Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 301
  • 791
  •   1
Отговори
# 615
Сигурно ще ми се смеете сега 😁, ама аз ще си кажа. Дъщерите ми са на 5г. и още си спим всички заедно в спалнята, те на двуетажно легло. Когато са болни и са си вкъщи си лягаме и трите на обяд и аз си спя с тях. Започнах да лягам с тях, когато минаха на една дрямка, тоест преди около 4 г. Вечер също си лягаме всички, ММ става сутрин много рано за работа и заспива даже преди тях. Аз си лягам и си чета книга в леглото, това ми е разпускането. С времето така си направихме режима,  да лягаме заедно и така всички се наспиваме. Вече са големи и дори да закъснеем вечер, те си издържат и нямаме проблеми. Ако са станали по-късно сутринта, или уикендите, не спят на обяд и вечер си лягаме по-раничко. Единствения минус е, че са свикнали да заспиваме заедно и си ни търсят вечер, не им се ляга ако са сами.

# 616
  • Г. О.
Момичета, някой водил ли си е детето на невролог по отношение на прекалена възбудимост на нервната система? Интересува ме дали изписват разни сиропи за успокоение и има ли ефект? Как се чувстваше детето след това? Питам чисто информативно, тъй като ме насочиха към консултация с невролог и се притесних.

# 617
Момичета, някой водил ли си е детето на невролог по отношение на прекалена възбудимост на нервната система? Интересува ме дали изписват разни сиропи за успокоение и има ли ефект? Как се чувстваше детето след това? Питам чисто информативно, тъй като ме насочиха към консултация с невролог и се притесних.
Какво ще рече "прекалена възбудимост на нервната система"?

# 618
аз минавам да се оплача и да питам има ли други с подобен проблем.

звярът става на 4 след няколко дни. много е превъзбудена заради това. постоянно пита, говори обяснява за рождени я ден. мислех че това е причината за случващото се, но вече започвам да се съмнявам.

до преди няколко седмици нямахме никакъв проблем с обедния сън вкъщи. в градината също уж спеше. вечер е голяма драма заспиването. пробвахме най-различни неща. на моменти имаше подобрение, после отново влошаване.
виждаме, че й се спи. приготвяме се за сън, четем приказка, говорим си и в момента, когато дойде време да си легне, за да спи, започват дивотии -- ходи ми се до тоалетна/ не ми се ходи, пие ми се вода/ не ми се пие, върти се, чопли си пръстите, чеше се, започва да задава много бройни въпроси и да обяснява някакви неща.
последните две седмици е особено зше положението.
зспопна по същия начин да се държи и като стане време за обеден сън.

започвам да мисля, че вече просто няма нужда от обедния сън, особено като се сетих че госпожите в градината споделиха, че по обед започва с номерата, върти се, слуша какво си говорят, докато си предават 'смяната' и по някое време заспива.

някой друг сблъсквал ли се е с това? как махнахте обедния сън?
днес след час мъчение за нас, решихме да я оставим да си играе в другата стая и да не спи. ще видим довечера как ще се справим със заспиването.

Такова беше положението при нас точно преди да откаже съня. Вечер заспива за 5 до 10 мин.
Предпочитам да спи на обяд все още, защото нервната му система на издържа много, нооо борбата е жестока.

Опитайте без дрямка, поне да проверите как ще е.

# 619
това пробвахме вчера и днес. без обеден сън. вчера беше много кротка вечерта.. мила и добра. заспа  към 10, но без драми. днес се събуди в много добро настроение към 7:45.

през деня на моменти си личеше, че е много изморена, но каза че не иска да спи и я оставихме. на моменти се превъзбуждаше, но е го приемам за нормално имайки предвид и  умората и голямото вълнение за рождения ден, а и едната й баба дойде. заспа по-трудно от вчера, но пак доста по-кротко от преди.

ще видим как ще е по-нататък.

