Витамин B12 - тема 11

• 16 699
  • 376
  •   1
Отговори
# 345
Да, всеки случай е индивидуален, защото едно може да се навакса, друго да се разбута. Но таргетните стойности и срока на приемане и изследване са долу горе универсални.
И разбира се, това са само ориентири, добре е да се консултира с лекар. Но откакто д-р Кадъм я няма, не се срещат много други лекари, които да се занимават с тези проблеми. Така, че и ориентирите са нещо, ако някой не намери с кого да се консултира.

# 346
Аз съм много доволна от д-р Бояна Петкова, всъщност при нас тя довърши близо 4 годишната борба на д-р Кадъм за поставяне на правилна диагноза.Двете бяха изключително близки и д-р Петкова знаеше мисленето на д-р Кадъм, постара се изключително много,макар и с доста различни специалности.
Отделно аз самата много трудно преживях смъртта на д-р Кадъм, защото бях обиколила всички светила в България, бях се консултирала с турски и немски лекари и определно знаех,че нямам много полезни ходове.Дали д-р Петкова усети това, дали чисто човешки е такъв характер, такъв професионалист, не знам, но ми помогна да се изправя, да повярвам в себе си и да намеря пътя.

# 347
И аз минах през куп перипетии, докато стигнах до нея. RIP!
Бях говорила дори с националните консултанти по ендокринология, но не намерих някой, който да е наясно. Навсякъде всички вдигаха рамене и казваха, че не се занимават, вкл. и разните експертни центрове и референтни мрежи, дето само гледат да получават субсидии, а не да помагат на пациентите.  При мен нещата се рабраха след много опасна тромбоза и рискова операция. Доста късно.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 23:56 от Diorela

# 348
Първата диагноза на дребната бе ДЦП,д-р Кадъм бе първата която ми повярва,че това не е диагнозата, то не бяха невролози,то не беше чудо.Случая и беше заплетен, защото в един период се съмняваха за рядко генетично заболяване симптомите и бяха едно към едно,пускахме изследвания за него,разбира се нашата мила родина кога ли и е било в ред всичко, чакахме над 9 месеца за резултати.Турските и немските лекари не ни искаха без тях, после пускахме и в Америка, през това време излезна проблем и с хипофизата, но без резултати на база симптоми през всичкото време тя я лекуваше правилно, вкарвала съм добавки от къде ли не, медицинска храна.
Важното е че бе до нас,в най-критичните моменти, че най-страшното мина,а се сме на финалната права от заличаването на всички нанесени щети.

# 349
Чудесен лекар и човек беше!
Пожелавам всичко вече да е зад гърба ви!

# 350
Здравейте!
Детето ми е на 2г10м и е много придирчиво откъм хранене, една година въртяхме тестяни храни, отказа цели групи, след това започна да яде едно и също по няколко пъти на ден и сега от 2-3 дни иска да яде само плодово кисело мляко..нищо друго! Не яде боклуци..солети, шоколад, пие само вода.
Пуснахме ПКК, Железен панел и Б12, което всичко е чудесно, само Б12 е малко над 900. Знам, че за деца трябва да е около 1000, но все пак липсата на апетит (надявам се да е просто период), както и тези завишени стойности на витамина ме притесняват. Пие Имунотрофина за 3 сливица и преди това сироп за апетит, но се дублираха витамини от Б-групата и спрях този за апетита.
Благодаря!

# 351
Пие ли адапритано мляко или яде ли някакви готови кремчета, пюрета, зърнени закуски ? Приема ли някакви хранителни добавки? Качете и ПКК, а пуснахте ли и други витамини и минерали например, Д3, В9, калий, калций, магнезий, фосфор?

# 352
Пие ли адапритано мляко или яде ли някакви готови кремчета, пюрета, зърнени закуски ? Приема ли някакви хранителни добавки? Качете и ПКК, а пуснахте ли и други витамини и минерали например, Д3, В9, калий, калций, магнезий, фосфор?

