Политиката в България - Епизод седми

• 691 472
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 22 680
Никой не ни пита.

# 22 681
  • Другата България
Относно това, че в “големите държави от Европа и Америка няма на всеки три къщи високотехнологична болница“ ми позволете да не се съглася с категорично нерелевантното сравнение /за мен/.
Първо, България няма как да бъде сравнявана с големите държави, защото не е такава, а и никой не го иска /сравнението/.
Второ, никой не говори за високотехнологични болници, а за някакви болници, с работещи отделения и наличие на специалисти в тях.
И на последно място, но не и по значение - за какви “три къщи“ става въпрос?
Аз говоря за области без конкретни отделения в съществуващите само МБАЛ в областните центрове, в които хората са принудени да пътуват над 100, че и повече км., за да се консултират със специалист, а ако се наложи прием - може и по-далеч да се стигне.
И веднага ще дам пример с отделенията по урология във Видин и Монтана, които бяха закрити, пациентите пътуват до Враца - разстоянието от Видин до Враца е 150 км., като във Враца урологично отделение има в Първа частна МБАЛ. С кожните отделения е същото. Имаше период, в който и АГО във Видин беше закрито - нямаше кой да изражда, пътуваше се до Лом.
Мога да давам още примери, но няма смисъл, надявам се е ясно какво имам предвид.
Та толкова с “големите държави и високотехнологичните болници“.

# 22 682
  • София
Еми не ти е вярно твърдението, защото в големите държави се пътува и по повече. Няма как в град с под 50-100 хиляди да има многопрофилни болници. Колко урологични пациенти има там, за да се оправдае цяло отделение?

# 22 683
  • Другата България
Аз не държа да “ми е вярно твърдението“, нито всички да са съгласни с него.
Пиша си по темата.

И казвам точно това - че МБАЛ има, но няма КОЙ да работи в тях.
Поредното сравнение с “големите държави“ няма да коментирам, защото ние не сме такава, както вече казах.

# 22 684
  • Буркина Фасо
Нито болниците са равномерно разпределени, нито персонала.
В няколко големи градове са концентрирани болници, много лечебни заведения, които поемат пациентите от половин България.
Скрит текст:
И това като онова - като не ви харесва да се лекувате у нас, ходете в чужбина.
Но колко хора могат да си го позволят? От село Долно Нанагорнище да пътуват до София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен? Не само финансово, но и физически?
За СП да не говорим, за мен от там трябва да се започне, именно от СП, и не само филиалите, а и от София - двумилионен град с 10-12 екипа на дежурство е безумие, дори повече от безумие.
Това е от ФВ, много се публикува тези дни, но тази “изповед“ си заслужава да се прочете.
Скрит текст:
Съжалявам, мислих премислях, но не издържах и имам какво да кажа.
г-н Йорданов,
Когато Вие сте правили шоу, ние бяхме на дежурство. Аз съм един от онези „специализанти“, за които се изказахте с такава лесна и цинична лекота. Завърших медицина не защото някой ми е платил пътя, а защото съм работил всеки възможен час между лекциите си.
Работих в спешна помощ.
Работих в медицински център.
Работих и в спорта и по домовете на хората за които и до днес няма домашна грижа.
Работих и тогава когато никой не мислеше за тях като за хора, а ги смятаха като черни чували за трупове в национален ефир…
Три работни места – за да си платя наема, учебниците, таксите, храната за да не падна физически по време на държавните изпити, които за ваша информация са 5 на брой.
И не съм изключение.
Повечето мои колеги изживяха същото – с нощни смени и изпити по дисциплини с учебници по над 1000 страници. И половината от нас – въпреки всичко – останахме тук. Да лекуваме. Да се борим. Да поемаме отговорност, която надхвърля годините ни с години.
Специализантите в България не живеят – те оцеляват. За 2000 лв. заплата, от които 1000 отиват за наем. Останалото – за транспорт, храна, едно евтино кафе от автомата и надежда, за по-добри години.
Работим извънредно. Втори договор. Трети договор. Нощни смени. 24-часови дежурства, в които решаваме съдбите на нашите баби и дядовци, майки и бащи. Вземаме решения които пряко касаят животите им, а ако сгрешим следва смърт.
За да ви обрисувам картинката ще ви разкажа за Центъра по спешна помощ в София, за когото мога с дни да Ви разказвам. В него излизат на дежурство 10 екипа за 2 милиона души, а трябва да са поне 65 екипа.
И в тези екипи има специализанти, лекари които работят без почивка и без сигурност. С кръв по ръцете и в очите не от злоба, а от умора. Те работят в същия град, където ватманът получава с 50% по-висока заплата от тях, които реанимират възрастни и деца и не могат да си позволят да отидат на курс и осъвременят реанимацията си защото курсът е 600€, представяте ли си? Може би един ваш обяд струва тяхното обучение…
Говоря за този град в който сирената на линейката е не символ на надежда, а е ехото на пренебрежението на не една две институции.
Едва ли можете да ме разберете.
Не сте държал човек за ръка, докато умира.
Не сте чул писъка на майка, нямате и представа как мъже ридаят като малки деца. Не знаете кръвта как мирише, как остава в носа за часове, как се перат дрехи по които има примес на кръв и мозък след 36 часа без сън.
Затова, когато пак решите да говорите за „специализанти“, по-добре ме потърсете, елате с мен за едно дежурство в линейка или в болница. Ще е без сценарий или както може би сте свикнал “на живо”.  На място без осветление. Само Вие, болен човек и времето, което ни стига – или не.
Тогава ще разберете.
Че 500 долара не купуват съвест.
Че лекарят не се измерва в пари, а в смелост.
И че в тази страна все още има такива, които се борят и с болести с пренебрежението на такива като Вас.
Подпис, един обикновен лекар.
преди бума на строителство на частни болници съществуващите бяха сравнително правилно разпределени из цялата ни територия. нямаше и липса на лекари/сестри/санитари.  построиха се няколко десетки нови болници предимно в големите градове и изтеглиха персонала към тях. в нашата болница имаше доктори от почти всички специалности. само най-тежките случаи ги караха към СФ. държавата налива пари предимно в болниците в големите градове. сигурно издръжката за 1 ден за Пирогов се равнява на едногодишната издръжка за нашта болница. направихме я общинска болница, но издръжката от нашата община не може да се сравнява с издръжката от държавата, в която отново ние имаме някакъв принос - хем с местните данъци издържаме нашата болница, хем с останалите данъци издържаме  и другите болници. и като за капак за да отидем до обгрижваната държавна болница ние трябва да бием път по около 80-100 км в една посока пак за наша сметка.
сега да подпомагаме младите специализанти за да могат да ни обърнат гръб като се специализират. друг е въпроса колко от тях действително ще станат специалисти и ще останат в БГ.

