Политиката в България - Епизод седми

• 691 472
  • 23 690
  •   1
Отговори
# 22 665
  • Другата България
Нито болниците са равномерно разпределени, нито персонала.
В няколко големи градове са концентрирани болници, много лечебни заведения, които поемат пациентите от половин България.
И това като онова - като не ви харесва да се лекувате у нас, ходете в чужбина.
Но колко хора могат да си го позволят? От село Долно Нанагорнище да пътуват до София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен? Не само финансово, но и физически?
За СП да не говорим, за мен от там трябва да се започне, именно от СП, и не само филиалите, а и от София - двумилионен град с 10-12 екипа на дежурство е безумие, дори повече от безумие.
Това е от ФВ, много се публикува тези дни, но тази “изповед“ си заслужава да се прочете.
Скрит текст:
Съжалявам, мислих премислях, но не издържах и имам какво да кажа.
г-н Йорданов,
Когато Вие сте правили шоу, ние бяхме на дежурство. Аз съм един от онези „специализанти“, за които се изказахте с такава лесна и цинична лекота. Завърших медицина не защото някой ми е платил пътя, а защото съм работил всеки възможен час между лекциите си.
Работих в спешна помощ.
Работих в медицински център.
Работих и в спорта и по домовете на хората за които и до днес няма домашна грижа.
Работих и тогава когато никой не мислеше за тях като за хора, а ги смятаха като черни чували за трупове в национален ефир…
Три работни места – за да си платя наема, учебниците, таксите, храната за да не падна физически по време на държавните изпити, които за ваша информация са 5 на брой.
И не съм изключение.
Повечето мои колеги изживяха същото – с нощни смени и изпити по дисциплини с учебници по над 1000 страници. И половината от нас – въпреки всичко – останахме тук. Да лекуваме. Да се борим. Да поемаме отговорност, която надхвърля годините ни с години.
Специализантите в България не живеят – те оцеляват. За 2000 лв. заплата, от които 1000 отиват за наем. Останалото – за транспорт, храна, едно евтино кафе от автомата и надежда, за по-добри години.
Работим извънредно. Втори договор. Трети договор. Нощни смени. 24-часови дежурства, в които решаваме съдбите на нашите баби и дядовци, майки и бащи. Вземаме решения които пряко касаят животите им, а ако сгрешим следва смърт.
За да ви обрисувам картинката ще ви разкажа за Центъра по спешна помощ в София, за когото мога с дни да Ви разказвам. В него излизат на дежурство 10 екипа за 2 милиона души, а трябва да са поне 65 екипа.
И в тези екипи има специализанти, лекари които работят без почивка и без сигурност. С кръв по ръцете и в очите не от злоба, а от умора. Те работят в същия град, където ватманът получава с 50% по-висока заплата от тях, които реанимират възрастни и деца и не могат да си позволят да отидат на курс и осъвременят реанимацията си защото курсът е 600€, представяте ли си? Може би един ваш обяд струва тяхното обучение…
Говоря за този град в който сирената на линейката е не символ на надежда, а е ехото на пренебрежението на не една две институции.
Едва ли можете да ме разберете.
Не сте държал човек за ръка, докато умира.
Не сте чул писъка на майка, нямате и представа как мъже ридаят като малки деца. Не знаете кръвта как мирише, как остава в носа за часове, как се перат дрехи по които има примес на кръв и мозък след 36 часа без сън.
Затова, когато пак решите да говорите за „специализанти“, по-добре ме потърсете, елате с мен за едно дежурство в линейка или в болница. Ще е без сценарий или както може би сте свикнал “на живо”.  На място без осветление. Само Вие, болен човек и времето, което ни стига – или не.
Тогава ще разберете.
Че 500 долара не купуват съвест.
Че лекарят не се измерва в пари, а в смелост.
И че в тази страна все още има такива, които се борят и с болести с пренебрежението на такива като Вас.
Подпис, един обикновен лекар.