Не, не пие адаптирано мляко. Хранеше се с всичко до преди 1г., когато започна ясла и леко да отхвърля храни и мина само на кус-кус, попара, качамак, бисквитена торта, кекс... яйца и не беше голяма драма.
Кремчетата, които яде сега, са готови, плодово-кисело мляко. Убих се да приготвям вкъщи нещо близо до тях, не иска и да ги опита.
Хранителна добавка пие Имунотрофина, заради 3 сливица и Апетон, но в момента са спрени.
Качвам и ПКК, не сме пускали нищо друго.
Забравих да допълня, че беше лекуван и за острици от доц.Велев, 2 поредни пъти нямаше вече както и спря да го сърби, но продължава да скърца със зъби. Подозирам и някой витамин в дефицит, защото започна от 2-3 дни да си ближе пръстите, но не знам кое да изследвам по-напред, педиатърката неглижира...общо взето всичко на своя глава правя.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 14:36 от Savina2606

# 353
От колко време са спрени? И Имунотрофина и Апетон съдържат не малко количество Б витамини, включително Б12. Това обяснява по-високата стойност, което не е нещо фатално и притеснително. Хубаво беше да пуснете и ЦРП, да се види има ли някакво възпаление. Също така бих добавила и горните витамини и минерали, като акцента е върху вит.Д, който в повечето случаи е  дефицитен.  Нямам опит с паразитите, но предполагам че доста "разстройват" чревната флора.

# 354
От колко време са спрени? И Имунотрофина и Апетон съдържат не малко количество Б витамини, включително Б12. Това обяснява по-високата стойност, което не е нещо фатално и притеснително. Хубаво беше да пуснете и ЦРП, да се види има ли някакво възпаление. Също така бих добавила и горните витамини и минерали, като акцента е върху вит.Д, който в повечето случаи е  дефицитен.  Нямам опит с паразитите, но предполагам че доста "разстройват" чревната флора.

Благодаря Ви!
Апетона е спрян от седмица може би, пил е не повече от 2 дни от него. Имунотрофината я пиеше до онзи ден, общо около седмица. Спряна е в момента и ще пуснем отново витамините след 2 седмици. Доц. Велев каза същото за паразитите, но се надявах по-бързо да започне да му се яде, а то обратното стана Sad

# 355
Аз лично бих давала качествен пробиотик поне 3 месеца. Витамин Д гледам е имало и в тези сиропчета, така че може би не е в критичен минимум.

# 356
Аз лично бих давала качествен пробиотик поне 3 месеца. Витамин Д гледам е имало и в тези сиропчета, така че може би не е в критичен минимум.

Здравейте! Бихте ли препоръчали такъв?

# 357
Много съм доволна от този https://bg.iherb.com/pr/lovebug-probiotics-kids-probiotics-tummy … 30-gummies/108043
Също така, като решите нещо да давате за укрепване на имунната система, препоръчвам тези мечета
https://bg.iherb.com/pr/garden-of-life-kids-multi-gummies-organi … gummy-bears/73823
Изцяло с органични съставки, в България са над 100лв

# 358
Много съм доволна от този https://bg.iherb.com/pr/lovebug-probiotics-kids-probiotics-tummy … 30-gummies/108043
Също така, като решите нещо да давате за укрепване на имунната система, препоръчвам тези мечета
https://bg.iherb.com/pr/garden-of-life-kids-multi-gummies-organi … gummy-bears/73823
Изцяло с органични съставки, в България са над 100лв

Много благодаря! аз също пазарувам от iherb, за себе си взимах Gardens of life, но за детето търся сироп, няма да иска да близне мечетата 😁 Ако ви кажа, че имам 2 шишета с Омега 3 - едното на Мьолерс, другото на Nordic naturals.. неще да ги близне дори. Извинявам се че темата залитна в тази посока. Хубав ден на всички!

# 359
И аз се включвам с молба за мнение от Вас ! Преди около 1 година случайно разбрах, че имам дефицит на витамин В12 (под минималната референтна стойност е), като тогава  пуснах изолирано изследване само на този витамин. Започнах да чета и сега пуснах заедно с други показатели, но се обърквам защото :
Б12 е 118 pmol/l ( реф 138-652)
Феритин е 8.8 mg/l  (реф 13-150)
но пък :
Желязо в норма - 12.30mmol/l (реф 10.70-32.20)
Хомоцистеин в норма - 10.30 umol/l (реф 5-15)
Б9 в норма - 5.6ng/ml (реф 3.1-20)
Хемоглобин в норма - 128g/l (реф 120-160)

Очаквах, че с този нисък Б12 ще са ниски и другите показатели, а те не са. И нисък феритин с нормално желязо също ми е странно. Какво мислите Вие ? Да ползвам ли Б12 на бетърю ?

Общи условия

Активация на акаунт