Свекърва и обсебване

• 6 585
  • 57
  •   1
Отговори
# 45
Честно казано на мен ми звучат откачено реплики да спи с вас на едно легло или да вземе детето с нея?? Кой човек с всичкия си планира да вземе в чужбина новородено? Мисля, че свекърва ви има някакво поведенческо заболяване.
Иначе в линията баби-родители, моето мнение е, че двама здрави и прави родители могат да се грижат за детето си абсолютно адекватно, без да им се “помага”. Баби и дядовци са добре дошли на гости, да се порадват, да контактуват с детето, но чак такива крайности да дойде някой да ми отглежда и обгрижва детето ?? Защо?? Първите месеци са най-сладки, кърмене, гушкане, свикване с новото, кусур външен човек да ми се мота из къщата..

# 46
  • София
Твърдо не! Няма нищо сложно в гледането на новородено, всякаква информация има вече, можеш да провериш за 2 мин кое как се прави. Тази жена явно не е наред, щом иска и в леглото ти да спи. Не бих я допуснала в дома си за повече от час-два. И то след като бебето е станало поне на 40 дни. Двама възрастни ( ти и мъжът ти) спокойно можете да се грижите за бебенцето.

# 47
Аз не съм имала такива проблеми, свекървата живееше в САЩ, а майка ми на 600 км от мен.
Но винаги се сещам за разказа на една приятелка, в ситуация като твоята. Свекървата 1:1 с твоята. На моята приятелка ѝ писнало и казала на свекървата да дойде да помага. Връчила ѝ бебето и една седмица не си мръднала пръста - през нощта събуждала свекървата да го храни, да го приспива, абе всички грижи прехвърлила. Разправя ми: "една седмица и свекървата каза, че вече всичко се е наредило, научила съм се и си тръгна".
Много се смея с разказа ѝ. Ако искаш пробвай стратегията и да видиш как ще избяга от теб бързо, бързо.

Иначе няма нищо сложно в гледането на бебето. Аз първите месеци гледах изцяло сама. Вкл.баща й работеше като управител на летен хотел и знаете как е през сезона - работим 24/7. Прибираше се само да ни зареди с провизии. Това беше най-спокойния ми период с бебе.

# 48
Ако майката няма здравословни проблеми,може напълно да се справи с лежащо бебе.Разбира се заедно с бащата.
Всякакви други хора сами натоварват и изнервят обстановката.
Идеята да накарате бабата наистина да гледа бебето е добра.

# 49
При тези желания, които изразява свекървата, е цяло чудо как ти, а не тя, спиш със сина ѝ и си забременяла от него.
Вмешателството ѝ много прилича на емоционален инцест.

# 50
  • София
Че тези излияния на свекърва ти са направо смехотворни и в същото време много, ама много притеснителни и ненормални даже.
Колкото по-рано я отрежеш и й покажеш къде й е мястото, толкова по-добре ще си. Не позволявай да ти се качва на главата и да ти внушава и вменява колко си смотана, тъпа, неоправна и т.н да те тъпче, че накрая да не вземеш да й повярваш, да започнеш да се съмняваш в себе си и полека полека да те срине.
Колкото повече си добра с нея, толкова повече ще ти се качва на главата, че и кючек на нея ще играе и няма да те отразява за нищо. Мъжът ти ще свикне маминка да командва и да ви се бърка и ще й го позволява щото е маминка. Накрая ще се чудиш откъде и защо ти е дошло това. Сега е времето да прекъснеш тези нейни мераци.
От личен опит ти го казвам. Ще ми се тази смелост по-рано да ми беше дошла, щях да си спестя много нерви и други немаловажни неща.
Моята ни се бъркаше даже и в колко часа да вечеряме ние с мъжа ми: "Доктор по телевизията казал, че трябва всеки ден в един и същи точен час и на секундата да почваш да ядеш. Не в 8 и 1 или 2 или и 5 мин, а точно в 8.00." Веднъж даже се вживя в ролята на Господ и ми обясняваше как животът и здравето на мъж ми били по-важни от моите. Той нищо да не пипал вкъщи, само да си почивал. Аз и през нощите да съм готвила и чистила като не ми стига времвто и т.н.
Позволиш ли да ти се бърка й даваш карт бланш и тя няма да има спирка и ще ви се бърка за всичко. Ще си навлечеш много ядове, в бъдеще вероятно и здравословни проблеми заради тези ядове, както стана при мен.
Успех и си опичай акъла, за да не съжаляваш след време, че не си взела мерки, когато е трябвало, и си позволила да ти се качи на главата и да ви се бърка за всичко!
Изобщо да не идва у вас. Като минат 40 дни откак е родено бебето й го покажете да го види и това е. Избягвай да говориш/да си пишеш с нея. Казвай, че нямаш време и т.н. Не й отразавай и не й обръщай внимание на глупустите.
Не позволявай и мъжът ти да позволява на свеки да ви се бърка. Трябва да се налагаш за това много твърдо.Ако трябва и ще се скарате. Свободата не се извоюва лесно...
Ние с мъжът ми си отгледахме детето без помощ от баби. Но трябва той да ти помага със всичко. Каквото ти правиш и той да го прави, включително и домакинска работа. Няма такива филми като " Цял ден съм бил на работа и съм изморен". Ти също имаш достатъчно работа и се изморяваш. И тук трябва да си много твърда и да се налагаш и да не позволяваш мъжът ти да шмекерува и да не помага. За голямо твое добро е.
Примерно: след като нахраниш бебето си цедиш излишната кърма. Той в това време да оригне бебето, да му смени папмерса, да го изкъпе и т.н. Да участва активно в гледането на бебето. (Няма значение в колко часа е). Моят ставаше и нощем да ми помага.
Друг пример: Докато готвиш, той да почисти.
Ти нещо правиш, той нещо да прави в същото време. Както го свикнеш така ще е в бъдеще. Ако ти правиш всичко, той нищо няма да пипа и не очаквай в бъдеще да се промени. Тези неща още в началото на съвместното съжителство трябва да се определят - да си помагате, да си разпределяте и делите домакинската работа, да може да разчитете един на друг. Вие сте партньори, ти не си слугиня.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 10:53 от Vesika

