Работа, CV-та, HR-и, съвети - 95

• 25 372
  • 788
  •   1
Отговори
# 705
Толкоз са нахални кандидатите, че независимо от снимката им, визията, опита и т.н. няма да ги допусна на интервю.

Ко речи??

Ти не си ли в изпитателен срок още?

# 706
В момента не провеждам интервюта и надявам се скоро да не ми се налага. Да, на нова работа съм, но не пречи да споделя своето мнение кое не ми харесва в подбора на кандидати по принцип.

# 707
  • София
Не коментирам снимките, аз не слагам. Грозна съм и ме е страх, че няма да ме вземат

Това с по- високата позиция е много гадно, но редовен номер, за да разкарат някого. От всички това е най- голямата гавра за мен, защото си играеш с амбициите на хората.

# 708
  • Melmak
Ужас, нахални били кандидатите! Не знаех, че е нахално да пуснеш св!

Когато една компания обяви позиция е пределно ясно, че ще има и кандидати, които не са подходящи, такива, които кандидатстват на всичко и тн. Но всеки има право да кандидатства където си иска. Не знам как да пратиш св е нахално, защото не си си сложил снимка, че да те оценят по външен вид! Ужас, ужасн

# 709
  • София
На немски им казват Blindbewerber - такива, които пускат навсякъде и за всичко, без оглед на това, дали са подходящи или не.

# 710
Да гледаме от добрата страна, аз лични гледам да засичам моментално такива грозни практики във фирмите, гледане на снимки, задаване на лични въпроси и етц., за мен това говори за една изключително несериозна фирма, която ще е несериозна във всяко друго отношение.

# 711
Ами и ЧР са хора, и те като всички гледат да си облекчат работата. Не е вярно, че от 100 св-та 10 са подходящи, поне 30 подходящи има. Обаче това си е много работа, трябва някак си да намалее, затова дай да видим как да ги редуцираме до 10. И се започват едни измислени критерии, нямало снимка, в друг случай пък защо имало снимка, пък защо било по-дълго от две страници, пък защо са споменати предишни позиции, които не са релевантни, ама пък ако не ги споменеш, имаш дупка, и накрая пак СВ-то в коша.

# 712
То, затова се реве от няколко години "няма кадри", "Не искат да работят...!" Ми, как да искат, като първо, не давате прилични заплати, второ - половина СВта отиват в коша без дори да сте ги погледнали.
Ако търсите манекени/ки или фотомодели, разбирам да искате снимка в цял ръст. Иначе защо по ягодите?!?!

# 713
На немски им казват Blindbewerber - такива, които пускат навсякъде и за всичко, без оглед на това, дали са подходящи или не.

Точно за такива говоря, и за мен това са нахалитети.

То, затова се реве от няколко години "няма кадри", "Не искат да работят...!" Ми, как да искат, като първо, не давате прилични заплати, второ - половина СВта отиват в коша без дори да сте ги погледнали.
Ако търсите манекени/ки или фотомодели, разбирам да искате снимка в цял ръст. Иначе защо по ягодите?!?!

Няма кадри, защото има доста такива, които искат прилични заплати, а не могат да дадат нищо насреща. Назад в темите пък коментирахме и как хоум офиса навлезе като претенция на кандидата, освен всичко друго като бенефити.
Щом за кандидатите е червен флаг работотадателя да има някакви измислени критерии, то и обратното важи.
Пак казвам, мнението ми е породено от опита през годините и отразява действителността, хубава или не. Ама вие се правите на светци.

Ами и ЧР са хора, и те като всички гледат да си облекчат работата. Не е вярно, че от 100 св-та 10 са подходящи, поне 30 подходящи има. Обаче това си е много работа, трябва някак си да намалее, затова дай да видим как да ги редуцираме до 10. И се започват едни измислени критерии, нямало снимка, в друг случай пък защо имало снимка, пък защо било по-дълго от две страници, пък защо са споменати предишни позиции, които не са релевантни, ама пък ако не ги споменеш, имаш дупка, и накрая пак СВ-то в коша.

