Здравословни условия на работа и личната хигиена

• 5 167
  • 111
  •   1
Отговори
Здравейте!
От едно известно време ме мъчи нещо, което исках да споделя. Вероятно повечето ще ме сметнете за поредната глезла, в това число и половинката ми. Става въпрос за нещо, на което се натъкнах на новото си работно място като начин на организация на работата, което обаче доста ми засегна личното пространство, и ме кара да изпитвам и срам понякога. Чудя се дали и друг не се е сблъсквал с подобни неудобства. От няколко месеца започнах работа в едно предприятие, което преработва мляко в провинцията. Аз по професия съм си технолог в тази сфера. Свикнала съм по цял ден да щъкам из места, където има мляко във всякакви му форми, миризми и какво ли не. Дотук добре. Нормално е, обаче, когато човек си тръгва, да има условия да се поизмие, даже да се изкъпе, че когато цял ден си се топил из суроватки и сирена, откровено си миришеш. Не че няма някакви удобства в завода, обаче женската баня представлява едно голямо помещене с около 12-15 душа, които са отделени не на кабинки, ами са си просто така. Даже и някоя по-голяма преграда няма, ами едни 20-30 сантиметрови дъсчици и толкова. Настава цял митинг, когато свърши смяната и един вагон при това чисто голи женоря се засилят към тези душове... Аз лично не бях попадала в такива ситуации. Уж не ме е срам да се събличам, но при тази ситуация ми е доста дискофортно. Да не разправям, че някои направо най-подробно си се къпят, и се майтапят, че и се бръснат на разни места... Наистина ми е трудна тази цивилизационна бариера.

# 1
Не сте глезла! Аз лично не бих стъпила там

# 2
Разбираемо е, но пък няма начин в едно промишлено предприятие да има кабинки за всички. Това изисква декар помещение. Особено, ако сградата е по-стара. От гледна точка на моята зряла възраст и спомените ми от младостта - разглезена си. Ние по бригади сме се радвали ако изобщо има къде да се изкъпем. И баните в спортната зала на  МЕИ-то някога бяха едно цяло помещение.
От друга страна имаш право, днес хората имат различни навици.  Сама трябва да си решиш кое е за теб, но не виждам какво можеш да изискваш от шефовете. Не вярвам някъде да има записани норми за банята.

# 3
ЧС, то по тая логика и тоалетните да не са разделени, да са общи, да се вижда кой как пикае, сере, и си сменя превръзки.
Колко му е на 15 душа да сложиш прегради и врата.

# 4
Няма да споря. Не знам колко му е, но и не вярвам да има как по закон да се принудят собствениците. От там нататък всеки си решава.

# 5
Спомням си откровенията тук на една потребителка, началник смяна в мандра около Пловдив , която заключваше тоалетните за работниците, за да не се скатават. В този смисъл има и по-лошо като условия в сходни предприятия.
Но не бих ви определила като  глезла. Имате право да не се чувствате удобно сред куп голи жени. Помислете за опция къпане с бански, къпане извън момента с големия наплив на жени след края на смяната, или евентуално къпане вкъщи.

# 6
  • на село
Така е, който не е ходил в обществена баня Joy

Майтапа на страна, дискомфортно е, но няма как, или си вземате душ, или си ходите немита.

Между другото, като прочетох заглавието помислих, че пак ще си говорим за миризливи колеги, имаше такава тема преди години Joy

# 7
Спомням си откровенията тук на една потребителка, началник смяна в мандра около Пловдив , която заключваше тоалетните за работниците, за да не се скатават.

Позната история. То затворниците ги пускат до тоалетната. Това отношение не е нормално.
Още по-гнусна история. Преди 20-на години работех в голям хранителен магазин. Направо пише и името - Метро.
Не бях касиерка. Но там тия жени не им беше лесно. Забраняваха им да пият вода, за да не им се ходи до тоалетната, защото някоя от супервайзорите трябва да ги смени.
Имало е доста случаи на колежките да им стане лошо, защото не поемат течности. Почивка има, ама да ядеш ли, да се наливаш с вода ли, кое по-напред.
Най-гадното беше колежка в най-тежкия си ден на мц, не я пускат до тоалетната да смени. Да е мислила, да работи там.
И тя работи. Но в един момент мястото за попиване свършило и на бялата униформа се появява огромно петно кръв. И тя продължава да работи. Клиент я вижда, пита дали е добре. Тя обяснява, че е в мц и не им позволяват като цяло да ползват тоалетна. Клиента побесня от това отношение. Оказа се и със златна карта, голяма риба някаква. Отиде при управителите, половин час седя да им вика.
Та оттогава малко се промениха нещата. Почнаха им да разрешават да ходят до тоалетната. Какво благородство.