# 51
Аз съм шокирана от всичко написано, но най- вече, че не си на 17, а на 27 и казваш, че години сте го чакали и позволяваш да ти говори така…
Ти добре ли си?

# 52
Че тези излияния на свекърва ти са направо смехотворни и в същото време много, ама много притеснителни и ненормални даже.
Колкото по-рано я отрежеш и й покажеш къде й е мястото, толкова по-добре ще си. Не позволявай да ти се качва на главата и да ти внушава и вменява колко си смотана, тъпа, неоправна и т.н да те тъпче, че накрая да не вземеш да й повярваш, да започнеш да се съмняваш в себе си и полека полека да те срине.
Колкото повече си добра с нея, толкова повече ще ти се качва на главата, че и кючек на нея ще играе и няма да те отразява за нищо. Мъжът ти ще свикне маминка да командва и да ви се бърка и ще й го позволява щото е маминка. Накрая ще се чудиш откъде и защо ти е дошло това. Сега е времето да прекъснеш тези нейни мераци.
От личен опит ти го казвам. Ще ми се тази смелост по-рано да ми беше дошла, щях да си спестя много нерви и други немаловажни неща.
Моята ни се бъркаше даже и в колко часа да вечеряме ние с мъжа ми: "Доктор по телевизията казал, че трябва всеки ден в един и същи точен час и на секундата да почваш да ядеш. Не в 8 и 1 или 2 или и 5 мин, а точно в 8.00." Веднъж даже се вживя в ролята на Господ и ми обясняваше как животът и здравето на мъж ми били по-важни от моите. Той нищо да не пипал вкъщи, само да си почивал. Аз и през нощите да съм готвила и чистила като не ми стига времвто и т.н.
Позволиш ли да ти се бърка й даваш карт бланш и тя няма да има спирка и ще ви се бърка за всичко. Ще си навлечеш много ядове, в бъдеще вероятно и здравословни проблеми заради тези ядове, както стана при мен.
Успех и си опичай акъла, за да не съжаляваш след време, че не си взела мерки, когато е трябвало, и си позволила да ти се качи на главата и да ви се бърка за всичко!
Изобщо да не идва у вас. Като минат 40 дни откак е родено бебето й го покажете да го види и това е. Избягвай да говориш/да си пишеш с нея. Казвай, че нямаш време и т.н. Не й отразавай и не й обръщай внимание на глупустите.
Не позволявай и мъжът ти да позволява на свеки да ви се бърка. Трябва да се налагаш за това много твърдо.Ако трябва и ще се скарате. Свободата не се извоюва лесно...
Ние с мъжът ми си отгледахме детето без помощ от баби. Но трябва той да ти помага със всичко. Каквото ти правиш и той да го прави, включително и домакинска работа. Няма такива филми като " Цял ден съм бил на работа и съм изморен". Ти също имаш достатъчно работа и се изморяваш. И тук трябва да си много твърда и да се налагаш и да не позволяваш мъжът ти да шмекерува и да не помага. За голямо твое добро е.
Примерно: след като нахраниш бебето си цедиш излишната кърма. Той в това време да оригне бебето, да му смени папмерса, да го изкъпе и т.н. Да участва активно в гледането на бебето. (Няма значение в колко часа е). Моят ставаше и нощем да ми помага.
Друг пример: Докато готвиш, той да почисти.
Ти нещо правиш, той нещо да прави в същото време. Както го свикнеш така ще е в бъдеще. Ако ти правиш всичко, той нищо няма да пипа и не очаквай в бъдеще да се промени. Тези неща още в началото на съвместното съжителство трябва да се определят - да си помагате, да си разпределяте и делите домакинската работа, да може да разчитете един на друг. Вие сте партньори, ти не си слугиня.
Изцяло подкрепям този съвет .  Разбирам я авторката,че не иска да се конфронтира със свекърва си,разбирам я,че е културна и не иска да се създава напрежение,но повярвай ми -трябва.  От личен опит пиша. И не вярвам,че свеки ще помага толкова,колкото казва . Само ще създава напрежение и ще трябва да и се слугува и на нея. Какви са тия желания от  страна на бабите незнам,но е страшно неприятно и отблъскващо . Съветвам авторката да си защити личните граници и да говори със мъжа си,да не бъде страничен наблюдател,защото както беше написал някой по-нагоре в темата авторката,ще си навлече много здравословни проблеми ако позволи някой да и навлиза в личното пространство ,а тя си пасува само и само мир да има.... Успех авторке,не е толкова трудно повярвай ми,де да бях и аз на същият акъл както сега,когато родих първото си дете. Ще си разиграва коня свекървата ама друг път .

