Витамин B12 - тема 11

• 16 980
  • 380
  •   1
Отговори
# 255
А хемоглобина как е ?
Личния явно не е прецени да го изследва. Като цяло никога не съм имала проблем с нисък хемоголбин, дори и през бременността. Последно е изследван януари и беше на долна граница.
Ако няма някакви оплаквания - отпадналост например , и хемоглобина е добре , като за пролетта , не виждам причина за хематолог. Можете да си вземете някаква хранителна добавка с желязо, дори мултивиманини ще ви свършат работа. Само вит Д вие под нормата но се наваксва.

# 256
Здравейте!

Моля за препоръка за продукт с витамин Б12 за деца.

Резултатът на детето ми, на 6 години, е 371.00 pmol/l при граници 231.00-1040.00.
Педиатърът предписа 2μg на ден, което за мен е малко. Смятам, че е нужна по-висока доза. В аптеките намирам само продукти с минимална 1000 μg, което е за възрастни.

Правилно ли разсъждавам по отношение на дозата или тази от 2 μg  е достатъчна?
Здравейте! Може ли да ми кажете от къде са цитираните реф.стойности в pmol, прави ми впечатление високата горна граница.

# 257
Референтните стойности са от лабораторията най-вероятно, което означава че не са съобразени с това,че пациента е дете. Освен това има много малко проучвания кои стойности са нормални при деца, затова доктора е решил да се подсигури.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 20:00 от LionKing

# 258
Референтните стойности са от лабораторията най-вероятно, което означава че не са съобразени с това,че пациента е дете. Освен това има много малко проучвания кои стойности са нормални при деца, затова доктора е решил да се подсигури.
Благодаря. В действителност в лабораторията нямат различни стойности за деца, попитахме.

# 259
Здравейте!

Моля за препоръка за продукт с витамин Б12 за деца.

Резултатът на детето ми, на 6 години, е 371.00 pmol/l при граници 231.00-1040.00.
Скрит текст:
Педиатърът предписа 2μg на ден, което за мен е малко. Смятам, че е нужна по-висока доза. В аптеките намирам само продукти с минимална 1000 μg, което е за възрастни.

Правилно ли разсъждавам по отношение на дозата или тази от 2 μg  е достатъчна?
[/spoiler]
Здравейте! Може ли да ми кажете от къде са цитираните реф.стойности в pmol, прави ми впечатление високата горна граница.
Да, от лабораторията /"Лина"/ са стойностите.

# 260
  • Sofia
Здравейте!
Някой да е приемал тези?
Скрит текст:

# 261
Здравейте, днес по препоръка изследвах B12, B6, фолиева киселина и хомоцистеин. Оказа се, че хомоцистеина ми е 33.50 доста се притесних след като разбрах, че е доста над нормата. фолиевата е 4.80,  витамин B12 227, а B6 ще бъде готов в рамките на 2 седмици.  Съдейки по останалите и от него ще имам дефицит. Моля за съвет какви витамини да приемам. Изписаха ми B12 на Анкерман от 1000 и само това. Жена ми започна да ми дава добавки на Аквасорс които съдържат малки дози B12 чудя се дали е добре да приемем двете в комбинация, както и какво друго да приемам, за да се нормализирам стойностите хомоцестина.

# 262
  • София
И аз съм с доста висок хомоцистеин и дефицит на Б12 обаче. При наваксването на Б12 ми обясниха, че хомоцистеина ще се нормализира. Аз лично не бих взимала и двете.

# 263
Фолиевата киселина също е много ниска, трябва да приемате метилирана форма 800 микрограма. До колкото съм запозната, те работят заедно с Б12. Като ги вкарате в норма, хомоцистеина сам ще си падне. Имате ли някакви неврологични симптоми?

# 264
Фолиевата киселина също е много ниска, трябва да приемате метилирана форма 800 микрограма. До колкото съм запозната, те работят заедно с Б12. Като ги вкарате в норма, хомоцистеина сам ще си падне. Имате ли някакви неврологични симптоми?

Имам неврологични симптоми бях на невролог и ми изписа АД които не искам да започвам да пия понеже после няма отказване.

# 265
Има отказване от антидепресантите. Това не е хероин. Ако бях на твое място, първо бих наваксала дефицитите на Б12 и фолиевата киселина, за да видя дали ще се повлияят неврологичните симптоми.

# 266
Не ти трябват АД, давай високи дози Б12, фолиева киселина и Б комплекс - всичко гледай да са метилирани форми.

# 267
Не ти трябват АД, давай високи дози Б12, фолиева киселина и Б комплекс - всичко гледай да са метилирани форми.
Точно това направих. Сега се оказа, че нивата ми на Б6 за завишени 65.13   µg/L при положение, че не съм приемал витамини преди изследването.

# 268
Здравейте, ще бъде малко дълго, но вече и аз не знам какво да правя. Вдигах доста висок пулс и от там тръгнах по лекари, обиколих не един.. Та накрая стигнах до д-р Златанова гр. Варна. Според нея високият пулс беше от липса на желязо. Диагностицира ме с Хашимото, TSH около 2.2 и съответно липса на желязо, витамин Д, витамин Б12, фолиева киселина. От ноември 2024г. приемам тези витамини доста редовно, като да случвало се е, да забравя някое хапче, но като цяло се старая да не изпускам. Също така с мъжът ми правим опити за бебе, безуспешни. Правихме цветна снимка, уж всичко е наред. Спермограма уж всичко е наред, но продължава да не се получава. Наскоро започнах и прием на биотин, биосил и магнезий. Честно казано се чувствам, като някоя бабичка с шепата с лекарства.. Знам че са витамини, но все пак. Отплеснах се, пуснах си наскоро пак изследвания, но не бях спряла да пия витамините, само 1-2 дни ги бях спряла, което явно е било грешка, която в последствие разбрах. И това са новите резултати.. тоест нищо не се е подобрило. TSH преди беше около 2.1-2 / желязото 7.9.. Опитах се да запазя час при д-р Златанова, но ми беше казано, че няма часове и толкова..

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 23:48 от MartinaS.

# 269
Не съм специалист.
Витамините е добре, че пиете, а за желязото и щитовидната нещо, особено за желязото?
Имате ли по-пълна кръвна картина с хемоглобин, ЖСК, феритин?
На ваше място бих си направила консултация през Хийли с хематолог, и ендокринолог. Да кажат и какво да изследвате, и след резултатите какво да правите. Поне онлайн консултациите са достъпни от всяка точка на страната, с добри специалисти. Платени са, но много от тях са по 40-50 лева. Когато можете едната, после другата. Поне да имате насока и да правите нещо, за да се подобрите.
Бих започнала с хематолога.

Общи условия

Активация на акаунт