В производство и аз съм работила. Имаше една супервайзорка и тя много стриктна и казваше, че в почивки трябва да пикаме.
Ама не беше моя супервайзорка.
Та отивам 20 минути преди почивката. Аз съм бърза с тия неща. Тя ме изчаква и почва да ми се кара, защо съм пикала и защо пия вода. Малии, на две стотинки я направих. После отидох при моята да и се оплача как се отнесла. После при единия от шефовете отивам да го питам аз някакво животно ли съм, затворник ли съм, че не мога да се изпикая като ми се пика. Той чужденец, не вдявам много български, но достатъчно за да стопли какво му говоря.

# 8
Спомням си откровенията тук на една потребителка, началник смяна в мандра около Пловдив , която заключваше тоалетните за работниците, за да не се скатават. В този смисъл има и по-лошо като условия в сходни предприятия.
Но не бих ви определила като  глезла. Имате право да не се чувствате удобно сред куп голи жени. Помислете за опция къпане с бански, къпане извън момента с големия наплив на жени след края на смяната, или евентуално къпане вкъщи.

Ох и това с банския го обмислях, обаче имам усещането, че ще ме вземат на подбив, че се правя на специална... Както казах, в края на смяната настават едни движения и страсти, ред голи женски дупета и черен работнически хумор. Има една работничка, която не е от младите, няма да й казвам името, обаче е голям зевзек. И още от вратата на съблекалните почва с една майтапчийска тирада от типа на ..... която ще дава на мъжа си да си измие бързо п*****, а която ще ходи на любовник, и да я избръсне..." Та, такива ми ти работи. Заплатата е повече от добра, дори по-добра от това което получавах в София преди няколко години, но пък ситуациите и проблемите са други... Май ще трябва да се преглъща....

# 9
Нямаш много варианти: или свикваш и се къпеш с всички останали жени или като се прибереш вкъщи отиваш директно в банята.

# 10
Странно, но мъжете по-добре понасят общи душове, хем при тях е много по-силен удар по егото, ако някой е с по-малка пишка Simple Smile И за да не съм голословна - ето снимка от душовете в съблекалнята на футболистите на Барселона на Ноу камп.  Те ли нямат пари за кабинки?

# 11
А защо не поставиш въпроса на ръководството?
Трябва да е обрано и без излишни емоции - да не се определяш като каквато и да е, да не се извиняваш, да не изпадаш в обяснителен режим.
Просто и ясно да попиташ възможно ли е да се погрижат женската баня да бъде разделена на кабинки със стъкла, прегради, ако щат със завеси за баня, за да не прилича на баня в затвор Simple Smile

Къпала съм се в общи бани по курорти, екскурзионни, градски бани и къпалници. Да, има особен момент от голите мокри тела - и на мен не ми допада. Дори не харесвам съблекални, които не са индивидуални, а на общо основание.

Та какво ще загубиш ако поискаш писмено да се реши въпроса. Като няма оплаквания защо им е да правят нещо?

П.П. В момента в който стане на кабини помещението хигиената рязко спада - принципа явно е не ме виждат и ще си правя мизерии.

Ч.С. В много мъжки бани спортистите се къпят по боксери/бански. Не е като едно време Wink

# 12
Има много по-мръсни производства, които изобщо нямат баня.

# 13
Кога имате време да се къпете на работа? 
За общите бани - така са по заводите. Който се срамува, да се къпе вкъщи. Аз съм се къпала един единствен път, но тогава не ползвах служебен транспорт и можеше след работа. На сегашната ми работа нито бани има, нито има къде да се изцапам.

# 14
  • Melmak
Майка ми и баща ми също са технолози, години наред са работили по заводи, така е било. Това са ми споделяли. Една такава баня и се къпеш, защото си плувнал в пот и какво ли не още.

Сега от днешна гледна точка те разбирам защо те притеснява. И за мен не е много приемливо, защото не съм ходила на бригади, лагери и подобни. Виждала съм подобна баня на къмпинг преди 20 години и не съм се къпала там. За това те разбирам. За по-възрастните ти колеги вероятно не е драма, защото са свикнали.

Според мен шефовете могат да сложат поне някакви разделители, но вероятно не им се занимава. И варианта е просто да приемеш ситуацията и да повярваш, че тия лели около тебе ги боли фара дали са те видели гола. Пак казвам, че те разбирам и за мен би било сконфузно, но не мисля, че имаш много какво да направиш.

Общи условия

Активация на акаунт