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 08:00 от loveme_2016

# 53
А пък моята свекърва цялата ми втора бременност не звънна НИТО ВЕДНЪЖ да чуе как сме с бебето, баткото... Към ден днешен не се обажда да чуе и двете си внучета, а когато големия й честити рождения ден, тя отвърна студено " благодаря бабо" и продължи да си говори с баща им за някакво сушено филе, как се овкусява и колко време се суши на тавана... Виждаш ли, всеки се оплаква от това, което му липсва. Аз щях мило и драго да давам да се грижи за някое от децата, но дори два пъти годишно не знам събира ли се да се обади. Твоята е леко психарка и се престарава, но е по - добрият вариант, защото с мъжа ти може да сложите граници кога, колко и с кое да помага, щом има желание. Моята и с кран да я влачиш, няма да се поинтересува.

# 54
  • Най-красивата страна
На тази свекърва директно и казваш,че детето си има родители,ти си майката и ще си го гледате двамата с мъжа ти,а тя няма да се  бърка.Не приемаш критика и непоискани съвети ,освен от педиатъра.Обиди няма да търпиш повече.Ще и кажеш,че не позволяваш да ти се говори така и ако продължава затваряш телефона.
Кажи и ,че е добре дошла да види внучето си след ден 40.
Но няма да позволиш да го вземе.Никой няма право да ти вземе бебето,ако не си съгласна,а бебето има най-голяма нужда от майка си,не от баба си.Тя ли ще кърми?И свеки ще идва след предварително обаждане и в удобно време.
Че няма работа в леглото ти,имаш си мъж.Не си се женила за нея.
И не е тя човека,който ще решава ще идва ли майка ти или не.
Заставаш твърдо срещу нея и ги обясняваш тези неща.
Защитаваш си правото да си гледаш детето,както и личното пространство.
На мъжа ти ще му кажеш всичко.
И се надявам да е на твоя страна.
Чак се ядосах,докато четох първия пост...

# 55
  • Варна
Туй бебе, май трябва да се е родило - интересно дали бабата се е натресла, или хормоните, както каза авторката, са били в повечко и се е надъхала.

# 56
  • София
Според мен жената е клекнала пред бабата, защото, ако не беше щеше да каже.

# 57
  • Be realistic - plan for a miracle.
Авторката не е писала, че иска съвети, а "да се оплаче и да намери сродни души". Дори това "какво да направя да има спокойствие" е супер смешно. В търсенето на спокойствие тя е готова явно да спи със свеки на едно легло и да не си пипне детето през първата година от живота му.
Не знам какво се пънете да й давате съвети, тя отдавна не чете.

Общи условия

Активация на акаунт