркирането достигаше към 10 евро/час. Ама ти в София настояваш, че всеки трябвало да може да ходи с кола из центъра и да си паркира. Ако и тук го направят на тези цени, веднага ще се сетят, че не им е толкова необходимо да ходят с кола из центъра.

# 204
никой не може да паркира пред гараж и да го запуши. Улицата също трябва да позволява да се паркира на нея, не да се запуши цялата или напълно едното платно... И тези неща съм сигурна, че ги пише в здп и се чудя, ако за вас са въпрос, как сте си взели книжката.

Аз ли криво пиша, или някои хора криво ме четат.
Именно - пред гараж не може да се паркира. И аз не паркирам пред гараж, и никой не трябва да го прави.
Точно затова когато се построи гараж там, където преди е  нямало, а е било улица, разрешена за паркиране, публичните места за паркиране (да не ги наричам 'паркоместа', защото някои хора се дразнят) намаляват с едно.
Нищо повече и нищо по-малко не казвам в над 10 поста сигурно вече.

# 205
Аз ли криво пиша, или някои хора криво ме четат.
Именно - пред гараж не може да се паркира. И аз не паркирам пред гараж, и никой не трябва да го прави.
Точно затова когато се построи гараж там, където преди е  нямало, а е било улица, разрешена за паркиране, публичните места за паркиране (да не ги наричам 'паркоместа', защото някои хора се дразнят) намаляват с едно.
Нищо повече и нищо по-малко не казвам в над 10 поста сигурно вече.

Ами и ние казваме сто пъти:
- Когато се построи гараж една кола се маха от улицата и освобождава ЕДНО паркомясто за друга.
- В същото време блокираната част от улицата половин паркомясто.

Или накратко - два гаража махат от улицата две коли, а блокират едно място и крайният резултат е +1.

# 206
Специално пък в Амстердам в центъра паркирането достигаше към 10 евро/час.
Да, мисля беше 2 евро за 15 мин. което е към 8 на час.
Та ако някой собственик на парцел/сграда с лице на такава улица иска да си направи гараж, общината лесно ли се лишава от този приход, потенциално 10х10 на ден, х30 на месец, х12 на година, а за вечни времена става една доста солидна сума - и каква такса изисква, за да разреши такъв гараж?
Честно, не съм запознат, любопитно ми е и питам добронамерено някой ако знае.
За София знаем, че е лесно и на практика без пари.

Иначе като е публично улично 'паркомясто' може да е скъпо, но все пак можеш да го ползваш като ти се наложи - срещу пазарна цена. А като стане забранено, защото е пред гаража на някого, вече не можеш да го ползваш каквото ще да е.

@ЧС - дали се освобождава едно място на улицата, когато някой си направи гараж, няма как да знаем. Може като си купи гаража да си купи още една кола, нали така? Някои хора специално затова си купуват гараж. Колите в София постоянно растат и много хора имат по 2 и даже повече. Ако нямаха гараж, може би щяха да имат само по 1, защото и без това е достатъчно трудно дори и нея да паркират.
С което не казвам да не се строят гаражи, просто нека ги правят подземни или в заден двор с един общ заход, и да оставят уличните места да си съществуват, защото и те са нужни за нормална мобилност на хората.

# 207
Ако човек с пари да си построи къща не получи разрешение да си има и гараж за колата, каквато 100% има, той няма да си построи къщата в този квартал и ще отиде другаде. И общината ще загуби еднократните данъци около построяването на къщата + регулярните данъци след това. Пък ха да видим дали няма да разреши.  В колкото малки градчета из Европа съм ходила, навсякъде са подредени като в "Опасен чар" - къща - гараж с алея - къща - гараж с алея - къща...

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 12:43 от Черна станция

# 208
  • София
Плюс това много зависи от статута на земята,  така или иначе тези неща се наместват още при разрешение за строеж, не в последствие. Даже всъщност не винаги и тротоара е общински ама айде...
https://www.tinchev-law.bg/bg/article-137-otnosno-prilejastite-p … osti-i-tereni.htm може пък това да ви е малко интересно.
А и все пак за да строиш трябва да имаш достъп до имота си.
Иначе предполагам може да ползвате мястото за престой, ако има някой в колата, който да я преюести при нужда. Ако наистина е за малко...
Само не разбрах кое в София е лесно и безплатно?
Вие така го пишете все едно общината не знае, пе там има гаражи, не си е дала удобрението и не си събира таксите и данъците за наличието им...
Сигурно и по точни текстове по въпроса има, но не ми се търси, ако някой го интересува живо може да си проучи... Или да отиде в дадената община и да си пита на какво основание хората от дадена сграда имат право да си ползват гаражите и да ме се спира пред тях и от къде на къде им е издадено право за строеж, като те ощетяват и сега нямаш къде да си паркираш колата, като са я пръкнали тази нова сграда с гаражи там... 🤷‍♀️ 😂
Да не забравяме, че строитекя по закон, обаче е длъжен да осигури парко места за... Не помня всеки или 80-90%  от апартаментите  в сградата, независимо дали надземни, подземни, гаражи... А достъп до тях също трябва да има... 🤷‍♀️ 😂 Та така...

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 11:25 от Angel_Dust

# 209
Ахаааа, то не било паркомясто, ми място за паркиране. Такааам. Я дайте сега да доуточним за какво паркиране говорим - час или нощуване. Защото ако е място за паркиране, да, може би, но не задължително се губи едно място. Но ако е за нощуване, със сигурност се печелят броя на местата след входа минус едно. Примерно в нашата сграда май са 75. Минус 1, нетно сме 74 на плюс.
Темата май беше за нощуване.

Общи условия

Активация на акаунт