Какви са вашите мании и пристрастявания и как ги борите?

• 6 044
  • 107
  •   1
Отговори
# 15
"Пристрастяването е процес на създаване на психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие. Обикновено пристрастяването е процес, който се развива с времето." Това е тълкуването в google. Да носи удоволствие едно пристрастяване, но е вредно за здравето като общо. То отнема много време, пари и мислиш само за него. Не можеш да контролираш да правиш определено действие или да приемаш нещо. Като пристрастяване към наркотици, хазарт, Интернен, прекалено миене на ръце и т.н. Човек напълно осъзнава, че е пристрастен, но трудно го овладява или въобще не го овладява. Изпада в абстиненция. Всички имаме пристрастявания и се борим да ги овладеем.

# 16
Ее, всяко нещо, което човек прави и му е приятно, може да бъде изкарано, че е пристрастяване или мания. Но според мен, няма как да е, освен ако не е вредно и опасно за здравето, личния бюджет или ако е вредно и опасно за други хора.

# 17
Да се добави Тему. Joy
Чак мании нямам, но доста време прекарвам в онлайн пазаруване. БГ Мама ми е в сърцето, не я сметам за мания. Heart

# 18
  • Melmak
Кафе и храна са ми наистина зависимости. И то не е просто някакво ядене. Постоянно искам да опитвам нови неща, рецепти, да ям качествена храна, вкусна, чревоугодник съм. Като ям нещо вкусно в ресторант после се опитвам чрез reverse engineering да сготвя същото в нас. Понякога ми омръзва едно ядене да ям два пъти един след друг и готвя ново, старото го дояжда мъжа ми. Или редувам едното после ям другото.

# 19
  • Paris, France
Гласувах за парфюми, кафе, готвене, танци и още нещо. Липсват цигарите, без които шъ умрЪ. С тях още по-бързо.

Хубави опции. Обичам история, четене и писане в интернет, учене на езици. Не можах да опиша децата, ММ и животните като страст, не знам и аз защо.

Та, горчиво кафе, цигари и да готвя обичам. 80% от това, което готвя не го ям, но ми е кеф да го приготвя.

Като ям нещо вкусно в ресторант после се опитвам чрез reverse engineering да сготвя същото в нас.

И аз така, ха ха. Но не ми пука какво ям. Мога да ям едно и също цяла седмица. Домашните не дояждат. Искат друго за следващото ядене.

Маниите не ги боря, а ги подхранвам. Някои изчезват с времето. Като млада обичах обувки, а сега се чудя как съм си ги причинявала. Обичах и да пътувам, а вече и до съседно градче не ща да ида.

# 20
  • В полите на Пирин планина
И аз съм редовно в бг-мама, но чак пристрастена?!
Мога и да не чета всеки ден. Даже имах доста дълъг период, в който рядко влизах.

Другите пристрастености си ги харесвам, освен трупането на козметика - там се старая да се огранича до 1-2 неща на месец, защото не ми се иска да хвърлям. Към това добавям и оправянето на маникюра, което включва натрупване на неразумни количества лакове за нокти, които пък... си обичам и не си ги давам.

Четенето и писането са ми страст и винаги, когато имам време им се отдавам безрезервно.

# 21
  • По света и у нас
Добавих още няколко неща

# 22
  • София
Май само аз съм гласувала за Коли и ремонтиране на колата си Grin Просто си обожавам колата, чета за автомобили, интересувам се.. поддържам я в перфектен вид и съм особено докачлива на тази тема.

Друго, което открих наскоро за себе си - не мога да понасям да е разхвърляно или да има сума ти бумаги по мебелите, излишни, прахосъбирачи. Трябва да има ред, пространство и да ми ухае на чисто, свежо.

# 23
  • Paris, France
👍. Най-добрата анкета ever. Толкова много избор, че ми се зави свят. Изтрих си гласа и гласувах наново - кафе, цигари, парфюми, танци, готвене.

Боря цигарите като излизам без запалка и съм принудена да искам огънче ако ми се пуши навън. Все по-малко хора пушат, та често с часове седя без да пафкам.

Останалото си ми харесва.

# 24
Цигари. През определени периоди не пуша по 3-4 седмици, после пак пропушвам, после пак не пуша. Не ги боря, те ме борят.
Ютуб, тик-ток, Инстаграм също посещавам повече, отколкото ми се иска, но не бих казала, че са ми мания. Мога и без тях.

# 25
анкетата е супер!
на пръв поглед отбелязах кафе, изкуство, мода, музика, пътуване в чужбина..

кафето не го боря за спиране, но се старая да го ограничавам количествено до едно сутрин, че преди години си прекалявах с бройките..

