Витамин B12 - тема 11

• 19 463
  • 414
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Нахълтвам в темата с въпрос, защото тотално се обърках от четене и сравняване на референтни стойности. В крайна сметка не успях да разбера в дефицит ли съм на Б12 или не?

# 151
Нахълтвам в темата с въпрос, защото тотално се обърках от четене и сравняване на референтни стойности. В крайна сметка не успях да разбера в дефицит ли съм на Б12 или не?
Да в дефицит сте!
Поне до 400 трябва да го вдигнете.

# 152
Въпрос към ползващите хидроксокобаламин, инжективно - имате ли промяна в апетита, в посока увеличение?

# 153

Добре си ,все пак близо до долната граница.

# 154
Въпрос към ползващите хидроксокобаламин, инжективно - имате ли промяна в апетита, в посока увеличение?
Не,нямам никакви подобни усещания

# 155
И аз наскоро си правих изследване на Б12 (вегетарианка съм и се тествам годишно).
Tази тема ми я препоръчва форума и може би ми е отчел,че в една друга тема точно споменах за резултатите ми от тества.

Преди 2 години бях на 400 (граници 250-1000 pg/mL)  в границите,но долните и започнах да вземам витамини (дъвчащи бонбонки с плодов вкус) Jarrow Formulas Methyl B12 maximum strength и вмомента съм 700 без никаква консумация на месо и лимитирано хранене на яйца.
Само и единствено от въпросните витамини,които ми препоръча лекарката.

И се чудя защо масово сте в недостик на този витамин,при все,че консумацията на месо,мляко и яйца в България е ежедневие?

# 156
Защото повечето хора с тежка недостатъчност имат проблем с абзорбцията.
Друг въпрос е и след колко дълга пауза се прави изследването.

# 157
Аз например не усвоявам желязото и Б12 от месото. Има проблеми в следствие на дългогодишно Хашимото, отключено предполагам от един ужасно стресов период в живота ми. Само моля, не ми намирайте в очите вегетарианство и веганство, че баш заради такъв период си докарах желязо дефицитната анемия.

# 158
  • София
Е, аз като цял живот си се тъпча с месо цял живот си вървя с тая анемия... Не е от вегетарианство и веганство.
Айде тука последните години не ям вече толкова месо, но преди поне веднъж на ден съм имала месо в менюто си.
Иначе неусвояването идва от червата, не от Хашимотото (като човек със същото заболяване го твърдя).

# 159
Хашимото ми унищожи червата, така да кажа. Иначе местото което дава най-много желязо е телешко, ние в нашата страна почти не го ядем. Свинското има съвсем малко количество в него. За Б12 се ядат дреболии от рода на дроб и подобни суб продукти. Рибата помага за вит. Д.
Опитвала съм и с големи количества червено цвекло, зеленини и т.н. освен да ме боли кореми друг ефект не видях.

# 160
  • София
Не знам да унищожава черва и не съм чувала за подобно нещо. Има си начини да ги оправите със сигурност. Но като цяло тук не е темата и я разводняваме.
Когато всичко е наред с червата и от ядене на качествени продукти може да се набави Б12 и желязо. Разбира се това си е мое мнение и не ангажирам никого с него, а просто споделям опит Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:08 от I.R.

# 161
Освен ако няма генна мутация. А доста хора я имат, вкл и двата “варианта”

# 162
  • София
Ако трябва да съм честна нито съм си пускала такива изследвания нито пък някой ме е посъветвал за такива. Но да и това е вариант за неусвояването му.

# 163
Е, аз като цял живот си се тъпча с месо цял живот си вървя с тая анемия... Не е от вегетарианство и веганство.
Айде тука последните години не ям вече толкова месо, но преди поне веднъж на ден съм имала месо в менюто си.
Иначе неусвояването идва от червата, не от Хашимотото (като човек със същото заболяване го твърдя).
Най-елеменарните причини за малкото усвояване на Б12 при повечето хора са ниска киселинност в стомаха , предимно от диетата , или пиене на Б12 на гладно, малко мазнини в храната, употреба на алкохол и кафета по три пъти на ден. След това са някой лекарства (антидиабетни, антиациди) , след това идват проблемите с хронични проблеми с червата, и чак тогава са генетичните мутации (само 10 процента от хората със симптоми на Б12 недостатъчност)

# 164
Здравейте!
Имам разни притеснения около детето и личния лекар назначи кръвна картина,изследвахме и В12,който е доста нисък...Очаквам нейния коментар все пак,но под каква форма ще се усвои най-бързо  от организма и кой бихте ми препоръчали?

Общи условия

Активация на акаунт