# 22 666
Позволете да не се разплача от тази "изповед".  Решил да става лекар - учил, работил. Защо ние трябва да сме виновни и длъжни за изборите на индивида. Такова е дереджето на държавата.  Когато поемаш по пътя, в общия случай знаеш какво те очаква. Тези лекари и всякакъв вид професионалисти, които остават да работят в държавата също го правят по лични причини и знаейки какво ще им е битието.
Да, държавата трябва да се грижи за всички и да разпределя справедливо. Но да заставаш на позицията, че видиш ли - без теб не може и трябва непременно и тутакси да ти се изпълнят исканията не е по-малко цинично от изказването на Тошко. Като е такава мъка да си лекар - ами стани сценарист.
Думата ми е не дали са прави доктор четата, а че те първи започнаха със заплахите. Така ме се водят преговори. И понеже са млади, обяснимо е защо не знаят, че в природата и икономиката празни места няма. Винаги се намира кой да ги запълни.
Що се отнася до болниците, не е проблема, че са концентрирани в големите градове. Проблема е, че инфраструктурата не позволява бърз, безпроблемен и финансово поносим достъп. Да не би в големите държави от Европа и Америка да има на всеки три къщи високотехнологична болница?

# 22 667
  • Другата България
Позволявам Ви.
Позволете да не съм на Вашето мнение.

Синът на Тошко Йорданов и депутат от ИТН са били посредници за износ на пациенти в Турция
Най-младият лекар в парламента парадоксално е от ИТН, а майка му развива здравен туризъм.
https://offnews.bg/zdrave/sinat-na-toshko-jordanov-i-deputat-ot- … 9CDG2ryRJxEtsrzdw

Цитат
Докато председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов изпраща младите български лекари на работа в Сицилия, депутатът Иван Клисурски от ИТН посредничи за износ на пациенти в Турция като част от семеен бизнес. Още по-любопитно е, че негов съдружник в бизнеса със здравен туризъм доскоро е бил синът на Йорданов - Сибил Хаджийорданов.

Двамата са били съдружници във фирмата "АЙ ЕС ДЖИ МЕДИКЪЛ" ЕООД, чийто собственик сега е майката на младия депутат и току-що дипломиран лекар - Светла Клисурска.

Депутатът Клисурски - въпреки крехките си 27 години, вече е трети мандат народен представител. Висше образование завършва в Медицинския университет-София едва в последния мандат в 51-то НС - през май тази година. В 46-то и 47-то Народно събрание той е най-младият народен представител.

# 22 668
Много ми е интересно до къде ще стигне запълването на бюджета от ДДС, при положение, че инфлацията е висока, а бюджетните плащания не отговарят на нея? Според мен, на управляващите въобще не им пука за инфлацията, дажеим е в полза.

Мериан остави ги, типична българска черта, макар, че в конкретната ситуация повечето хора са обединени и възмутени от тошко, те управляващата хайка на това разчитат, да се изядем едни- други, докато те си въртят далаверите и най- нагло и арогантно ограбват държавата.

# 22 669
  • Другата България
Ако щеш вярвай, същото си мислех, дори ми мина през ум, че това с Тошко Й. може да е целенасочено, за да отвлече вниманието от всичко останало, включително и от изцепката на ББ с журналистката.
Но да речем, че на него сме му свикнали.

# 22 670
Само че без халтураджии като Тошко може, без лекари не може. И те ще се вдигнат и ще отидат на запад, където ще са ценени и добре платени. И когато няма кой да лекува хората, за утеха ще гледат простотиите на Слави и Тошко.

# 22 671
  • Deutschland/HE
Много интересно, чета във Фейсбук няколко изказвания, как не трябва да се дава на лекарите, те сами са си го избрали. Всички са от активисти на Възраждане, до един. Много странно.
За Спешната помощ трябва да се направи пълна реорганизация. Да има поне парамедици с линейки в по-малките населени места. Може НЗОК да плаща на външни сдружения, които да то осъществят. В Германия с това се занимават Червения кръст, Малтийския орден, Йоханитетер и други. Те обучават персонал, имат оборудвани центрове за няколко линейки, за персонала и са близо до малките населени места, в големите градове може да са в кварталите, за по-бърза реакция.

Преди 12-3години имаше предаване по телевизията, за това как  румънците са направили нова организация на спешната помощ и как още тогава парамедици получаваха заплати от 1000евро!  Но при нас е по-лесно да не се прави нищо.

