Бързи въпроси и отговори деца- 8

• 22 252
  • 791
  •   1
Отговори
# 645
  • София/Севлиево
На моите деца памперса го махнах на около 3 години.С големия от раз,с малкия бая зор видях.С баткото не помня как е било с храненето и обличането,но със сигурност съм помагала,т.к.той имаше много дефицити и проблеми (понякога все още го обличам,закопчавам копчета и ципове,вързвам връзки и съм се примирила,че ще е доживот).Малкият е по-самостоятелен,но понякога като гледа батко си почва да се лигави и да не желае да прави неща, които може.За съжаление при големия от появата на малкия насам има голямо връщане назад,но се надявам с израстване на дребното пак да дръпне напред.Големият ми син се роди с тежка асфикция,отделно от ваденето с вакуума имаше кисти и от там куп проблеми, които приличаха след като проходи.

# 646
Аз съм на мнение, че детето само си показва. И с двете съм опитвала преди 2 г., просто не се получаваше - не желаеха и няма нужда да се насилва. На около 2г. и при двете дойде момент, в който казаха, че не са бебета и не искат памперс, тогава отказаха и дневен и нощен от раз.

# 647
  • до най-прекрасния мъж
Памперса махнахме на 2.6 г, само за нощен сън го ползваме още, но и него предстои да махнем, като се стопли времето. Хранеше се сама преди да тръгне на градина (2.9 г), с времето става по-добра и координирана. За обличане/събличане започна да се опитва когато тръгна на градина. Преди това изобщо не искаше и да опита. 6 месеца по-късно иска всичко да прави сама и не дава да ѝ се помага. Като цяло градината даде тласък в положителна посока на цялото ѝ развитие. Проговори на 1.9 г направо с цели изречения от по 3-4 думи. Около 2.4-5 г говореше доста вече, пееше песни, казваше стихчета. Но отново огромен скок имаше след тръгването на градина (не е ходила на ясла). Сега говори супер ясно и използва богат речник от думи (на 3.3 г). За проговарянето огромна роля изиграха книжките. Нямаме ден без прочетени поне няколко. От около година и нещо ѝ чета постоянно. Сега ги взема и сама ги разглежда и разказва.

# 648
  • Поморие
Памперса махнахме на 2.6 г, само за нощен сън го ползваме още, но и него предстои да махнем, като се стопли времето. Хранеше се сама преди да тръгне на градина (2.9 г), с времето става по-добра и координирана. За обличане/събличане започна да се опитва когато тръгна на градина. Преди това изобщо не искаше и да опита. 6 месеца по-късно иска всичко да прави сама и не дава да ѝ се помага. Като цяло градината даде тласък в положителна посока на цялото ѝ развитие. Проговори на 1.9 г направо с цели изречения от по 3-4 думи. Около 2.4-5 г говореше доста вече, пееше песни, казваше стихчета. Но отново огромен скок имаше след тръгването на градина (не е ходила на ясла). Сега говори супер ясно и използва богат речник от думи (на 3.3 г). За проговарянето огромна роля изиграха книжките. Нямаме ден без прочетени поне няколко. От около година и нещо ѝ чета постоянно. Сега ги взема и сама ги разглежда и разказва.
Аз имам и дъщеричка, наближаваща годинка и доколкото знам, момичетата се развиват по-бързо откъм проговаряне, прохождане и т.н. и тепърва ще сравня това дали е така.
Като чета тук какво могат децата на възрастта на сина ми (откъм усвояване на навици), сякаш имам две едногодишни деца, без преувеличение. Той е доста непокорен като характер и може би това се оказва като фактор за нежеланието на научаване на нови умения. Мога само да се надявам да не се окажат верни предположенията на психоложката относно развитието на детето (че при него всичко може да е по-забавено, след като проходи на година и половина и е имал асфикция).

# 649
Към притежателите на yoto player, какви приказки и откъде качвате? Гледах,че в ютуб има за Франклин, но друго интересно не намерих.  Става въпрос за дете на 2г.

# 650
Аз имам близначки на 5г. Още от бебета се развиват супер различно. И двигателно, и с проговарянето. С памперси, биберони, самостоятелно хранене и обличане, по абсолютно всички параграфи се развиват различно. Без значение, че и двете са гледани по абсолютно еднакъв начин. Дори сега, като са по-големи се вижда голяма разлика между двете. Според мен няма място за сравнение между децата, да има си някакви граници, в които трябва да се впишат, но те са доста широки.

