Инсулинова резистентност - тема 2

• 22 410
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
Ами аз лично не. Особено както мразя сладки неща и подсладители, зорлем да си сложа нещо сладко в устата - то хич не ми идва отвътре Grinning
Изплаквам с вода и толкова, не държа да дъхам на бонбони задължително.
Виж ако по някаква причина не съм пила достатъчно вода, тогава си има "не свеж" дъх, да го кажа по-деликатно. Но това се решава с течности, пак не с дъвки и бонбони.

# 256
Не ям миризливи неща. Бонбони и дъвки не ползвам.

# 257
  • Варна
Не 😁 аз лично не съм дъвкала дъвка от 10 години, други неща също. Нямам лош дъх след хранене или при нужда пия глъдка вода

# 258
На мен дъвките ми причиняват дискомфорт в стомаха. Не знам дали е от подсладителите или от друго, а нямам проблемен стомах. Бонбоните пък са само захар и след като го изсмучеш след хранене, дъхът е "свеж" за 2 минути.

Разбирам, че ако човек е свикнал да си "освежава" дъха след хранене, може да е трудно да се откаже от този навик. В такъв случай, може да се пробва изплакване с вода за уста докато отвикне.

# 259
Моля, кажете какво мислите за тези резултати? Благодаря.

HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )            4.88               mmol/l        3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин ) 10.79           mU/l            2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      2.34   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

# 260
Аз бих се целила в инсулин на половина на сегашния.

# 261
Аз бих се целила в инсулин на половина на сегашния.
Как да го целя? Наистина съм "боса" и нямам представа какво да предприема. Ограничила съм сладкото до минимум, въглехидратите също.

# 262
Увеличи движението/спорта.

# 263
Увеличи движението/спорта.
Колко км. дневно е добре?

# 264
Зависи от интензитета.
Най-добре е силови тренировки с тежести и спринтове. Кардиото е добре да е спокойно темпо - такова което не държи пулса и сърдечния ритъм високи за дълго.

Не знам какво значи ограниченидо минимум ВХ и сладкото. На мен ми говори, че присъстват, което е видимо и от инсулина. Обаче има и друго, само по цифрите на изследването не може да се съди. Много по-важно е как се чувства човек и дали има проблеми които иска още да бори.

# 265
Изключила съм напълно всякакви сладки неща, ям само плодове. Подсладител за кафето, пълнозърнест или друг, но не бял хляб по една малка филийка дневно, понякога и не ям.
Наистина търся полезни съвете, за да нямам здравословни проблеми занапред. В момента се чувствам много добре, изследването е пуснато просто така.
Дотук откривам пропуск само в движението и ще го отстраня .

# 266
Аз бих махнала хляба. Пълнозърнест или не, при това всеки ден не ти прави никаква услуга.

# 267
Опасявам се че за нас с ИР пълнозърнестите хлябова не са много по-читави от белите...
Виж си и за дефицити, масово сме назад с витамин Д, Б12 също може да провериш, а магнезий ако не си - почвай някакъв, там няма и какво да му изследваш че не показва нещо съществено от кръв. А пък на нас си ни трябва и в повече.
Ако обичаш магданоз - пасеш по връзка на ден ако можеш.
Споменала си сладкото, хляба... за картофи и ориз нищо не каза обаче. Подсладителите предимно и те не са за нас, между другото - доста от тях вдигат също инсулина. Че и хептен тъпо - "нахалост"...
За спорта - не бих се мятала на някакво кардио като хамстер в колело, силови и интервални са чудесни за нас, плюс ходене на макс, колкото можеш че все пак и време иска точно то. Виж HIIT ако подхванеш, те не искат съществено време, само да си сериозна а не като мен Grinning И често раздвижване през деня, дори по малко да е.

# 268
natka
благодаря, явно има доста да почета и ще отмятам едно по едно.
Вит В 12 началота на пролетта ми беше 490, но Д не съм изследвала. Ще започна и магнезии да пия.Ама и там ще търся, чета какъв да е.
Благодаря на всички за отговорите.

# 269
Има тема за ИР в диетичния подфорум. Там се се събрали основно фенки на ВМНВ хранене и кето, но дори и без този факт темата е от много време и в първата публикация има много информация за ИР събрана. Ако искаш прехвърли я нея, то ще ти трябва доста време дори като вече го има събрано. Но поне за основните неща да не ровиш ти да си ги търсиш.

Общи условия

Активация на акаунт