Трябва ли тези с гаражи да плащат тротоарно право и място за паркиране?

• 10 221
  • 275
  •   1
Отговори
# 150
Явно не правиш разлика между ПМ и маневрена площ, току-що на нашата улица на един му го обясниха. Нацелил да спре пред подземни гаражи 17 на брой. Дали ако колите от този гараж бяха по улицата щеше да има къде да спре Simple Smile , а?

Ако улицата е двупосочна с 1м тротоари автоматично е забранено да се паркира на нея. И това преподаваха наскоро срещу 50лв/ автомобил по съседна улица.  Там всички гаражи са партерни и би следвало да се влиза и излиза без проблем със спрели коли.
Това, че си затваряме очите и не се караме със съседи,  които са си оставили телефона на таблото, и им звъним да им се молим и чакаме, е само на наша добра воля. Но вярвай ми, ако някой дойде и започне да подскача като теб, ще му се наложи да пообикаля района, докато намери къде да спре без да е в нарушение.

# 151
Кой "подскача" тук, драга, освен теб? Успокой се - аз не ти паркирам пред гаража.
Ако беше чела цялата тема, щеше да видиш какво се твърди - а именно, че единичните гаражи на партер не са ефективни, защото заменят едно обществено място с едно частно (без този, който го е купил да заплаща нещо значимо на останалите граждани, които вече не могат да спират там).
Ефективни са подземните или надземни общи гаражи и паркоместа с един заход, които отнемат само едно публично/улично място в замяна на множество частни.

Добре, че общината разкара поне незаконните клетки, каквито имаше из цяла София, вместо да им разреши да ги узаконят както искаха, та срещу някакъв никакъв данък сгради тези места да са си само техни и никой друг да не може да спира там.

# 152
Хайде сега да помислим - подземен паркинг не може да удовлетвори изискването на 1 гараж/ПМ на жилище. Партерните гаражи към подземните такива водят до по-малко паркиращи на улицата.
Ако сметнем за колко години се изплаща 1 гараж/ПМ - примерно 15 000 евро, 30 хил. лв. Делим на 200 лв. годишно за стикер за паркиране на улицата и получаваме 150 години. Така всички, които са дали пари за собствен гараж/ПМ, са се "набутали".

И моля, моля - вариантът с партерен гараж към фасадата не е често срещан , по-често гаражите са точно с един заход към подземно ниво и/или към вътрешен двор за паркиране. Вероятно защото като офиси/магазини ще бъдат продадени по-скъпо, отколкото като партерни гаражи.

# 153
chris78,  a ти ако малко имаше представа как точно се случва строежът на нови кооперации и налагането на ПУР щеше да си наясно, че повечето тротоари са върху частни имоти,  доброзорно подарени на общината, която обаче не е длъжна да ги поддържа и изгражда. Няма акт 16 ако тротоарът пред блока не е направен от строителя, а ако улицата е нова се изисква и да е поне чакълирана
Нови пробиви за улици или разширяването на съществуващи отново са за сметка на частните парцели. Не може да почнеш да проектираш без да ти вземат квадратите по ПУР.

Общината одобрява проекта преди да започнеш да строиш и съответно си е направила сметката колко "ПМ" може да загуби.
Ние например искахме партерни гаражи и големи сухи мази. Съседния парцел искаха на партера да имат търговски помещения, малки мазички и подземен гараж. 
И двата проекта са минали одобрение,  съобразени са подходи, тротоари и т.н.

Не знам дали ще спре строителството на партерни гаражи, но със сигурност следващите мерки ще са вдигане на данъците за автомобилите. Като започнат и по-строго да следят кой как паркира и ще се наложи да се поразделят някои с 2, 3ти автомобил и резко да не им е вече необходимост, а ако им е реална необходимост ще наемат гараж или ПМ., защото 200 лв за ПМ  е като 4ри вечери неправилно паркиран Simple Smile, а има още поне 24ри вечери в месеца.
В момента ако не се шмекерува с ателиета и кабинети, за всеки апартамент по проект има едно ПМ.
Панелите от 70-80г имат по 8 ПМ на вход, във Варна където можеха ги докараха до 12 ПМ за вход като отнеха от зелените площи, но вече няма на къде.
Като си купуваш кола общината не ти подсигурява място за паркиране, пак добре, че още не сме стигнали до там, че за да имаш автомобил в големия град трябва да доказваш къде ще нощува - собствено или наето ПМ

# 154
Ако сметнем за колко години се изплаща 1 гараж/ПМ - примерно 15 000 евро, 30 хил. лв. Делим на 200 лв. годишно за стикер за паркиране на улицата и получаваме 150 години. Така всички, които са дали пари за собствен гараж/ПМ, са се "набутали".
Не е баш едно и също, защото като си си купил гаража (но не от общината, а от частно лице), вече никой доживот няма право да спира там.
А стикерът ти дава право, но не гаранция - ако е заето от някой друг, обикаляш да търсиш друго.
За едно и също място общината може да продаде и 10 стикера - не знам да водят бройка. Общо взето, на всеки поискал и правоимащ му издават.

Няма как без улични паркоместа - то се вижда, че в никой град на света не е така. Навсякъде се паркира по улиците (освен където не е забранено). Бройката частни гаражи се балансира по някакъв начин с публичните паркоместа. Така са го решили, защото явно е в интерес на мобилността да има къде да паркираш като идеш някъде, освен в собствения си гараж. То иначе се губи смисъла да имаш кола въобще. Няма да може да мръднеш с нея, ако всяко място е забранено, защото е пред гаража на някого си.

