Инсулинова резистентност - тема 2

• 21 763
  • 768
  •   1
Отговори
# 750
Някъде бях гледала експеримент с измерване на КЗ след яденето на храни с резистентно нишесте (измервания на КЗ преди/след хладилника). Нямаше някаква значителна разлика по спомен.
Отдавна беше, сега може и да има повече такива експерименти.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 01:08 от dolce miele

# 751
Както всичко друго, как ще реагира човек, зависи от личното му състояние и толерантност, но в крайна сметка, нишестето си е нишесте. Сложни захари, които тялото разгражда на прости, за да обработи и усвои и който не толерира обикновено, то той няма да толерира и резистентно. Същата заблуда като тесто от бяло брашно и тесто от пълнозърнесто. Маркетингови трикове да продават тесто и да баламосват хората, че правят нещо за здравето си.

# 752
Nevermoresleep, а въобще някога имали ли сте кръвно изследване с висок инсулин? По описанието ви то Вие никога не сте страдали от инсулинова резистентност.

# 753
Здравейте, включвам се и аз със подарък от бременността ИР. Правих си изследвания и инсулинът ми беше 7, 66, 113 на гладно, един час след обременяване с глюкоза и два паса след това. Докторката ми каза, че ако отслабна с 10 кила няма да имам драма с ИР и каза, че в моя случай няма нужда от хапчета. Е аз отслабнах, но сега се чудя дали след някакъв период от време да повторя изследването. А това, което много ме интересува и не разбрах тогава е колко е зле положението с тези резултати?

# 754
Някой пробвал ли е трика с пиене на разреден оцет преди хранене да каже дали има ефект?

# 755
Аз немога  да коментирам резултатите, не съм толкова компетентна. Само мога да кажа, че моите бяха подобни, когато ми поставиха ИР  диагнозата, само, че при  мен инсулинът на гладно беше почти 10.
По темата  за храненето, калто винаги аз за пръв път чувам за  охлаждане на храни...ама все не  съм разбрала. Не бих го направила за себе си. То и студени  300калории са си 300калории. Ориз мразя. Според мен, за да можеш в дългосрочен план да спазваш режим и той да стане навик, трябва малко или много да си го пригодиш към собствените си вкусове. Ето аз обичам риба- ям повече, друг обича свински пържоли- яде тях. Нито едното е лошо, нито другото  и двете са ок за  ИР, но виж ако трябва аз да ям свинска пържола, днес може и да успея, ама утре вече няма шанс....даже немога да си го представя, затова си вечерях скумрия със зелена салата и пак съм в режим.
А аз ако си направя картофена салата, няма да спя докато не я изям обожавам. Затова, когато детето поиска правя точно 3 картофа, за да може да я изядат с ММ всичката и да няма изобщо. А за бира с картофки неискам и да коментирам изобщо...😉

# 756
Някъде бях гледала експеримент с измерване на КЗ след яденето на храни с резистентност нишесте (изнервания на КЗ преди/след хладилника). Нямаше някаква значителна разлика по спомен.
Отдавна беше, сега може и да има повече такива експерименти.
Не съм мерила стойности, но определено се чувствам различно след изядени картофи или ориз веднага след сготвяне и след престой в хладилника и примерно на другия ден да хапна. Хем и двете естествено не са ми основна храна и не са били те най-същественото. Пак си се усеща че съм изяла нещо по-въглехидратно, но ако изям още топли от готвенето ми сритват задника яко Grinning А аз съм се разглезила и не ме кефи така рязко да увяхвам след ядене, то ми падат батериите, то ми се доспива, то направо оглупявам... мне, не ща. След охлаждане поне при мен този ефект и много по-малък, това няма как да го сбъркам.
Но пак искам да наблегна че това важи за мен и че аз не започвам сега а се храня предимно режимно вече 6 години и половина, през лятото ще станат 7. Гъвкавостта на метаболизма считам че съм си я върнала. Някакви такива единични случаи не ме събарят, а те наистина са единични.