# 620
Понеже синът ми е януари  2021г и предстои да тръгне на ДГ, правилно ли съм се ориентирала за групите:
Септември 2025 тръгва 3 група - на 4.8г
Септември 2026 - 4 група на 5.8г
Септември 2027 - на 6.8 г. 1 клас
Тази 4 група ли реално е ПДГ?Май не е така... Чудя се дали да му сменя набора, за да може да тръгне ученик на 6.8г. Всъщност в ДГ нужно ли е? Знам, че първи клас по решение на родителите кога, но за детска не съм сигурна. Трябва ли да е ходил на ПДГ задължително? Ако да, значи още отсега трябва да се смени набора, за да стане първолак 2027... Ох, много съм объркана с тези набори ...

# 621
  • София
Моят е септември 2020 и на есен ще е 3та група, твоят трябва да е 2ра, ако не сменяш набор. Ако си върви с набора при тръгване в първи клас ще ти е на 7г8м, ако правилно смятам. Гледа се годината, в която навършва съответната възраст.
4та група е ПУК да. След 4г възраст е задължително да ходи (или да е самостоятелна форма), за да се издаде документ.

# 622
Точно това не искам да тръгва ученик на 7.8, а на 6.8. кога трябва да се смени набора? Чак за училище ли,там май няма изискване? А сега за ДГ ще трябва май?

# 623
  • София
За детската ще трябва да приемат първо всички от горния набор, дори да са с 2 точки и после следващия набор. Сменя се за училище, но трябва да се разберете с градината да издадат документите, които са нужни от тях.

# 624
Трябва да си говоря с ДГ , предполагам няма на никой да му е проблем да издаде всички неща за училище... Но тогава кога ще бъде ПДГ моя?

# 625
Моите са януари 2020,сега са 2ра група, която вече е задължителна. Ако искаш да върви с предния набор, мисля че трябва да се случи още сега. Тоест, септември да е 3та група.

# 626
Май групите на различните места са различни... Гледах в интернет сайтове на ДГ и така ми се струва...

# 627
Другата седмица пускам малкия на ясла. Чудя се как да го пускам облечен. Трябва да приготвя два комплекта резервни дрешки и пижамка, а засега само пижамите са готови 😑  Та си търся съвет какво да приготвя за дрешки и как да го обличам? Например тениска с дълги ръкави, фланелка върху нея, панталонче достатъчно ли е? Или фланелката трябва да е с къси ръкави 🤔 Въпросът ми е тъп, знам, но досега за детската площадка съм слагала боди, фланелка, панталон с дебелина според t и яке/жилетка... Но сега при положение, че ще бъдат вътрe, се обърквам много... Освен това персоналът не искат бодита, защото детето е все още с памперс...

# 628
  • София
Не са различни групи. Първа са в годината, в която навършват 3г без значение дали детето е родено януари или декември. Сега първа група от септември ще са набор 2022. Набор 2021 вече от септември се водят задължителна подготовка и 2ра група. Като минат втора група дава вариант за местене в училище за ПУК и каране там на задължителна подготовка. Имаш право да го пуснеш и на 6г в първи клас стига да имаш документите, че е минал задължителната подготовка в градината и има нужния набор знания. В момента са така 2 съседски деца, родени януари и майката от септември ще ги пусне 1ви клас.

Моят сега ходи на слоеве. Тънка блуза с дълъг ръкав, тънко горнище на анцунг и тънко долнище. Предната седмица беше с шушляково яке и само блузка. В градината има и къс ръкав, ако му стане жега. Потници не слага от около месец. В градините е доста топло.

# 629
  • София/Севлиево
Моят син също е 2021,но октомври и ще тръгне в първи клас 2028, когато тръгва наборът му, няколко седмици преди да навърши 7(с изключение на тези деца, които ще тръгнат на 6).
В градината е с тънка блуза с дълъг ръкав,потник и понякога грейка,надолу с долнище-ако е студено ватирано, понякога може и клин да има.

Общи условия

Активация на акаунт