Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 887
  • 768
  •   1
Отговори
# 585
Как няма да ви се яде, като ядете хляб? Никакви филийки не могат да ме изкушат, нито препечени, нито намазани, нито пържени. Въобще - за мен хляба е напълно ненужен. Миризливи дюнери също са ми неприятни, да не кажа и доста повече.
Не закусвам от дете. Пия само кафе. Храна - след 5-6 часа минимум.

# 586
Пиенето на кафе на гладно сутрин не вдига ли кръвната захар или само кортизола вдигаше?

# 587
Ако е чисто кафе, не бута захарта изобщо. Виж за кортизола не знам.

# 588
Различно е с кафето при всеки, при някои не се отразява изобщо а при други дори чисто кафе вдига осезаемо. Поне това гледам из разни групи където се бодат и мерят по-често или пък носят сензори по-редовно. И пак, това е информация само за КЗ, а инсулинът не се знае какъв е. Дори и да не се вдига КЗ, ако забележиш че си малко по-гладна след нещо, обикновено е също знак че това нещо не е много ОК за теб.
Невър, някои казват че им я вдига и чистото кафе. Обясняват го по-скоро и с особености на чревната флора отколкото само с кортизол. То затова и е толкова различно при всеки, там двама еднакви няма.
Дюнерите ги дадох за пример заради миризмата на пържените картофки, не винаги успявам да я игнорирам и си ми е дразнител... Предполагам всеки си има по нещо такова.
Иначе не ми е проблем да ги подминавам всеки ден, точно от това място не бих яла и безплатно да ми дават, от 1-2 други места е по-вероятно да ме изкуши и да си взема в кутия но това е толкова рядко че не си го слагам на сърце.

# 589
Без захар е кафето. Пускала съм изследвания за други показатели и КЗ, от любопитство, повече от 5.5 не е била след кафе.

# 590
Аз в момента съм на фаст и съм с постоянен глюкомер. Пия кафе и вода само. Кафето не ми я мърда изобщо. Стои си супер ниска. Движи се между 3,6 и 3,9. Съмнявам се, че инсулинът ми е висок, макар че не мога да го измеря, но при предишни фастове мерих кетони и бяха доста високи. Няма причина сега да е различно, но нямам лентички сега да проверя.

Вероятно не са прости нещата и сигурно зависи и от други фактори с кафето, но генерално е разрешено при фаст и личния ми опит казва, че няма ефект при мен поне.
Не е сигурно кой какво нарича за чисто кафе, защото има такива които си мислят, че ароматизираните води са вода, та...

# 591
Точно в групи за фастове ги гледам че някои се оплакват. За чисто кафе иде реч, то ясно че като му сложиш нещо вече не се знае знае ли се. При някои казват че с по цяла единица им качва, като дори не е винаги за сутрешното дето да кажем че може да хванеш естествения пик на КЗ.
Просто сме различни и не е едно и също при всички.
Не бих очаквала при теб да е висок инсулинът, тая ниска КЗ е защото не я вдигаш с храна и си много добре адаптирана и в дълбока кетоза. За какво ти е повече? Не ти трябва, съответно и тялото ти не си я произвежда че да те закрепи, както може да бъде при някой друг дето няма да се справи с толкова.

# 592
Така де, искам да кажа, че кафето само по себе си не вдига КЗ. Със сигурност има и други условия изпълнени това да се случи. Я кортизол, я нещо с червата, я нещо друго.

# 593
Ама то винаги има намесено "нещо", независимо какво. Просто това че при теб не вдига КЗ или при някой друг, не значи че и при другите ще е така. А хората питат, за да се ориентират какво да очакват за себе си.
Точно пък чревното здраве е тема необятна, там сигурно няма и двама души съвсем еднакви, кой да ти каже вече кое минава за норма и дали има и един човек на който положението там да е перфектно.
Кафето е може би единственото нещо за което не се мръщя като питат из групите и като им отговорят - не се знае, бодни се и тествай при теб как ще е. Като почнат по същия начин за ябълки, овес и филии - там е ясно че са пазарлъци и гевезелъци Grinning

# 594
От друга страна, явно при болшинството то хората не я бута кафенцето. По-добре фаст с кафе, отколкото без фаст изобщо за тези които имат нужда.

# 595
Някои дюнерджийници предлагат дюнер бокс. Т.е. ти изсипват съдържаниено ва дюнера в една кутия. Така се отърваваш от питката. Отделно можеш да кажеш да е без картофи. И ето, имаш пилешко със зеленчуци. Grinning
"Чесновият" сос към дюнерите също е с картофи.😉 Видях веднъж в Кауфланд съдържанието на такъв сос (на Аладин мисля, че беше). Така че още по-добре и без соса в кутията.
От друга страна, явно при болшинството то хората не я бута кафенцето. По-добре фаст с кафе, отколкото без фаст изобщо за тези които имат нужда.
Съгласна съм с болднатото. За много хора и фаст с кафе е труден, така че си е постижение, ако успеят и с кафе.🙂

# 596
За фаста знам, че черното кафе без захар и мляко/сметана не пречи. Същото важи и за черния / зеления чай. Предпочитам да не ям сутрин , да си пия едно кафенце ,така мога да изкарам спокойно до към 13 ч. и направо да обядвам,  но заради твърде завишения ми кортизол се налага да изключа кафето или да закусвам и после кафе.

# 597
А кафе с малко мазнина /сметана, масло, кокосово масло или mct масло например/ вариант ли са?

# 598
  • София
Здравейте. Тепърва се образовам по тия въпроси. Към хората, които ползвате глюкомер, след колко време и колко пъти замервате? Какво следите?

Питам, понеже на моя ОГТТ стойността на кръвната захар беше доста сходна и на трите замервания - 5.5 на 0 мин, 5.6 на 60 мин, и 5.2 на 120 мин. За сметка на това инсулина е в небесата на 60 мин, и на 120 мин още не е паднал, като и подозирам, че е останал висок, понеже след като се прибрах май направих хипогликемия, имах замайване и сърцебиене.

Та конкретно за мен се чудя глюкомерът безполезен ли е? Мога ли да извлека някаква полза - да речем, да меря на 30 мин (дали там не би могъл да се намира скрит пик), или пък да меря доста по-късно (дали не пада твърде много захарта)?

Дали няма да ме подведе да си вадя грешни изводи - все нямам пикове, тая храна ми е окей, оная храна ми е окей, а всъщност инсулина да си стои висок?

# 599
Винаги има риск да се подлъжеш, за това е хубаво да тестваш инсулина на гладно през някакво време за контрола. Щом не ти мърда захарта от натоварването, вероятно и глюкомер няма да ти е много от полза, освен да установиш на кой час ти е пика горе-долу и след какви храни.

Общи условия

Активация на акаунт