# 757
Браво, страхотно се справяш, това си е много време и всичко се е превърнало в начин на жовот, това е и моята цел. Едно по едно да си изградя 'добри' навици..

# 758
Аз никога не съм го смятала за нещо различно, точно начин на живот си е. ИР не е грип, да ти "мине" и да не я мислиш повече, съжалявам. Ако определени навици са те разболяли преди, връщането към тях какво по-различно да ти донесе след това?
Да, сега вече толерирам повече отколкото в началото. Но съвсем както преди това не смятам да се връщам, хем аз се хранех пак сравнително здравословно, това ако сравнявам с повечето хора около мен. Но не и подходящо за човек с ИР.
Още отначалото си бях с нагласата че "тъй ще е то вече" Grinning А не както има хора край мен буквално с лафа - Ох, един път да отслабна и да свършва тая диета! Или една мома ме втрещи, при нея и репродуктивни проблеми има свързани с ИР, тя пък заяви че един път да успее да си роди дете и после щяла да зареже това всичкото, не й пукало дали щяла да е дебела...
Файда няма от големи заричания или от очаквания че е временно. Временни са неразположенията и нарушенията които ИР докарва, тях човек може да си ги вкара в ремисия, дори да се възстанови от някои. Останалото... мда, тъй ще е Grinning Дали от раз, дали постепенно, но всяка крачка в тая посока ти е в твоя полза.
Но има и друго. Зорът е веднъж да се захванеш, после почнеш ли да усещаш промени и вече вземе че ти хареса Grinning

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 20:19 от natka

# 759
Точно така е natka, аз се чувствам прекрасно последните 2-3 месеца, все едно съм друг човек...такава енергия за всичко не съм имала от ....не помня от кога. Даже ходя да тренирам 5 пъти седмично последните 2 седмици. И знам, че колкото повече време минава толкова повече свикваш с новите навици.

# 760
Nevermoresleep, а въобще някога имали ли сте кръвно изследване с висок инсулин? По описанието ви то Вие никога не сте страдали от инсулинова резистентност.
Не знам за какво описание става въпрос и не знам как да го разбирам това, че според Вас никога не съм страдала от ИР. 
Да, имах висок инсулин и метаболитен синдром, включително и симптоми - напълняване в областта на корема последните няколко години преди да мина на режим, озверяване от глад, подуване на краката и обща подпухналост, особено сутрин, болки в стъпалата сутрин след ставане от леглото. Не съм била с излишно общо тегло, но не всички хора с ИР са дебели. Единствено натоварване с глюкоза не съм правила, защото нито един лекар, при които ходих за здравословните си проблеми, не намери за подходящо да ми пусне такова, само ме посъветваха да си нося захарче в джоба като ми прилошее. Сама се наложи да се изследвам след като започнах да чета и се усъмних къде може да е разовничето и се оказах права.

# 761
Въглехидратите са въглехидрати, няма значение дали са топли, студени или замръзнали. Те мазнини и белтъчини няма да станат. Т.е. вредни са.

# 762
Въглехидратите са въглехидрати, няма значение дали са топли, студени или замръзнали. Те мазнини и белтъчини няма да станат. Т.е. вредни са.
не съм много наясно плодовете какви въглехидрати съдържат , но в никакъв случай няма да ви навредят  1-2 мандарини или шепа череши на ден- т.е като изключим   бананите , гроздето и смокините , от останалите плодове поне от моя опит,  ИР се овладява

# 763
За плодовете съм чела , че винаги трябва да се ядат цели, не на фрешове, за да се запазят фибрите и задължително след хранене , не на гладно. Ако бъркам ме поправете, моля.

# 764
Фрешовете са чиста захар. Целият плод поне създава работа на храносмилането.
Един плод на ден няма да навреди. Коментирахме картофите всъщност.

Общи условия

Активация на акаунт