Витамин B12 - тема 11

• 18 349
  • 395
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Само марката мога да похваля с две ръце или поне при мен подейства доста добре. Бях си взимала от тях пробиотик.

# 16
Здравейте,
Някой има ли информация какви са таргетните стойности за бебета под годинка?
И колко е максималната дневна доза за прием?
Говорим за бебе с дефицит, на което изписаха комбинирани витамини.

# 17
  • София
Марката наистина е добра. Тази форма за първи път я срещам и не съм запозната.

# 18
  • Б
Защо се налага на бебе под 1 годинка да се изследват нивата на В12? Какви симптоми има , за да се предположи недостиг на витамина? 

# 19
  • София
Много е възможно ако майката е имала дефицит после бебето ако няма от къде да навакса и то да има. Хубаво е да се следят тези неща.

# 20
  • Б
Може би трябва да се предполага анемия при недостиг на витамин В12 при бебе или нещо неврологично. Ако се изследват всички витамини и минерали, които трябва да се съдържат в един организъм сигурно всеки ще има недостиг на нещо.

# 21
  • София
Защо решихте, че всеки с дефицит на Б12 ще има анемия? Изобщо не е задължително, а има и други фактори.

# 22
Много е възможно ако майката е имала дефицит после бебето ако няма от къде да навакса и то да има. Хубаво е да се следят тези неща.

Или ако майката е вегетарианка/веганка и кърми бебето.  

За таргетни стойности трябва да се  пита в детската болница, отделението, в което работеше д-р Кадъм, нещо свързано с генетични заболявания май беше. Предполагам, че лекарите там ще знаят. Д-р Кадъм се занимаваше с такива случаи.

# 23
Да, става дума за майка с генетична мутация + вегетарианска диета и бременност изкарана в тежък дефицит. Бебето е ексклузивно кърмено.
Беше ясно, че ще е в дефицит и без изследване, но за мен беше важно да се провери.
Не откривам обаче информация по въпросите, които ме вълнуват и реших да питам тук.

Може ли да споделите къде е работила д-р Кадъм, ще се опитам да направим преглед там

# 24
В това отделение беше д-р Кадъм- по клинична генетика:
https://usbaldb.com/?page_id=1649

Цитат
става дума за майка с генетична мутация
Предполагам, че е добре дa се нaправи генетично изследване и на бебето, особено ако майката е с мутация, неусвояваща някои от вит. В, примерно MTHFR. За да се види дали и бебето не усвоява  тези витамини. Това може да стане в НГЛ  в Майчин дом.
Ако има такава, комбинираните витамини няма да решат проблема.

Направо е безотговорно да си с мутация, бременна и вегетарианка и да не компенсираш с прием на витамини, а да допуснеш тежък дефицит. Къде са били тези гинеколози?!
И майката да започва с витамините, при това в метилираните усвоими форми,  че кой знае и тя на какво дередже е.

Какво трябва да означава ексклузивно кърмене?

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 15:58 от Diorela

# 25
  • София
Да, става дума за майка с генетична мутация + вегетарианска диета и бременност изкарана в тежък дефицит. Бебето е ексклузивно кърмено.
Беше ясно, че ще е в дефицит и без изследване, но за мен беше важно да се провери.
Не откривам обаче информация по въпросите, които ме вълнуват и реших да питам тук.

Може ли да споделите къде е работила д-р Кадъм, ще се опитам да направим преглед там

Извинете, но Д-р Кадъм почина по време на пандемията до колкото помня.

Diorela Масово гинеколозите не се интересуват от липсата на витамините Б12 и Д. Те следят дали бебето се развива доббре и до там. Аз нямах пускани и на двете си бременности и сама ходих и си пусках.

# 26
Че не е дохранвано с АМ, а изцяло е било на кърма.
Колкото и да не точно ползвана думата.

Стандартно в по-приличните лаборатории граничните стойности са изписани и съобразени с възрастта на изследвания пациент, тоест би следвало да са като за бебета.

# 27
Добър ден ! Понеделник си направих изследвания за Б12, витамин Д и фолат,желязо, феритин, калций. Виждам, че витамин Д ми е в ниските граници на допустимите стойности. Имам в мен останала опаковка от преди витамин Д 125 mcg (5,000 IU) и К2  MK-7 100 mcg. Смятам да взимам по едно от 2-те в рамките на месец или два. Окей ли са като избор ?

# 28
В това отделение беше д-р Кадъм- по клинична генетика:
https://usbaldb.com/?page_id=1649

Цитат
става дума за майка с генетична мутация
Предполагам, че е добре дa се нaправи генетично изследване и на бебето, особено ако майката е с мутация, неусвояваща някои от вит. В, примерно MTHFR. За да се види дали и бебето не усвоява  тези витамини. Това може да стане в НГЛ  в Майчин дом.
Ако има такава, комбинираните витамини няма да решат проблема.

Направо е безотговорно да си с мутация, бременна и вегетарианка и да не компенсираш с прием на витамини, а да допуснеш тежък дефицит. Къде са били тези гинеколози?!
И майката да започва с витамините, при това в метилираните усвоими форми,  че кой знае и тя на какво дередже е.

Взет е метилкобалмин за бебето. Генетично изследване ще се направи, да, но на по- късен етап. В момента не е от значение и без друго метилираните форми се усвояват по- добре.
Майката е приемала ежедневно витамин 1000мг метилкобаламин, но в крайна сметка нивото не е мръднало с много. Предисторията е дълга тук, но мерки са взети.

И да, означава, че не е дохранвано с АМ.

Не откривам много изследвания по въпроса, дори за максимална позволена доза при кърмене. Всеки казва каквото е изписал лекаря- а лекаря изписва цианкобалмин при налична мутация.

Благодаря много за контактите, ще се свържа с тях!

# 29
Много малко лекари са запознати с тези проблеми. Д-р Кадъм беше от тях, затова се надявам, че и колегите й от отделението са запознати.
Питай и за майката, по колко да приема, какво да прави, щом с 1000 мкг не е имало ефект.

Нищо не казваш за фолиевата киселина? Не разбрах каква е мутацията, само предполагам, че е MTHFR, а при нея не се усвоява точно фолиева.

Общи условия

Активация на акаунт