КОЛЕДА 2024/2025

• 109 735
  • 1 422
  •   1
Отговори
# 885
Пейч, с тези продукти ще  е вкусно, може ли да пропусна анасона на прах, че не ми се излиза да търся.

# 886
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, с тези продукти ще  е вкусно, може ли да пропусна анасона на прах, че не ми се излиза да търся.

Зари, ароматите са въпрос на вкус. Ако имаш смес от коледни подправки, можеш да сложиш от тях.

Още една лесна рецепта с брашно от кестени. Не съм я правил, но наистина е лесно.
брауни с кестеново брашно

съставки:
112 г краве  масло
170 г черен шоколад
3/4 ч.ч. захар
3   яйца
3/4 чаша брашно от кестени
2 супени лъжици неподсладено какао на прах
щипка сол

Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада с маслото на пара. Когато изстине, добавете едно по едно яйцата, а след това и останалите продукти. Пече се в предварително загрята на 175 °C фурна за 25 минути в намаслена или покрита с пергамент форма.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 13:01 от peych

# 887
  • София
Момичета, и Пейч, че ни е един младеж и трябва да си го обгрижваме Grinning споделете и менюто за Коледа.
Аз мисля да правя капама,  че сигурно от 10 години не е присъствала на масата.... руска салата, зелена салата, задължителните  мезенца, една разядка с извара, сирене, олио и чесън, и питка. Обикновено никога не стигаме до основното...

# 888
  • София
Обожавам капама, но при наличие на салати, мезенца и питка, няма как да се стигне до основно. Аз основно и за НГ не правя. А капама си правя преди или след празниците Simple Smile

# 889
  • Sofia
На мен пък ми подариха паста от кестени - какво се прави с нея?

# 890
  • Bарна, морето, сините вълни
zari65, бисквитки с кафе и бадеми:
Скрит текст:

1 яйце
200гр. меко краве масло
1с.л. нескафе, разтворена в 1с.л. прясно. мляко
¾ч.ч. пудра захар
100гр. бадемово брашно
около 300-400гр. бяло брашно

за украса:
шоколад и марципанови звезди

Яйцето се разбива с маслото, кафето и пудрата захар. Постепенно се добавят бадемовото и бялото брашно. Замесва се тесто, което се прибира в хладилника за 30 минути. След това се разточва, изрязват се фигурки и по желание, някои от тях се притискат с печати. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 170°. За около 10-11 минути. След като изстинат се украсяват с разтопен шоколад.

# 891
Скрит текст:
Всичките сте много чевръсти в тази тема, че и майстори, аз пък изядох половината сладкиши, които направих, а локумките - изцяло (те са многострадални, че първо им изяждах 4 пъти локума преди да направя тестото, а сега изядох и вече самите локумки) и сега не виждам кога пак ще повтарям, както ме чакат и работа, и торти, и пътуване...
Ето докъде я докарах (малко снимки, докато не съм изяла и тези Simple Smile):
Работна снимка на Алфахорес, че някой казваше, че не харесал купеното дулсе де лече, та ако рече да си направи домашно, да види как изглежда на консистенция, за мен е и много по-вкусно.

и самите бисквити (изядох само две, но дозата е малка и ще направя още една вероятно):

Спекулос на Мики, и от тях май ще правя втора доза:

Линцери с фъстъчен крем:

и линцери с желе от дюли и ягодов конфитюр:

Меденки, които мислех да декорирам, но си останах с мисленето, след което ги слепих с мармалад от сливи, ябълки и круши и ги топнах в шоколад:

И накрая виенските коледни сладки, които ще полея с шоколад и ще поръся с малко натрошени лешници и нарязани сушени плодчета, засега такава ми е идеята:

Кубратова ,
постовите Ви винаги са красив детайл и позитивно настроение !
Галят окото и душата !

vox, фантастично - оранжеви макарони !

bilqna_69, приказни коледни кутии !

