Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 3)

• 16 764
  • 369
  •   1
Отговори
# 300
Nonsense и при нас е нещо такова. Като количество още од раждане яде малко но доста често. Вече си яде всичко което готвя за мен също и при баща му, но по много малко. Имаме малко напредък с месото, почва да яде но зависимост от разположение... С теглото е съвсем на ред добре си наддава.
Не знам как е при майките които кърмят, отказахте ли вече? Сещам се че повечето с АМ отдавна започнаха да го отказват. При нас това е проблем за нощно време. Тъкмо почне да спи цяла нощ без да търси АМ ето че идват зъби или се разболява и всичко почва от ново. На пример давам за вечеря палента и след час като дойде време за сън не заспива без АМ, не пие много около 80-100мл. Също нощтно време се събужда 1-2 пъти пробвам с водичка и не става,чака си млякото... не знам вече какво да правя. През деня си хапва но както казах на сила не мога да давам повече.

# 301
Здравейте, отдавна не съм писала.
И ние имаме драми с яденето, само че при нас са свързани с това, че тя иска да яде абсолютно сама, но прави жестоко мазало. Лъжицата на doddl е супер, ако някои търси за 12+, взех я в комплект с вилица и нож. С нея се храни доста успешно. Честно казано тя проявяваше от може би 2 месеца желание да яде сама, като постоянно посягаше за лъжицата. Аз да си призная, родителите ми като малка ми се караха като се накапя с храна 🤣 и колкото и смешно да звучи, вярвам, че ми е останала от така модерните "детски травми" и опитвам да се пречупя да не полудея като омаже всичко. Та вече повече и давам да маже, такова ще е. Дъщеря ми все още е на кухня, харесва ѝ и си я яде. От нашата храна и давам да пробва, но избирателно ѝ харесват някои неща. Умира за банани.
Също от 2 месеца ходим на Киндиру и ни е доста забавно и на двете там, исках да се среща все повече с връстници, а по площадки не сме от най-редовните.
Започна с тръшканията за ежедневни щуротии, опитвам се да се владея, но не винаги успявам. Таткото работи доста и все е изморен и рядко я оставям да я гледа той. Веднъж на 2 седмици  например за да изляза на вечеря с приятелки. Докато спи на обяд вкъщи и дядото гледа бейбифона 😂уикендите понякога излизаме с таткото само двамата и се чувствам много по-добре. Имам нужда от време и без нея, усещам че почвам да прегарям. Общо взето психически за да не полудея съм си намерила едни тренировки и почти всеки ден на обяд докато спи тренирам вкъщи. Октомври/Ноември се връщам на работа и тя ще започне ясла. Поздрави на всички 🫶🏻

# 302
Аз буквално чакам да се задържи топло, за да почна да й давам по-свободно прибори за самостоятелно хранене точно заради това, че в началото ще е мазало - просто искам да е по тениска, която свалям и сменям лесно, че ми писна да въртя нон стоп перални. Навън я оставям да прави каквото иска и всеки ден хвърля по два комплекта дрехи, така или иначе.

Мисля, че и при малката се появиха тръшкания на моменти - буквално новост от последните дни. Имам се за спокоен човек и подхождам с разбиране, но на моменти ми идва да си сложа тапи за уши Grinning
Напоследък почнахме да "готвим" заедно, че иначе не се търпи. Взимам я на плота - върху стол, нямаме кула и се чудя дали да купувам поредното нещо - с Пинклер триъгълника не си играе. С нож за масло "реже" зеленчуци и плодове, слага ги в купички и така успявам да направя и аз нещо за хапване.

Надявам се и аз от октомври да се върна на работа, нямам търпение. Определено малката има нужда от общуване с други деца и хора - по площадките и парковете не ме отразява, общува свободно с околните и се надявам, че това е знак, че ще има по-малко стресираща адаптация при яслите. Ще видим.

# 303
Моя син така хубаво ядеше малко след като започна захранване, но сега - стана голям зор. Инати се много. Яде само 2-3 неща и от манджите и от "твърдата" храна. Прибор като види и реве. Постоянно ни гледа в чиниите и устите като ядем, но като му сложа от нашата храна, не иска изобщо да опита - нито сам, нито като му давам. Яде без проблеми само палачинки, гофрети и бисквити, хляб - не (иди го разбери). И всичко е преднимно на инат, който напоследък е ДОСТА. Примерно сядаме да яде, ентусиазиран е, но като гребна с лъжичката и започва да реве и да се дърпа. По време на рекламите опитва (същото ядене), харесва му, яде. Свършват рекламите и следващата лъжица вече рязко я отказва, дърпа се, вика и плюе ако съм успяла да му дам.... Страшна работа.