# 155
Ще го кажа по друг начин - купувайки гараж/ПМ в частната собственост, освобождаваш общинско ПМ на улицата. Гаражите на партерен етаж с лице към улицата са нищожен % от всички гаражи/ПМ в (предимно) новопостроени сгради. Това, че до вас има такава сграда, е проблем за нищожен % граждани.

Мисля си (т.е. предполагам, няма как да съм сигурна), че подобни гаражи (с лице към улицата) се проектират и правят най-вече за (обезщетявани) собственици на парцела. Пак предполагам, че много от тях са по-възрастни хора, които гараж на ниво - 1, с рампа или заход не могат да възприемат. Вероятно за тях гараж е само гараж към тротоара - това си знаят, това си искат. Предположения са това, не мога да ги докажа, разбира се.

# 156
  • Пловдив
Криската има и една разумна точка във възраженията - има значение как и къде са разположени паркоместата. Него го възмущава превръщането на улици и междублокови пространства в такива, както и разполагането на множество врати на гаражи към улицата, не гаражите с общ вход. Другото е вярно - едно място в гараж равно на освободено едно място на улицата.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 12:51 от Магдена

# 157
По-напред показах с чертежи и сметки, че един гараж не спестява едно паркомясто, а място и половина.

# 158
Криската има и една разумна точка във възраженията - има значение как и къде са разположени паркоместата. Него го възмущава превръщането на улици и междублокови пространства в такива, както и разполагането на множество врати на гаражи към улицата, не гаражите с общ вход. Другото е вярно - едно място в гараж равно на освободено едно място на улицата.
Демек, шофьор се възмущава, че
А. Не може да се движи нормално със своята кола по улиците, защото там са паркирани коли
Б. Не може да си стигне до колата, защото в междублоковото пространство трябва да лавира между коли
То резон има действително, но тези коли трябва да идат някъде и някак не ме възхищава идеята да спрат на тротоара. Тогава пешеходците не са на тротоара, а пешеходци са и децата от 1 до 18, които коли нямат, и майките с детските колички, и старците с бастуните. Не е гот и те да са на платното с колите.
И да, по-смислено е да бъде ограничен броят на колите, защото това, че имаш кола, не значи непременно винаги да се движиш с нея.

# 159
Taкива партерни гаражи са масово в стари кооперации от преди 20-25г поне. Ако са скорошни, то те гледат към двупосочни улици с малки тротоари, където е забранено спирането и паркирането, и лелеяните ПМ ги няма по подразбиране.
Това, че не се следи в момента и не се глобяват редовно неправилно паркиралите съвсем не означава, че ще е вечно така.
В момента полицаите работят по сигнал или по заповед на общината да се дресират паркиращите на някоя улица.

# 160
Добре, щом казвате... самата тема е пусната от жена относно гараж на улица, където преди са паркирали, а сега вече не може. И аз показах по-назад такива снимки и то ново строителство, където преди и след гаражите си паркира всеки гражданин, но пред гаражите няма как.
Да, една кола от улицата влиза вътре, ама само една определена, а преди е можело всеки гражданин, вкл. и вие тук спорещите.
Ако този определен си ти, много ясно, че ще си ЗА, а ако си тоя, който е на улицата, ще си ПРОТИВ.
Аз лично не съм ни един от двамата, просто излагам своето становище. Пък че има две гледни точки, то е ясно.

# 161
И аз нямам гараж към улицата, нито някой с нов гараж ме  е спрял да паркирам, но не споделям твоето становище.

# 162
Добре - но ако смяташ, че е ОК да изчезне едно обществено място за сметка на едно новосъздадено частно, тогава логичният завършек е да елиминираме всички обществени места на улицата и да има само частни - или има някакъв баланс? Ако има, къде е той?
За съжаление от Софийска Община не дават данни за броя на паркоместата по улиците общо в града. Дават само тези в синя и зелена зона и те са общо 28,000.
Тези 28,000 съгласна ли си да намаляват, когато някой живеещ там си направи гараж? И до колко могат да намалеят без да те е грижа?
Ако станат нула, сигурно ще те е грижа, защото на практика никъде в центъра няма да можеш да идеш? Но само за едно - викаш голяма работа.

# 163
А защо не протестираш срещу измишльотината за паркоместа за велосипеди и тротинетки, слагат ги обикновено точно преди ъгъл (на кръстовище). Така изяждат още 1 ПМ, а паркирали велосипеди няма, тротинетките са нахвърляни по тротоарите.

# 164
Ми ако ме пита някой ще си кажа мнението - тука ме питаха за гаражите, казах го.
За всички въпроси по управлението на града ме питат веднъж на 4 години, давам си гласа на изборите. Друго какво мога да направя?

Има и на държавно ниво подобни казуси - например плажовете. Едно време бяха свободни, всеки можеше да ходи. После по зората на демокрацията ги раздадоха на мутри, късаха билети, нацвъкаха навсякъде шезлонги, не можеше да идеш на плаж без да им платиш. Взели са ги хората на концесия, плащат си таксата - какво искаш? Плажът вече е техен.

По едно време се усетиха, че и така не е редно и измислиха задължително 50% свободна зона. Който иска ходи на платеното, който иска обществен достъп - има и за него.
И с уличните паркоместа, които са наша обща собственост, е нещо подобно - има някаква граница, над която не е хубаво да се качва делът на превърнатите в частни. Каква точно е границата не съм аз най-компетентния да кажа. Нали си има специалисти по градоустройство.

Общи условия

Активация на акаунт