# 22 685
  • Разпиляна във въображението
С направление за ЯМР се минава за 25 мин. без да се лежи.

# 22 686
  • Другата България
Цитат на: ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ [spoiler
link=topic=1703241.msg49932097#msg49932097
преди бума на строителство на частни болници съществуващите бяха сравнително правилно разпределени из цялата ни територия. нямаше и липса на лекари/сестри/санитари.  построиха се няколко десетки нови болници предимно в големите градове и изтеглиха персонала към тях. в нашата болница имаше доктори от почти всички специалности. само най-тежките случаи ги караха към СФ. държавата налива пари предимно в болниците в големите градове. сигурно издръжката за 1 ден за Пирогов се равнява на едногодишната издръжка за нашта болница. направихме я общинска болница, но издръжката от нашата община не може да се сравнява с издръжката от държавата, в която отново ние имаме някакъв принос - хем с местните данъци издържаме нашата болница, хем с останалите данъци издържаме  и другите болници. и като за капак за да отидем до обгрижваната държавна болница ние трябва да бием път по около 80-100 км в една посока пак за наша сметка.
сега да подпомагаме младите специализанти за да могат да ни обърнат гръб като се специализират. друг е въпроса колко от тях действително ще станат специалисти и ще останат в БГ.

Същото казвам и аз.
Ама нали виждаш, че се сравняваме с “големите държави“.....

Естествено, че с направление се минава за ден.

# 22 687
  • София
Няма как да очакваш за всяко село да има специалисти. И да, трябва да взимаме добрите и работещи практики. Извинявай, но Видин е 36 000. Лом по-малко. Колко от тях живеят там е друг въпрос. Толкова за желанието ти да има уролог, дерматолог, хирурзи, онколози, анастезиолози.

# 22 688
  • Deutschland/HE
Мери Ан, в Германия няма навсякъде големи болници, пътува се, но има парамедици и дежурни лекари. В нашия окръг няма родилно отделение и ходиш на 40км. Като започнат контракции викаш парамедици и ще те закарат, ако нямаш транспорт. Ако не си на първи етаж и си трудно подвижен,няма да трябва да търсиш кой да те свали с одеало, те ще те свалят.

П.С. Живея в 15 000 град на а 30-40км от Франкфурт, в района са все такива и по-малки населени места. Ние не сме окръжен център и нямаме болница. Има на 25км.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 15:00 от colibri

# 22 689
  • Другата България
Joy
Изобщо не става въпрос за това, за което говориш ти.

Нито пък става въпрос само за градовете, тези МБАЛ, за които говоря са и за селата около областните градове, а и Видин беше просто пример, подобни има и в други забравени райони и региони.
Както и да е, от “висотата“ на “големите държави“ е лесно, тук ние си знаем как оцеляваме.
Мери Ан, в Германия няма навсякъде големи болници, пътува се, но има парамедици и дежурни лекари. В нашия окръг няма родилно отделение и ходиш на 40км. Като започнат контракции викаш парамедици и ще те закарат, ако нямаш транспорт. Ако не си на първи етаж и си трудно подвижен,няма да трябва да търсиш кой да те свали с одеало, те ще те свалят.

П.С. Живея в 15 000 град на а 30-40км от Франкфурт, в района са все такива и по-малки населени места.
И това е вариант, съгласна съм.
Само че при нас вместо парамедици във ФСМП-тата са фелдшери на пенсионна възраст, които....ясно ти е.
В СПО-тата също персонала е застаряващ, няма желаещи да работят, то и как да има при тези условия.
Основно се обслужва ромското население.

