За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 112

• 24 850
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Мами а след ваксина
Бебетата ви по плачливи ли са
И кога се очаква подобрение, на този етап

# 616
  • София
Някой път са по-киселяви същия ден, обикновено на следващия вече са добре. Но от някои ваксини ай се получаваше подуто-може да се сложи памуче с риванол.

# 617
Около един ден след ваксините е била кисела и ядеше по-малко.
Мами а след ваксина

# 618
  • до най-прекрасния мъж
В деня на ваксината е била кисели, тя вдигаше и лека Т. После се беше ОК. Като че ли Синфлорикс я понасяше по-тежко, може би защото се слагаха заедно с още една. От комбинираната за Морбили, Паротит и Рубеола нищо не разбрахме, нея я понесе най-леко и без никакви странични ефекти.
Гимнастика аз правех по няколко пъти на ден заради вроден проблеми с ходилата. Но основната гимнастика правех сутрин около 9-10 часа.

# 619
И малкият син понасяше най-тежко синфлорикс. Слагахме ги по отделно, по една на месец и пак беше ужас. Температура същия ден, киселеене поне два дни, а на реимунизацията толкова го боля крака, че не можеше да ходи и пищеше при докосване, добре че сложехме ваксината следобед и болката се появи вечерта, давах 2-3 пъти Нурофен и на другата сутрин беше по-добре, но много се уплаших. Хич не я харесвам тази ваксина и се радвам, че няма повече реимунизации с нея. Другите ваксини ги понасяше добре, с леко киселеене на същия ден. На други ден си беше добре. Понеже и на големият син слагах сега на 12г, той каза че морбилито боли при поставянето, но след това изобщо не го болеше, а тази за тетанус и тн. не боли като я слагат, но после го боля ръката цяла седмица.

# 620
Здравейте, нова съм и все още не мога да се ориентирам, но не намерих подходяща тема, за да си отговоря на въпросите. От вчера съм в паника. Имам бебе на месец и седмица. От няколко дни забелязвам, че докато спи, изведнъж се събужда, или поне прилича на събуждане, стои за кратко с отворени/полуотворени очи, върти ги, както при заспиване, напъва се, мърда неспокойно с ръце и крака, присвива краченца, или ги опъва, все едно го боли коремчето, след това се унася и заспива. Не се случва често, но не винаги е след хранене. Същото нещо прави и по време на хранене или след него, но тогава си е напълно будно бебето, единствено се заглежда за по-дълъг период в една точка, но тогава го свързвам с факта, че му се спи. Същото нещо се случва и около времето на събуждане, когато трябва да яде. На АМ сме и се храним на 3 часа, като вечер не го будя. Последното хранене е в 21:00, а следващото чак около 03:00. Но вчера направи въпросното “разбуждане” около 12-1. Направих грешката и започнах да чета и жестоко се наплаших. Оказва се, че епилептичните припадъци и т.нар. синдром на Уест са със същите симптоми като при колики. Въпросът ми е как да ги разгранича. Да посетим ли невролог? А аз от снощи съм с ужасяваща тревожност, повръщане и паник атаки….

# 621
Това което описвате ми прилича на REM фазата на съня. И моите деца са го правили, не мисля че е проблем, но ако ще сте по-спокойна може да се консултирате с педиатър. Може и онлайн, като направите клипче, за да не водите бебето по болници в грипния сезон. В супер док има онлайн консултации.

# 622
Здравейте мами
Аз вече силно се отчайвам, че може би не се грижа както трябва за моето бебе.
Както вече споменах той доста рязко си вдигна и пуска главата когато е в мен по коремче
Днес обаче сутринта понеже доста плачеше и пак беше в мен, отново си вдигна и пусна рязко главата, и се удари в брадичката ми по фонтанелата или челото, не можах да определя толкова бързо, има ли опасност да му се случило нещо от удар в моята брадичка ако се е уарил по фонтанелата

# 623
  • Пловдив
Нищо му няма. И двете деца такива удари с глава са ми правили по брадата, че са ми се насълзявали очите.