Иначе не се спира за секунда, много харесва други деца, но кой знае дали ще го приемат на ясла.
Говори много от неговите си нечленоразделни звуци. Вече не иска да казва думите, които казваше преди, само "тати". Но разбира доста неща, просто не иска да ги изпълнява Grinning

# 304
Здравейте и от мен. И аз да се оплача с нашето "ходене" ..другата седмица става на година и 5 месеца точно почна да прави по площадките по 10,15 крачки сам и лепна някаква бактериална инфекция на гърлото. 5 дни с температура,  едната вечер от която вдигна почти 40 градуса. Беше много отпаднал постоянно ревеше и прилягваше. Все още е на антибиотик, но е вече доста по-добре и ОТНОВО отказва да ходи. Стиска ме за ръката и като го пусна направо изпада в истерия. Започва да трепери от страх и буквално му се гънат краката. И вкъщи не проявява интерес да върви само пълзи.. Според вас да посетя ли ортопед или куршум да му леят , защото е стабилен просто психически явно нещо е уплашен. Не знам вече какво да правя..
Мия му ръцете вкъщи със съпун , навън с мокри кърпи. Бих казала , че съм единствената майка от нашето обкръжение ,която постоянно го прибърсва и пак лепнахме бактерия.
Яде си кухнята , бисквити, пръчки, хляб, аз ако ям нещо му давам и от моето, не го вардя спрямо храната солена ли е , сладка ли е  , иска ли да опита давам . Единствено избягвам да му давам сокове по скоро взимам плодове и му ги правя аз и сладко не му давам. Наблягам повече на водата и той самия предпочита вода пред сок. На моята сестра детето е на 2г и 6м., като по-малък пиеше по много сокове на ден и в момента устата му е пълна с кариеси. Затова избягвам сладките неща.
Сам може да яде ако му чупя и му оставам на масичката инъче с лъжица абсурд 🤣. Пробвала съм го да се храни сам като му държа ръката насочваме към устата и зяпа и в момента в който пусна хвърля лъжицата на земята. На куку ще го почвам като се стопли за да стои повече време съблякан. Не говори по скоро мучи 😀 инъче всичко разбира.  Чакам 13ти и 14ти зъб да избият- кучешките и е нещо кошмарно..
Млякото скоро го спрях, защото той не е от тези деца , които си търсят нещо.  Ако му дам мляко ще пие ако не -не,ако му дам биба ще я цука,ако не -не. Сега като беше болен си я търсише и една вечер само му дадох мляко,защото отказваше да се храни. Общо взето е това..🙂

# 305
Не мисля, че е нужно да се лее куршум. Детето просто е дало крачка назад, спокойно, не го пришпорвай. Минахме през същото с не-ходенето…
Бъди супер развълнувана навън. Задавай цел на ходенето - примерно “Нека хванем този гълъб” или “я! котка! хайде да я стигнем” и тн (при моя действаше “ето там има кошче, хайде да хвърлиш това листо там” ).. давай му някоя пръчка в ръката да държи или от онези безумно шумни играчки за бутане(има и безшумни 😂). Просто бъди супер позитивна и не реагирай с разочарование когато си прави фасоните. Детето просто е притеснено, има нужда от мама и успокоение.
 Когато разбере, че няма страшно и че е много яко - ще се пусне. Важното е, че поне върви хванат, моя и това не правеше като имаше такъв период (макар да можеше дори да бяга сам). Но по съвет, направих ходенето “много якооо и интересно” и започна отново.

Ако се тревожиш много, ортопед е добра идея, но според мен, проблема е несигурност и ще отмине. 🍀

# 306
Аз давам всичко каквото ние ядем, не гледам въобще какво подправки има вътре. Обича и плодовите паучове, които не всеки ден яде.
Сам с прибори не яде, но започва с ръцете да взима от масата (например домат като му нарежа, обожава или хляб/ кроасан от пекарната)
Вода не пие още много много, та си го кърмя през нощта. Решила съм, че най късно като стане на 2 ще спра.
Малкия също може да прави по много стъпки сам и се пускаше понякога (поне вкъщи), с сега от известно време и той направи “стъпка назад” и не иска да се пуска, даже също реве като се опитам да го пусна сам.
Ръцете ги мия като се приберем вкъщи с нашия течен сапун. Навън с мокра кърпа като не забравя 🙈

# 307
Здравейте,мами ! Как я карате !? Как са децата ? Драгослав е на година и половина.  Вече почти бяга.  Доста пада . Има 14 зъба и чакаме още 2 кучешки всеки момент да избият. Храни се добре, от време на време боледува .. спокойно дете е. Не иска да говори, по скоро издава звуци като мучене, но всичко разбира.  Млякото го спряхме отдавна. Ще го почвам на кукуто вече, че се стопли и може да стои гол. Не се храни сам с лъжица. Общо взето е това. Искал да попитам на някоя от вас случвало ли и се да се събуди със синина под окото ейтака от нищото. В рамките на 3 седмици за втори път ми излиза. В понеделник ще си пусна изследвания,но все пак ми е чудно от какво може да е. Този месец ще слагаме последната ваксина на Драги.. поздрави на всички! 🩷