Как да дам шанс на кандидат, който не си е направил труда да стегне своето СВ. Еми той ще е същата работа и при изпълнение на задълженията си. Разбира се, не говорим за чистачки и нискоквалифицирани длъжности.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 18:29 от CloudyLady

# 714
Много ми е странно да чета възмущенията на хора, които по принцип имат изключително ясно изразено мнение, и то многократно, на тема визия, поведение и свързаните недъзи.
За актуализирането на уменията и опита, все си мисля, че вървят и с актуализирането на снимката. По тоя повод имам един по-фрапантен пример. Преди години като работих за веригата магазини, две години и половина едно и също момиче пуска св за една и съща продаваческа позиция в единия от градовете (там бяха 3 или 4 магазина) с една и съща снимка - в цял ръст, снимана отдалеч, опакована от ботуша до качулката, на зимен фон на някаква оскубана заснежена улица. Нямаше никаква актуализация в опита и уменията за този период. Веднъж се заговорихме с момичетата в единия магазин, че ми стана любопитно - явно е упорита, защо не я вземат, може да е добра с клиентите с тази упоритост. Та те ми казаха, че са я викали и изобщо не била адекватна.

# 715

Няма кадри, защото има доста такива, които искат прилични заплати, а не могат да дадат нищо насреща. Назад в темите пък коментирахме и как хоум офиса навлезе като претенция на кандидата, освен всичко друго като бенефити.
Щом за кандидатите е червен флаг работотадателя да има някакви измислени критерии, то и обратното важи.
Пак казвам, мнението ми е породено от опита през годините и отразява действителността, хубава или не. Ама вие се правите на светци.

И как точно това става ясно от едно СВ, което в повечето случаи е отишло в кофата, както се разбра по-назад в темата?
Хората, които си знаят възможностите, искат те да бъдат заплатени.
Сори, ама няма как да даваш 1200 лв на квалифициран кадър, че и да искаш да ти носи цялата фирма на гърба си.

Хоумофиса е плюс, да. Хората си искат, Ако не може, пише се в обявата още (за да не си губите времето) или се разяснява на първото интервю.

Преди години един ми предлага една идея над минималната заплата, на което му се изсмях и го попитах дали ми е чел изобщо СВто....и как смята, че с моя опит ще съм съгласна на това, което предлага? Отделно беше пълен измекяр, което проличи още от пръв поглед.

# 716

И как точно това става ясно от едно СВ, което в повечето случаи е отишло в кофата, както се разбра по-назад в темата?
Хората, които си знаят възможностите, искат те да бъдат заплатени.
Сори, ама няма как да даваш 1200 лв на квалифициран кадър, че и да искаш да ти носи цялата фирма на гърба си.
То и на живо интервю не става ясно. И двете страни - кандидат и фирма се надлъгват взаимно. А кой какви възможности има, си е субективно мнение.
Преди години идва един младеж, току що излюпен студент, иска заплатата, която аз взимах тогава / 20 год стаж/. Твърдеше, че е готов да заеме главна позиция. Ем...как пък ли не.

# 717
CloudyLady, не те разбирам. Проблемът ти беше, че били с недъзи и/или грозни кандидатите, затова трябвало да дават снимки, че да не се хабят да идват на интервю, ако не са достатъчно естетически издържани, че да не направиш физиономия. Сега били нахални и кандидатствали наред За едни и същи хора ли говориш? Защото България наистина е много скапана държава към хората с недъзи и недотам хубавите и слабите. Българите сме доста тесногръди и нетолерантни и грозните и/или с недъзи хора обичайно са с доста комплекси и затворени, намирайки се в такава враждебна среда, т.е. обратното на нахални и отракани.

Иначе, всички сигурно си направиха изводите и са наясно какви са хората във фирми, които наемат куцо и сакато и пак се оплакват, че няма кандидати. Ами, от хубавото никой не бяга. А пък който се мисли за много по-ценен кадър от куцото и сакатото (фигуративно казано, разбрахме, че не обичаш хора с недъзи и не ги допускаш на интервю), което също са наели точно като него, ще отиде на по-хубаво място, с по-добри условия, няма да стои в такава фирма на работа.

# 718
Нищо подобно. Само казах, че създават неудобна ситуация и е хубаво, когато даваме шанс на такива хора, да го знаем предварително, а не когато цъфнат в офиса. Не се подгравам на такива хора, съжалявам че са в такова положение, но такава ни е държавата, както каза. И както дадох пример с колежката, ако не беше роднина, какъв щеше да е шанса? Аз избирам единствено по знания и морал.

# 719
Ами, не знам, теб също са те взели, нали, а пък не си роднина. А и не разбрах какво ѝ има на колежката, не заеквала, ама имала проблем. Толкова ли е обективно тежък проблемът ѝ?

Общи условия

Активация на акаунт