# 651
Моят син пък почна да говори на 2.4м. Преди това само отделни думи -  макс 15 да е имал в речника си. До тази възраст нямаше желание да повтаря особено, само беше в настроение. Памперса пак на 2г и 3-4 месеца. За около 2 седмици се случи цялото нещо. Известно време му слагах нощен от страх, но реално нямаше нужда.
Това което забелязах е че социално-емоционалното му развитие е малко по-бавно от това на децата, които бяха около нас. Но смея да твърдя, че бързо навакса. Буквално все едно някъде нещо се отключи и отприщи звяра 😅 Сега няма секунда, в която не говори и това много ме радва. Изобщо не ме натоварва, защото преди се бях притеснила, дали всичко му е наред.

# 652
Към притежателите на yoto player, какви приказки и откъде качвате? Гледах,че в ютуб има за Франклин, но друго интересно не намерих.  Става въпрос за дете на 2г.

От Грамофонче свалям готови MP3 записи. На тази възраст дъщеря ми харесваше мюзикъла "Червената шапчица", знам я наизуст.

От Storytel и от Spotify имам няколко записа - конкретно в Spotify за вашата възраст много подходящи биха били книгите на Джулия Доналдсън.

Има подкаст "Лисиците четат", но не го харесвам. Магазинчето и инициативата са чудесни, но за мен записите на детски книжки трябва да са от хора с безупречна дикция и без допълнителни интерактивни елементи, които само дразнят и мен, и дъщеря ми.

Всякакви песнички от YouTube могат също да се свалят - HeyKids имат приятни плейлисти например.

Тепърва ще започва детето да ползва колонката по-независимо и много, на около 2 годинки за моето дете беше все още леко трудно да си задържа вниманието на по-дългите радиопиеси и книги и без да гледа картинките. Но на 3 години вече спокойно стои по час да слуша Вълшебникът от Оз например и да си рисува.

# 653
Благодаря за изчерпателната информация, Макарон. И аз си мисля,че нещо по-кратко ще е подходящо за него. Нещата от спотифай могат ли да се теглят или някак се свързва профил от спотифай с плеъра?

# 654
Докато се обърнах за минута на пясъчника към друго дете, моето изяло пясък. Цялата му уста беше в пясък, измих и забърсах колкото можах, но все пак е глътнал нещо. Какво да правя? Да му дам ли нещо като ентерол, уж пробиотик, да очаквам ли да го боли корем , на доктор да ходим ли?

# 655
Чак на лекар без симптоми няма смисъл. Дай му пробиотик или омнибиотик за всеки случай.

# 656
Докато се обърнах за минута на пясъчника към друго дете, моето изяло пясък. Цялата му уста беше в пясък, измих и забърсах колкото можах, но все пак е глътнал нещо. Какво да правя? Да му дам ли нещо като ентерол, уж пробиотик, да очаквам ли да го боли корем , на доктор да ходим ли?
Ако знаеш още колко неща ще изяде... Добре, че не е изяло ако. Нищо няма да му стане. Измийте устата, зъбките и е като ново. Тепърва ще яде разни неща.

# 657
Ох, кога свършва тоя период да лапат де що видят? Баткото от бебе НИКОГА нищо не е лапал, още от много малък се ориентираше кое се яде и кое не, никога не сме имали такъв период. Сега малкия лапа камъни, батерии, какво ли не съм му вадила от устата, но сега се уплаших, че преглътна нещо .... Ще дам ентерол,че това имам.

# 658
Благодаря за изчерпателната информация, Макарон. И аз си мисля,че нещо по-кратко ще е подходящо за него. Нещата от спотифай могат ли да се теглят или някак се свързва профил от спотифай с плеъра?

Аз по възможно най-"глупавия" начин го правя - пускам книжката от спотифай и рекордера на апа и така записвам. Тези книжки са кратки - 5-7 минути, така че е приложимо.

Вече с по-дълги книжки по над 20 минути е трудно. Има мисля "хакерски" опции, но не съм се занимавала да проучвам.

# 659
Тука (Австрия) даже се смята за добре за имунната система да яде пясък... само ще кажа, че преди да ядат не си мият ръцете

Общи условия

Активация на акаунт