Помощ-необяснимо състояние

• 4 441
  • 53
  •   1
Отговори
# 45
Отлично разбрах какво написа и съм съгласна с теб - изключват се всички останали причини и тогава се търси причина в психиката, особено при очевидна соматична симптоматика.
Много ми се иска да можех да диагностицирам причината за анорексията и, за да я насоча, но както вече написах, тя все още е неуточнена, надявам се бързо да я установят.
Написах също, че вярвам в това, че тя не ограничава храната си умишлено, за да е слаба, защото самата тя определя теглото си като ненормално ниско и се оплаква от отслабването си, затова и намирам пращането на психиатър спешно за неадекватно, защото има далеч по-спешни спешности в нейното състояние. 
Написах също, че се нуждае от сериозно лечение от специалисти в лечебно заведение и точно неврологично отделение е много подходящо.
Написах също, че не всеки случай на анорексия е психиатричната диагноза "нервна анорексия", за която всички първосигнално се сещаме, и която е много опасна и трудна за лечение.
И само за да сме коректни, другите лекари също са лекари.

# 46
Лично съм виждала пациентка под 30години, която тежеше под 40кг и беше с тежка анорексия, а изяждаше няколко килограма храна всеки ден с огромен апетит и непрекъснато беше гладна, буквално не можеха да и насмогнат на храна. Беше в болница (естествено) и се опитваха да установят защо не усвоява нищо от храната си. Затова обвиненията към теб, че сама си се докарала до това състояние не са съвсем уместни. Но проблема ти е сериозен и наистина изисква специално внимание, неврологично отделение е подходящо при тези изследвания. Успех!

Ще ти отговоря точно цитирайки този твой случай - невролозите нямат компетентността да се справят с анорексик и за това вероятно, въпреки доброто си намерение са убили споменатата пациентка. Ако са знаели как протича анорексията то периода, в който организма се насочва към собствените тъкани, а не към прием от калории и микронутриенти от вън е щял да бъде разпознат. Това е една от последните фази - организма вече не приема храната и независимо какво се храни болния - организма му не усвоява нищо. Именно поради подобна некомпетентност съм с един бъбрек и последствия от сърдечен арест, защото ме настаниха в нефрологично отделение и неглижираха анорексията. Неовладяна анорекция, не запълнени липси в организма, без работа с диетолог за оценка приема ли се храната, без психиатрична помощ битката е обречена.

# 47
Тази пациентка почти нямаше неврологична симптоматика за щастие, два пъти попадах на нея във вътрешно отделение - гастроентерология с хематология, в разстояние на година и нещо. Въпреки потресаващия външен вид в някакъв момент и предложиха да опита да намали храната за няколко дни, евентуално да видят как ще реагират панкреас и черен дроб, последно бяха назначени генетични изследвания, не знам как завърши случая, но беше сложен, необичаен и много обсъждан, с много консултанти, затова го помня.

# 48
Неврологично отделение никак не е подходящо за лекуване на причината. Там лекуват неврологични проблеми - инсулти, болки, вливат съдоразширяващи за мозъка, обезболяващи. И пътеките им са кратки.
Анорексията се нуждае от дълго, комплексно и адекватно лечение, каквото в неврология не могат да осигурят.
Цитат
Много ми се иска да можех да диагностицирам причината за анорексията и, за да я насоча, но както вече написах, тя все още е неуточнена, надявам се бързо да я установят.
Щом  не си наясно за причината, защо така остро скочи срещу останалите коментари? И реши, че непременно е същият случай, като жената, която си видяла в болницата, при която причината също не е била изяснена. Направи ли си труда да погледнеш и по-старите й коментари?!  Защо реши, че консултация с психиатър, специалист по хранителни разстройства, е загуба на време?  И даваш съвети, които няма да помогнат, а точно обратното?
Прочете ли, че в напреднала фаза на  анорексия, храната може и да не се усвоява? Че захранването е специфично и се прави внимателно, а подходите са комплексни.
Прочете ли за външното поведение на хората с анорексия, че пред другите показват, че се хранят, отричат проблема дори и пред себе си. Пак прегледай постовете на авторката, ще ги откриеш тези елементи.
За информация, състоянието на понижено тегло в определени граници под нормата се нарича анорексия, а заболяването се нарича анорексия невроза.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 17:05 от Diorela

# 49
Здравейте!
За съжаление не мога да посъветвам авторката нищо конкретно освен своевременно постъпване в болница за повече изследвания. Случаят изглежда много нетипичен за млад човек.
Позволявам си да пратя линкове по темата за симптома анорексия и психичното разстройство анорексия невроза.  Не знам какво точно са имали предвид лекарите на авторката.

"Анорексия (от гръцки: α(ν), a(n) – „липса на“ и όρεξη, orexe – „апетит“) е медицински симптом, характеризиращ се с намалено усещане за апетит. В ежедневния език този термин се използва за назоваване на болестта анорексия нервоза, а симптомът се нарича намален апетит, липса на апетит или безапетитие. В специализираната научна литература анорексия се нарича симптомът (липсата на апетит), а нервна анорексия – заболяването.

Съществуват различни причини за липсата на апетит. Някои от тях са безобидни, други представляват сериозен риск за здравето."