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 15:24 от donatellla

# 892
  • Sofia
Скрит текст:
Tari Tasartir , много красива кутия - и аз съм си наумила тази година да подарявам така аранжирани - в кошнички за мъфини. Само да те питам - откъде си взела хартията, която е отдолу?
Това е хартия тишу - има на много места - и в Джъмбо, и по книжарниците. Тази специално е от Shein поръчвана, заедно с кутиите, оттам излиза без пари.
[/quote]
Благодаря за бъзия отговор! А дали си запазила линк случайно?
Допълвам се по темата за белтъците- аз ги оползотворявам на Забравени сладки- някои другарчета ги чакат повече, отколкото коледните ми кутии
[/quote]

http://api-shein.shein.com/h5/sharejump/appjump?link=ludIpQPitpP … rom=GM71631505552

# 893
  • Русе
Скрит текст:
Момичета, и Пейч, че ни е един младеж и трябва да си го обгрижваме Grinning споделете и менюто за Коледа.
Аз мисля да правя капама,  че сигурно от 10 години не е присъствала на масата.... руска салата, зелена салата, задължителните  мезенца, една разядка с извара, сирене, олио и чесън, и питка. Обикновено никога не стигаме до основното...

Ще покажа някои неща в снимки /по ми е лесно Smiley /. Обикновено всички  ястия  /без тортата и баницата/ се слагат на масата и всеки си взема каквото пожелае. Разядките, мезетата и салатите отделно.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_25.html

# 894
За алфахорес една рецепта ли е? Копирах си тази на Пейч и смятам в събота да ги направя. Дулсе де лече си купих преди месец, просто да ми се намира. И открих къде ще го вложа. Аз още не съм започнала сладките и колкото направя събота и неделя, това ще е. Никога не съм окъснявала толкова много. Ако успея днес да замеся и изпека меденки, ще е много хубаво.

# 895
  • Под сянката на разлистените кактуси
Цитат
И още един въпрос- мога ли да направя Алфахорес с печати?
rosi09, твърде крехко и меко е тестото за Алфахорес, не мисля, че ще е подходящо за печати.  Може някакво друго маслено тесто да пробваш, което е без нишесте. Аз миналата година правих върху маслено тесто, но леко се разляха релефите, самото тесто заради голямото количество масло в него не е от най-подходящите.

На мен ми се получиха чудесно алфахорес с печати

По рецепта от BBC Good Food

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/alfajores

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 15:56 от tunata

# 896
Туне, може ли твоята рецепта?
Преди няколко страници обсъждахме маслата, в частност Монарх и бях обещала да взема и от него (че досега работих само с Президент тазгодишните коледни сладкиши) и да сравня един вид тесто, съответно с една технология на приготвяне, но с двете масла.
Днес направих този експеримент и установих, че действително недотам гладките и лесни за работа теста този път са ми се получили от маслото. В момента пека ангелски очи с Монарх, преди това пекох звездички - е, точно като пластелин и лесно се оформя. Предишните теста, макар и сладките да се получиха, включително Алфахорес, ме поизмъчиха - ту бяха ронливи, ту лепнещи, а не ги правя за пръв път.
После ще сложа и снимки, че още ги работя днешните. 
Та, идеята ми е дали и това не е било в резултат на маслото...ще пробвам и Алфахорес с Монарх.

# 897
  • Под сянката на разлистените кактуси
Кубратова, редактирах отгоре

# 898
  • Русе
Скрит текст:

Соленки с крема сирене

Може ли рецептата за соленките. Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/12/blog-post_7.html

# 899
  • София
Тези бисквити ги направих, защото имах останали белтъци, да не ги хвърля. Направата им е песен, седиш си, отпиваш от кафето и завърташ топчето и готово. Освен това ,тази бисквитка е луксозна бисквитка, .........фръц
НОВ ПРОЧИТ НА РАЗКОШНАТА БИСКВИТКА ОТ СИЕНА - РИЧАРЕЛИ - RICCIARELLI DI SIENA
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2024/12/ricciarelli-di-siena.html
Алфахорес работя по тази рецепта от "Кулинарно с Йоана" и лисля че е отлична рецепта, поне за мен
АРЖЕНТИНСКА МАСЛЕНА БИСКВИТА С ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ - АЛФАХОРЕС
слепвам ги с испанското Дулсе де Лече
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_998.html

Кубратова, според мен маслото Монахр има добавка от маргарин или нещо подобно, те си знаят дето го разбъркват. Не може всичкото масло дето съм купила да е на камък, само Монарх - а и в хладилник да е меко, може да се маже, това не е сериозно. Силно се съмнявам, че е читаво масло, но това са си мои мисли и не задължавам никой с тях.

Общи условия

Активация на акаунт