# 308
Много е сладък Драги. Heart EyesHeart
Моята Ема е също като Драги. Ходи, тича, щурее. Много е палава. Нямам 1 минута за себе си. Добре, че татко й я извежда сам понякога, та мога нещо да свърша. Но хем искам да свърша нещо, хем искам да си излезем тримата и чистенето остава на заден план. Не искам да изпускам тези прекрасни мигове. Догодина като се върна на работа ще ми липсват.
Иначе Ема говори на бебешки. Казва мама, тата, казва че е на една годинка и посочва с пръстче за 1, от животните само кравата имитира как мучи, дава пет, прави боц с пръстчето, пляска за браво и ей такива работи. Blush Също разбира какво й се говори. Все още не може да се храни сама и с това изоставаме. И с памперса сме до никъде, иначе си използва гърнето.
Преди 2 дни й сложихме последната задължителна ваксина, но май ще й слагаме и тази за варицела, по наше желание.
Водихме я до Пампорово миналия уикенд и си изкарахме страхотно. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 16:32 от Bobby®

# 309
  • София, България
kristina.d, вит Б12 и вит Д и желязо задължително пусни. Най-често при недостиг на желязо излизат такива синини. Успех!

Много са ви сладки децата! Колко са големи!

У нас е цирк. Две деца, търчане, караници, разправии за играчки.
Иво не говори също. Не казва нищо, освен тук там “мама” и “баба”. За гърне му е рано още.
Приеха го в яслата, ще тръгва от есента, но мисля да си изкарам майчинството до ноември. Не ми е зор да го пускам баш на 15ти септември. Та това е новото при нас.

# 310
Браво на вас. Ема не я приеха. Май ще си остане без ясла. Единият вариант ни е да мислим някаква схема татко + 2 баби, понеже мъжа ми работи 2 дни и 4 дни почива. Има мерак да си я гледа. Другият вариант е частна ясла за 6 месеца заради точката. Но май и по тях вече няма места. Въпреки това не искам да пришпорвам нещата. Ще изчакам и августовското класиране и тогава ще го мисля.

# 311
Лелеле, как лети времето! Кога пишехме за ехографи и раждания, кога станаха толкова големи. Прекрасни са Драги и Ема - да са здрави и усмихнати Simple Smile

Моята девойка е като на "стероиди и поне два кена енергийни напитки" Grinning В топ 3 на най-палавите деца на площадката е, вкъщи не спира също. Държи да е самостоятелна - прави опити да се храни, да се облича и съблича, да вади пералнята, миялната и т.н. - може да си представите с какъв успех и че всъщност прави повече хаос.

Не я приеха в държавна ясла и я записахме в частна. Тръгва от август и ми е любопитно как ще мине адаптацията. Лично аз нямам търпение да се върна на работа вече. Възхищавам се на хора, които  имат устойчивост - и физическа, и психическа, да отглеждат децата по-дълго вкъщи, но това определено не е за мен, имам нужда от баланс между детето, социален и професионален живот.

# 312
Здравейте 🙃

И малкия проходи на 1 година и пет месеца. Постоянно е в крачка, обожава мотори, говори ту на бебешки, ту думи. Познава квартала и като минаваме наблизо до площадка си показва накъде иска хаха. Обожава месо, яде иначе неща с които не става много мръсен сам, иначе супа и тн му давам аз. Започна най после да пие по около едно шишенце вода, кърмим се още (веднъж на обяд и няколко пъти през нощта).
Нямам търпение да отидем на море другия месец.

# 313
Здравейте и от нас!Радвам се ,че сте щастливи и дечицата растат.

Нас ни приеха в държавна ясла от първото класиране (не мога да повярвам какъв огромен късмет извадихме) и ще тръгваме септември.Ники се храни почти изцяло сама вече, много рядко й давам аз.Да, прави мазало, но се радвам на желанието, с което се опитва и как не се отказва.Ходи изцяло самостоятелно даже не иска ръка да ми дава Grinning
В момента се учим да пием самостоятелно от чаша и да махаме памперс.Знае къде е гърнето и какво трябва да прави, но все още не говори освен стандартните "мама, баба,тате, дядо" (понякога успява да каже "леля" или "пумпал" ) и ни е малко трудно, но и с това ще се справим.Изключително енергично дете е и постоянно изисква да правим нещо Grinning ,обожава татко си.В края на месеца заминаваме за Гърция на море и тя постоянно сочи картината ,която имаме на морето и като я попитам какво ще правим там започва да си търка тялото (да се чипкаме) Joy
Хем нямам търпение да се върна на работа ,хем не ми се иска да се отделям от нея.Никол обожава котката ни, като дупе и гащи са.На няколко пъти я хващам да отваря шкафа с нейните бисквити и да дава на котката от тях Grinning

# 314
Как сте момичета? Как са децата?
Дъщеря ми все още не е приета в ясла. Надявам се края на август вече да я приемат и от септември или октомври да тръгне, за да се върна на работа. Честно казано мисля че ще е голяма драма, с рев от нейна страна, но няма как.
Да се похваля, че вече не кърмя. Беше време вече😂

Общи условия

Активация на акаунт