# 22 672
От сърце пожелавам дете или внук, ,на плюещите срещу специализантите , да има една единствена мечта да стане лекар ..
Тогава ще погледнат и от другата страна на нещата и току-виж се извинили

# 22 673
Изобщо даже не мисля, че някой е длъжен да работи в мизерия и за без пари. За това разбирам тези, които се изнасят. Както и разбирам, че някой ден няма да има кой да ме лекува. Но за това ще съм си виновна аз - че съм останала да живея в държава, която не е в състояние да ми осигури лекуване, сигурност, базов доход и друго, каквото се сетите.
Да отбележа, че бях и съм против рекета на всички социални прослойки. Не бях съгласна със стачката на шофьорите в СГТ, не съм съгласна и с ултиматум ите на лекарите сега.

Не знам от какво текущо се пълни бюджета, освен от ДДС, авансов данък печалба, данъци върху доходите и акцизи.
А постъпленията от тях са минимални, защото няма работа и продажби за предприятияга, доходите на работниците не са сигурни и това свива потреблението. Вероятно и защото много бизнеси преминаха в сивата зона.
Цената на ел.енергията вече три месеца е под 200 лв/МВт., защото няма кой да я консумира. Цената на пшеницата от новата реколта удря 15 годишно дъно при актуални цени на всички суровини, които се влагат за производството й. Това ще спре свободните хафчове на земеделците (много голям двигател на търговия и услуги), ще намали рентите.
Една Румъния се е загрижила бюджета си, който е на голям дефицит. Ние цъфти и вържем. Тази година заради ЕЗ, догодина ще си чука е канчетата.

# 22 674
  • София
Колибри, така е организирано на много места. Няма как да има болници навсякъде. Не е рентабилно, а и услугата няма да е качествена.
Ако се спре безумното източване на касата, пари ще има. Няма никаква логика за гастроскопия примерно или ЯМР да лежиш 3 дни в болница.
За заплатите на управленския персонал да не говорим.

# 22 675
  • Другата България
Странна логика.
Щом нещо не ни изнася - да се изнасяме ние.
Не да се опитаме да го променим, за да има бъдеще тук за децата и внуците ни, а да се изнасяме, защото иначе ние ще сме си виновни - щом сме останали, да си стоим в мизерията, лошото здравеопазване, липсата на лекари, болници и каквото друго се сетиш.
Май наистина си заслужаваме управляващите и всичко, което /ни/ се случва в държавата, в която все още има хора, борейки се не само за оцеляване.

За ЯМР се лежи ако искаш да мине по каса.
Ако си го платиш - става и за ден.

# 22 676
  • Deutschland/HE
Според мен трябва да се види и да се реорганизира и системата на специализацията на лекарите. С познати сме говорили за системата в Дания, донякъде имам поглед на системата в Германия и няма нищо общо с тази в България. И на двете места специализантите работят, получават по-ниско възнаграждение от това на специалиста, но не унизително и е по-високо от това на мед. сестри. Те са си пълноправни лекари,  лекуват пациенти и при нужда правят консултации със специалиста. Всяка седмица и специалистите и специализантите представят някакъв случай на колегите си и го обсъждат заедно...

# 22 677
  • София
Мери ан, ясно ми е, но именно това е проблемът. Нищо не оправдава хоспитализацията, освен да се източат едни пари.

# 22 678
Нали четири години вече се опитваме да променим нещо. Последните дни се видя, че Промяната в същност е още от старото, в по-нова опаковка. Така че какво ни остава - спасение поединично.
Вземайки пример от раз казаното за Дания (а то май навсякъде е едно и също) ще кажа - изначално на лекарите възнаграждението не е достойно на положения труд и усилия. Такива са правилата/възможностите на държавата ни. Редуцирано (заради липсата на опит) възнаграждение, изчислено от ми звено такова - какво да бъде друго, освен мегамизерно. Младите лекари обаче имат перспектива. С труд и лишения стават пълноправни специалисти и започват да печелят, прилагайки натрупаните умения. Всеки иска да живее богато тук и сега, още като завърши 10 клас. Ако им е много ученето и специализации те винаги могат да изберат друга професия ИТ или комбайнери или джипи в някой малък град, където недостига е крещящ. Не е като да са лишени от възможности.

# 22 679
  • София
Специализантите са правоспособни лекари, а не гимназисти.

Общи условия

Активация на акаунт