Политиката в България - Епизод седми

• 691 460
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 22 725
Благодаря за щедрите "комплименти"!
Въпросът ще бъде разгледан. Нещата(заплатите) няма да останат в застой. Обещаха го. Дата определиха за среща и обсъждания.
Какъв е проблемът?

# 22 726
Видин е малко градче по всякакви стандарти,но искате да има супер-дупер болница с лекари от професор нагоре! Когато на някой видинчанин му стане лошо,просто трябва да може да отиде (с медицинския хеликоптер) до най-близката супер-болница в Плевен,например. Тоест,в България трябва да се изградят само пет-шест супер-болници в най-големите градове. Така е в Австрия.

# 22 727
Благодаря за щедрите "комплименти"!
Въпросът ще бъде разгледан. Нещата(заплатите) няма да останат в застой. Обещаха го. Дата определиха за среща и обсъждания.
Какъв е проблемът?
И какъв "комплимент" съм направила?
Зададох въпрос, плащахте ли си първите 5 години- буквално, докато работите ?
Ако отговорът е - не, мненията са ви "компетентни".

Болните хора търсят лекар. Тука като останем без специалисти срещу щедро в евро ще ни лекува южната съседка. Е, това вече е пазар - дефицитът вдига цената.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 08:36 от BacuTy

# 22 728
На фона на толкова пари на ден,които се плащат по  договор,който ще ни носи печалба някога в бъдещето,евентуално,на фона на пари,които се раздават бадева/за държавна лафка например/,е срамно да се казва,че точно за мед.персонал няма пари.
Докато някой ден се реформира здравната система,а особено желание не виждам,дори и предвид гласуванията в НС,си вървим към озъбване.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 08:35 от Морана

# 22 729
Васиту, плащахме си.
Не желая да навлизам повече в теми за лични неволи и през какво сме минали. Пиша в множествено число, защото въпросът беше зададен в множествено число.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 22:00 от DNT177

# 22 730
Много професии са така - в началото младите да работят с години на символично заплащане и да трябва да теглят заеми или да разчитат на родители. Общо взето не се сещам за перспективна и престижна професия, към която да има огромен интерес, и работодателите да не се възползват от това.

# 22 731
  • Разпиляна във въображението
Интересен разговор в Тази неделя с д-р Стефан Константинов и едно простичко обяснение за заплатите. Много голяма част от реалното заплащане на лекарите минава през усвоени пътеки, направени операции, манитулации и т.н. А това пълни касата и на болницата и на шефовете. И така в интерес на болницата е докторите да не са с висока основна заплата, а да търсят активно пациенти, за да спечелят повече пари. Ако получават по-висока основна заплата то докторът ще си стои на работното място и ще обслужва само този, който дойде, а това ще удари приходите. Специализантите са ниско платени, но те нямат изградено име и нямат възможност да привличат пари. За медицинските сестри още по-зле.

И преди съм писала, че знам за тази "практика" в Сърце и мозък. Там лекарите са предупредени, че трябва да привличат клиенти, за да получат повече пари, иначе им намаляват заплащането.

# 22 732
Васиту, плащахме си. Работехме, учихме(второ образование, надграждащо първото) и си плащахме транспортни разходи всеки ден в две посоки, които не ни се възстановяваха, в друго населено място. Защото изборът беше наш- няма да живеем там, където работим. Свободен избор, носехме си сами последствията от решенията, които сме взели. Работехме за трудов стаж и практически опит. Учихме за по- висока квалификация и там пътувахме(друг град) и си поемахме транспортните разходи, пак наш избор. Постоянно на път. Заплата, оставена по пътищата. Нула.
Не желая да навлизам повече в теми за лични неволи и през какво сме минали. Пиша в множествено число, защото въпросът беше зададен в множествено число.
Като казвам, че нямате представа за какво говоря, а сте го обърнали на общи приказки, после се засягате
Когато за да специализираш трябва да си платиш X лв. , а ти плащат  X-200 лв.
Започваш месеца -200 лв. (минус 200) Оттам почваме да редим разходи за живот - храна, вода, ток...
Какви пътни какви щуротии...
Отделно слагаме, че НЯМА къде да се специализира и да искаш да си в тая порочна схема  и си вдигат чукалата. Там, където работят и могат да се издържат с тая работа.
Защото храната в Германия може да е евтина, но всичко останало струва солено.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 09:16 от BacuTy

# 22 733
Упойката е за 10 минути, може да се шофира.
Мен са ме предупреждавали, ако съм с кола да не шофирам поне 12 часа. Затова се изненадах

# 22 734
Упойката е за 10 минути, може да се шофира.
Мен са ме предупреждавали, ако съм с кола да не шофирам поне 12 часа. Затова се изненадах

Мен също. При това за разстояние от 2-3 км., примерно колкото от Окръжна болница до Плиска.

# 22 735
Ами като гледаш само през твоята си камбанария(интерес), оставаш глух и сляп за нещата от живота. Само повтаряне на едно и също от дни. Пак и пак, пак...
Важното е да се омаловажава и принизява всяко различно мнение чрез раздаване на квалификации като "компетентни", общи приказки, клишета и пр.
Спирам дотук.

# 22 736
Защото ако те спрат, ще светнат всички тестове. Иначе си си адекватен след упойката, те са леки и чисти вече

# 22 737
Когато за да специализираш трябва да си платиш X лв. , а ти плащат  X-200 лв.
Плащанията по кредита за обучението броят ли се? Първите почти две години ако ми плащаха Х на обучаващия който работи с мен плащаха х3.5 грубо. Ама си налягах парцалите, защото колко ще стоиш на това заплащане зависеше изцяло от моето желание да работя. Минимумът беше 8-10 часа седмично. Нощните не се заплащаха с добавка, а на общи начала. Дългите смени бяха за напредналите и опитните.

# 22 738
  • София
След упойка не трябва да се шофира. Би трябвало преди изписване да се уверят, че има придружител или усигурен транспорт.

# 22 739
И аз мислех, че съм адекватна, и тъкмо надигах една голяма чаша с капучино от старбъкс, ама момъкът-анестезиолог вика "не може, има риск от задавяне в продължение на еди колко си време". Не знаеше, че вече бях пила. И за по-сигурно стоя двайсетина минути да бърборим, май не повярва, че ще изпълня инструкциите.

Общи условия

Активация на акаунт