# 624
Здравейте, нова съм и все още не мога да се ориентирам, но не намерих подходяща тема, за да си отговоря на въпросите. От вчера съм в паника. Имам бебе на месец и седмица. От няколко дни забелязвам, че докато спи, изведнъж се събужда, или поне прилича на събуждане, стои за кратко с отворени/полуотворени очи, върти ги, както при заспиване, напъва се, мърда неспокойно с ръце и крака, присвива краченца, или ги опъва, все едно го боли коремчето, след това се унася и заспива. Не се случва често, но не винаги е след хранене. Същото нещо прави и по време на хранене или след него, но тогава си е напълно будно бебето, единствено се заглежда за по-дълъг период в една точка, но тогава го свързвам с факта, че му се спи. Същото нещо се случва и около времето на събуждане, когато трябва да яде. На АМ сме и се храним на 3 часа, като вечер не го будя. Последното хранене е в 21:00, а следващото чак около 03:00. Но вчера направи въпросното “разбуждане” около 12-1. Направих грешката и започнах да чета и жестоко се наплаших. Оказва се, че епилептичните припадъци и т.нар. синдром на Уест са със същите симптоми като при колики. Въпросът ми е как да ги разгранича. Да посетим ли невролог? А аз от снощи съм с ужасяваща тревожност, повръщане и паник атаки….

Моята дъщеря спеше по този начин първите месеци- въртене на очички, много чести потрепвания, стряскания, чак се тресеше понякога. Това обикновено ставаше в началото на съня. На мен ми го обясниха с незрялата нервна система на бебетата и както е написано и по-горе, при тях rem фазата на съня (активната) протича така - въртят очи, стряскат се, усмихват се, издават звуци. При възрастните също е така, ама да кажем не толкова изразено. При моето момиче беше доста плашещо на моменти, но всичко си беше нормално. С времето и с развитието на нервната система сънят се успокоява. В момента дъщеря ми е на 3 години и половина и спи като пън 🤣.
Не четете в интернет! Не е това, което си мислите! И аз минах точно през тези съмнения и бях на ръба да полудея. Водих я постоянно по невролози, които ме уверяваха, че на детето нищо му няма и се развива прекрасно, а аз не вярвах. На поредния преглед невроложката каза, че ще изпише нещо - бяха антидепресанти за мен. Това ми подейства отрезвяващо и сложих край на това безумие.
Радвайте се на детето, наблюдавайте го, но без такива мисли. Ако все пак тревогите са много силни, отидете на невролог за ваше успокоение, но не задълбавайте, ако ви кажат, че всичко е наред.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 11:48 от dimi_

# 625
Мами а след ваксина
При моята беше кисела два,три дни след ваксина и след това всичко си влизаше в релси. Най-трагичен беше самия ден на ваксината. Освен че ревеше доста често и температура ми вдигаше

# 626
И аз да успокоя дамата, и моето дете от Мн малко така си пускаш рязко главата напред или назад. ЛОШО беше като съм зад нея понеже я държа, чукаше си главата по челюстта, по кокалите (зависи как е легнала върху мен).

# 627
  • София
djidji96, всичко е наред. Трябва доста по-силен удар, и то не брада/чело, за да е нещо фатално.
Моите са се удряли в брадата ми. По-лошо и неприятно е ако ти уцелят носа Joy

# 628
Здравейте. Имам бебе на 6 месеца. Горните венци са му се подули и леко са се забелили, значи ли скоро да очакваме зъбки? Долните избиха вече, но не съм обръщала внимание па венците как са били.

# 629
Здравейте!
Може би малко глупав въпрос ама... 😅
Досега бебенцето ми беше на кърма,но ще минаваме на АМ. Днес прави точно 6 месеца. Имам купено на ХИП номер 1. Не ми се иска да го хвърлям или да стои просто. Мога ли да си го дам него или трябва да купя номер 2 дето е вече за 6+ ? Голяма ли е разликата? 🤷🏼‍♀️

Общи условия

Активация на акаунт