Политиката в България - Епизод седми

• 691 380
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 22 815
Аз пък се чудя колко още партии биха приели Божанков в редиците си.

# 22 816
Напусналият Гюров в Плд остава като независим ос,добре.Навремето не можа да се пребори за кмет на район Тракия,но успя да влезе кат ос.

Ето и числата:
"Николай Гюров е получил 2 392 гласа (около 31 %) срещу победителя от ГЕРБ Георги Гатев, който е събрал 4 552 гласа (~61 %) ."-Кандидатът на ППДБ за районен кмет.

" 105 души са го подкрепили конкретно в качеството му на кандидат за общински съветник".

Ако не е бил трети в листата за ОС е щял да помирише място друг път.
Али-бали за хората,чиста подмяна на вот.

На ИТН ос също напусна този месец,подобни изказвания имаше.

П.п.Тук пък Марица цитират други числа:
"2 008 гласа (13,45 %) за Николай Гюров на изборите за районен кмет „Тракия“ и 5 690 гласа (38,11 %) за Георги Гатев—са резултати от първия тур на 29 октомври 2023 г."
Все тази,загуби,макар и с подкрепата на гласоподаватели на коалицията ППДБ.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 14:38 от Морана

# 22 817
Аз пък се чудя колко още партии биха приели Божанков в редиците си.
От ДБ не го виждам да бъде избран и изобщо издигнат.

# 22 818
  • София
Реакцията към разкритията на BIRD е същата, както към разкритията на районните кметове в София - започнаха аргументи от типа "Пеевската прокуратура много бързо се активизира". Това ли е по-важното?

# 22 819
За техни компромати все друг е виновен и ненавременен.
Нали КП и АВ призоваха прокуратурата да действа бързо, щяха да съдействат 🙂

# 22 820
Според Явор Божанков тролска мрежа са 5 профила, които той е решил. После, в коментарите пише, че три са си на реални хора. Не знам, какво е искал да постигне, но се показа какво представлява и че заслужено бе затрупан с народната любов.

# 22 821
  • София
За  КП и АВ не зная, гледах във ФБ реакцията на някои неизвестни за мен хора.

# 22 822
  • София
Ето целия пост на Явор Божанков - все неща, които сме писали и в тази тема за това как се формира обществено мнение в интернет, как се налагат опорките, за тролските профили и т.н.:
https://www.facebook.com/bojankovmoje

"Дезинформацията не е само руска или „възрожденска“.
Говорили сме за дезинформационните кампании на проруските сили, като партия „Възраждане“: тролски ферми, фалшиви профили, пропаганда чрез контролирана мрежа.
Същата мрежа действа и в демократичната общност.
Скрит текст:
Преди седмици публикувах кратък текст за двойните стандарти сред нас. Получих мощен отпор в коментарите. Мнозина колеги се притесняват да изразят открито мнението си, защото „хората реагират зле“.
За тях, за нас и за вас искам да внеса успокоение и разграничение.
Политиците трябва да поддържат комуникация в социалните мрежи и пряка връзка със своите избиратели. Но ръководството на „Продължаваме Промяната“ използва идентична мрежа от фалшиви профили, точно като тази на партия „Възраждане“. Тя действа така:
Фалшивите профили понякога не създават съдържание. Съдържанието го създава „приятелски кръг“ инфлуенсъри. След това фалшивите профили го разпространяват по групи. В съответните групи има контрол и критични публикации не се допускат. Посланията се разпространяват едновременно. Така официалните страници на партията поддържат „добрия тон“, а мръсната работа се върши от дистанция.
Тревожно в случая е, че мрежата се използва и за „приятелски огън“.
Давам пример: BIRD направиха най-мащабните разкрития за корупция в ГЕРБ и ДПС. Но когато публикуваха материали за ПП, описаната по-горе мрежа ги обяви за повлияни от Пеевски.
Разследващите журналисти не са партиен орган. Тяхната работа не е да публикуват данни само за едни и да мълчат за други.
BIRD публикуваха част от биографията на колегата Васил Стефанов от ПП (когото много уважавам). Моментално мрежата от фалшиви профили беше задействана с идентични послания. Наложен бе и нов термин – „Бърдаци“, успоредно със стария наратив, че BIRD действат под влиянието на Пеевски.

