Любители на котки - Тема 200

• 24 927
  • 767
  •   1
Отговори
# 480
  • на брега на морето
https://lupa.bg/news/pochivai-v-mir-kiro_322759news.html
Трогна ме много. Некролог на кварталния котарак.
А, Киро. Уникален котарак беше, всички го обичахме много. Не знам кой издаде некролога, може би италианеца, който работи в ресторантчето, Кирето понякога се изтягаше на някое столче. Бях много разстроена, когато видях некролога. За спомен направих две снимки. Имаше и черен котарак, не го виждам. Изобщо на "Вълкович" има все  рижави котаци.
Кардю, благодаря за линка. Heart

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 09:14 от Котьо

# 481
  • До хладилника, който обичам
Обичайно не се събират котки просто така.
Котките се държат разделени, обичайно новодошлата е отделена в една стая, да свикне, а старата котка в останалата част на дома.
Въвеждат се постепенно - първо се разменят миризми - одеяло или подходяща дреха, напоена с миризмата на котката (да е лежала отгоре) се дава на другата котка, да стои при нея, да свиква с миризмата. Да се галят с една и съща ръка (без измиване), четкат се с една четка и т.н.
После се разменят котките - старата да обходи и помирише стаята, в която е държана новодошлата котка, а новодошлата - да обходи дома. Това може да се прави и повече от няколко пъти.
После - да ядат от двете страни на врата, по едно и също време. Така се помирисват, но не се виждат (котките повече реагират на визуални знаци, отколкото на миризми, когато става дума за потенциални агресори), и свързват яденето с другата миризма, т.е. нещо положително.
После може да им се дадат лакомства, пак само на открехната врата, но задължително без да имат досег една до друга.
След това храненето се случва пак едновременно, но през подходяща преграда, например мрежа, т.е. се виждат, но не могат да се стигнат.
Накрая се въвежда новата котка при старата, но с всяка котка се занимава отделен човек, да играе с нея, да я ангажира; при първи признаци на агресия се разделят.
Хубавото е, че това въвеждане на котки може да се прави и повече от веднъж, например ако котките не са се срещнали дружелюбно първия път, или ако установена двойка котки се 'разпадне', ако едната се върне с нова миризма от ветеринар и т.н.
С плавно запознаване даже да не станат първи приятелки, поне има значително по-голям шанс да съжителстват мирно. Само при млади котки, когато и двете са игриви и непукисти, може да се прескочат няколко стъпки, или ако старата котка е перде и приема новодошли без проблем. Има и такива, ама аз поне не случвам и все трябва запознаване с размяна на миризми и т.н. Grinning

# 482
  • на брега на морето
Ние ги събрахме веднага. Повече от 6 години живеят заедно и поне два пъти дневно се бият като циганки.

# 483
Мерси. Лошото е, че утре съм на работа и не знам как ще стоят разделени. Трябваше и тоалетната и купичката да ни даде жената, но остана за утре. Ще видя как ще стане. Тя Мини първо й се изгърби, а Бети я душна. После Мини посегна и отнесе една лапа. От тогава са на “нож” и дори през стъклото съска и ръмжи Елизабетка. 😅 Тя дребната си е досадна и нахална, но дано стигнем до консенсус.

# 484
Anyyyone,
Аз моите направо ги събрах, защото нямах достатъчно нерви да ги запознавам полека:grinning: Ая навярно изпадна в шок, като видя бебето Кари. Съскаше я включително и нас и бягаше от нея. Разсърди ни се и ни отбягваше повече от 2 седмици. Все пак в началото Кари спеше през нощта в стаята на дъщеря ми, а през деня бяха заедно.
Не са първа любов, но свикнаха. Кари мие Ая понякога, но не спят заедно. Може да са на едно легло, но на разстояние Stuck Out Tongue Winking Eye

# 485
  • До хладилника, който обичам
Затварям в моята спалня новодошлите аз. По принцип не ми е предпочитано, там котки не пускам, защото имам алергия (иронично, ама на). Но в началото пия антихистамини така или иначе, та става работата. Но разбира се, с тоалетна, вода, храна, и гледаме някой да стои при новата котка при всяка възможност, освен когато няма никой вкъщи.