# 22 690
Адски неадекватно е да мислиш, че някой е длъжен да работи в мизерни условия и за без пари.

Проблемът е системен. Не може за манипулация/изследване, което отнема 2-4 часа да се хоспитализират хора с дни.
И за това единствено държавата ли е виновна?! Ами всичките тези неща се уреждат и се определат пак от същите тези лекари при преговорите преди подписване на договора между НЗОК и ЛС. Кой тогава следва да прецени дали дадено изследване може да се направи амбулаторно или задължително трябва да се лежи 1 или няколко дни в болница? Същите тези лекари. Или когато хоспитализациите са в техен интерес, за да точат ЗК и да си запълват отделенията, най-вече в частните болници, тогава можа да измислят такива безумни пътеки?! Същите тези лекари участват и при остойностяванято на пътеките, респективно много добре са знаят какво може да бъде заплащането на персонала. Защо тогава не се борят за достойно заплащане на техния труд, както и на труда на специализантите и на средния медицински персонал, а сега се сетиха? Защо представителате на тяхната гилдия в НС, когато се приема бюджета на НЗОК не се застъпват за по-добри условия на труда и за по-нормално заплащане или там лекарите вече не са лекари, а политици и не им пука какво ще гласуват? Дори сега не виждам реална подкрепа на исканията на специализантите и на средните медицински кадри. Мълчат и са се скрили в миша дупка. Като се вижда, че има и то вече сериозен проблем с мед. кадри не следва ли те самите да инициират законодателни промени, за да може поетапно този проблем да се решава. Уж щяха да преустановят откриването на нови болници, но всичко си остана само на думи. Като направиха защитени и безплатни специлностите за мед. сестри и акушерки, какво се реши. И до сега има малко желаещи да учат точно това и не защото таксите са непосилни, а защото са наясно после какво заплащане ще получават. Ама да се каже, че уж нещо са измислили. Същото е и с наредбата за специализациите държавна поръчка. Услушват се да я изменят, за да накарат всички здравни заведения да откриват такива и да им осигурават по-нормално заплащане. Последният работил по промени на тази наредба е д-р Петър Москов, още като министър на здравеопазването от ДСБ. Много пъти проблемите в здр. са комуникирани с различните правителства, НС и партии без абсолютно никакъв резултат, защото в тази сфера има много пари и много интереси.

# 22 691
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Цитат на: ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ [spoiler
link=topic=1703241.msg49932097#msg49932097
преди бума на строителство на частни болници съществуващите бяха сравнително правилно разпределени из цялата ни територия. нямаше и липса на лекари/сестри/санитари.  построиха се няколко десетки нови болници предимно в големите градове и изтеглиха персонала към тях. в нашата болница имаше доктори от почти всички специалности. само най-тежките случаи ги караха към СФ. държавата налива пари предимно в болниците в големите градове. сигурно издръжката за 1 ден за Пирогов се равнява на едногодишната издръжка за нашта болница. направихме я общинска болница, но издръжката от нашата община не може да се сравнява с издръжката от държавата, в която отново ние имаме някакъв принос - хем с местните данъци издържаме нашата болница, хем с останалите данъци издържаме  и другите болници. и като за капак за да отидем до обгрижваната държавна болница ние трябва да бием път по около 80-100 км в една посока пак за наша сметка.

Същото казвам и аз.
Ама нали виждаш, че се сравняваме с “големите държави“.....

Естествено, че с направление се минава за ден.
ти казваш, че са неправилно разпределени болниците, а аз обратното.  те са си на същите места. има добавка на няколко десетки на 2-3 места из страната, които не променят равномерността.

# 22 692
  • София
Ами те тези лекари по веригата не са извън държавата.
Политиците ние си ги избираме, та и ние не сме извън държавата.

# 22 693
  • Другата България
Бонго, аз говоря за частните болници, които са концентрирани само в големите градове.
И които съществено променят не само равномерността.
Но понеже обърнахме темата на здравна, аз приключвам по нея.

# 22 694
В болниците в провинцията(изкл. Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен) отдавна няма специализирани отделения по всички профили. Обединени са в Първо вътрешно отделение, Второ вътрешно, където приемат болни с ендокринни, сърдечни, урологични, гастро- и пр. заболявания. Там има обикновено по 1 лекар по дадена специалност. Няма повече. Отделно е Инфекциозно отделение, което няма как да е обединено с другите отделения. Отделно е АГО, Ортопедия и Хирургия с по 10-15 легла в отделение. Имайки предвид, че се ползват не само от жителите на града, а и от селските региони. Често приемат болни от съседни области, ако при съседите пък положението е още по- критично с кадрите.
Онкологични отделения няма. Отдавна онкологичните диспансери са районирани и хората пътуват всеки ден или пролежават на място.

Най- големият проблем е липсата на добра инфраструктура и обществен транспорт, който да свързва хората с профилираните болници в големите градове. Общественият транспорт върви към зануляване.

Общи условия

Активация на акаунт