Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 297
  • 791
  •   1
Отговори
# 630
E,това е друго. Това си е почти година разлика, и си е осезаема.

# 631
  • София/Севлиево
В класът на големия ми син най-голямото дете след него(той тръгна на 8 ) е родено на 3 януари 2009,най-малкото на 24.12.2009.Питала съм майката на януарчето защо не го е пуснала на 6,каза ми че иска да си върви с набора.

# 632
ян, набор 2021 септември 2025 ще са 2ра група, 2026 --3та, а 2027 -- или 4та група/предучилищна в училище или първи клас. звярът е март 2021 и планирам 2027 да я тръгне на училище.още от 2ра група започва задължителната предучилищна подготовка.

за облеклото за дг... днес например (2 градуса беше навън в 8 сутринта) беше с потник, тънка блузка с дълъг ръкав,  клин. добре й е било.  на 15 градуса навън, пак така я пускам. просто обличаме различни якета.

# 633
Благодаря за отговорите! Имах нужда да си сверя часовника относно типа облекло за яслата. 🍀

# 634
А, моите и двамата са януари Grinning много прецакани са милите, но на малкият му е рано. Значи, другата седмица отивам до ДГ да разпитам.

# 635
  • до най-прекрасния мъж
Дъщеря ми е родена декември 2021 и в момента е в първа група. Значи в първи клас ще е 2028 г на 6.9 г. Щом детето е януари 2021 би следвало сега да е в първа група, а на есен във втора.
Относно облеклото - зимата я обличах с потник, тънка блузка с дълъг ръкав (от най-тънките), памучно елече без ръкави или тънък неватиран суитчер. Отгоре яке. Надолу или ватиран клин или ватирано долнище. Редовно я вземах без елек/суитчер и ръцете й пареха. Сега със затоплянето махнахме потника и сутрин ѝ заръчвам да си сваля суитчера. В градината е адска жега, със сигурност е над 25°С. Редовно я преобличат, защото е потна и все ми казват, че много я обличам. Спи с пижама с къс ръкав и дълго панталонче, но тъничко.
Преди да тръгне на градина, бях накупила доста ватирани суитчери и блузи уж за градината. Повечето си останаха почти нови или слагани по 2-3 пъти през уикенда. В яслите и градините е наистина много топло.

# 636
Трябва да си говоря с ДГ , предполагам няма на никой да му е проблем да издаде всички неща за училище... Но тогава кога ще бъде ПДГ моя?

И 3та и 4та група се водят подготвителни и доколкото аз знам няма проблем да тръгне на училище след 3та група (не е задължително от сега да сменяте набора)
https://www.bagagal.bg/posts/%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0% … D0%B8%D1%89%D0%B5

# 637
от 2ра група се води задължително предучилищно обучение.
след 3та група може в училище или подготвителна група или направо първи клас. или пък 4та група в дг.

има някои училища (не всички), които имат и прием за подготвителна група за 5годишни (тоест след 2ра група), но повечето имат само за 6 годишни.

ако държите на пг в училище, проверете тези около вас как са. звярът директно след 3та група в дг отива в 1ви клас.

# 638
  • София/Севлиево
В София 8-мо училище в Мусагеница имаше прием на 5-годишни(в две групи-целодневна и полудневна)Синът ми изкара там ПГ(в полудневната),но беше на 7(както писах тръгна на 8,т.к. е аутист със синдром на Аспергер и го отложих 1 година).Та в тази група имаше деца на 5,6 и 7 години (освен синът ми имаше още 1 седемгодишно).Някои останаха там по 2 години,някои по 1 и после отидоха в първи клас.
В класът му имаше после и едно детенце родено края на януари 2010-та- изобщо не бе готов за училище(никак даже),а родителите все него обвиняваха,че разваля дисциплината(което не бе точно така, защото аз бях всеки ден с моето дете на училище и виждах какво се случва).Накрая майка му го помести в друг клас.

# 639
В първи клас са през 28 г., да. Може по-рано, особено щом е януари. Въпреки че аз съм на мнение, че това не е нужно, дъщеря ми четеше на 4, беше много по-напред и си я пуснах с набора - това, че е в началото на годината не означава, че ще изостане, защото в класа ще има деца, родени ноември и декември, например. В градината с разликата е друга ситуацията, но за училище смятам, че силите са изравнени и месецът на раждане няма общо.

