Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 15

• 5 334
  • 118
  •   1
Отговори
# 105
  • Terra incognita
И аз гледам постоянно видеа, доста са полезни, но седна ли зад волана и всичко ми изглежда различно, малко като Стани богат- вкъщи от дивана всички много знаем, ама седне ли се на стола - блокаж 😂 а и ситуацията по родните пътища е олеле, майко, това да отнемаш предимство на учебна кола (а и по принцип) си е висша форма на наглост.
 По принцип винаги го има този момент на объркване, когато се захванеш с нещо ново, тотално непознато и си в процес на учене, въпросът е да не се отказваш и да доведеш нещата до край.

# 106
Шофирайте спокойно и помнете,че инструктора също има педали пред себе си и може да набие спирачките,ако нещо объркате...

# 107
  • Fairbanks, Alaska
На видео е едно, на практика е съвсем друго. Например при успоредното паркиране дават много точки, които ако следиш, ще паркираш успешно. Аз като вкарвам камиона, гледам кога задната гума ще се стигне до бордюра и да не закача с предницата превозното средство пред мен. Стигне ли задната гума бордюра, вече въртя пълен ляв или десен.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:49 от Natael-1485

# 108
  • Варна - Черна гора
Привет, привет!
Идвам да се похваля, че днес издържах изпита по практика. Имам само две наказателни точки.
Свърши се с моята одисея. Беше ми трудно. Наложи се да се явя втори път на теоретичен изпит, т.к. не можах в рамките на една година да взема изпита по практика. Споделяла съм, че смених инструктора. От втория съм изключително доволна: спокоен, обясняващ, анализира в края на часа допуснатите грешки.
Най-отговорно го препоръчвам за Варна: Димитър Костов от автошкола ВИКТОРИ  - ВАРНА ООД.
И бягайте далеч от Тодор Кунев: нервен, сприхав без подход. По време на часовете говори всичко друго, но не и по темата за която сме се събрали.
Пиша всичко това за да окуража кандидат шофьорите да не се отказват при срещнатите трудности.

# 109
  • Телиш/Плевен
_ilka_, честито! Безаварийно шофиране ти пожелавам! Hug И браво за смелостта да смениш инструктора, дано повече хора последват примера ти, когато не са доволни от своя първоначален избор.

# 110
  • Козлодуй
Месец след като взех книжка блъснах колата и повече няма да карам. ММ ще ме превозва - чист късмет че сме живи. Трима инструктори смених и всички само ме гледат как карам без да ми обясняват нищо защото исках да преценят дали да ме пуснат на изпита

# 111
  • Mediterraneo
Месец след като взех книжка, и аз блъснах моята. На следващия ден срещнах инструктора си, случайно, споделих му, той ме посъветва да не спирам да карам, да вземам колата на ММ, на баща ми, но да не се отказвам. Защото след произшествие е най- лесно да си хвърлиш книжката и да решиш, че шофьор от теб не става. Слава богу, че го послушах!
Щерката също блъсна кола два месеца след като взе книжка. Само ламарини, майната им. Много се притеснявам, когато е с колата, но аз и за ММ се тревожа, а е с 30 години стаж.

# 112
За съжаление се случват подобни ситуации,какво да правиш. Важното е да са намачкани само ламарините,на скраб и хайде. Да няма пострадали пък кола все ще се купи.