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B5%D … D1%82%D0%BE%D0%BC)

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D … D1%81%D0%B8%D1%8F

# 50
Тя самата показа изследванията си, неврологичните проблеми, според мен, са първи по спешност, като в отделението би трябвало да лекуват и останалите симптоми, докато се намерят реалните причини. Изглежда, че и нейните лекари са преценили нещо такова, предлагайки и прием точно в неврология. С тази находка и след интензивно отделение къде да я приемат? В родилно?

# 51
Аз прегледах много набързо темата, и едва ли ще дам компетентен съвет, но доколкото разбирам авторката се храни нормално, но организма изхвърля храната. Тя разказва за непрекъснати повръщания, а не за гладуване и умишлено недохранване.

Тя споменава и че е ходила при гастроентеролог, но не споменава той какво е заключил като причина за повръщанията и изхвърлянето на храната. Или съм го пропуснал.

Тя със сигурност вероятно си е направила изследвания на панкреаса, дали е наред, че ако той не е наред, няма да може да преработва, храната , и заради това може организма да е изхвърля чрез повръщания, но щом е била при гастроентеролог, вероятно е изследвала панкреаса, и ако не беше наред, щеше да се знае зародиша на проблема. На мен ми прилича на физически, а не на психически проблем.

Авторката не е посочила дали има проблеми с изхождането. Това може да доведе до осветляване на причината, но вероятно няма, иначе щеше да го посочи. Гастроентеролога при който е била, сигурно я е питал.

Това което бих я посъветвал, но едва ли ще и помогна, защото лекарите вече вероятно са е изследвали и резултатите са добри, иначе щяха да знаят причината, панкреас, туморни маркери, гастроскопия, колоноскопия, да и видят и червата, особено ако има проблеми с изхождането, газове, гадене, такива неща. Но вероятно всичко това е направено и изследванията са наред, за да не се знае причината и да не могат да разкрият зародиша на всичко това, което и се случва.

Също така бих добавил ако не е направено да изследва нивата на Гастрин. За да се изключи синдром на Цьолингер Елисон. Много рядък вид тумор, който предизвиква свръх производство на киселина в стомаха, която го разяжда, променя и киселинно алкалният баланс в червата в лоша за човека посока, и от там може и да са и болките в корема и повръщането.

Авторката не споменава къде са тези болки, на едно и също място ли са, или на различни места се появяват. Има ли болки в корема или гадене при напъване при ходене по голяма нужда. Тази информация е важна за лекарите и за правилното диагностициране при хранителни проблеми, и вероятно са е питали.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 01:33 от Не се сърди, човече

# 52
Към авторката - много съжалявам, за това, което преживяваш! Дано се намери причината за тези повръщания, но през това време трябва обезателно да се намери начин да снабдяваш тялото си с нужните му елементи. Ако не можеш да се храниш с нормална храна, попитай лекар дали е подходящо за теб да опиташ от някакъв вид течна храна с медицински цели от типа на Фрезубин - течна ентерална храна, калорична е и е обогатена с електролити и витамини. Ако лекаря каже, че е ок, започни с по една глътка и виж как ще ти понесе. Друго нещо, което можеш да пробваш са бебешките каши, които са също обогатени. Ако не можеш да консумираш нищо, веднага отиди в спешно отделение в голяма болница и им обясни, че се нуждаеш от спешно захранване венозно - глюкоза, електролити или каквото и както преценят там!
Когато се възстановиш - гастро и колоноскопия! Ако имаш нещо в стомаха или червата, примерно някой гаден гастрит, колит или друго подобно, на общи изследвания ще излезе точно нищо.
И съм преживявала това да не можеш да ядеш нормално заради гастро симптоми и знам колко е трудно - искаш да ядеш и не можеш. Слабееш, сънуваш храна по цели нощи и живееш с постоянно гадене, ужасно е. Слава Богу, че имах един хубав резерв от килограми, на който можех да разчитам, и поради който теглото ми не спадна до критична точка, макар че слабеех и не можех да качвам нищо. Така че от мен да знаеш - някакви резервни килограми могат да те спасят в една кризисна ситуация - като неочаквана болест, дълъг болничен престой, катастрофа и т.н. Разбира се не говоря за крайности, нямам предвид да бъдеш дебела, не! Говоря за това да имаш едни примерно 10 килограма на теб, които да може тялото ти да изгуби без това да постави живота ти в риск. Ако си 36 кг., една настинка може да те събори, да пази Господ! Ти сигурно ще знаеш кои навици ще трябва да промениш и как ще трябва да се храниш след като се възстановиш. Можеш! А ако не можеш, потърси помощ!
Ако търсиш болница, препоръчвам Токуда в София.

Да не се предаваш, пожелавам ти бързо възстановяване и здраве!

# 53
Течност в корема се нарича асцит и може да е свързани с много неща, най- често с чернодробни проблеми.
Сега виждам , че си 36г, което си е тежко недохранване. Дали не се касае за полиорганна недостатъчност?

Полиорганна недостатъчност като по учебник. Трябва спешно да я хоспитализират и нахранят, според мен при това положение хранене през устата няма да помогне. И после вече да се борят проблемите един по един.

Общи условия

Активация на акаунт