изкуството ме кара постоянно да харча средства за материали, входове, закупуване и др., да търся площ къде да си складирам накупените материали като останат, но пък ме зарежда и разпускам като го практикувам, разглеждам, или си го гледам вкъщи..

за модата е ясно - отново излишно място, финанси, затрупване, подаряване, сортиране и губене на време ..
като дете нямах възможност да притежавам повече от 3,4 аутфита за сезон и сега съм като невидяла и полудяла.. налагам си периоди без да купувам нищо, за да преборя тази си зависимост..

музика обожавам да слушам по всяко време.. понякога ми е проблем, когато работя в помещение с други хора, а имам нужда да си сложа слушалките и да слушам музика, за да се концентрирам.. обявяват ме за аутсайдер и ми се дразнят, че не се включвам в клюкарските им разговори, но пък засега успешно съм се оправдавала, че работата ми е творческа и така се вдъхновявам..

пътуването в чужбина - винаги се връщам като пребита от повечето такива екскурзии и всеки път си казвам - 'другия път отиди на някое близко, хубаво място, за да си починеш спокойно'... все още трудно устоявам на оферти от приятелки за внезапно, спонтанно купуване на самолетни билети за изкушаващи дестинации..

# 26
  • По света и у нас
Значи аз имах пристрастяване към Таро карти - адската работа. Генерално пристрастяването ми е към телефона и  ЮТЮБ, но картите таро особено защото ми действат успокояващо и ме приспиват. И за да престана с тарото замених с БГ-мама, ако сте забелязали влизам тук на около 6 месеца стоя по 1-2 месеца и после изчезвам - примерно миналия път отказах фейсбука, защото ми губеше сума ти време в безмислени скролвания. Така, че вие  сте ми лекарство за други проблеми - дето се вика “по-малкото зло”, а предлагате общуване което ми е приятно - иначе се чувствам прекалено изолирана. Таро не съм гледала от около 2-3 седмици и нямам желание, но и БГ-мамата трябва да спре за да се наспя - вечер просто не мога да затворя телефона… друго пристрастяване ми е кафето с мляко, среда за да се отуча от него пия кафе с алтернативно мляко… после ще мина на чай
Другите ми интереси не са мании и си го харесвам.

# 27
  • Варна
Кафе, музика, сладко, а напоследък и работата ми. Като наркотик са за мен. Петата опция я няма в анкетата, но аз ще си я напиша - карам мотор и лятото тръгна ли на дълъг път е нещо страшно с адреналина.

# 28
От много отдавна не следя и не пиша в този подфорум, ама ми излезе темата като предложние в банера долу. Та, да си кажа - пристрастена съм към:
 1) Най-най-най-голямата ми зависимост - Телефонът ми (тук включвам БГ-мама и онлайн пазаруването). Не мога да се справя с тази зависимост. Ако знаете как - пишете.

2) Мнооого голям мързел съм, и се мразя, че съм пристрастена към мързела

3) В същото време, всяка една свободна минута, разбирай като децата са навън с баща си, използвам за чистене и прибиране

4) Не го видях в анкетата, но... реденето на пъзели - не мога да се спра, почна ли да редя. Боря го с паузи. На всеки нареден пъзел - пауза от 3-4-5 седмици.

5) Разни игри на телефона - боря го с абсолютно въздържание. Иначе става като с пъзелите - обсебена съм и не мо'А сЕ зАпра.

Еми т'ва е. Сега ще се опитам да зарежа телефона и да почета малко. Само да видя дали няма нови отговори по следените от мен теми Trollface

# 29
Също съм пристрастена към телефона. Все си казвам от утре по-малко ще използвам телефона си. Но пак правя същото. Все си казвам само да видя какво ново има по интернет и youtube. И вечерно време като легна, все скролвам по телефона си. Две вечери заспах в ръката, държейки телефона си. Ако някой имя рецепта за отказване от телефона, да пише.
Игри-когато започна една игра, не мога да спря. Мога да играя и по 12 часа на ден. Затова не започвам да играя игри и не тегля игри, като знам каква маниачка ставам.
Прекалено често миене на ръцете поради страх да не се заразя от някаква болест при заразяване с бактерии, микроби и вируси. Твърде много време ми отнема това и ръцете ми са станали като на старец - напукани, рани, сбръчкани. Но от няколко дни дори да пипна нещо, което според мен е мръсно, изплаквам ги само с от хладка до топла вода без препарат за миене на ръце. Не ме интересува дали са мръсни, или не, като ги изплакна набързо за 3-5 секунди с вода. Ръцете ме болят. А дано започне да не ми пука от този страх и да престана с тази мания по миене на ръцете.
Не знам още от какво съм пристрастена. Сигурно имам още пристраствания и мании. Но тези три са съществени.

Общи условия

Активация на акаунт