# 113
  • 1st floor
Месец след като взех книжка блъснах колата и повече няма да карам. ММ ще ме превозва - чист късмет че сме живи. Трима инструктори смених и всички само ме гледат как карам без да ми обясняват нищо защото исках да преценят дали да ме пуснат на изпита
А каква беше ситуацията? Грешна преценка, изпусна управлението на автомобила, късна реакция, бърза или бавна скорост? Да блъснеш колата може да се случи и на ден едно и на ден десет хиляди и едно, след като си взел книжка. Което нищо не означава само по себе си. Съжалявам, че си преживяла това и сигурно е ужасно. Но същото може да се случи и докато твоят мъж кара. Не съм сигурна за себе си какво бих направила в твоя случай, но ми се ще да вярвам, че бих продължила.
В момента се самообучавам да карам. Имам книжка от пет години. Като я взех не карах, защото беше зима. Пролетта почнах и карах около половин година, предимно уикендите извънградско и рано сутрин, докато няма навалица по пътищата и магистралите. После прекъснах, защото смених работата и не шофирах изобщо до тази пролет. Купих си кола и ходя с нея из квартала - до метрото, на пазар, на плуване. Къси разстояния, но все в час пик. Следвам съвета на инструктора - да карам бавно до 35 км/ч. , за да имам време за реакция. Само на празни пътища си позволявам повече. То и в час пик е трудно да се движиш бързо - кола до кола, а и случайно да няма, пътят до нас е осеян с пешеходни пътеки, закрити от паркирали автомобили. В началото често ми свиреха с клаксони отзад, отпред, отвсякъде. Не ми е драма. Важното е да стигна цяла и да не бутна/одера нещо. Свикнах и да паркирам. Почти винаги ми се получава, даже под наклон. Понякога захождам грешно, предимно като имам публика около мен! Laughing На година съм вече (45) и реакциите ми не са като на 20. Осъзнавам го. Също не искам да си причинявам излишен стрес. Затова си карам из квартала и познати пътища, докато свикна с автомобила. Знам, че става бавно (от април насам с прекъсване половин месец) Grin , но се тая.

# 114
  • Козлодуй
Аз също в квартала на много ниска скорост и в неделя - добре, че нямаше никой на пътя и с придружител мъжа ми да ми дава ъкъл. Но ми се случи бях на първа скорост неможах да взема заваоя за към вкъщи вече пред блока и задните гуми качиха бордюра - това ме уплаши свърнах рязко в другата посока и ударих знака стоп дето е за изход. Това  е повече няма да карам обърках и газта със спирачката тогава и има поражения по колата а тя е чисто нова в полицията ми казаха че на мястото на знака е можело да има човек и ме уплашиха до смърт - повече няма да рискувам. Не зная кой е викнал полиция ние не сме - та така колата е много опасно нещо скоростта ми беше не повече от 10 км в час. Дори по-малко.

# 115
  • 1st floor
Гадно е, за теб сигурно ужасно стресиращо, но аз си представих доста по-трагичен инцидент. Снаха ми имаше подобна случка с обръсване на газ/спирачка, само че удари автомобилът пред нея. При мен на излизане от паркинга при завой колата ми тръгна бързо на първа (бързо за моите възможности) и в паниката, вместо да натисна спирачка, натиснах газта и изправих косата на ММ,  защото се засилих в една бетонна стена. Добре, че все пак разбрах какво правя и успях да спася колата и стената!  🤭 Та мисълта ми е, че не си единствената объркала педалите.

# 116
Липсва автоматизиране. Добива се само с опит. Не се отказвайте. Не е приятно, но няма шофьор без гаф (ове). С времето ръцете и краката започват сами да се движат и човек се чуди кога е стигнал до дадено място. Кураж и упорство е рецептата. Тенекиите има кой да оправи. Това, че е могло да има човек при знака е предположение, което завишава вниманието, но не е повод за отказ.

# 117
  • 1st floor
Това, че е могло да има човек при знака е предположение, което завишава вниманието, но не е повод за отказ.
Много добре казано!

# 118
  • Mediterraneo
Моят инцидент беше подобен. Нагоре по малко баирче, аз карах с 20, квартална уличка. За частица от секундата обърках газ и спирачка, в теснотията на улицата се забих в кола, парирана в насрещното. На другата кола й се счупи бронята, на моята чак й се проби радиатора. За мой късмет, колата беше и на полицай, той си извика колегите, тест за алкохол, детето реве отзад в колата, аз рева за колата, абсолютно шоу. ММ пристигна за 5 минути, бял като платно, като видя, че са само ламарините, само дето не ми се скара, че рева и съм го притеснила толкова много.
Промени начина, по който приемаш нещата, иначе ще съжаляваш, че си се отказала, повярвай ми!

Общи условия

Активация на акаунт