Това обаче не започна днес. Когато BIRD показаха, че Асен Василев е наел собствената си сграда за партиен офис и като председател на партията и собственик на имота се е договорил сам със себе си, скандалът беше определен от ПП като „активно мероприятие“, което обслужва Борисов и Пеевски.
Така всяка критика, различна гледна точка и усилие нещо да се промени, се етикира като активно мероприятие, конспирация, платена атака на Пеевски и Борисов или най-малкото: „кой печели от това, не му е сега времето“
.
Мрежата действа и чрез координирани групи в приложения, в които се таргетират публикации с „опорни точки“ за определени коментари от автентични профили. Това е лесно проследимо за всеки, който активно работи със социални мрежи.
Всякакви похвати за мозъчна промивка са недопустими за демократичната общност. Абсолютно неприемливо е журналисти да се атакуват и етикират като „Бърдаци“ и пр., само защото не ни харесва какво пишат за нас.
И отношението на ГЕРБ към журналистите не е индулгенция. Не можем да говорим за политически мотивирано насилие на партия „Възраждане“, ако сами използваме такова. Защото сме различни. Призвани сме да бъдем.
Не можем да говорим за дезинформация, фалшиви новини и пропаганда, когато в нашата къщичка някой използва същите инструменти.
Ако са решили да правят истински, дълбоки и системни промени, ръководството на ПП трябва да се откаже от похватите, които освен всичко друго дават обратен резултат. Човек заживява в паралелна реалност, повярвал сам на собствената си пропаганда."
Абсолютно точно и неща, които отдавна се знаят.
Между другото и ДБ не правят изключение, Елфите са проект на Мирчев точно с такъв тролски профил, тормозят и съсипват хора в нет-а.
Най-после някой да каже високо, на глас тези истини. Демократична общност... ама някой друг път. Даже по едно време тук някой разпалено ни обясняваше, че дезинформацията и троловете били само руски, други нямало, видиш ли, дааам.
А Божанков май си търси нова партия, успех му желая, тъкмо да знаем за коя поредна политическа сила да НЕ гласуваме.

# 22 823
  • София
То ясно, че едната тролска фабрика може да се пребори само с друга, но като започнат да ти обясняват как пропагандата и фейкнюз едва ли не са изобретени от Путин...

# 22 824
  • София
Ако наистина го правят ПП, браво на тях, това в наши дни е единственият начин. Колко съм се ядосвала, че уж умни и грамотни хора, а в Интернет никакви ги няма и всякакви копейки и патрЕоти водят наратива.
Обаче не мисля, че е така, въпреки твърденията на Божанков. Не мисля, че има облъчени лели във фейса от ПП. Все са си по на възрожденци темите.

# 22 825
Коментари под пост ли станаха източник на информация вече?
Издънката е на Божанков, че по някакво собствено усмотрение е качил няколко профила, за повечето , от които стана ясно, че са на обикновени хора.

# 22 826
  • Разпиляна във въображението
Явно ще се мерят тролските фабрики. Не знам защо на ППДБ да е по-добра, след като преследват разследващи журналисти, публикували нелицеприятни за ППДБ факти. Лъжи да бяха да разберем. Ама то истината, а ППДБ фабриките вземат, че им лепнат етикет, че са слуги на Борисов и Пеевски. Не разбрах добрите тролове да се борят с лошите, а да се борят срещу журналисти, чиите разследвания самите те са ползвали за техни цели.

# 22 827
Явно ще се мерят тролските фабрики. Не знам защо на ППДБ да е по-добра, след като преследват разследващи журналисти, публикували нелицеприятни за ППДБ факти. Лъжи да бяха да разберем. Ама то истината, а ППДБ фабриките вземат, че им лепнат етикет, че са слуги на Борисов и Пеевски. Не разбрах добрите тролове да се борят с лошите, а да се борят срещу журналисти, чиите разследвания самите те са ползвали за техни цели.
Няма "добри" тролове  Simple Smile
Едната набедена за трол даже се оказа активист на ДБ Laughing
Мирчев да му дърпа ушите.

# 22 828
На ЯБ баща му трябва да го поздрави с песента " За крадец не ставаш сине", като замени " крадец " с " политик". Нали си има бизнес, да ходи да си го гледа. Все с него скандалите, все той изпъква. Втори Настимир.
Не съм проследила днешната драма, само поста му прочетох, но такива мигриращи политици хич не са надеждни. Не знам вече кой ще го прибере.

# 22 829
Дърво, сериозно ли? Joy
Какъв светъл пример.

Общи условия

Активация на акаунт