Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 21 114
  • 788
  •   1
Отговори
# 45
Случвало ми се е подобно нещо, беше много сходно с това, което описваш - приоритетите се променяха постоянно, задачите идваха от няколко човека и на всеки от тях му беше най-важно неговото и не го интересуваше нищо друго. Според мен в такива случаи проблемът идва от това, че собственика на фирмата (или шефа) не може да прецени кое ще донесе най-много добавена стойност и оттам кое е по-приоритетно и просто се опитва да угоди на всички клиенти едновременно, за да не ги изгуби. Човек колкото и да е стресоустойчив, няма как да върши работа за двама, трима или цял екип, особено ако не е адекватно обучен.

# 46
Ама и тия без опит не стига, че ги учиш, ами и искат пари като научен. Фирмите не са училища със стипендии. Сегашния ми работодател е взел една по програма от БТ, тя основните сметки не знае, за приключване нищо не може, заплати не щяла да прави, не била назначена за това. Ми и аз не съм назначена за учител.

# 47
С такъв работодател си каквото той каже. Щом му трябва знаещ човек - дава няколко стотачки отгоре и наема кадър, а не взима човек по програма.
Плюс това, не се заяждам, но ти самата многократно си разказвала как не си знаела кое и какво. Доста е кофти за едни да може, за други да не може.

# 48
Аз когато нещо не съм знаела, телефона или папката под мишницата и майка ми ме е учила, никой не ме е учил, че и да ми плаща. Човека по програмата му е роднина, никой не взема чужд по програма, освен за общак.Програмите са начина да се научиш, държавата ти плаща минимума, каквото научиш все ще ти е от полза.

# 49
Напротив, имало е кой да те учи, а и надали си си давала заплатата на майка си. Много пъти си писала, че родителите са ти помагали. Този човек, дето е по програмата, ще го учиш ти. Писала си, че и ти си човек на шефа, не си приела работата, за да се издържаш, а защото ти се е видяла синекурна службица. Ами, явно не е точно синекурна - или приемù, че онзи е пò от теб и бачкай вместо него, или напуснù. Двойният аршин е много дразнещ.

# 50
Учила ме е майка ми, не чужди хора. Аз моята работа си я върша и със затворени очи,  но нямам нито задължение, нито желание да уча някого, мога да кажа какво да се прави, но не и как, нали имат дипломи и претенции, да се оправят. Не може едно нещо, което се прави за няколко дни, да се мотаят две седмици, свършваш работата и после ако искаш реди пасианси или зей във фейса цял ден.

# 51
Ама и ти с твоите дипломи пак нищо не си знаела. Точно това се опитвам да ти кажа. За тебе може, за другите не може - не става така. Няма такива истории да  не искаш да обучаваш някого. Работиш за частник, в частния бизнес или си полезен, или си вън. Това е реалният живот и реалната работа на хората. Ти по някаква случайност си била привилегирована, но си изключение. Гадно е на тези години да се окажеш в непривилегировано положение, но това е положението.

# 52
Няма привилегии, има задължения и моето е да водя счетоводството, не да обучавам.Да гледат кой, какво прави, как го прави и да се учат, обучение два дена, не да се мотат.А аз преди да взема дипломите си знаех доста от нещата, помагах на майка ми. Не може да разчиташ на чужди хора.

# 53
Дано никога не попадна на такъв “колега”, който трябва да ме “обучи”. Просто си представям каква е отровна атмосферата в офиса ти.

# 54
Хич не е отровна, работим си, приказваме си, хапваме, пийваме, младежта ме ,,отваря" да съм в крак със съвремието.

# 55
И какво като задачите идват от три страни? Само от три страни... Принцесата се притеснила и не знае кое по-напред? Като не знае - чао. Явно не става. Ще дойде по-подготвен.

# 56
Няма привилегии, има задължения
Значи майка ти, в нарушение на задълженията си, ти е показвала поверителна фирмена информация. И ти след това, по нейн пример, си ѝ споделяла поверителна фирмена информация в нарушение на твоите задължения. И се гордееш с това...

# 57
И какво като задачите идват от три страни? Само от три страни... Принцесата се притеснила и не знае кое по-напред? Като не знае - чао. Явно не става. Ще дойде по-подготвен.

Заради такъв начин на мислене има правила, които да се спазват. Спуснати хора по тази логика защо седят на позиции, с които нямат общо? Друг блъска и работи, а те се обучават, нали? Нов служител трябва да дойде с предварителни вътрешни знания и умения, ли? Има места, където няма ред и трябва да се пита. Никой не е принцеса. Като се наема човек без опит за позиция без опит, се преценяват процесите, които следват. Моля четете предисторията!

# 58
Едно е да те обучават какво е счетоводство и има ли то почва у нас (според дадения пример), друго е да те въведат в работата, т.е. фирмено обучение. Не трябва да се смесват двете неща. Това, че някой е учил дебит, кредит, амортизации, не значи, че ще е напълно наясно с фирмената специфика. Може да съм била главен счетоводител някъде, но със сигурност ще ми трябват месец-два да навляза в работата в друга фирма.

# 59
И според мен е по-скоро лоша организация. Много фирми страдат от пълната липса на такава. Отделно напълно възможно е да е липсвала координация между отделните ръководители и комуникация между тях, съответно изобщо да не са разбрали, че тя е претоварена със задачи. Но най-малкото би трябвало да има длъжностна характеристика, в която да са ѝ били описани задълженията. С право ги е призовала за организиране на дневния ред, ноо...явно са се подразнили, че нов човек ще им диктува какво да правят. Аз само като чуя за стар служител, който ще се мести, и ми настръхва косата. Най-вероятно оттам са идвали основните затруднения -  такива служители се чувстват незаменими и често пропускат да предадат важни указания, съответно за новия човек е трудно да се ориентира.

Общи условия

Активация на акаунт