# 486
  • София
И аз пуснах направо 7-годишния уличник Рижко в глутницата от 3-4 годишни. Спогодиха се някак, но бяхме трима човека, които да могат да разтървават. Винаги има съскане, ежене. Важното е да не стане кълбо, от което хвърчи козина като в анимационните филмчета. Joy

# 487
  • Между гори и планини
Ние сме държали преди малките в спалнята, с тяхна тоалетна, храна и вода. Затваря се вратата и толкова. И постепенно ставаха нещата. Този път Лео го гмурнах в дълбоки веднага, но той е перде и не го е страх. Изяжда си боя и пак подскача на гърбовете им да играе. Леко нагличък, но пък за това е оцелял. В живота е така, по- отраканите се оправят по- бързо .

# 488
  • Варна
И отзив от място, където не се искат котките, за съжаление.
Мила все така е войнствено настроена на Маги, вече 11 години. Опитвах, но не става.
В апартамента Маги беше под ключ, че Мила отваря врати.
Сега Маги е на друг етаж, все същото е.
Мила е решила, че трябва да бие Мага. Няма свикване.
Много горчив опит.
Но се справяме.

# 489
  • Между гори и планини
И Чери и Кети не се обичаха. Толерираха ср , но понякога той доста ожесточено я гонеше и аз ги разтървавах. То пък не може и всички да се обичат. Също като с хората, и аз не харесвам всички. Важното е, ако не се заобичат, поне да се толерират.
На приятелка котката имаше малки, които когато станаха на 4-5 месеца, започна да бие и да им ръмжи. Вече 2-3 години не понася собствените си деца.

# 490
  • Варна
Ако се побийваха, щях да издържа.
При нас става въпрос за истински, ожесточен бой
Хем Мила е наполовина на Маги.
Днес Мила ухапа и Тигре през деня. Тигре веднага се нареди на вратата да излезе. И тя е двойна на Мила, обаче Мила е зла.
Сега спинкат разхвърляни из всекидневната.
Обаче към Маги е зла, безпощадна. Ако ги остаея заедно, ще я нарани. Правила го е.
Мага не може да се бие, защото не вижда.

# 491
  • Между гори и планини
Животните подушват тези с недъг. В природата болни, слепи и с недъг не оцеляват. И явно им е вродено да нападат така безпощадно. Кокошките са по същия начин ако някой е болен. Просто ятото или прайда не иска болен сред тях, това е инстинкт за оцеляване. Те нямат нашите хуманни мисли .
И Точка е зла и проклета, вече и мен ръмжи. Спи върху мен, мръдна ли ръмжи. Крива, проклета и дребна 😜🤣

# 492
  • София
Ако се побийваха, щях да издържа.
При нас става въпрос за истински, ожесточен бой.
Аз затова написах по-горе за кълбото с хвърчаща козина като от анимационен филм. Мъро и Мацо също се биеха ожесточено и затова ги бяхме разделили, а ние бяхме станали регулировчици. От тогава всички врати у нас имат ключалки. Joy

Доня, Магито не винаги е била сляпа, а Мила я бие още от началото. Sad Абе, не ѝ е лесно на Стейси. Sad Знам го от опит. Sad 

При Anyyyone има надежда, защото Мини е още бебе. По-скоро се ежи, за да се прави страшна пред огромната котка. И нашата Гери в началото съскаше на другите котки. Simple Smile Естествена реакция е. Новодомката пък се ежи, защото всичко ѝ е непознато. Ще свикнат. Единствената грешка е, че не взеха котето в петък, за да могат да са вкъщи първите дни. Но като се затворят в различни стаи докато са сами, всичко ще е наред. Simple Smile

Стейси, защо ми се струва, че Тигрето все повече превзема вътрешните помещения? Simple Smile Май вече не е само дворна маца? Simple Smile

# 493
  • Варна
Благодаря, Таня!
Ти и аз сме от свидетелите, как котки не се сприятеляват, и това е положението.Бой до кръв.
Но се оправяме, все пак.

# 494
  • София
Това е банята след 1-2 минутна "среща" между Мъро и Мацо. Всичко е в снопчета отскубната козина.

Друг път Мъро беше нахлул в стаята при Мацо. Мацо се беше изпуснал от страх. Всичко беше омазано. Sad И много трудно се разтървават, защото не подбират кого дерат и хапят. Обикновено използвахме метла, за да ги разделим.

Хубаво, че сегашните се разбират. Ежедневните леки поступвания не ми пречат. Wink

Общи условия

Активация на акаунт