# 640
  • Поморие
До какво ниво на самостоятелност и развитие трябва да е достигнало дете на 2г.4/5м. ?
Трябва ли изцяло да яде само, да махаме памперса, да казва с думички като му се пишка или ака, да прави съчетания с думи, да проявява интерес към речта, която слуша, да съдейства повече в обличане и обуване?
На мен ми се струва, че прогреса ни е бавен, в сравнение с други деца.
Ходихме на психолог за истериите, каза, че с времето, постепенно ще се успокои и за това позна, но още имаме тръшканици (всъщност знам, че това се среща често и продължава до над 3г. поне, но аз по никакъв начин не можех да се справя с нервните му изблици). Сега действително е по-добре и съм се фокусирала върху научаването на нови неща и умения на детето.

# 641
  • София
Пускам ти този линк с milestones за 2-3г деца: https://raisingchildren.net.au/toddlers/development/development- … 3-years/2-3-years

Иначе моето тогава вече спокойно разказваше какво са правили в яслата, цитираше цели приказки дума по дума (много ме впечатляваше с това!), знаеше песнички да пее. От към хранене ядеше самостоятелно с надзор все пак какво е ял и понякога за супите малко помагахме. Можеше да се облича/съблича, да си слага обувки, памперс нямаше никакъв по това време и сам си отиваше до тоалетна. Но за мен тук голяма роля изигра и яслата и това, че там спазваше ред, нямаше кой да му помага за всичко и се учеше и от другите деца. Обаче при него цялостно развитието беше много изпреварващо. Сега второто дете е доста по-лежерно и хич не си дава зор, а ги гледаме по един начин.

# 642
Моят син преди месец навърши 3г. И още изпада в истерии, особено ако е изморен, гладен или жаден. Най-добре действа разсейване, когато усетя че започва истерията или да не му обръщам внимание, ако вече е започнала. Храни се сам от как навърши 1г(включително със супа), но ако иска, в яслата понякога го хранят и като го мързи иска да го храня. Облича се сам(от скоро, може би към 2г10м започна да проявява желание), също ако иска, ако е решил да се лигави изобщо не ми съдейства. Съблича се сам, но блуза с дълги ръкави все още не може да съблече съвсем сам. Махнах памперс, кърма и количка на 2г3м. така се случи, че всичко беше наведнъж. Говори с изречения от 18 месечен, но още има звуци, които не му се получават като Р,Ч,Ш. Започна да ходи сам до тоалетната( на гърне в банята) от няколко месеца, малко след като тръгна на ясла, преди това искаше аз да го слагам. Наистина яслата си оказва влияние.

# 643
Аз около 2г. махнах памперса и с двете. Голямото ми се хранеше сама на тази възраст, малкото не толкова, но пък голямата не говореше, малката говореше много и чисто. На 3, 3 и нещо (в първа група) бяха самостоятелни, обличаха се сами и се хранеха сами, ходеха сами до тоалетна. Преди това - на периоди.

# 644
  • Поморие
Моят син преди месец навърши 3г. И още изпада в истерии, особено ако е изморен, гладен или жаден. Най-добре действа разсейване, когато усетя че започва истерията или да не му обръщам внимание, ако вече е започнала. Храни се сам от как навърши 1г(включително със супа), но ако иска, в яслата понякога го хранят и като го мързи иска да го храня. Облича се сам(от скоро, може би към 2г10м започна да проявява желание), също ако иска, ако е решил да се лигави изобщо не ми съдейства. Съблича се сам, но блуза с дълги ръкави все още не може да съблече съвсем сам. Махнах памперс, кърма и количка на 2г3м. така се случи, че всичко беше наведнъж. Говори с изречения от 18 месечен, но още има звуци, които не му се получават като Р,Ч,Ш. Започна да ходи сам до тоалетната( на гърне в банята) от няколко месеца, малко след като тръгна на ясла, преди това искаше аз да го слагам. Наистина яслата си оказва влияние.
Леле, като чета, значи при мен ситуацията е все едно отглеждам две бебета, а не бебе и дете! 🤦🏼‍♀️
Памперс да махнем - никакъв шанс, реве на малко и голямо гърне, мисли си бебешки думички, вместо да попива това, което четем и говорим, изречения/разкази - абсурд. Яслата допринася за прогреса, казвали са ми, ще разберем на есен как ще му се отрази.
Психоложката каза да го наблюдавам до три как се развива и проговаря, защото можело да са фактор усложненията през бременността и раждането (имаше средна/умерена асфиксия), но като бебе всичко беше окей.

Общи условия

Активация на акаунт