Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 22 734
  • 788
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,
Имам следното питане. Има ли логическа HR причина и защо според вас се право следното нещо?

Моя приятелка беше назначена и освободена след 2 месеца от работодател. Момичето много се е старало да се впише и да се справи с работата. Изпълнявало е задачите в срок. Но стресът е бил голям и е идвал от получаването на задачи от 3 страни - управител, мениджър и старши служител, който се мести. Повдигнала е въпроса за организирането на дневния й ред, но нещата са станали по-зле за нея. Взела е заплата и каквото й се полага, но са я махнали заради известно забавяне с част от задачите. Което мен лично ме възмущава, защото не може да си на три места по едно и също време или на 3 екрана, за да изпълняваш 3 различни сами по себе си задачи.

Не е първата с подобен случай. Работата е в сферата на логистиката. С каква цел може да се прави това? Не виждам смисъл да се наема някого и да се освобождава 1--2-рия месец.

# 31
Здравейте,
Имам следното питане. Има ли логическа HR причина и защо според вас се право следното нещо?

Моя приятелка беше назначена и освободена след 2 месеца от работодател. Момичето много се е старало да се впише и да се справи с работата. Изпълнявало е задачите в срок. Но стресът е бил голям и е идвал от получаването на задачи от 3 страни - управител, мениджър и старши служител, който се мести. Повдигнала е въпроса за организирането на дневния й ред, но нещата са станали по-зле за нея. Взела е заплата и каквото й се полага, но са я махнали заради известно забавяне с част от задачите. Което мен лично ме възмущава, защото не може да си на три места по едно и също време или на 3 екрана, за да изпълняваш 3 различни сами по себе си задачи.

Не е първата с подобен случай. Работата е в сферата на логистиката. С каква цел може да се прави това? Не виждам смисъл да се наема някого и да се освобождава 1--2-рия месец.

Просто и ясно - некоректен работодател.

# 32
Или лоша организация на работата.

# 33
Или работи бавно.

# 34
Най-вероятно просто се очаква други темпо на работа. Работата в логистиката е много напрегната, много динамична и стресова. Едва ли някой от колегите иска да обучава нов служител и да хаби ресурс (всякакъв) само, за да изгоним някого от работа.

# 35
Ако има друг трудов стаж и не са я освобождавали, а е напускала сама, вероятно е лоша организация. Не е нарочно срещу жената.
Ако обаче и преди са я махали, може проблемът да е в качеството на работата ù.

# 36
В логистиката, особено в транспорта се иска да мислиш и работиш бързо, понякога и две неща наведнъж, после може и няколко дена нищо да не правиш, и езика с който работиш трябва да е перфектен.

# 37
На мен поне не ми се е случвало няколко дена да не правя нищо 😊 с.Стандартният ми работен ден беше 12 часа, като обажданията продължаваха и след това, включително през нощта. Отговарях за 40 камиона и около 60 шофьора. Телефони звънят, пиша инструкции, контролирам, давам отчети, кого го глобили, кой - закъсал, кой клиент какво иска, коя стока не я разтоварват...казуси много и едновременно. Това за старателна и изпълнителна служителка, която, обаче, е свикнала задачите да й се дават една по една, не е най-доброто място. Казвам го с ясното съзнание, че хората сме различни и са различни силните ни страни. Но една девойка с работен манталитет на чиновничка в селско кметство чак ми се караше, че идват едновременно задачите и, ако съм обичала, да съм й давала писмени инструкции кое да свърши първо. На нас ни трябваше човек, който не да ни затормозява, а да ни помага, като върши тия неща едновременно (някои неща могат да се действат и паралелно все пак).

# 38
Такава работа си е специфична, не може да вземеш някой без опит и да му се сърдиш че не работи както някой със. Определено ще иска някакво време за пренастройка и то няма да е кратко при повечето хора. Иначе си е напрегната работа поначало, наистина не е за всеки точно такава динамика.
Но това да не знаеш кой по-напред ти е началник и без опит да се очаква да приоритизираш на единия или на другия задачите не ми звучи ОК, кофти организация си е. Играла съм го на друго място, в съвсем различна област но останалото си беше същото. Накрая става - много вождове и малко индианци.

# 39
Аз 16 г се занимавам с транспорт и логистика и стресът е много голям, а с годините става по-трудно. Затова и се оглеждам за друго. Просто са преценили, че не става.

# 40
Но това да не знаеш кой по-напред ти е началник и без опит да се очаква да приоритизираш на единия или на другия задачите не ми звучи ОК, кофти организация си е. Играла съм го на друго място, в съвсем различна област но останалото си беше същото. Накрая става - много вождове и малко индианци.

Няма опит. Взета е с обещание за въвеждащо обучение, което не е имало, и се е оправяла сама. Проблемът е коя задача е по-приоритетна, защото динамично са й променяли кое да подхване на момента и да зареже другото. Мен това би ме стресирало. Прекален контрол върху лично работно време е за мен и съвсем целенасочено да си я разкарат...

# 41
В такава работа толкова много и разнообразни неща се случват, през цялото време. Тя за 2 месеца дори не ги е видяла част от тях, камо ли да се сеща веднага как да се справя с всяко. Тя затова и толкова се е и справяла де.
И на мен ми звучи като да не са я обучавали кой знае колко, а да са очаквали да влиза и да почва да работи. Подозирам че просто не им се е плащало като за човек с опит и са си казали че ще вземат каквото дойде и ще пробват дали ще стане.
Както казах, много познато ми прозвуча, само браншът е друг.

# 42
Никой няма изгода да плаща ей така заплата на човек, който ще бъде разкаран. Просто на някои места изобщо не съзнават какво значи човек без опит.
Сега, има един момент, че кандидатите с опит не са евтини Simple Smile Ако работодателят не предлага условия като за тях, те просто няма да започнат при него.
Натка ме изпревари.

# 43
  • Сф
В логистиката приоритетите наистина се сменят през 2 минути, работещите са шесторъки Шиви, пишат имейли, докато говорят по телефона и разпечатват документи. Изисква се специфичен профил, издръжлив на стрес и действащ бързо. Тя може да е била много прилежна, но, ако е била бавна, или шаш и паника с такава динамика, нормално да я махнат. Логистика и транспорт не са лъжица за всяка уста.

# 44
Мда, точно това имах предвид. Не са очаквали човек без опит колко точно обучаване ще иска и че няма как да го хванат и да почва при толкова специфики. За такова нещо трябва някой да те води или поне да е там да помага при нужда, за повечко от месец-два. Тя и да е имала потенциала, и да е нямала... те реално няма откъде да знаят.

Общи условия

Активация на акаунт